Skocz do zawartości
kamilo23

Archiwum

Rekomendowane odpowiedzi

Ten dział stoi i lezy nie potrzenie gdyż nie jest aktualny i zawale zbedne kb. Chyba powinno się go usunąc. Co administracja o tym myśli. :-|

niech zostanie, co to przeszkadza, nie trzeba go backupowac, bo i tak nic nie przybywa, ja bym raczej pmyslal o zarchiwizowaniu postow nowszych, ale starych.

btw: nie czepiaj sie, mialem farta, ale pierwszy raz cos wygralem, wiec ciiiii (pije do siga)

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j/w.

Archiwum czasem się przydaje. Moja dziwna natura kazała mi w te wakacje przejrzeć CAŁE archiwum.

Jakiś tam progres jest - i fakt, nie ma tam zbyt wielu dobrych rzeczy( narazie dział 2003: podkręcanie), ale czasem znajdą się jakieś tematy perełki, z których można zaczerpnąć oldskólową wiedzę.

Tak więc - nie ma po co usuwać. No chyba, że zrobić porządek z pytaniami w stylu jak podkręcić, i do ilui( wtedy kurcze była mania na te pytania[ale rym x] ] - zupełnie jak z chłodzeniem pamięci ram aktywnymi wentylami na +12 przy 2.9 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dział stoi i lezy nie potrzenie gdyż nie jest aktualny i zawale zbedne kb. Chyba powinno się go usunąc. Co administracja o tym myśli. :-|

Nie ma takiej potrzeby - od kiedy przepisaliśmy wyszukiwarkę by nie używała mySQLa problemów z wydajnością specjalnych nie ma, a w każdym razie nie ma zależności pomiędzy ilością postów w bazie a szybkością działania (no prawie ;)

Jest to ciągle jakaś tam wiedza która komuś się może do czegoś przydać. I nie ukrywam, że liczymy na długi ogon w wyszukiwarkach ;))

Odkopujemy ;)

Moja propozycja-zarchiwizować tematy wcześniej niż 01.01.06 albo chociaż od połowy 2005 [;

Nie widzę sensu "archiwizowania" postów znajdujących się we właściwych działach. Stare archiwum było wynikiem zmiany podziału forum na bardziej szczegółowy i mam nadzieje, że uda się nie powtórzyć już więcej błędów które by skutkowały taką potrzebą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marco

mozesz napisac ogolnie ;) na jakiej zasadzie teraz dziala szukajka, skoro nie korzysta z MySql'a ?

Na zasadzie zewnętrznego mechanizmu który generuje sobie index i wykonuje na nim wyszukiwanie pełnotekstowe. No może nie jest to aż tak proste bo po drodze jest wykonywana konwersja znaków, usuwana większość tagów html (kto zna ip.board i widział tabelkę z postami ten wie o co chodzi ;) ) i takie tam ;>.

Raz na 24 godziny index jest przebudowywany, żeby go oczyścić ze zbędnego balastu, natomiast raz na 30 minut dopisywane są do niego nowe posty (dlatego temat / post może być niewidoczny w wyszukiwarce przez pierwsze kilka minut jego życia).

Zysk z tego jest taki, że jak widzicie (mam nadzieje ;) wyszukiwanie działa naprawdę błyskawicznie i dodatkowo zwraca nieco lepsze efekty niż normalna wyszukiwarka (dzięki uwzględnieniu np. proximity search)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi