Skocz do zawartości
cyrus_6

Asus P5w Dh Deluxe - Wszystko O Płycie

Rekomendowane odpowiedzi

wojooo napisał(a):

Ok ale jak moge to sprawdzic przed zakupem ? przeciez zamawiajac w sklepie internetowym nie ma takiej mozliwosci

Lub kup przez Niemca tu z forum. Ja wlasnie od niego bralem - polecam.

wojooo napisał(a):

[...] Jak z ta karta muzyczna ? jak p5b moze miec nowszy od p5w :| ?

Muzyka ok - jestem mile zaskoczony w porownaniu do DFI. Chipset 965 jest nowszy niz 975 choc z oznaczen to nie wynika. Dziwne, co? ;)

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii napisał(a):

Czesc,

Wracajac jeszcze do sprawy dlugiego POSTu - zgodnie z rekomendajca na pierwszej stronie tego tematu wylaczylem sterowanie wiatrakiem CPU (bo tylko jeden wentyl mam i wpiety wlasnie w to gniazdo) przez plyle. Zostawilem tylko monitoring obrotow. Wczoraj wylaczylem ten monitoring - przelaczylem na IGNORED. POST skrocil sie z 19 do 8 sekund....

Kurka, u mnie byly historie typu, ze po flashu czasami wchodzenie do monitora w BIOS trawlo niemilosiernie dlugo - kilkanascie sekund do minuty nawet w extrem przypadkach.

POST zawsze mialem wzglednie krotki.

Niemniej jednak (jak pisalem juz wczesniej) temat to sie pojawial to znikal - sprobuj sflaszowac ponownie BIOS - byc moze pomoze :)

Oczywiscie - BIOS na default, zworka clr rtc, flash (afu albo z poziomu BIOSowego Easy flash czy jakos tak), zworka clr rtc, load bios defaults po restarcie, znowu restart, i w koncu ustawiasz BIOS wg swoich potrzeb -> wylacz WSZYSTKIE elementy jakich nie uzywasz - monitory napiec/obrotow, 1394, USB, dzwiek, karte LAN (ja zostawilem 1sza), kontrolery - np JMicron (ja uzywam przejsciowi SATA->IDE dla HDD, a DVD jest na Intelu) i kontroler np SLAVE dla Intela jesli nie masz innego urzadzenia IDE.

U mnie konfig jak w sig'u - bylo OK, jest lepiej :)

pisarz napisał(a):

a jest możliwość ze podważając radiator uszkodze w jakiś sposób SB czy jest to malo mozliwe? Bo musze przyznać ze naprawde mocno siedzi i ani myśli drgnąć w jakąkolwiek stronę.

Tak w ogole to chce tam wrzuci zamiast tego kleju AS5 - rozumiem ze ta operacja ma jakikolwiek sens?

Zawsze mozna uszkodzic :)

Ja zaryzykowalem, ale robilem to z wyczuciem ;)

Klej da sie spirytem usunac, ale nie zal ci go marnowac? ;) ;P

Ja uzylem zestawu Arctic Clean - butelka 1 to rozpuszczalnik - poezja :)

Potem tylko starlem rozpuszczony klej z mostka i z radiatora.

Butelka 2 to cos do neutralizacji i czyszczenia - pewnikiem rozpuszczalnik neutralizuje.

Potem pasta AS5 - jest to PASTA a nie KLEJ, wiec troche luznawy jest radiator :/ Ale trudno

Kolki powinny utrzymac go w miejscu.

Za jakis czas sprawdza jak sie to wszystko trzyma - poki co temp. sa w normie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem vmoda na vdimm.

Ustawione jest 2.20v i praktycznie stoi jak skała. Drobne odchyły się zarzają 2.21 albo 2.19.

Wszystko ekstra ale jak odpalę orthosa na test ramu to napięcie spada do 2.06v :/

Mierzę miernikiem więc coś chyba jest nie tak z mobo? To normalne chyba nie jest? Na gwarancje też się nie nadaje chyba bo co jak co mobo działa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii napisał(a):

Lub kup przez Niemca tu z forum. Ja wlasnie od niego bralem - polecam.

Muzyka ok - jestem mile zaskoczony w porownaniu do DFI. Chipset 965 jest nowszy niz 975 choc z oznaczen to nie wynika. Dziwne, co? ;)

Nie ma co plakac - p5b ma nowszy uklad, ale intelowi zdarzalo sie czesto tak, ze nowy czipset miewal sporo bledow i dopiero w pozniejszych rewizjach (po tym jak ludzie juz nakrzyczeli na forach ;)) poprawki wprowadzali :)

Ale z poprawkami to jest zawsze podobnie - tak samo jak z nasza mobo :)

Ponoc rev. 1.04g ma juz nowsza rev. chipu Intela :)

Poza tym oznaczenie oznaczeniem, a architektura architektura - nie zawsze numer wyzszy oznacza nowsza konstrukcje - zainteresowanych odsylam na strony Intela - link juz gdzies w tym watku podawalem z zestawieniem porownawczym chipow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Master78 napisał(a):

Kurka, u mnie byly historie typu, ze po flashu czasami wchodzenie do monitora w BIOS trawlo niemilosiernie dlugo - kilkanascie sekund do minuty nawet w extrem przypadkach.

POST zawsze mialem wzglednie krotki.

Niemniej jednak (jak pisalem juz wczesniej) temat to sie pojawial to znikal - sprobuj sflaszowac ponownie BIOS - byc moze pomoze :)

Oczywiscie - BIOS na default, zworka clr rtc, flash (afu albo z poziomu BIOSowego Easy flash czy jakos tak), zworka clr rtc, load bios defaults po restarcie, znowu restart, i w koncu ustawiasz BIOS wg swoich potrzeb -> wylacz WSZYSTKIE elementy jakich nie uzywasz - monitory napiec/obrotow, 1394, USB, dzwiek, karte LAN (ja zostawilem 1sza), kontrolery - np JMicron (ja uzywam przejsciowi SATA->IDE dla HDD, a DVD jest na Intelu) i kontroler np SLAVE dla Intela jesli nie masz innego urzadzenia IDE.

U mnie konfig jak w sig'u - bylo OK, jest lepiej :)

[...]

Albo Ty nie zrozumiales, albo ja nie rozumiem... POST sie skrocil czyli jest git! :) A monitoring obrotow olewam ;) Chcialem tylko poinformowac, ze (u mnie przynajmniej) nawet zostawienie jednego monitoringu obrotow wplywa znacznie na dlugosc POSTu. Tyle. ;)

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martinii napisał(a):

Albo Ty nie zrozumiales, albo ja nie rozumiem... POST sie skrocil czyli jest git! :) A monitoring obrotow olewam ;) Chcialem tylko poinformowac, ze (u mnie przynajmniej) nawet zostawienie jednego monitoringu obrotow wplywa znacznie na dlugosc POSTu. Tyle. ;)

Hehe - doskonale Cie zrozumialem:)

To bylo dodatkowe info - o wylaczeniu calej reszty.

A lagi z monitorem w BIOS sie u mnie sie pojawialy - po ponownym flashu tym samym nawet plikiem ten lagi znikal!

Stad moj post - byc moze da sie u wiekszosci osob z dlugim POSTem ten problem wyeliminowac.

Uwaga: zawsze mialem lagi gdy flash robilem z poziomu Windows'a, czasami przy flashu z BIOSu (Easy-costam).

Do MODERATORA: Jesli ten post/poprzedni nic nie wnosi - nie mam nic przeciwko aby go usunac :)

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ale od jakiego Niemca :) ... wlasnie podzwonilem i bylem w paru sklepach to patrzyli sie na mnie jak na idiote gdy pytalem sie jaka posiadaja rewizje :| czyli wynika z tego ze Media Markt juz nie jest dla mnie - nie dla idiotow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojooo napisał(a):

hehe ale od jakiego Niemca :) ... wlasnie podzwonilem i bylem w paru sklepach to patrzyli sie na mnie jak na idiote gdy pytalem sie jaka posiadaja rewizje :| czyli wynika z tego ze Media Markt juz nie jest dla mnie - nie dla idiotow :)

Ah wojooo nie takie numery ja juz widziałem :)

Swoją drogą lepszy miałem dziś bo dzwoniłem do Asusa w sprawie vdroopa na ramkach z 2.20 na 2.03 podczas obciążenia. Wiesz co?

Nie bardzo wiedzieli o co mi chodzi... Ostatecznie sprzedaję moją mobo i kupuje P5WDG2-WS PRO ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to zabrzmi smiesznie ale pisalem do wieluy sklepow i wydzwonilem sie tyle z pytaniem jaka posiadaja rewizje to albo nie wiedzieli o co chodzi albo mowili/pisali ze maja zafoliowane i nie maja mozliwosci sprawdzenia to pytam sie do jasnej cholery w jaki sposob moge sie dowiedziec ??!! juz mi rece odpadaja :(

aha i jeszcze jedno pytanko przy jakim biosie sa najmniejsze posty ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folia w niczym tu nie przeszkadza. Wystarczy dobrze spojrzeć i przez folię też widać. Mów im że rewizja jest koło banków pamięci.

To nie zależy tylko od biosu. I nie najmniejsze a najkrótsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojooo napisał(a):

chyba wlasnie tak zrobie tylko niestety ma wysokie ceny :( ... a moze lepiej kupic commando ?

Commando osiąga zdecydowanie większe FSB ze względu na ICH8R a nie 7R jak ma i975X ale wydajnośc graficzna chipu 965 zegar w zegar jest niższa niż 975 w 3DMarku 2001 przekłada się to nawet na różnice rzędu 3k a więc zauważalny wynik ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku zaloz temat w dziale co kupic i tam debatuj i pytaj, a nie w kazdym topiku piszesz posty "a moze lepiej X, czy moze lepiej Y, a moze Z bedzienajlepsza?"! Sprecyzuj konkretnie swoje oczekiwania i przeanalizuj co ludzie pisza.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pasuje mi jak ktos burdel robi na forum. Laski zadnej nie robie - juz Ci odpisalem na temat tej plyty. O wadach i zaletach przeczytasz na lamach tych 38 stron. A od "co kupic" jest dzial Co kupic.

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojooo napisał(a):

chlopie wyluzuj! jak cos ci nie pasuje to nie odpisuj ... łaske robisz ze piszesz? to nie miejsce na pokazywanie swoich "chumorkow"

Tytuł tego tematu to:

Asus P5w Dh Deluxe - Wszystko O Płycie

i tylko o tej mobo można tu pisać, żeby nie powstawał burd...l i tak jak napisał Martinii od kolorów i wyborów jest dział >Co kupić<

trzymamy się tego my, trzymaj się i ty :mur:

To taka prosta reguła, a jaka mądra :D

Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdecznie wszystkich witam i opowiem wam działanie pewnej P5W DH :)

Jest sobie mobo Asusa o nazwie P5W DH w wersji 1.03G.
Jest sobie też taki Tal-Rash co jak raz w tygodniu czegoś nie pogrzebie to ma spazmy.
I tak właśnie Tal-Rash pewnego dnia stwierdził że zrobi vmoda :)
Zrobił :D Ale niestety w biosie było napięcie na ram ustawione 2.40v a potek był skręcony nie w tą strone i na ram poszło 3.18v :)
Ekeft tego był taki że jedna kość 512 Ballistix się popsuła i nie działa.
Tal-Rash postanowił że kupi 2x1024. I tak zrobił.
2x512 polecą na gwarancję...
Vmod został narazie usunięty.
Przez dwa dni zanim otrzymał 2x1024 działał na jednej 512 kości i bardzo się zdenerwował gdy zobaczył, że gdy bios podaje 2.40v to faktycznie jest 2.30v i co najgorsze gdy włączy np. Orthosa na test ramu vdrop spada aż do 2.06v... Koszmar...
Dostał ów Tal-Rash 2x1024. Zasadził i co widzi?
W biosie 2.40v a faktycznie na ramie 2.10v... Koszmar nie? A właśnie, że nie bo teraz zapuszcza orthosa na test ramu i vdropa nie ma. Wachania są w granicach 0.01v ;-]
Nigdy nie spotkałem się z czymś takim :)
Sprawdzałem to dwa razy zmieniając ramy... Jestem w 100% pewien że na 512 jest wyższe napięcie ale diabelsko spada podczas obciążenia a na dwóch 1024 napięcie jest niższe ale nie spada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ma ktoś może na tej mobo Skystar'a ? Od czasu jak zmieniłem kompa mam problemy właśnie z uruchomieniem Skystar.Na poczatku od razu Kod 10 (nie można uruchomic urządzenia) , po zmianie slotu działała kilka dni i znowu Kod10.Włącza sie kiedy chce działa do wyłączenia kompa i znowu pada.Raz padła w trakcie oglądania satki.KIlka dni nie działała a dziś sama z siebie znowu chodzi :mur: Karta kupiona na allegro , gośc nie odpisuje na maile , gwarancja niby jest ale czasem działa więc to może konflikt z mobo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem wlasnie ciekawa sytuacje.

Wylaczyl sie zlom podczas pisania mailow.

Po wlaczeniu do 75 stopni dochodzila temperatura w core temp, w asus probe do 64. Zdziwilem sie bo nic nie zmienialem od tygodnia, nawet restartu nie robilem zadnego itp.

Pomoglo pogrzebanie w tym asus probe i wymuszenie na perfomace mode... i temperatura spadla do 52 stopni. Czym moglo to byc spowodowane? Bo nie mam zadnego pomyslu poza jakas niedorobka w trybacha asusa, mialem w tym momencie wlaczone wifi i samo sie moglo cos przelaczyc jedynie na tryb AP calego komputera itp. Jakis pomysl?

BTW to pc probe pokazuje mi +!2 ze mam 9.61 tylko, mozna mu wierzyc czy kupic jutro nowy zasilacz? (aktualnie chieftec 360W 3 letni albo i 4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemol^N napisał(a):

Mialem wlasnie ciekawa sytuacje.

Wylaczyl sie zlom podczas pisania mailow.

Po wlaczeniu do 75 stopni dochodzila temperatura w core temp, w asus probe do 64. Zdziwilem sie bo nic nie zmienialem od tygodnia, nawet restartu nie robilem zadnego itp.

Pomoglo pogrzebanie w tym asus probe i wymuszenie na perfomace mode... i temperatura spadla do 52 stopni. Czym moglo to byc spowodowane? Bo nie mam zadnego pomyslu poza jakas niedorobka w trybacha asusa, mialem w tym momencie wlaczone wifi i samo sie moglo cos przelaczyc jedynie na tryb AP calego komputera itp. Jakis pomysl?

BTW to pc probe pokazuje mi +!2 ze mam 9.61 tylko, mozna mu wierzyc czy kupic jutro nowy zasilacz? (aktualnie chieftec 360W 3 letni albo i 4)

Po przeczytaniu twojego posta sprawdziłem u mnie co podaje Pc Probe.Na dzień dobry alarm :Vcore 1,14v , CPU Temp 255 stopni .No i sobie skacze Vcore 1,14-1,30 a temperatura 37-255 stopni. :blink: Everest temperature pokazuje normalnie 37, Vcore 1,14 a +12v jest 10,52v .Co jest grane :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jick napisał(a):

Po przeczytaniu twojego posta sprawdziłem u mnie co podaje Pc Probe.Na dzień dobry alarm :Vcore 1,14v , CPU Temp 255 stopni .No i sobie skacze Vcore 1,14-1,30 a temperatura 37-255 stopni. :blink: Everest temperature pokazuje normalnie 37, Vcore 1,14 a +12v jest 10,52v .Co jest grane :mur:

U mnie dokladnie to samo ;) Czasami jest tak, ze PC Probe w ogole sie nie chce odpalic dlatego, ze komputer jest podkręcony :lol: Jak się juz odpali (po pewnym opoznieniu) to pokazuje cuda niewidy. Oczywiscie na dzien dobry otrzymuje alert o niskich obrotach wentyla :damage_wall:

edit: kurde, ta nowa emota wymiata :lol:

Edytowane przez pisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka, uzywacie PC Probe'a? Ja to wywalilem po pierwszej instalacji - za bardzo klamalo i dzialalo mi na nerwy :D

Ew. temp. mierze (od czasu do czasu) Everestem, a proca Core Temp'em :)

Z Pc Probe wiem, ze rozne historie byly - Asus cos tam potem zmienial w BIOSach, ale... ;)

CO do wahan napiecia VCore - eeee... jak sie nie myle, to jesli macie wlaczona w BIOSie funkcje Intel SpeedStep czy jakos tak, to kiedy nie jest w pelni obciazony proc, system bedzie obnizal - chyba wlasnie napiecie :D - aby ograniczyc ilosc zuzywanej energii :)

MOGE BYC W BLEDZIE :) Ale jak ktos ma ochote/cierpliwosc - moze sprawdzic i podzielic sie uwagami i ew. wyprowadzic mnie z bledu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sprawa rozwiazana. Moze komus sie przyda kiedys.

Uzywajac 3 letniego chiefteca 360-02 mialem jedna wtyczke 4 pinowa i 20 pinowe zasilanie. Mialem zawsze 50 stopni na procku.

Podlaczylem teraz jakis wynalazek "lampart" nowy z dodatkowa 24 +4 i mam na procku 38 stopni...

Napiecie mam teraz w pcprobe +12.09 i komputer sie wlacza za KAZDYM razem mimo podlaczania roznych dyskow. Wniosek z tego taki ze albo chieftec padal sobie albo ta plyta musi miec 24+4. Pozostaje mi kupic sensowny nowy zasilacz i bede miec mniej siwych wlosow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemol^N napisał(a):

Dobra sprawa rozwiazana. Moze komus sie przyda kiedys.

Uzywajac 3 letniego chiefteca 360-02 mialem jedna wtyczke 4 pinowa i 20 pinowe zasilanie. Mialem zawsze 50 stopni na procku.

Podlaczylem teraz jakis wynalazek "lampart" nowy z dodatkowa 24 +4 i mam na procku 38 stopni...

Napiecie mam teraz w pcprobe +12.09 i komputer sie wlacza za KAZDYM razem mimo podlaczania roznych dyskow. Wniosek z tego taki ze albo chieftec padal sobie albo ta plyta musi miec 24+4. Pozostaje mi kupic sensowny nowy zasilacz i bede miec mniej siwych wlosow.

Sądzę że jeżeli na płycie jest 24+4 to taki zasilacz powinno się mieć, mam config taki jak w sygnaturce plus jeszcze dwa dyski 80 + 160 miałem wcześniej Chiefteca 400W i nie wyrabiał zauważalne spadki napięcia przy pełnym obciążeniu mierzyłem miernikiem teraz mam Chiefteca 560W różnice między idle stress praktycznie nie zauważalne, stwierdzenie proste mocny komputer = mocny zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi