Sid Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 Witam! Zajada się ktoś z Was takimi specjałami? Jak tak to jakie preferujecie? Ja tam osobiście nie lubię jakichś wersji dla hardcore'owców. Uwielbiam serki typu Camembert czy też Brie. Jednakże nie mogą być za bardzo dojrzałe. Bo poprostu mi smierdzą i aż odrzucają. Jak ma być jakiś zapaszek to leciutki.... Najlepsza wg mnie faza dojrzewania camemberta to jak ma kremową konsystencję i nie pachnie zbyt intensywnie. Co do firm, to kiedyś jadłem jakiegoś brie z Lidla(jakiś niemiecki), ale nie dobry bo gorzki(z papryką). Osobiście najbardziej lubię naturalny bez dodatków. Kontynuując to dobre są też Valbon czy Turek(nawet ten tańszy4Biedronka). A Wy? Lubicie? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarkazz Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 Valbon Camembert B-) Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu do odpowiedniego momentu jest miodzio. Kiedyś próbowałem też z patelni w panierce, ale taki sobie... Gouda jest lepsza w takim wydaniu. Roquefort też jest niezły, chociaż jest troszkę specyficzny i nie każdy lubi... A camemberta to chyba każdy uwielbia :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eragonek Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 Ja preferuje wszystkie serki firmy Turek. :D Połóżcie taki serek na kanapce i włóżcie do mikrofali :lol2: , wyrośnie taki fajny grzybek :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 Hmmm właśnie się zajadam Turkiem z ziołami.... Mniam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja w sumie lubie serki pleśniowe, jak jestam w domciu, bo studenci się raczej takim luksusowym żarciem nie raczą :lol: Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samedi Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 Ja tam uwielbiam Italian Dolcelita, prawie jak maslo, niam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
o-skar Napisano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2006 idź mi człowieku z tą pleśnią! nie cierpię! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Errorx Napisano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2006 Lazur lub inny niebieskosplesnialy ;) mniam. Valbon tez jest oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S_Works Napisano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2006 Rokpol - glownie dlatego ze najdostepniejszy z tego typu serow, lubie sobie czasem zakasic takim serkiem przy piwie w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
^BerZerK^ Napisano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2006 Najlepsze jakie jadlem to dostalem w belgii jak wracalem z pracy tam. Zapakowane w pudelko i w siatke, wystarczylo uchylic siatke na tyle transita zeby z przodu krzyczeli wez to zamknij ;-) Ale byly pyszne, a na cieplo jeszcze lepsze. Z tych dostepnych w Polsce to wypas sa president np brique albo taki podluzny 'snack'. Tylko troche drogie, ale pycha, tak na swieze bulki prosto z piekarni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiding Napisano 29 Października 2006 Zgłoś Napisano 29 Października 2006 Nie cierpie tych serow... Jak o nich pomysle to mis ie bakterie przypominaja :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldenSo Napisano 29 Października 2006 Zgłoś Napisano 29 Października 2006 Zasada jest taka że im bardziej śmierdzi tym lepsze, tyczy prawie każdego sera :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 1 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2006 No nie wiem... Ja raz miałem imho za bardzo dojrzały camembert - był w ciepłym plecaku dosyć chwilkę. I nie dałem rady zjeść :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdanek Napisano 20 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2006 Cambozola zamiata wsrod serow plesniowych! jesst przepyszna ! zarowna naturalna jak i z czosnkiem ( z przewaga tego drugiego) moze dlatego ze niedawno go dopiero sprobowalem i naprawde mi posmakowal, nie czuc czosnkiem po zjedzeniu, wyprzedzam mozliwe narzekanie na ten zapach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 24 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2006 Hm w lodówce "dwa trójkąty" Turek Brie ;] Hmmm ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo23 Napisano 24 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2006 Hm w lodówce "dwa trójkąty" Turek Brie ;] Hmmm ;] Blehc, ostatni raz jadłem turka :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dem Napisano 24 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2006 Ja uwielbiam pleśniowe sery Lazur. Polecam bo są naprawdę przepyszne. Jadłem już wszystkie rodzaje i każdy smakuje wyjątkowo. Lazur błękitny, Lazur turkusowy oraz Lazur perłowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xacti Napisano 25 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2006 kocham Valbąąąą :> pozdro plesniowcy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor89 Napisano 30 Listopada 2006 Zgłoś Napisano 30 Listopada 2006 ja ze swojej strony polecam Torcik Rosenborg... na początek 10dag wam wystarczy [; Jest przepyszny, lazur chowa się przy jego głębi i intensywności smaku Mój ulubiony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukifas Napisano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2006 @dem dla mnie zloty najsmaczniejszy co sadzicie o takich serkach na pizzy? mmm... uwielbiam serowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AragornPL Napisano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2006 Mnie te sery samym zapachem odrzucają, jak ktoś taki w domu zakupi to wywalam za okno, bo cała lodówka śmierdzi :D Ale jak ktoś lubi, to nie widzę przeszkód, smacznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2007 (edytowane) Ja tych smierdzących nie jadłem jeszcze ;) Też mnie troszke odrzuca ;) Wieczoram może niespodzianke zrobie! ;) Czyli mały przepisik... Może z fotką, ale nie wiem jakiej jakości ;) [DODANO] A jednak "jutro". Mamy sobie camembert. Kroimy sobie "poziomo"(zawsze tak piszą w przepisach, dla mnie dziwne ;) ) a potem na cztery. Każdy kawałeczek obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i na maśle/oleju: Potem dodajemy jakiegoś owocka(słyszałem o ananasach/winogronach/żurawinkach, ja osobiście pod ręką cytrusy mam zazwyczaj): Banalnie łatwe i niebanalnie pyszne ;) Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Sid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sysak Napisano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2007 (edytowane) No way... Jadłem to na śniadanie dzisiaj, ale z żurawiną. :P Przypaliłem troszkę, bo w kuchni mam 2 lewe ręce, ale dobre było. Ja preferuję gotowe packi by sekret mnicha typu 2x ser + słoiczek żurawiny. Zawsze jeszcze przekrajam ser na pół, żeby mieć 4 serki a nie 2, co daje mi dłuższe jedzenie = więcej przyjemności. :mrgreen: Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaeres Napisano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2007 W moim miescie jest taka "Wiejska chata" - nazwa restauracji - gdzie zamawia sie palete serow i dzban wina. Raz na jakis czas wybieramy sie z narzeczona na ten smakolyk. Rzeczywiscie podniebienie musi sie nauczyc takich serow i im gorszy smak byl "kiedys" tym lepszy jest po jakims czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esh0 Napisano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2007 PRzyznam, że ten smażony serek jest wyczesany :D Myślę, że z dobrym sosem, np. tatziki, było by jeszcze lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeti Napisano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2007 (edytowane) Cholera, zglodnialem jak nie wiem, a tu nie mam chyba tego cuda w domu w tej chwili :/ Ide na polowanie :twisted: Edit: Byl ;) Edytowane 26 Stycznia 2007 przez Yeti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo23 Napisano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2007 PRzyznam, że ten smażony serek jest wyczesany :D Myślę, że z dobrym sosem, np. tatziki, było by jeszcze lepsze. A co to za ser ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2007 IMHO po kształcie camembert to jest ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esh0 Napisano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2007 Sid, był :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2007 Hrrrr. Więc i ja dziś zamorduję jakiegoś ;] Poćwiartuję i zjem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...