Skocz do zawartości
bober

Problem Z Instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

robie partycje fdisk wszystko oki, ale maks. rozmiar partycji to 20gb, a dysk jest wiekszy o wiele, ale oki, wkladam cd wina xp klikam f6 (dysk sata) instaluje dla niego stery ;] wszystko oki,klikam enter, po chwili win sprawdza konfig i wyskakuje mi ,,system nie znalazl licencji uzytkownika eula" nacisnij f3, aby zakonczyc, sprawdzalem to na 2 roznych wersjach wina i na innym kompie tam normalnie f8 i dzialalo, moze to cos z partycjami, zle je moze robie,dlaczego nie moge wiekszej zrobic ?? prosze o porade - zalezy mi ;] :D z gory dziekuje ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bober napisał(a):

dzieki sprobuje, tylko nie wiem czy instalka ruszy po gdy dysk bedzie niesformatowany ;]

Sama instalka jest już po procesie tworzenia partycji ;) Więc powinna ruszyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam problem z instalacją windowsa na dysku 250GB SATA a mianowicie posformatowaniu partycji, załadowaniu plików z płyty i restarcie kompa w celu dalszej instalacji systemu pojawia mi się komunikat: Błąd ładowania systemu i co ja mam zrobić ? Wcześniej miałem na tej partycji Viste i nie było problemu z jej instalacją ale teraz zachciało mi się XP-ka ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miper napisał(a):

Ja też mam problem z instalacją windowsa na dysku 250GB SATA a mianowicie posformatowaniu partycji, załadowaniu plików z płyty i restarcie kompa w celu dalszej instalacji systemu pojawia mi się komunikat: Błąd ładowania systemu i co ja mam zrobić ? Wcześniej miałem na tej partycji Viste i nie było problemu z jej instalacją ale teraz zachciało mi się XP-ka ;/

A masz tylko jeden dysk?

Bo jak dla mnie to wygląda to na jedną z dwóch możliwości:

1. Aktywną partycję masz inną niż pierwszą na dysku (a tam zazwyczaj pakuje się Windows z informacjami startowymi).

2. Jeżeli masz więcej dysków, to możliwe, że informacje startowe zostały zapisany na innym dysku i trzeba ustawić w BIOSie, żeby komputer startował z tego innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winde instalowałem na głównej partycji z tego co pamietam a bootuje dokładnie z tego dysku bo inny mam odłączony.

Teraz coś wali mi się stara winda na dysku IDE, gdy ma zacząć ładować system to pojawia się mrygająca kreseczka w górnymlewym rogu i tak zostaje na baardzo długo i nic nie ładuje, przeinstalowałem winde, raz sie uruchomiła a po zainstalowaniu sterów tych co zawsze znowu jest tak samo :mur:

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miper napisał(a):

Winde instalowałem na głównej partycji z tego co pamietam a bootuje dokładnie z tego dysku bo inny mam odłączony.

Bootowanie z dysku to nie wszystko. Dochodzi jeszcze informacja o aktywnej partycji, z której pobierane są informacje do bootowania. Także na jednym dysku możesz mieć powiedzy 4 partycje podstawowe, i w zależności od tego, która z nich będzie aktywna, mogą startować różne programy bootujące czy systemy operacyjne.

Miper napisał(a):

Teraz coś wali mi się stara winda na dysku IDE, gdy ma zacząć ładować system to pojawia się mrygająca kreseczka w górnymlewym rogu i tak zostaje na baardzo długo i nic nie ładuje, przeinstalowałem winde, raz sie uruchomiła a po zainstalowaniu sterów tych co zawsze znowu jest tak samo :mur:

Ciekawe czy nie masz jakiegoś specjalnego kontrolera na płycie głównej....

Ja w lapie mam i jak instaluję XPka to muszę go wyłączać, później zainstalować sterowniki tego kontrolera i po restarcie włączyć go w BIOSie, bo system mi już bez włączonego nie odpali, tak samo jak nie zainstaluje systemu bez wyłączonego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi