Grimlock Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 A tak na serio to nie płacących można umieszczać w www.krd.pl i jeszcze jednym serwisie dłużników. Taki deikwent nie dostanie nawet najmniejszego kredytu - banki zawsze tam zaglądają. Zazwyczaj po ostrzeżeniu nieuczciwy klient nagle zaczyna wszystko regulować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) Są firmy które kupują tzw. "dużą tubę" i odsprzedają część łącza mniejszym providerom np. 6 MBIT kosztuje w granicy 1000zł, opiera się to na sieci 5.4 GHz duże transfery i małe straty, no i spokojnie możesz to odsprzedawać, a co do nie płacących z doświadczenia wiem że wystarczy ich postraszyć w jednym liście że oddajesz sprawę windykatorowi i 80% płaci z miejsca. Koszt jest duży ale przy 50 osobnika szybko się zwraca i można całkiem nieźle zarobić, a co do personelu to przecież nie szpital 2-3 osoby wystarczą w zupełności. Edytowane 3 Września 2006 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasy Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 oj chlopaki ciemno widze ten wasz biznes :lol2: najlepiej byscie zrobli gdybyscie najpier zrobili caly biznes plan (czyli siedziba firmy, koszty sprzetu i uslug, personel, reklama, rozeznanie na rynku) bo moze sie okazac ze plan jest super ale sie nie oplaca przy niskim zapotrzebowaniu na usluge. ps. czy ktos z Was konczyl marketing i zarzadzanie albo cos w tym styul? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 co do tego, ze u mnie w miescie / na osiedlu/ jest duzy wybor sieci to mega lol :lol: u mnie jest tylko Multimedia i Tpsa. a czy nie ma jakichs tanszych lacz ktore mozna by odsprzedac? :] tak np 4mb down/1mb up za 1500zl? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Był taki odcinek Firmy na TVN24 nt. własnie dzierżawy netu, poszukaj gdzies na torrentach czy na mule może bedzie albo u źrodla :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 poszukam poszukam. i sproboje legalnie dostac / ogladnac / bo nie chce byc piratem. a moze powiecie cos jeszcze o tym laczu TPSA DSL? tam jest dobry net 8 mb. tylko ze martwi mnie ta maxymalna liczba ip 5 :( i czy na pewno mozna odsprzedawac to dsl? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Telekompromitacja sprzedaje 512 po 28 zł (dla nowych). Tak więc zaoferowanie użytkownikom 128 wygląda trochę cienko. Sprawdzcie najpierw czy mieszkańcy tego osiedla potrzebują rzeczywiście nowego providera i czego po nim oczekują. Proponuję przygotować formularz i przejść się po blokach z taką małą ankietą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 co do tego, ze u mnie w miescie / na osiedlu/ jest duzy wybor sieci to mega lol :lol: u mnie jest tylko Multimedia i Tpsa. a czy nie ma jakichs tanszych lacz ktore mozna by odsprzedac? :] tak np 4mb down/1mb up za 1500zl? :( Poszukaj na necie , napewno coś się znajdzie Umnie w mieście za 500zł udostępniają 4mb łącze - bez limitów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 no ankietka to podstawa by kasy nie utopić, trza zbadać rynek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 wiem wiem. chcemy to zrobic, ale zeby takie cos zrobic, trzeba wiedziec wrazie czego co dalej :] wiec jak z tym dsl? http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_biz/intern...rnetowe/dsl_tp/ mozna to odsprzedawac? i czy jesli jest max 5 adresow ip to oznacza ze max mode to odsprzedac 5 osobom? :| @sideband niestety na moim osiedlu w gorzowie jest tylko Multimedia i Tpsa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) @sideband niestety na moim osiedlu w gorzowie jest tylko Multimedia i Tpsa :/ Przecież wystarczy by firma udostępniająca łącze była w granicach miasta , takie firmy nie mają małego zasięgu Edytowane 3 Września 2006 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 ale nie sadze zeby mogli sie przekopac przez pol miasta tylko po to zeby kumpel mogl oteorzyc firme ;) 'wiec powiecie jak jest z tym DSL od tepeesy? :] bo za 600zl jest 15mb ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Tak jak napisałeś pięć kompów max teoretycznie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 czemu teoretycznie? :] tzn da sie wiecej podpiac? :) czy po prostu 5 jest legalnie? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 5 legalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) aha. wiec raczej odpada bo firma bedzie wiecj musi byc legal ;) a moze znacie jakies dobre firmy jeszcze ktore udostepniaja lacze dla malych providerow? :] cos w okolicach gorzowa? ;) bo moze oni tez maja juz swoja pajeczynke pod nami rozciagnieta ;) ale np w mojej szkole tez maja DSL 8mb i jest podlaczonych 15 kompow. WTF? :| Edytowane 4 Września 2006 przez rafifeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 ale nie sadze zeby mogli sie przekopac przez pol miasta tylko po to zeby kumpel mogl oteorzyc firme Pisałem już że montują u ciebie na dachu radio na 5.4 GHz zasięg do 30 km sensowny do 10 km oczywiście jeśli nic wysokiego nie stoi na przeszkodzie fakt osprzęt kosztuje około 3000zł, ale firmy pokrywają 50% a nawet 100% ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 aaaa :] to juz co innego ;) macie moze naamiar na taka firme kolo gorzowa, ktora udostepnia takie lacze? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 a czy nie ma jakichs tanszych lacz ktore mozna by odsprzedac? :] tak np 4mb down/1mb up za 1500zl? :( Nie. Zejdź na ziemie. Fakt, że w polsce da się zejść nawet do okolic 100 PLN za symetryczne 1 mbit/s ale przy naprawdę dużym pakiecie. (naprawdę duży czyli > 100 mbit/s) i to bez trafficu bezpośredniego do tepsy (akurat przy osiedlówce to mniejsza strata ;). Do tego trzeba doliczyć koszt ostatniej mili czyli od węzła operatora do Ciebie. Koszty wiadome ;> W mniejszym mieście a jak rozumiem o takim mówimy w zasadzie masz wybór pomiędzy TP TKTelekom (vel Telekomunikacja Kolejowa) Tp przy niskim trafficu dalej ma zaporową taktykę cenową tj prawie 1,3 tausena netto za 2 mbit/s rurkę (polpak FR) plus problematyczne LB (load balancing) jeśli chcesz wielokrotności. Z drugiej strony nieoficjalnie w okolicach 7-8K PLNów (netto) za ATMa 30 mbit/s (bez dodatków plus koszt zestawienia rurki). AFAIR nowe DSL TP mają zakaz udostępniania podmiotom 3ci. I całe szczęście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) AFAIR nowe DSL TP mają zakaz udostępniania podmiotom 3ci. I całe szczęście. mozesz to sprezycowac? :| a co z takim czyms jak mowil sideband i mastertab? ze na dachu kumplowi stawiaja odbiornik, a sami maja antene gdzies za miastem. i daja neta radiowo, ktorego on potem odsprzedaje 8) (?) wykombinowalem jeszcze cos takiego. Zamowic normalne DSL u tpsa, i dolaczac kompy za natem :] wtedy mozna podlaczyc do 255 komputerow. czy takie cos zda egzamin? pozdro :D Edytowane 4 Września 2006 przez rafifeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Jest taka strona trzepak.pl i tam kieruj to pytanie. Takie coś było dobre 3, 4 lata temu. Sam stworzyłem dwie sieci osiedlowe, obydwie lecą teraz na DSL 8 mbitach od TPSY. Ty chccesz jeszcze Zus płacić i takie inne rzeczy. 8mbitów przy tym uploadzie to max 40 osób w sieci (bo zawsze znajdzie się grupa 10 osób które będą zamulały łącze). mozna to odsprzedawac? i czy jesli jest max 5 adresow ip to oznacza ze max mode to odsprzedac 5 osobom? W tym przypadku jest tak, że masz 5 numerów zewnetrznych. Przeważnie robi się to tak, że jeden numer rozdzielasz na cała sieć a reszte w ramach małego przetargu dajesz 4 userom. Wygląda to tak, że nie są za natem, ale ten zewnetrzny to nie taki które daje np. GTS, ale sam NAT jest dobry do sieci P2P (brak nata i łaczy się bezpośrednio z każdym, za NATEM łaczy się tylko z tymi co mają zewntrzene, chociaż nowe programy P2p próbuja to omijać z różną skutecznością). Daj sobie spokój, ustawianie kolejek, przycianianie na sztywno UPLOADu (bo to w taki sieciach jest wąskim gardłem). Jeśli nie posiadacie na Osiedlu alternatywy. To pewnie takie 8mbitów, serwer na Linuxie Slackware or PLD w postaci P4-najsłabszy, 512 ramu i dysk jakiś duży np. 250GB na "plikowanie" czy do wymiany plikami i to wam starczy. Za taką usługę też nie weźmiesz więcej jak 40 złotych miesiecznie i jeśli na 8mbitach będziesz miał więcej jak 40 osób (to znaczy, ze jesteś snobem. Chyba, ze 60% userów będzie używać GG, Czatu i sprawdzać pocztę w co wątpie). Ja oczywiście nie opisałem jeszcze pewnych innych czynników jak np. Zezwolenia na okablowanie,tworzenie rynień i takich tam.... co spółdzielnia to inna bajka. Zamowic normalne DSL u tpsa, i dolaczac kompy za natem :] wtedy mozna podlaczyc do 255 komputerow. czy takie cos zda egzamin? Nawet mając 2 pełne MEGA SYNCHRONICZNE nie MEGABITY max to 200 osób (wiem z doświadczenia. A ty chcesz z łącza nawet tego 15mbitów wsadzić 255 osób. Chyba, ze chodzi Ci o fizyczną możliwość, to ok ;) Oczywiście opisałem jedną alternatywą, ale z waszą wiedzą na nic więcej bym nie liczył. Bo rozdzielanie samego sygnału z "Dużej Rury typu 100mbitów i więcej" jest zupełnie inną bajką (którą sam próbowałem założyć na dosyć dużym osiedlu). Edytowane 4 Września 2006 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 nie pisze ze chce wsadzic 255 osob ;] jesli da sie podzielic normalne DSL (NAT'em) to kumpel wezmie wtedy 15mb/sek . ludzi bedzie okolo 40-50 ... wiec chyba nie bedzie tak zle ;] pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Rozumiem. To dzwoń do TPSY bo do 15mbitów jest wymóg (bliskość rozdzielni). Ja np. już nie mogę mieć 15mbitów za daleko od Katowic około 9km? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 aha :? no wiec tak.. podsumujmy :D jesli sie uda z 15mb/dsl/ to wtedy to rozdzielic NAT'em na okolo 45 osob. trzeba zgody administratora budynku na pociagniecie kabli... rozne kable pociagnac od serwerowni itp... wogole to jakis serwer. mysle ze powinien starczyc: p4 4gb ram 2x raptor 74gb. no i na tym jakiegos linuxa postawic.. zastepczy serwer, troche slabszy, ale zeby w razie awarii pierwzego mozna bylo korzystac z neta... jak myslicie? da sie to zalatwic wszystko w kwocie 10.000 zl? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 To zależy czy ludzie będą płacić za montaż tzn. za kabel czy ty pokrywasz koszty okablowania no i odległości od switch-a do ludzi i zrezygnuj z raptorów bo mija się to z celem nie potrzeba tu aż tak szybkich dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Tutaj wszystko Ci wyjaśnią http://www.trzepak.pl/ (to jest forum od takich rzeczy) Jesli Ci dadzą 15mbitów to super, jeśli nie to 8mbitów napewno wystarczy. Nie kupuj tak mocnych dysków typu: Raptor dla takiej sieci zwykly 7200 obr i 8mb cashu starczy. Lepiej już kupić dwa dyski 250GB i złaczyćw RAID (ale który, żeby było szybko nie pamiętam). Raptory i SCSI zakładasz gdy hostujesz. Wystarczy zwykły p4 (najsłabszy procek) i do tego płyta która obsłuży tak duży dysk, do tego 512 ramu. Poszukaj kogoś kto zainstaluje Ci LINUXA w wersji Slackware lub PLD (to zależy kogo znajdziesz). Kup kilka switchów i kabli UTP, zaciskarke i końcówki do kabla UTP 5. Jesli chcecie to legalnie zrobić musicie założyć stowarzyszenie, ale nikt wtedy nie zarabia, możesz założyć działalność gospodarczą i prosić o zezwolenie na przeprowadzenie kabli po elewacji. Lub możesz nikogo sie nie pytać i po balkonach jechać z kablami. (pytając się tylko sąsiadów czy możesz na chwilę skorzystać z balkonu). Gość który wam to zainstaluje, zapewne ustawi wam kolejkowanie, rodzieli IP zewnętrzne, postawi Sambe (to do wymiany plików między użytkownikami). Naprawdę więcej dowiesz się czytając www.trzepak.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 dzieki wielkie :) ja tam sie w to nie bede angazowal bo to bedzie firma kumpla. ja mu tylko pomagam :) (sam mam 13 lat wiec lol ;]) mam nadzieje ze mu sie uda bo sam szukam szybszego neta :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 No to mu wklej to co my tu piszemy i podaj mu link do Trzepak.pl Jeszcze jedno: "Nigdy nie podpisujcie umowy na czas określony, nigdy. Ceny za szybko się zmieniają". Tylko CZAS NIEOKREŚLONY. Ok, ja skończyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...