sesq Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 w biosie ustawiam 1.45V, a w cpu-z pokazuje 1.40v, jak ustawie program do C'n'Q ( Right mark cpu clock untility ) mu 1.45v to jest 1.45v => to nie wina blednego pomiaru cpu-z. co jest grane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 sesq sądzę że jednak to MOŻE być wina CPU-Z. Na abicie Av8 cały czas mi pokazywał 1.40 niezależnie ile ustawiłem. Wgrałem progsa od abita i już ten progs pokazywał tyle ile trzeba i choć teraz cpu-z na dualsata2 pokazuje mi już ok to jednak do cpu-z mam pewien dystans. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 w biosie ustawiam 1.45V, a w cpu-z pokazuje 1.40v, jak ustawie program do C'n'Q ( Right mark cpu clock untility ) mu 1.45v to jest 1.45v => to nie wina blednego pomiaru cpu-z. co jest grane ? Ustaw w opcjach zasilania "minimalne zarządzanie energią" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 sesq sądzę że jednak to MOŻE być wina CPU-Z. Na abicie Av8 cały czas mi pokazywał 1.40 niezależnie ile ustawiłem. Wgrałem progsa od abita i już ten progs pokazywał tyle ile trzeba i choć teraz cpu-z na dualsata2 pokazuje mi już ok to jednak do cpu-z mam pewien dystans. dobra ale jak ustawie programem to cpu-z pokazuje 1.45v Ustaw w opcjach zasilania "minimalne zarządzanie energią"to jest porada do C'n'Q czy tego mojego problemu z napieciem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 dobra ale jak ustawie programem to cpu-z pokazuje 1.45v to jest porada do C'n'Q czy tego mojego problemu z napieciem ? CnQ jest ściśle powiązane z napięciem więc spróbuj i zobacz. Ja w CPU-Z mam napięcie prawidłowo pokazywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 CnQ jest ściśle powiązane z napięciem więc spróbuj i zobacz. Ja w CPU-Z mam napięcie prawidłowo pokazywane. ja wogle wylaczylem CnQ w biosie, i dalej [gluteus maximus] jakie masz wartosci napiecia w cpu-z w idle i podczas super pi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) Witam Napięcia najlepiej mierzyć miernikiem ;) W CPU-Z i w innych programach pokazuje napięcie zawyżone o ok 0.025V. Odnośnie wcześniejszych sugestii o stabilności Asrocków to musze potwierdzić że na podstawie obserwacji OC na kilku płytach Dual-Sata2, najlepszą i najbardziej stabilna jest Rev. 1.04 ( sam taką posiadam i niemam z nią żadnych problemów ). Odnośnie napięć pod obciążeniem to kiedyś sprawdzałem napięcia u kumpla na płycie podłączonej na pająka ( niezły stress pchać tam te końcówki miernika przy działającym kompie ) i przez ok dwie minuty mieżenia napięcie ani razu nie drgnęło, więc sądze że odczyty napięć z dużymi wachaniami to jedynie wina niedokładnego programu. W pierwszej części tematu też były prowadzone takie obserwacje z identycznymi rezultatami. Na rynku pojawiła sie nowa pasta termoprzewodząca "Zalman ZM-STG1" która moim zdaniem jest lepsza od AS5 z dwóch powodów: -Po pierwsze, wygodniejsze nakładanie ( pasta jest w filoce z pędzelkiem > takiej jak lakier do paznokci, oraz z dodatkiem jakiegoś rozpuszczalnika który szybko po odparowaniu odparowuje. Nakłada się ją więc dużo wygodniej ponieważ wystarczy rozmarować odpowiednią ilość pędzelkiem, a nie tak jak w przypadku AS5 rozprowadzać pastę kartą do np. bankomatu. ) -Po drugie, ma trochę lepsze właściwości termoprzewodzące ( wygrzewa się dłużej od AS5 bo ok tygodnia , ale w porównaniu z AS5 temperatury spadają o ok 2-3*C, u mnie po ok 100godz. wygrzewania temp. już spadły poniżej wartości odnotowywanych na AS5 ) Niestety jej wadą jest cena, ok 35zł za fiolkę 3g. Mam nią aktualnie przesmarowane NB i CPU ;) Pozdrawiam Edytowane 7 Listopada 2006 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 dobrze, ale pomiar cpu-z napiecia ustalanego programem jest wyzszy o 0.5v niz defaultowo bez programu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 dobrze, ale pomiar cpu-z napiecia ustalanego programem jest wyzszy o 0.5v niz defaultowo bez programu! Że Co ?? Możesz to napisać sensowniej :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 ja wogle wylaczylem CnQ w biosie, i dalej [gluteus maximus] jakie masz wartosci napiecia w cpu-z w idle i podczas super pi ? Słuchaj ! Zrób tak : - włącz CnQ w biosie - zainstaluj sterownik do procesora 1.3.2.14 - w windowsie w opcjach zasilania ustaw na "minimalne zarządzanie energią" Jak to zrobisz to w takich programach jak CPU-Z, Everest, Speedfan powinno pokazywać napięcie 1.1 V w idle a w stresie 1.4 V lub 1.45 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 No i zrobiłem sobie dobrze :cry: ostatnio coś pech mnie prześladuje z tą płytką ... właśnie uwalił mi się zasilacz za 300zeta :mur:. Zachciało mi się reflashować starą kartę na AGP4x/8x (tu nie było problemu). Problem pojawił się jak zapomniałem przed osadzeniem jej w slocie wyłączyć zasilania na płytę (przyciskiem w zasilaczu). Znów przez przypadek zwarłem grafę do karty poniżej w slocie PCI (dżizas - znowu NIEEE! - dla tych co niewiedzą niedawno w ten sam sposób pozbawiłem się dźwiękówki na płycie). ASRock jednak trochę źle rozplanował te złącza PCI (wszystko jest za ciasno - a ja jestem nieostrożny ostatnio ;). Narazie nie mogę oszacować strat. Płyta bootuje na PCI-E więc chyba wszystko OK, ale zastępcza zasiłka nie ma zasilania SATA, więc nie mogę odpalić systemu (przejściówkę gdzieś zgubiłem). Dramat. Oby tylko dysk był w porządku, za dużo ważnych danych, "szijet". I Pray To God! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) @Evil One zasilacz może być do odratowania. Trzeba go otworzyć i zobaczyć czy jakieś zabezpieczenie (bezpiecznik) nie wywaliło. Ps. ciesz się, że to zasilacz a nie cały sprzęt. Podsumowując-zasilacz spełnił swoje zadanie. Edytowane 8 Listopada 2006 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 @Evil One zasilacz może być do odratowania. Trzeba go otworzyć i zobaczyć czy jakieś zabezpieczenie (bezpiecznik) nie wywaliło. Ps. ciesz się, że to zasilacz a nie cały sprzęt. Podsumowując-zasilacz spełnił swoje zadanie. Oby ... faktycznie wyleciało zabezpieczenie. W zasilaczu trochę okopcone zaraz przy złączce od bezpiecznika. Dzisaij wymienię i sprawdzę, czy jeszcze działa. Przy okazji rozbierania zasiłki wyszło na jaw ile tam kurzu się nagromadziło, aż cud że nie spalił się z przegrzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feris Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Witam Mam taki dziwny problem z Dual Sata II i dyskiem sata II. Kiedys juz pisalem ze nie chcialo mi wczytac sterownikow z dyskietki podczas instalacji systemu :x. Ruszylo na instalce po wgraniu sys. Wszystko niby dziala sprawnie. Czasem tylko wystepuje cos takiego. Uruchamiam kompa, windows sie ładuje, pojawia sie czarny ekran, i wskaznik na srodku, mozna nim ruszac, pali sie dioda zasilania i dysku. I wszystko stoi. Restart i powtorka z rozrywki. Pomaga dopiero chwilowe odlaczenie zasialania sieciowego. Drugi dziwny objaw to iz czasem po normalnym zamknieciu systemu, wylacza sie grafika natomiast wszystko inne ( wenylalory, panele, diody) dalej dziala. Cos nie tak z płytą ? A moze cos z instalacja dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Że Co ?? Możesz to napisać sensowniej :huh: moge normalnie jest napiecie 1.40-1.44v po wlaczeniu programu i ustawieniu w nim napiecia, ma ono wartość 1.45-1.48v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico_13 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Witam. Mam problem...Mój procesor Athlon 64 3000+ Venice nie chce sie krecic powyzej 2160Mhz. Mam tego Asrocka dual939-SATA2 z biosem 2.30.... Nie wiem o co chodzi... Mam zrobionego Vcora... Ten porc kreci sie na DFI na 2600Mhz...... Przeciez to jest szkol ze tylko tyle wyciska!! Po co mi plyta za ktora teraz ludzie daja prawie 400zł jezeli proc sie nie kreci.... Albo moze cos zle robie.. Moze wina zasilacza?? Chociaz nie bo niejest zły: Fortron 350W (dwie linie 12v: 15a i 10a) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 sam sobie odpowiedziales...robisz cos zle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Witam. Mam problem...Mój procesor Athlon 64 3000+ Venice nie chce sie krecic powyzej 2160Mhz. Mam tego Asrocka dual939-SATA2 z biosem 2.30.... Nie wiem o co chodzi... Mam zrobionego Vcora... Ten porc kreci sie na DFI na 2600Mhz...... Przeciez to jest szkol ze tylko tyle wyciska!! Po co mi plyta za ktora teraz ludzie daja prawie 400zł jezeli proc sie nie kreci.... Albo moze cos zle robie.. Moze wina zasilacza?? Chociaz nie bo niejest zły: Fortron 350W (dwie linie 12v: 15a i 10a) Najpierw napisz jakie masz ustawienia, a nie że musimy się dopytywać o mnożnik HT, ramki itp. Ale jak dla mnie to zapomniałeś o wspomnianym mnożniku HT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Oby ... faktycznie wyleciało zabezpieczenie. W zasilaczu trochę okopcone zaraz przy złączce od bezpiecznika. Dzisaij wymienię i sprawdzę, czy jeszcze działa. Przy okazji rozbierania zasiłki wyszło na jaw ile tam kurzu się nagromadziło, aż cud że nie spalił się z przegrzania.No i tak ... wymieniłem bezpiecznik, płyta się załączyła, ale zasilacz zwariował, na starcie sobie strzelił (nie bezpiecznik tym razem), po czym wiatrak buja się w obydwie strony, diody na nim mrugają, do tego mruga dioda od dysku. Chyba po zasiłce :cry:, gdzie to można naprawić, zasilacz jest już po gwarancji, czy wysłać go do producenta, czy próbować naprawiać w zakładzie RTV?? Druga sprawa to chyba płyta - na innym zasilaczu (dziś załatwiłem przejściówkę do SATA) komp normalnie działa wchodzi do biosu, dysk jest widoczny, ale przy próbie uruchomienia systemu (tryb awaryjny, czy normalny) ładuje tylko jeden plik (zdaje się - ntsknl.exe) i na tym koniec, tak jakby dysk nie odpowiadał, ale się nie zawiesza. Sprawdziłem dysk na innym kompie i działa ... ufff, ale na ASRocku już nie chce odpalić mi systemu. Nie wiem czy szyna PCI się rozsypała, czy może uszkodziła się struktura danych na dysku (ale tu windows wyświetlił by chyba komunikat, że brakuje mu jakiegoś pliku do załadowania kernela. Co o tym myślicie, czy mój ASRock gryzie piach, czy jeszcze coś z niego będzie? Witam. Mam problem...Mój procesor Athlon 64 3000+ Venice nie chce sie krecic powyzej 2160Mhz. Mam tego Asrocka dual939-SATA2 z biosem 2.30.... Nie wiem o co chodzi... Mam zrobionego Vcora... Ten porc kreci sie na DFI na 2600Mhz...... Przeciez to jest szkol ze tylko tyle wyciska!! Po co mi plyta za ktora teraz ludzie daja prawie 400zł jezeli proc sie nie kreci.... Albo moze cos zle robie.. Moze wina zasilacza?? Chociaz nie bo niejest zły: Fortron 350W (dwie linie 12v: 15a i 10a) Chłopie po co Ci Vcore mod do częstotliwości 2,1GHz?? Przecież każdy Venice pracuje na minimum 2,4GHz. Ja mam (miałem) ustawione ot tak sobie 2,25GHz żeby mieć pewność co do stabilności. Po pierwsze przeczytaj FAQ'a do płyty na pierwszej stronie, a później biadol na temat wyższości DFI na ASRockiem, po drugie kto zmienia DFI na ASRocka w tej kolejności?? :wink: Edytowane 8 Listopada 2006 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Może poprostu kupił od gościa co na DFI robił te 2600. Rico_13 dawaj ustawienia jakie masz przy tym kręceniu na 2160 MHz.Wtedy Ci powiemy co może masz nie tak. I przy okazji podaj cały konfig kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico_13 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Dobra moj piec to: Proc: athlon 64bit 3000+ Venice Mobo: Asrock 939Dual SATA2 Ram: 2x 512 Patriot (ustawione na 2.5-3-3-6) Grafa: Chwilowo Riva TNT 2.... Zbieram na Radka x1950 Zasilacz: Fortron FSP 350-60THA-P Wiec jak wspomnialem pamieci mam ustawione na na 2.5-3-3-6... Mnożnik na 9x1800.... Napięcie na 1.55.... A krece do 240 i dalej nie idze... bo sie system nieuruchomi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 A na ile masz mnożnik HT?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Dobra moj piec to: Proc: athlon 64bit 3000+ Venice Mobo: Asrock 939Dual SATA2 Ram: 2x 512 Patriot (ustawione na 2.5-3-3-6) Grafa: Chwilowo Riva TNT 2.... Zbieram na Radka x1950 Zasilacz: Fortron FSP 350-60THA-P Wiec jak wspomnialem pamieci mam ustawione na na 2.5-3-3-6... Mnożnik na 9x1800.... Napięcie na 1.55.... A krece do 240 i dalej nie idze... bo sie system nieuruchomi... A ustawienia dzielnika pamięci, napiecia pamięci, mnożnika HTT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico_13 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 mam ustawione na "auto"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Dobra moj piec to: Proc: athlon 64bit 3000+ Venice Mobo: Asrock 939Dual SATA2 Ram: 2x 512 Patriot (ustawione na 2.5-3-3-6) Grafa: Chwilowo Riva TNT 2.... Zbieram na Radka x1950 Zasilacz: Fortron FSP 350-60THA-P Wiec jak wspomnialem pamieci mam ustawione na na 2.5-3-3-6... Mnożnik na 9x1800.... Napięcie na 1.55.... A krece do 240 i dalej nie idze... bo sie system nieuruchomi... Zacznij moze od teorii http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186254 Polecam takze artykul na egieldzie o kreceniu a64 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177 Edytowane 8 Listopada 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Jak masz na auto to bardzo nie ładnie, daj na 600mhz i powinno być ok :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 To powodzenia ;] Na początek ustaw memorki na 133, zrzuć mnożnik proca na 8, wrzuć FSB na okolice 300-320. Napięcie pamięci na high. NB-CPU link speed na 600MHz. Jak ma wstać, wstanie. Jak nie, raczej coś z Twoich gratów słabo się kręci. Później możesz podnieść mnożnik na 9, dać niższe FSB i mem freq 166 - szukaj ile max pójdą pamięci, proc i co Ci się bardziej opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Pamiątki bezpieczniej na 100. Też miałem zonk, że na 133 nie chciał komp chodzić, chociaż w teorii powinien (i też myślałem, że to proc nie chce się kręcić). Dopiero włączenie Flex. pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rico_13 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Dzieki.... Niewiesziałem gdzie w tym ASRocku jest HTT... Proc juz siedzi na 2600Mhz... HTT jest na x3 Pamieci dalem na 333... A wlasnie ile wyciagne z pamieci swojich?? W CPU-Z pokazuje mi frequency 237... pojdą wiecej?? Edytowane 8 Listopada 2006 przez Rico_13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 nikt wróżką nie jest ;] spróbuj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...