sZCZEp Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 To się nazywa idealnie dobrany konfig... Wsadziłeś roślinkę do słoika, kazałeś rosnąć i zakręciłeś pokrywkę. Do E6300 trzeba było P5BDLX raczej wziąć. Zresztą nie moja sprawa.... Jak kupowałem kompa to udało mi się upolować ta płyte za 650 zł, a że kupowałem praktycznie cały konfig to mi niestety zabrakło kasy żeby kupić E6600 stąd ten e6300 w konfgiu :? ... ale wszystko przede mną :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Jestem Nowym Posiadaczem P5W64 Ws Pro bios 304 w konfiguracji e6600 Box + ram 667mhz 2x512Mb goodram. Ustawiłem w biosie na stałe napiecie dla procka na 1.3v bo płyta coś nie tak dziłała bo mi dawła automatycznie na procka nawet do 1.4v. No to czas na testy włączyłem programy Orthis i core temp no i temperatura procka podskoczyła do 75 C po około 10min testu i na takim poziomie sie utrzymuje. Czy to jest normalne na Box chłodzeniu :? Ps. Zamierzam wymienić Box chłodzenie na coś innego ale też żeby było na powietrze jake Chłodznie jest najwydajniejsze dostępne teraz w sprzedaży pieniadze nie grają roli. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 pierdlik miałem to samo z temperaturą na boxowym chłodzeniu poprostu miałem źle założony radiator za mało wskoczyły bolce w płyte po dosciśnięciu temp. spadła za 80 stopni w stresie do 51 stopni . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) Witam Potrzebuje pomocy. Może mi ktoś wyjaśnić do czego służy każde napięcie. Jakie jest max i normalne(bo jest auto) napięcie na standardowym chłodzeniu oraz przewiewie w obudowie. Na co zwracać uwagę przy podkręcaniu. Jakie opcje w biosie zmienić. Przesiadłem się na C2D i na Ami Bios z Awrda na starym Pentiumie 4 2.6HT s.478. I jest tu sporo nowego. I nie wiem za co się brać w tej bestii. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam P.S. Trochę sporo tych pytań i odpowiedzi będą długie. Ale to nie tylko mi się może przydać. Mam nadzieje, że ktoś jednak odpowie. :) Edytowane 2 Grudnia 2006 przez piterq1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 pierdlik miałem to samo z temperaturą na boxowym chłodzeniu poprostu miałem źle założony radiator za mało wskoczyły bolce w płyte po dosciśnięciu temp. spadła za 80 stopni w stresie do 51 stopni . Ja dość dobrze docisnołem azcośpyknełtakjak by sie zaczask zaczasnoł a jak to sprawdziłeś że był źle dociśniety ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam Potrzebuje pomocy. Może mi ktoś wyjaśnić do czego służy każde napięcie. Jakie jest max i normalne(bo jest auto) napięcie na standardowym chłodzeniu oraz przewiewie w obudowie. a przeglądałeś wcześniejsze strony? bo pytanie odnośnie napięć zadałem kilka postów wcześniej i jest tam odpowiedź od LordFury. Wracając do przemyśleń Racucha na temat biosu to mogę jeszcze dodać że komp z biosem 302 + lekkie oc, bootował bez problemu po aktualizacji do 304 pisze że są błedy w comos i wogóle jakoś wolniej chodzi, żeby go uruchomić musiałem obniżyć takty. Pozatym 304 strasznie zawyża vcore przy 1,45 w bois jest 1,5 w realu. 302 też zawyża ale nie aż tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 a przeglądałeś wcześniejsze strony? bo pytanie odnośnie napięć zadałem kilka postów wcześniej i jest tam odpowiedź od LordFury. Wracając do przemyśleń Racucha na temat biosu to mogę jeszcze dodać że komp z biosem 302 + lekkie oc, bootował bez problemu po aktualizacji do 304 pisze że są błedy w comos i wogóle jakoś wolniej chodzi, żeby go uruchomić musiałem obniżyć takty. Pozatym 304 strasznie zawyża vcore przy 1,45 w bois jest 1,5 w realu. 302 też zawyża ale nie aż tak. to chyba dobrze, nie :-| :-| :-| a jak zawyze to co z droppem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 (edytowane) wyszly 3(!) nowe biosy do p5w64 : 0306, 0401 i 0402 podobno temp bug zniknal. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=125321 kurde tylko ze limity dla Polski na megaupload wykorzystane i ja nei cchem instalowac tego gownianego megauplaod toolbar.... EDIT: dobra zmusilem sie do instalacji tego gowna, cale szczescie ze jest przeznaczony tylko dla IE... EDIT2: BIOSY sa juz dostepne na normalnym serverze, wiecej info we wczesniej podanym linku na XS Edytowane 3 Grudnia 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 wyszly 3(!) nowe biosy do p5w64 : 0306, 0401 i 0402 podobno temp bug zniknal. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=125321 kurde tylko ze limity dla Polski na megaupload wykorzystane i ja nei cchem instalowac tego gownianego megauplaod toolbar.... EDIT: dobra zmusilem sie do instalacji tego gowna, cale szczescie ze jest przeznaczony tylko dla IE... Jak chce Ktoś te Biosy To Mogę Podesłać Na Emeil Bo akurat je ściągnołem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) a przeglądałeś wcześniejsze strony? bo pytanie odnośnie napięć zadałem kilka postów wcześniej i jest tam odpowiedź od LordFury.Dobra to wiedziałem, ale ja się pytałem jakie napięcie za co jest odpowiedzialne, do czego służy. A tego nie pisze. Edytowane 3 Grudnia 2006 przez piterq1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wiem, że to pytanie pewnie już padło, ale wpisując w szukajce "dh" nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi. Czym tak naprawdę różni się Asus P5w64 Ws Pro od Asusa P5W DH / DH Dlx? Co przemawia na korzyść, a co na niekorzyść płyt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wiem, że to pytanie pewnie już padło, ale wpisując w szukajce "dh" nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi. Czym tak naprawdę różni się Asus P5w64 Ws Pro od Asusa P5W DH / DH Dlx? Co przemawia na korzyść, a co na niekorzyść płyt? Przedewszystkim Na Asus P5w64 Ws Pro jest Dóżo lepsze OC Ma 8 Fazowe zasilanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Wcale nie dużo - 8 fazowe zasilanie tak wiele nie daje. Popatrz na przykład P5B Dlx ( 8 fazowe) i DS3 (3 fazowe) a FSB prawie takie samo. Nieraz na DS3 nawet wyższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 A co ma fsb wspolnego z fazami zasilania? Moim zdaniem to samo co predkosc wentyla na grafie z szybkoscia odczytu dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zmieniam platformę i nie wiem jaką kupić płytę główną - reszta konfigu będzie taka: 1. CPU- e6300 (w przyszłości e6600) 2. GPU- 8800 GTX (i nigdy nie będzie używane SLI) 3. RAM - Patriot 800 Mhz 2x1gb. Zależy mi na stabilości, poprawnym działaniu SPDIF (do kompa podłączony amplituner), wysokim OC. Takie płyty wstępnie wybrałem - ustawione w kolejności IMO od najlepszej do najgorszej: 1. Asus P5W64 WS Pro - 775,00 PLN 2. Asus P5WDG2-WS - 799,00 PLN 3. Asus P5W-DH Deluxe - 765,00 PLN 4. Asus P5B Deluxe - 637,00 PLN 5. Asus P5B-E Plus - 599,00 PLN 6. Asus P5B-V - 598,00 PLN 7. Asus P5B-E - 519,00 PLN 8. Asus P5B - 459,00 PLN Która jest najlepsza? KTÓRĄ KUPIĆ - bo już czytam to forum od kilku miesięcy i co się na którąś zdecyduję... to myślę, że może jednak inną... Jest to dla mnie poważna decyzja - bo przez kolejnych kilka lat kompa nie zmienię. Z płyty którą teraz mam jestem bardzo zadowolony super stabilność i dobre osiągi w OC - o coś podobnego by mi chodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 W twoim wypadku tylko P5B Deluxe. I proc na ok. 3GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 W twoim wypadku tylko P5B Deluxe. I proc na ok. 3GHz. Tak, tak A wiesz jaka jest wydajnosc topowych GPU na P5B Dlx ? Wiecej niz marna :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 W twoim wypadku tylko P5B Deluxe. I proc na ok. 3GHz. Czy to dlatego, że nie kupuję odrazu 6600? Wolę narazie wrzucić więcej kasy w kartę graficzną - ale za kilka miesięcy wymienię tego 6300 na 6600... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Tak, tak A wiesz jaka jest wydajnosc topowych GPU na P5B Dlx ? Wiecej niz marna :lol2: Wiem jaka jest, ale cóż poradzić. A tak w ogóle, to jeśli ktoś kupuje kartę full wypas, to stać go zapewne również na dobry procesor, a nie low-end C2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einstein2 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) po 2 tygodniach od zlozenia kompa na p5w64 zabralem sie za OC poki co bez problemu przechodzi wszystkie testy na: fsb 460 pamieci 920 mhz 4 4 4 12 (geil) na 2,4 V e6600 3640 mhz, mnoznik 8, 1,4 V, thermalright u120 + wentyl scythe napiecie mch 1,7 wyzszych ustawieni poki co nie probowalem ze wzgledu na spore grzanie sie radiatora mostku pomomo ze dmucha na niego wentyl 120mm po wymianie chlodzenia na mostku na thermalrighta i podniesieniu v mch do 1,8 bede probowal wyzszych ustawien plyta bez modow, wymienione jedynie pod wszystkimi radiatorami na plycie pasta bios 304 plyta rewelacja do oc co z tego ze plyty na 965 maja wyzsze fsb skoro ich wydajnosc jest wtedy daleko za 975 Edytowane 5 Grudnia 2006 przez einstein2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Wiem jaka jest, ale cóż poradzić. A tak w ogóle, to jeśli ktoś kupuje kartę full wypas, to stać go zapewne również na dobry procesor, a nie low-end C2D. No cóż. Mnie stać na wypasioną kartę, dowolną płytę główną, średniej klasy RAM, nowy wypasiony zasilacz - ale na procka Hi-End mi już nie starczy - co ja poradzę. Dlatego pytam jaką kupić MB - kóra jest najlepsza pod C2D ? Pod A64 najlepsza była DFI LanParty na nforce 4, pod XP EPOX RDA lub Asus (nie pamiętam modelu) na nforce 2. A pod C2D niekwestionowanym liderem jest.... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) A pod C2D niekwestionowanym liderem jest.... ?Tak naprawdę nie ma jeszcze dobrej mobo pod C2D. Ale teraz bym brał P5WDG2-WS. Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Tak naprawdę nie ma jeszcze dobrej mobo pod C2D. Ale teraz bym brał P5WDG2-WS. Czemu akurat P5WDG2-WS a nie P5W64 WS, zawsze mnie to ciekawiło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Tak naprawdę nie ma jeszcze dobrej mobo pod C2D. Ale teraz bym brał P5WDG2-WS. :blink: Eeeejjj, no chyba jednak nie :lol:. To co wg Ciebie jest dobrą mobo? I P5WDG2-WS nie obsługuje C2D. @ Piterix Wszystko zależy od tego, jakie masz wymagania co do zegarów proca. Jeśli zamierzasz żyłować MHz-ty, to P5B Dlx. Jeśli starczy Ci umiarkowanie podkręcony E6300 (~3,2) i planujesz w przyszłości ew. wymiane na wyższy model, to już raczej 975X - w chwili obecnej zapewne P5WDG2 WS PRO / P5W64 WS PRO. Sprawdzone i mniej więcej wiadomo, co może im potencjalnie dolegać i czego się spodziewać + wyższa wydajność od 965. Pozostałe, mniej popularne modele to niestety trochę zgadywanka ciągle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Z tą co wymieniłem jest raczej mniej problemów i to taki swoisty następca P5WD2. Głównie tak wnioskuję po wypowiedziach @Kas'a i @ Zulusmana, którzy mieli obie mobo. Zresztą 4 PCI Ex. to jakieś dziwny wynalazek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) oni mieli P5WDG2-WS PRO a to drobna roznica ;) poza tym Kas kupil w zeslym tygodniu u mnie P5W64WS PRO, bo P5WDG2-WS sie zaczela sypac ;) Edytowane 5 Grudnia 2006 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 ojjjj Sorry Panowie. Oczywiście zapomniałem o PRO :) Jak mówiłem. Opierałem się głównie za wypowiedziach tych dwóch osób, ale Niemiec chyba zmienił moje zdanie na ten temat :) Ja dobrą mobo mam na myśli taką, która robi na DIV 9 lekko 530 FSB, a na DIV 7 ok. 560 FSB lekko. Oczywiście czekamy na DFI. Jeżeli RD600 nam nic nie pokaże, to pozostaje długi czas ,prawdopodobnie bez wyjścia na rynek nowych chipsetów. Zresztą najlepszym rozwiązaniem było by połączenie P965 ( jego osiągalne FSB) z X975 ( wydajność i bezproblemowość). W tedy już możemy mówić o płycie, za którą można dać każdą kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 No to dalej wiem, że nic nie wiem. Gdyby ktoś jeszcze miał jakiś pomysł która płyta jest najlepsza do C2D - to byłoby fajnie gdyby tu napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einstein2 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 dzis puscilem moja p5w64 na 465 mhz, musialem zwiekszyc mch do 1,8v, godzina w orthos bez problemow B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Mam problem z dźwiękiem. Mianowicie przednie gniazdo zielone działa,a tylne już nie. Płyta nie podkręcana. Zapomniałem dodać, że wykrywa podłączenie sprzętu, ale nie słychać nic. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez piterq1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...