Skocz do zawartości
kuruś

Matura 2007 i 2008 (od 48 strony)

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie słow, wczoraj na polaku było rozpraw, i baba nam powiedziała że jak jest mniej niż dwie strony to liczą słowa, jak jest mniej niż 250 to wogóle sie nie ocenia, albo z jakiegoś punktu dostajesz zero. Tak samo liczą 'jak ktoś pisze kulfoniaście". Górnej granicy z tego wyszło że nie ma.

To jest polski ;)

A ang nam mówią że 250 +-10%. I trzeba sie w tym przedziale zmieścić inaczej jakichś punktów nie dostaje sie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc po kolei:

- polski podst - 49% poprostu cienizna straszna, tekst mnie dobił i te pytania do niego, to jakaś makabra, a z polskim nie mam problemów, lubię nasz język ;)

- angol podst - 63% no cóż z angola nigdy nie błyszczałem, ale gra się w gierki trochę itp, dodatkowo się nie uczę nigdzie, tyle co w szkole, ale radzę sobie bez problemów, słówek muszę się jeszcze wielu nauczyć i do ustnej przygotować odpowiednio, żebym się nie zaciął

- hista rozszerz -

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

26% poprostu makabra, aż wstyd się przyznać poprostu, jestem 1 z 8 osób w mojej klasie, która nie zdała histy (piter6576 kumpel z klasy zdał) horror poprostu, a z histy zawsze miałem 4, ale to była próbna, więc nie ma się co łamać, trzeba się ogarnąć i wziąć do roboty, system punktowania był do d... np zadanie za 6 pkt, źle się wpisze 1 rzecz i 0 punktów, na podstawie byłoby 5, jakiś idiota wymyślił ten sposób punktowania chyba

Czeka mnie jeszcze mnóstwo pracy, życzę wszystkim powodzenia na "prawdziwej" maturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hista rozszerzona...

szczerze mówiąc wkurzyły mnie tylko 2 rzeczy...

1...mapki, które trzeba było odpowiednio nazwać... można to zrobić właściwie a klucz nie przewiduje odpowiedzi i punkty lecą :|

2....plakaty, a w sumie ten drugi, z okresu 2WŚ...za Chiny Ludowe rozkminić tego nie mogłem...

Straciłem punkty na rzeczach, które byłem pewien że zrobiłem dobrze :|...spokojnie mogłem te 6-8% więcej wyłapać...czyli jakieś ~85%

ogólnie happy

wstyd to jest angol rozszerzony w moim wykonaniu

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
44% :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angol podstawa 92%

Kurfa, z ang mature najlepiej zdałem a jestem zawiedzony :| jak to jest :|

Ktoś ma przelicznik punktów rozszerzony <=> podstawowy ?

Chcialbym wycisnać 98-100% w maju, bo z tego co widze to bez przygotowania jestem w stanie to zrobić, za słuchanke przez pierdzący boombox mam mniej 4%.. :x

Jak to jest ze z polaka mam 28,6 a ang 92? :P

Chyba jade do UK w wakacje z tatusiem ;)

Edit: przelicznik

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?actio....2.17.1.0.1.htm

Nie ma sensu zdawać rozszerzonego jak nie jest niezbędny! :o

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy od uczelni..

Przykład Uniwersytetu Gdańskiego:

Jeżeli na egzaminie maturalnym kandydat zdawał przedmiot na poziomie podstawowym (SL) do obliczania punktacji wpisuje się zero punktów za poziom rozszerzony (HL). Natomiast w przypadku zdawania poziomu rozszerzonego uwzględnia się 100% za poziom podstawowy (SL).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest raczej wszędzie, bo na każdej uczelni i kierunku wymagany jest jakiś przedmiot na rozszerzeniu. Oczywiście nie musisz go pisać, ale podstawa jest zawsze trochę "dyskryminowana" i dostajesz np 0,6*liczba punktów. Generalnie z podstawą na lepszą uczelnie się nie dostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polski - 41%

co za idiota wymyślił, żeby sprawdzać to według klucza... to jest biologia, fizyka albo inne coś? No sorry ale ja klonem nie będę, który ma interpretować wszystko tak jak każe góra... mi wystarczy już 2 bliźniaków... aż mi się przypomina sytuacja z "Ferdydurke" Groszkowskiego - Bo Słowacki wielkim poetą był!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polski - 41%

co za idiota wymyślił, żeby sprawdzać to według klucza... to jest biologia, fizyka albo inne coś? No sorry ale ja klonem nie będę, który ma interpretować wszystko tak jak każe góra... mi wystarczy już 2 bliźniaków... aż mi się przypomina sytuacja z "Ferdydurke" Groszkowskiego - Bo Słowacki wielkim poetą był!

popieram... klucz z polskiego to parodia

nie wspomne o tym ze jakis debil/debilka nie sprawdzil/a mi wypracowania bo rzekomo 'za malo tekstu' .. (wypracowanie mialo 270 slow, tyle ze zajmowalo 1 i 3/4 strony) co to *****ma byc ? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wspomne o tym ze jakis debil/debilka nie sprawdzil/a mi wypracowania bo rzekomo 'za malo tekstu' .. (wypracowanie mialo 270 slow, tyle ze zajmowalo 1 i 3/4 strony) co to *****ma byc ? :mur:

Też niestety nie mam sprawdzonej pracy pisemnej i również miałem ok 270 słów, ale jak się dowiedziałem dzisiaj spójniki typu "i, że, w, a" itd. nie są liczone jako słowo więc wyszło coś ok 220-230 (o dziwo na angielskim są liczone) :mur: Na przyszłość będę miał nauczkę żeby nie pisać prac "na styk"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też niestety nie mam sprawdzonej pracy pisemnej i również miałem ok 270 słów, ale jak się dowiedziałem dzisiaj spójniki typu "i, że, w, a" itd. nie są liczone jako słowo więc wyszło coś ok 220-230 (o dziwo na angielskim są liczone) :mur: Na przyszłość będę miał nauczkę żeby nie pisać prac "na styk"

no to skoro nie sa liczone ... to tez nie mialem 270 :P o dziwo mi polonistka mowila ze to sie liczy ... heh..burdel te matury :P nie wspomne ze wyniki dostalem wczoraj ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że, i, a, w itd. są liczone jako wyraz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owsze, kiedyś nie były liczone. Ale chyba od 2 lat (?) liczone są ponieważ występują w słownikach jako normalne wyrazy.

Nam mówiła profesorka że są liczone.

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biologia 64%, angielski i polski zabraklo mi KUR*A 1pkt zeby zaliczyc!!! Co za KUR*A debil mi to sprawdzal!! co lepsze srednio mialem 4 na semestry z anglika i 3 z polaka... no parodia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi