Skocz do zawartości
Grimlock

Microsoft Virtual Pc 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Oficjalna strona Microsoft Virtual PC 2007

Microsoft Passport wymagany do rejestracji.

Na stronie Microsoft Connect pojawiła się nowa beta długo oczekiwanej platformy Virtual PC 2007.

Tak czy inaczej wszyscy użytkownicy, którzy korzystają z platform wirtualnych na pewno mają na co czekać, ponieważ ostatnia wersja tego programu była wydana na początku 2004 roku. Virtual PC 2007 najprawdopodobniej zostanie wyposażony w dodatkowe funkcje, lepszą współprace z systemem Windows Vista i według zapowiedzi podobnie jak jego poprzednik będzie dostępny za darmo.

Virtual PC 2007 Beta Program

Welcome to the Virtual PC 2007 Beta Program. This Beta program allows you to evaluateuate and test pre-release software, as well as provide feedback to the Microsoft Virtual PC Product Team.

Data początkowa programu 2006-10-10

Data końcowa programu 2007-03-30

Data początkowa nominacji 2006-10-10

Data końcowa nominacji 2007-03-30

What’s new in Virtual PC 2007 Beta

Hardware-assisted virtualization*

Virtual PC 2007 includes support for virtualization technology from Intel and AMD. By default, hardware-assisted virtualization is enabled if the feature is enabled on the physical computer. You can turn this assistance on or off for each virtual machine by modifying the virtual machine settings.

Support for Windows Vista as a host operating system

This beta release of Virtual PC 2007 introduces support for Windows Vista as a host operating system. The following versions of Windows Vista are supported: Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Ultimate.

Support for Windows Vista as a guest operating system

This beta release of Virtual PC 2007 introduces support for Windows Vista as a guest operating system. The following versions of Windows Vista are supported: Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Ultimate.

Support for 64-bit host operating system

This beta release of Virtual PC 2007 supports 64-bit host operating systems. However, there is no support for 64-bit guest operating systems.

* Installing Virtual PC 2007 Beta on a computer that has AMD hardware-assisted virtualization support and uses an x64 version of Windows as the host operating system may generate a bug check and shut down the operating system. This occurs because x64 versions of the Windows operating system protect a critical system register that Virtual PC 2007 modifies to enable hardware-assisted virtualization. You can resolve this issue by installing a hotfix prior to installing Virtual PC 2007. The hotfix is available and can be downloaded from this beta site by clicking on the ‘Downloads’ link on the left pane of this page.

Release Notes

Complete Virtual PC 2007 Beta Release Notes are included in the installer and provide important information and usage instructions for the new features. It is highly recommended that you fully read these Release Notes. After installation, the Release Notes can be located in '%windows%\Program Files\Microsoft Virtual PC\Documentation\English'.

Instalka MS VPC 2007 ma 25MB + hotfix dla AMD Live

Jak zainstaluję to podzielę się wrażeniami i tym czy VPC 2007 łyka pliki wirtualnych maszyn z VPC 2004 oraz czy wymagania wzrosły :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widać same wymagania VPC 2007 nie wzrosły zauważalnie w porównaniu z wersją 2004. Pliki z wirtualnymi maszynami można bez problemu dołączyć do wersji 2007. Ustawienia są zachowane. Na jednym z obrazków widać opcję z wyborem wsparcia AMD Virtualization Technology.

Interfejs jest ten sam.

VPC 2007 można zainstalować pod WinXP x64 ale w menedżerze zadań nadal widnieje jako proces 32 bitowy.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zainstalowałem sobie Viste na wirtualnym komputerze,

mam pytanie :

Co zrobić by Vista widziała moją kartę graficzną ?

Widzi tylko tą co mu program udostępnił a na niej nie mogę odpalić pulpitu aero .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pewnie widzisz nie jestem początkowym forumowiczem.

Jak by to było takie proste zrobił by to.

Jeżeli to jest dla Ciebie takie proste, napisz !

Coś to wniesie do tematu bo jak na razie nic.

Chyba że chcesz dalej kontynuować rozważania nad "...jaki jest sens uruchamiania aero na emulatorze?..." ale to załóż nowy temat

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Uruchamianie Aero na emulatorze jest bez sensu, bo założenia emulatora są takie, że prawie wszystkie urządzenia są emulowane. ;)

2. Zanim zaczniesz czegoś używać, zacznij od przeczytania instrukcji. Zajmie Ci to zdecydowanie mniej czasu niż czekanie na odpowiedź na forum. Ewentualnie poszukaj odpowiedzi w Google.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pewnie widzisz nie jestem początkowym forumowiczem.

Jak by to było takie proste zrobił by to.

Jeżeli to jest dla Ciebie takie proste, napisz !

Coś to wniesie do tematu bo jak na razie nic.

Ja wiem ze umiejętnosc czytania jest bardzo trudna dlatego powtórze specjalnie drugi raz to co juz napisałem...

NIE DA SIĘ

Specjalnie dla wszystkich takich jak Ty wstawie tu tez fragment z pomocy

Emulated devices on virtual machines

Component Virtual machine emulated hardware

BIOS --> AMI BIOS

Chipset Intel --> 440BX

Sound card --> Creative Labs Sound Blaster 16 ISA Plug and Play

Note

Virtual PC provides support for sound that is compatible with Windows Vista™. On virtual machines that run Windows Vista as a guest operating system, SoundBlaster is not available.

Network adapter (multi-function) --> DEC 21140A 10/100

Video card --> S3 Trio 32/64 PCI with 8 MB Video RAM

..

Video card configuration

Virtual PC emulates the S3 Trio 32/64 PCI video card. Virtual PC also supports VESA 2.0. Specify one of the two supported video cards when programs require manual configuration.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę bawiłem się VPC2007. Udało mis ię zainstalować na VDM oSuse, DesktopBSD, DragonFlyBSD problemy zaczeły się przy Ubuntu. Po odpaleniu w bezpiecznym trybie graficznym (inaczej się nie da) nie dało się zmusić virtualnej maszyny do obsługi myszy. Rozumiem, że MS raczej nie udziela wsparcia 'innym' systemom (oSuse - czyżby układy z Novellem się odezwały) ale może ktoś ma jakiś pomysł?

VPC jest szybszy od alternatyw więc fajnie by było.

Edytowane przez anemus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę bawiłem się VPC2007. Udało mis ię zainstalować na VDM oSuse, DesktopBSD, DragonFlyBSD problemy zaczeły się przy Ubuntu. Po odpaleniu w bezpiecznym trybie graficznym (inaczej się nie da) nie dało się zmusić virtualnej maszyny do obsługi myszy. Rozumiem, że MS raczej nie udziela wsparcia 'innym' systemom (oSuse - czyżby układy z Novellem się odezwały) ale może ktoś ma jakiś pomysł?

VPC jest szybszy od alternatyw więc fajnie by było.

U mnie Ubuntu 6 działa ok na VPC, mysz działa :) Normalnie odpala się, tryb awaryjny nie uruchamia się przy starcie.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzeję nieco kotleta ;-) Czy jest jakiś patent na odpalenie VPC2007 na Vista x64 Home Premium? Wiem - MS oficjalnie twierdzi, że nie pójdzie. Instalator też się poddaje. Jest jakiś "myk"? Bo by mi się przydał. Nie chodzi na x64 VPN Client Cisco i mam przez to kłopot. Puściłbym go na virtualu i tam ew. grzebał (bo mi wiele akurat od VPN nie trzeba).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien kłopot. Zainstalowałem sobie Win Server 2008 na virtualnej maszynie i wszystko ładnie pięknie, tylko podczas startu systemu prosi mnie bym nacisnął Ctrl + Alt + Del, aby się zalogować. Po wciśnieciu w/w klawiszy otwiera się jednak systemowe okienko XP'ka.

Pytanie. Co zrobić, by w/w kombinacja klawiszy zadziałała w wirtualnej maszynie, a nie w systemie "matce"?

Pozdrawiam.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien kłopot. Zainstalowałem sobie Win Server 2008 na virtualnej maszynie i wszystko ładnie pięknie, tylko podczas startu systemu prosi mnie bym nacisnął Ctrl + Alt + Del, aby się zalogować. Po wciśnieciu w/w klawiszy otwiera się jednak systemowe okienko XP'ka.

Pytanie. Co zrobić, by w/w kombinacja klawiszy zadziałała w wirtualnej maszynie, a nie w systemie "matce"?

Pozdrawiam.

Dołączona grafika

w maszynce sie naciska o ile dobrze pamietam alt + del tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie działa.

hmm, nie mam jak sprawdzic bo mam tylko VMware na kompie..., ale jak nie alt + delete to pewnie ctrl + delete i zebys siedzial wtedy w maszynce....No i ten skrot sie chyba ustawia w opcjach.

Edytowane przez pkozerski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wiecie może jak zrobić zrzutki z ekranu naszego wirtualnego PC? Usiłuję na potrzeby artykułu porobić screeny z instalacji Windows 7 i do furii mnie doprowadza opór, z jakim ten program reaguje na PrintScreena. Pomijam już fakt, że Virtual PC mi z niewiadomych przyczyn usunął (zablokował) protokół LAN i neta nie mialem dopuki nie przeinstalowałem tego programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakaś opcja, żeby zrobić virtualkę z 64 bitowej Visty ? Chciałem sprawdzić czy odchudzone vLitem wersja się nie kaszani... Wiem, że procesor jest wykrywany jako 32bitowy, ale może jest jakiś dodatek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi