Skocz do zawartości
damike83

Monitory panoramiczne - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie dziś mój HP w2207h zaliczył zgon w formię dwóch pasków na ekranie. Okazja jest do kupna nowego monitorka. Mam dwa na oku: jeden to Dell G2410WFP duży plus (?) za matryce led. Posiadam takową w laptopie i chwale sobie jasność, a drugi to: Gateaway

Ten Dell to matryca TN, a więc podświetlenie led krawędziowe - żaden plus.

Jeśli chcesz mieć porządnego Della 24 cale, to zwróć uwagę na tego: Dell 2408WFP

Test:

http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/...ll-2408wfp.html

P.S. Dla mnie osobiście Dell-e mają za dużą jasność, no ale może ktoś tak lubi.

Pozdrówy

Edytowane przez Virtus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Dell to matryca TN, a więc podświetlenie led krawędziowe - żaden plus.

Jeśli chcesz mieć porządnego Della 24 cale, to zwróć uwagę na tego: Dell 2408WFP

http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/...ll-2408wfp.html

Pozdrówy

ten philips co podałem 500zł tanszy a jakosc porównywalna. Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten philips co podałem 500zł tanszy a jakosc porównywalna.

Proponujesz monitor na matrycy TN i piszesz, że jakość porównywalna - hm.. jest porównywalna jak wielkość mrówki do słonia.

Edytowane przez Virtus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponujesz monitor na matrycy TN i piszesz, że jakość porównywalna - hm.. jest porównywalna jak wielkość mrówki do słonia.

ale philips 240PW jest na matrycy SIPS :)

w opisie agito jest oczywiście błąd

ja bym już kupował philipsa gdyby nie następny dylemat: Samsung TV 32" fullHD LE32B550 za 1999zł :)

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale philips 240PW jest na matrycy SIPS :)

w opisie agito jest oczywiście błąd

To zmienia postać rzeczy, niemniej przed zakupem wolałbym zobaczyć test tego monitora w zaufanym serwisie. Dell dostał w serwisie Prade maksymalną ocenę za kolor, co rzadko się zdarza. Te testy Philipsa, które podano na Forum sugerują, że ma on fabrycznie słabo ustawione kolory i trzeba go skalibrować. Ale ilu Forumowiczów kalibruje swoje monitory ? Natomiast Dell jest już fabrycznie względnie dobrze skalibrowany.

Pozdrówy

Edytowane przez Virtus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio porównywałem taniego samsunga 2232BW z moim benq FP241W. Niby mój benq ma dobrą matrycę s-pva , mimo tego rózniice nie były kolosalne by dopłacać do lepszej matrycy niż TN. Jedynie kąty widzenia są wyraźnie lepsze. Zastanawiam się nad zmianą mojego benq na coś z lepszym wyglądem w normalnej cenie - 1500zł.

Warto? Czy zostać przy tym co mam? Jeśli nie , to jakie modele będą ok? Mowa o 24"względnie tanie , z ładnym wyglądem ( koniecznie czarna obudowa )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej chłopaki i dziewczyny - poratujcie,

właśnie zainstalowałem HPka 2475w i obraz tragedia - jakis taki czerwony, literki mało ostre, porównaniu do matrycy z T400 (1440x900) obraz to lipa.

kolorsy sprawiają wrazenie zbyt ostrych zbyt intensywnych - powiedzcie mi czy da sie to zmienić ustawieniami.

kiedyś gdzie tu chyba na forum widziałem zestaw ustawien - moglibyście mnie nakierować?

pozdrawiam

yacenty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info z innego forum:

Monitory HP objęte są 36 miesięcznym okresem gwarancyjnym. W przypadku nieprawidłowego działania monitora należy skontaktować się telefonicznie z Centrum Serwisowym HP w celu ustalenia rodzaju usterki oraz konieczności wysyłki do serwisu.

Martwe piksele w monitorach LCD HP

HP uznaje, że monitor kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej jeśli posiada uszkodzony:

~jeden piksel w części centralnej,

~lub dwa piksele poza częścią centralną ekranu jeśli odległość między nimi jest mniejsza niż 15 cm,

~lub trzy piksele.

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t93141.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie zainstalowałem HPka 2475w i obraz tragedia - jakis taki czerwony, literki mało ostre, porównaniu do matrycy z T400 (1440x900) obraz to lipa.

kolorsy sprawiają wrazenie zbyt ostrych zbyt intensywnych - powiedzcie mi czy da sie to zmienić ustawieniami.

kiedyś gdzie tu chyba na forum widziałem zestaw ustawien - moglibyście mnie nakierować?

pozdrawiam

yacenty

Taki już urok matryc wide-gamut. Ustawienia monitora niewiele zmienią bez odpowiedniego profilu ICC. Jak masz kartę nvidii to doraźnie możesz go trochę skorygować przez zmniejszenie digital vibrance w sterownikach, Catalisty też mają chyba coś podobnego. Na pocieszenie powiem że po pewnym czasie i tak przyzwyczaisz się do tych przesyconych kolorów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG tak ciężko szukajki użyć? Było wszystko :f

Profil ICC:

http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/hp_lp2475w.icc

Nastawy:

Brightnes=17

Contrast=65

R=251

G=235

B=242

Jak wgrywać profil:

http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jednak LG W2452V. Mam pewien problem z kolorami. Profil jest elegancko załadowany, ale kolory dalej wyglądają tak że powodują wylew w moich oczach. Próbowałem już wielu kombinacji. Kręcę od strony monitora, od strony sterowników i od strony ustawień programu dostarczonego z monitorem - forteManager. Dalej sraczka. Jak już ustawie część tzn. jasność, kontrast i gamme to znów kolory są bardzo soczyste. Za soczyste. Wręcz przepalone. Co mam ruszyć by było fajnie? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Jak już ustawie część tzn. jasność, kontrast i gamme to znów kolory są bardzo soczyste. Za soczyste. Wręcz przepalone. Co mam ruszyć by było fajnie? :mrgreen:

Grzebałeś wszystkimi f-engine i innymi duperelkami od kolorów? Jeśli tak, to musisz zapoznać się z terminem "zarządzanie kolorem" w programach które używasz. :wink:

Sprzęt jest pewnie szeroko gamutowy, więc barwy czerwoną i zieloną wyświetla mocniej, bardziej soczyście tak jak to opisałeś.

Trzeba zapodać profil i włączyć zarządzanie kolorem ( tam gdzie się da ). W grach i filmach na razie się nie da. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebałem w F-engine i innych szajstwach. Nawet przeszedłem z połączenie dvi na hdmi ( imo jest mniej soczyście ). Powiem Wam że się nawet przyzwyczaiłem. Ale dziś znów usiadłem do lapka i zobaczyłem ikonke Flickr która jest granatowa fioletowa, a u mnie na pececie zamiast fioletu jest ostry karmazyn... ;[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zapodać profil i włączyć zarządzanie kolorem ( tam gdzie się da ). W grach i filmach na razie się nie da. <_<

Da się, w grach działa "Monitor Calibration Wizard", a żeby profile zastosować w filmach to w odtwarzaczu trzeba ustawić renderowanie DirectX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam go cały czas, choć MCW na Viscie działa w kratkę, bo w niektórych tytułach nie wymusza profili, może to przez DX10. Co do odtwarzacza to używam Bestplayera i po przestawieniu renderera na VMR-9 lub EVR zmiany w profilach są brane pod uwagę. Jeśli mówisz o przejaskrawnienu powodowanym przez szeroki gamut to nie znalazłem na to żadnego zadowalającego rozwiązania poza zmianą monitora na wąskogamutowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mówisz o przejaskrawnienu powodowanym przez szeroki gamut to nie znalazłem na to żadnego zadowalającego rozwiązania poza zmianą monitora na wąskogamutowy.

No o to mi właśnie chodzi. :razz: Czerwony jest "mocniejszy", a i zielony też potrafi dopalić. A Ty mówisz o obsłudze w grach/filmach profili .icc? A spróbuj załączyć w tym MCW profil sRGB i sprawdź czy będzie różnica. Skoro MCW opiera się profilach, to powinno coś się zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zmiany w kolorach są widoczne w takim samym stopniu jak na pulpicie. Do filmów wystarczy jakikolwiek program potrafiący załadować profile ICC. MCW używa własnych profili i potrafi zablokować ich nadpisywanie przez niektóre gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi