Virtus Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Właśnie dziś mój HP w2207h zaliczył zgon w formię dwóch pasków na ekranie. Okazja jest do kupna nowego monitorka. Mam dwa na oku: jeden to Dell G2410WFP duży plus (?) za matryce led. Posiadam takową w laptopie i chwale sobie jasność, a drugi to: Gateaway Ten Dell to matryca TN, a więc podświetlenie led krawędziowe - żaden plus. Jeśli chcesz mieć porządnego Della 24 cale, to zwróć uwagę na tego: Dell 2408WFP Test: http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/...ll-2408wfp.html P.S. Dla mnie osobiście Dell-e mają za dużą jasność, no ale może ktoś tak lubi. Pozdrówy Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Ten Dell to matryca TN, a więc podświetlenie led krawędziowe - żaden plus. Jeśli chcesz mieć porządnego Della 24 cale, to zwróć uwagę na tego: Dell 2408WFP http://www.prad.de/new/monitore/test/2009/...ll-2408wfp.html Pozdrówy ten philips co podałem 500zł tanszy a jakosc porównywalna. Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) ten philips co podałem 500zł tanszy a jakosc porównywalna. Proponujesz monitor na matrycy TN i piszesz, że jakość porównywalna - hm.. jest porównywalna jak wielkość mrówki do słonia. Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Proponujesz monitor na matrycy TN i piszesz, że jakość porównywalna - hm.. jest porównywalna jak wielkość mrówki do słonia. ale philips 240PW jest na matrycy SIPS :) w opisie agito jest oczywiście błąd ja bym już kupował philipsa gdyby nie następny dylemat: Samsung TV 32" fullHD LE32B550 za 1999zł :) Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) ale philips 240PW jest na matrycy SIPS :) w opisie agito jest oczywiście błąd To zmienia postać rzeczy, niemniej przed zakupem wolałbym zobaczyć test tego monitora w zaufanym serwisie. Dell dostał w serwisie Prade maksymalną ocenę za kolor, co rzadko się zdarza. Te testy Philipsa, które podano na Forum sugerują, że ma on fabrycznie słabo ustawione kolory i trzeba go skalibrować. Ale ilu Forumowiczów kalibruje swoje monitory ? Natomiast Dell jest już fabrycznie względnie dobrze skalibrowany. Pozdrówy Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Virtus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plastekk Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Ostatnio porównywałem taniego samsunga 2232BW z moim benq FP241W. Niby mój benq ma dobrą matrycę s-pva , mimo tego rózniice nie były kolosalne by dopłacać do lepszej matrycy niż TN. Jedynie kąty widzenia są wyraźnie lepsze. Zastanawiam się nad zmianą mojego benq na coś z lepszym wyglądem w normalnej cenie - 1500zł. Warto? Czy zostać przy tym co mam? Jeśli nie , to jakie modele będą ok? Mowa o 24"względnie tanie , z ładnym wyglądem ( koniecznie czarna obudowa ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Mam pytanie do was, czy coś wyszło ostatnio niezłego w cenie 2500-3000zł? Chodzi o Panoramę 24-26 cali, do Photoshopa i do oglądania filmów. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 hej chłopaki i dziewczyny - poratujcie, właśnie zainstalowałem HPka 2475w i obraz tragedia - jakis taki czerwony, literki mało ostre, porównaniu do matrycy z T400 (1440x900) obraz to lipa. kolorsy sprawiają wrazenie zbyt ostrych zbyt intensywnych - powiedzcie mi czy da sie to zmienić ustawieniami. kiedyś gdzie tu chyba na forum widziałem zestaw ustawien - moglibyście mnie nakierować? pozdrawiam yacenty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstrong Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Witam zakupiłem parę dni temu monitor HP LP2475W chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z gwarancją ponieważ wyskoczył mi jeden piksel jest on koloru zielonego i jest widoczny na czarnym tle. Czy mam po co dzwonić do HP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Info z innego forum: Monitory HP objęte są 36 miesięcznym okresem gwarancyjnym. W przypadku nieprawidłowego działania monitora należy skontaktować się telefonicznie z Centrum Serwisowym HP w celu ustalenia rodzaju usterki oraz konieczności wysyłki do serwisu. Martwe piksele w monitorach LCD HP HP uznaje, że monitor kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej jeśli posiada uszkodzony: ~jeden piksel w części centralnej, ~lub dwa piksele poza częścią centralną ekranu jeśli odległość między nimi jest mniejsza niż 15 cm, ~lub trzy piksele. http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t93141.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wahoo Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 właśnie zainstalowałem HPka 2475w i obraz tragedia - jakis taki czerwony, literki mało ostre, porównaniu do matrycy z T400 (1440x900) obraz to lipa. kolorsy sprawiają wrazenie zbyt ostrych zbyt intensywnych - powiedzcie mi czy da sie to zmienić ustawieniami. kiedyś gdzie tu chyba na forum widziałem zestaw ustawien - moglibyście mnie nakierować? pozdrawiam yacenty Taki już urok matryc wide-gamut. Ustawienia monitora niewiele zmienią bez odpowiedniego profilu ICC. Jak masz kartę nvidii to doraźnie możesz go trochę skorygować przez zmniejszenie digital vibrance w sterownikach, Catalisty też mają chyba coś podobnego. Na pocieszenie powiem że po pewnym czasie i tak przyzwyczaisz się do tych przesyconych kolorów :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacenty Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 mam ati 3470, gdzie szukac tych opcji? moze ktoś z was zasugerować jakiegoś gotowca dla monitora? skąd pobrać profil ICC dla monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 OMG tak ciężko szukajki użyć? Było wszystko :f Profil ICC: http://www.tftcentral.co.uk/icc_profiles/hp_lp2475w.icc Nastawy: Brightnes=17 Contrast=65 R=251 G=235 B=242 Jak wgrywać profil: http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Kupiłem jednak LG W2452V. Mam pewien problem z kolorami. Profil jest elegancko załadowany, ale kolory dalej wyglądają tak że powodują wylew w moich oczach. Próbowałem już wielu kombinacji. Kręcę od strony monitora, od strony sterowników i od strony ustawień programu dostarczonego z monitorem - forteManager. Dalej sraczka. Jak już ustawie część tzn. jasność, kontrast i gamme to znów kolory są bardzo soczyste. Za soczyste. Wręcz przepalone. Co mam ruszyć by było fajnie? :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 [...] Jak już ustawie część tzn. jasność, kontrast i gamme to znów kolory są bardzo soczyste. Za soczyste. Wręcz przepalone. Co mam ruszyć by było fajnie? :mrgreen: Grzebałeś wszystkimi f-engine i innymi duperelkami od kolorów? Jeśli tak, to musisz zapoznać się z terminem "zarządzanie kolorem" w programach które używasz. :wink: Sprzęt jest pewnie szeroko gamutowy, więc barwy czerwoną i zieloną wyświetla mocniej, bardziej soczyście tak jak to opisałeś. Trzeba zapodać profil i włączyć zarządzanie kolorem ( tam gdzie się da ). W grach i filmach na razie się nie da. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Gry na silniku Source mają w opcjach Color Correction :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Grzebałem w F-engine i innych szajstwach. Nawet przeszedłem z połączenie dvi na hdmi ( imo jest mniej soczyście ). Powiem Wam że się nawet przyzwyczaiłem. Ale dziś znów usiadłem do lapka i zobaczyłem ikonke Flickr która jest granatowa fioletowa, a u mnie na pececie zamiast fioletu jest ostry karmazyn... ;[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 W dzisiejszych systemach kolory ikon nie są profilowane. Można oprofilować zawartość stron WWW (Firefox 3), zdjęć (standardowa przeglądarka z Vista w trybie okienkowym). W filmach (sterowniki ustawienia Video) można przykręcić nieco nasycenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czyli muszę dalej walczyć z ustawieniami monitora w osd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czyli muszę dalej walczyć z ustawieniami monitora w osd.Jeśli chcesz mieć mniej nasycone ikony to niestety tak (zmniejszenie nasycenia barw w OSD {saturation} - i to wszystko). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czyli muszę dalej walczyć z ustawieniami monitora w osd. Tylko musisz pamiętać, że i tak nie uzyskasz takich efektów jak a monitorze o zakresie sRGB. Dlatego dla niektórych ludzi szeroki gamut może być problemem/przeszkodą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wahoo Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Trzeba zapodać profil i włączyć zarządzanie kolorem ( tam gdzie się da ). W grach i filmach na razie się nie da. <_<Da się, w grach działa "Monitor Calibration Wizard", a żeby profile zastosować w filmach to w odtwarzaczu trzeba ustawić renderowanie DirectX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Testowałeś ten program? A co do Video, to mam wszędzie DirectX a i tak jest przejaskrawienie. Jaki odtwarzacz masz na myśli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wahoo Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Używam go cały czas, choć MCW na Viscie działa w kratkę, bo w niektórych tytułach nie wymusza profili, może to przez DX10. Co do odtwarzacza to używam Bestplayera i po przestawieniu renderera na VMR-9 lub EVR zmiany w profilach są brane pod uwagę. Jeśli mówisz o przejaskrawnienu powodowanym przez szeroki gamut to nie znalazłem na to żadnego zadowalającego rozwiązania poza zmianą monitora na wąskogamutowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Jeśli mówisz o przejaskrawnienu powodowanym przez szeroki gamut to nie znalazłem na to żadnego zadowalającego rozwiązania poza zmianą monitora na wąskogamutowy. No o to mi właśnie chodzi. :razz: Czerwony jest "mocniejszy", a i zielony też potrafi dopalić. A Ty mówisz o obsłudze w grach/filmach profili .icc? A spróbuj załączyć w tym MCW profil sRGB i sprawdź czy będzie różnica. Skoro MCW opiera się profilach, to powinno coś się zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wahoo Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Tak, zmiany w kolorach są widoczne w takim samym stopniu jak na pulpicie. Do filmów wystarczy jakikolwiek program potrafiący załadować profile ICC. MCW używa własnych profili i potrafi zablokować ich nadpisywanie przez niektóre gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No to rozwiązuje to problem przejaskrawienia w grach/filmach? Bo na pulpicie, mimo załadowanego profilu nie ma zmian, bo sam system nie jest Color Aware, nawet 7. Dopiero w aplikacjach które potrafią z tego skorzystać jest efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wahoo Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Pomaga na przepalenia w nieskalibrowanych monitorach z wąskim gamutem. Na szerokim niestety jedynie reguluje krzywą gamma. Po prostu tak nieszczęśliwie sformułowałem swój wpis, że niechcący narobiłem Ci złudnej nadziei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 No troszkę się zamieszałem, ale już wszystko mamy wyjaśnione. :razz: W wolnej chwili, programik przetestuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Tu piszą o jakiś magicznych trikach: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread....912720&page Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...