Piter6576 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ja swojego SD chyba uwaliłem przy zmianie chłodzenia, raz się bootuje system, raz nie. Myślałem, że to pamięci, ale na innych jest to samo. Będę musiał iść do kumpla i sprawdzić procesor u niego. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 przemo: probowalem krecic proca przy dzielniku ramu 100 i timingach z spd wiec ram mnie nie blokowal, komp zaczal sie uruchamiac przy 2629, teraz szukam czegos stabilnego. Jeśli dajesz timingi SPD + dzielnik 100 + wysokie HTT to wychodzi na to że możesz mieć ustawione np. 400MHz RAM przy timingach 2-2-2-6... USTAW TIMINGI RĘCZNIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Jak mozna uwalic amd64 przy zmianie chłodzenia ? chyba ze nie masz na nim "czapki" ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Właśnie nie wiem...IHS'a nie zdejmowałem, ale jakieś ryzyko uszkodzenia chyba istnieje!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 No, istnieje, jak zdejmujesz chlodzenie i ci proc razem z chlodzeniem z socketa wylazi zostawiajac tam kilka nozek ;] innego ryzyka nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 sentex: znaczy sie ustawilem recznie standardowe, takie jak zapisane w spd timingi. robilem to wg FAQ, proc doszedl mi do 2600 i dalej kicha. nie wiem sam, co zle zrobilem, prawdopodobnie blad nastapil przy zakupie tego proca z niepewnego zrodla :( Ile moje pamiatki moga pociagnac? tak mniej wiecej, jakies szacunki czestotliosci z timingami prosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Chodzi o to że jak dasz dzielnik 100 i timingi SPD przy wysokim HTT to automatycznie płyta przypisze krótkie np. 2-2-2-6 podczas gdy pamięci pracują np. na 450MHz tak naprawde wiec musisz ustawić timingi na powiedzmy 3-3-3-8 - to tyle co sie tyczy stosunku pamięci do kręcenia procka... mam nadzieje że zrozumiale to napisałem bo jestem troche wstawiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Cześć Możecie napisać czy pomiędzy SanDiego 3700+ a 4000+ jest duża różnica ? Czy ew. jest tak, że któryś z nich się dużo lepiej kręci ? Dopiero będę się przesiadał na s939, więc moja wiedza mała :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Cześć Możecie napisać czy pomiędzy SanDiego 3700+ a 4000+ jest duża różnica ? Czy ew. jest tak, że któryś z nich się dużo lepiej kręci ? Dopiero będę się przesiadał na s939, więc moja wiedza mała :) Potencjał o/c nie zależy od modelu procesora, tylko jego rewizji --> najpierw czytaj temat, potem zadawaj pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Potencjał o/c nie zależy od modelu procesora, tylko jego rewizji --> najpierw czytaj temat, potem zadawaj pytania.Wiem, że zależy od rewizji. Chodzi mi o to, czy większe są szanse na oc w przypadku dobrej wersji 3700+ czy 4000+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ludzie no szlag mnie trafił. Tydzień dokładnie się cieszyłem moim 4000+ E4, dzisiał włączam, wszystko pięknie chodzi jak co dzień a tu nagle zwiecha w win, nic nie działa, mysz, klawiatura, ekran stop. Sprawdzam wszystkie kable, uruchamiam resetem, odłączam z sieci, cmos resetuję, nic. Podłączam mojego starego dobrego 3000+ (dobrze że jeszcze nie sprzedany) i wszystko działa! Wkładam znowu 4000+: nie działa! 3000+: działa, zrobiłem tak 3 próby i za każdym razem san diego trup :( cholera co mu się stało, napięcie miał jak fabryka kazała, żadnych skrajnych o/c, w pełni stabilny, temp. wzorowe a tu nagle po tyg. taki NR! Napisałem do sprzedawcy (ng-e.), niby gwar. jest ale oni mają teraz jakieś chyba problemy z allegrem, no i stres że zostanę z uwalonym procesorem. Na marginesie - co mogło spowodować taką sytuację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 sentex: zrobilem tak jak opisales. div100 na pamieciach i 3-3-3-8. i tak doszedlem tylko do 2500 z kawalkiem na procku (mnoznik szyny 11). PADAKA z mojego SD :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesus79 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) sentex: zrobilem tak jak opisales. div100 na pamieciach i 3-3-3-8. i tak doszedlem tylko do 2500 z kawalkiem na procku (mnoznik szyny 11). PADAKA z mojego SD :( Zmień także Max Async Latency na 8 Read Preamble na 6 Ogólnie jedna zasada, im większy dzielnik pamięci ( w twoim przypadku akurat największy bo 2:1), tym te wartości w góre, ze standardowych 7/5.5. Zainteresuj się tym. Edytowane 29 Stycznia 2007 przez jesus79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 sentex: zrobilem tak jak opisales. div100 na pamieciach i 3-3-3-8. i tak doszedlem tylko do 2500 z kawalkiem na procku (mnoznik szyny 11). PADAKA z mojego SD :( A dobrej kolejnosci wpisujesz timingi? bo widze że masz DFI a ja tez sie dopiero po jakims czasie zorientowałem że tam sie wpisuje w tej kolejnosci od góry jadąc: CL3-3-8-3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak07 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Własnie dostałem swojego San Diego ADA4000DKASCF LCBBE 0640BMPW 2758875J60674 Niestety nie opłaca sie kupowac procesorów od ng-electronic Nie wiem ile osób dostało BN ale napewno niewiele :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 A dobrej kolejnosci wpisujesz timingi? bo widze że masz DFI a ja tez sie dopiero po jakims czasie zorientowałem że tam sie wpisuje w tej kolejnosci od góry jadąc: CL3-3-8-3 A to co?Nie sa te timingi nawet nazwane?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ma ktos jeszcze jakies selekty do sprzedania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Własnie dostałem swojego San Diego ADA4000DKASCF LCBBE 0640BMPW 2758875J60674 Niestety nie opłaca sie kupowac procesorów od ng-electronic Nie wiem ile osób dostało BN ale napewno niewiele :mur: Ja z niecierpliwością czekam na jakieś info o prockach od marek_voodoo, jako że sam jeden zamówiłem :) (Dzisiaj nie będę mógł się nim pobawić, nawet jak dojdzie, bo później nie będzie mnie w domu :mur: Dlatego niecierpliwie czekam na wrażenia innych. Edytowane 29 Stycznia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sentex Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 A to co?Nie sa te timingi nawet nazwane?? :wink: Są ale nie pamietam jak wiec podaje kolejność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Ma ktos jeszcze jakies selekty do sprzedania ? Nadal mam do sprzedania wiele egzemplarzy fabrycznie nowych : ADA4000DAA5BN KAB1E 0630MPMW a tak jak mowiłem ze e-ng moze i dobry allegrowicza ale "szczęście" na trafienie na BN bo szczerze powiedzaiłwszy zerowe - nie za tę cene. A u mnie rewizja E4 - cena 350 zł z przesyłką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Nadal mam do sprzedania wiele egzemplarzy fabrycznie nowych : ADA4000DAA5BN KAB1E 0630MPMW a tak jak mowiłem ze e-ng moze i dobry allegrowicza ale "szczęście" na trafienie na BN bo szczerze powiedzaiłwszy zerowe - nie za tę cene. A u mnie rewizja E4 - cena 350 zł z przesyłką Na 30 tygodniu, zrobiłem bodajże rekord PL - 3659 MHz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaucho Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 sentex: zrobilem tak jak opisales. div100 na pamieciach i 3-3-3-8. i tak doszedlem tylko do 2500 z kawalkiem na procku (mnoznik szyny 11). PADAKA z mojego SD :(Ustaw HTT 240x11 HTx4 DVI-166 to daje 2.64GHz proc i 406MHz memki tymingi jak w SPD. Wtedy memki mozna wykluczyc bo OCZ Platinium na 406MHz powinny chodzic <_< CPU VID Control na 1.5V lub 1.55V moze twoj proc potrzeboje tyle V aby przekroczyc granice 2.6GHz LDT na 1.3V Chip Set Voltage na 1.6V Mozesz jeszcze pokombinowac z CPU VID StartUp Value jezeli komp wogole nie wstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
docentore Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) sentex: dobra kolejnosc wpisane, dzieki za troske ;) gaucho: przechodze do testow. dam znac wieczorem co osiagnalem Edytowane 29 Stycznia 2007 przez docentore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) Własnie dostałem swojego San Diego ADA4000DKASCF LCBBE 0640BMPW 2758875J60674 Niestety nie opłaca sie kupowac procesorów od ng-electronic Nie wiem ile osób dostało BN ale napewno niewiele :mur: Witam.Ja takze dzis otrzymalem CF :cry: Jutro bede testowal.Ps mam nawet ten sam tydzien Dobra nie wytrzymalem. Narazie leci prime na 2,8 (12x235) 1,35V, temp.44st Edytowane 29 Stycznia 2007 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Witam.Ja takze dzis otrzymalem CF :cry: Jutro bede testowal.Ps mam nawet ten sam tydzien Dobra nie wytrzymalem. Narazie leci prime na 2,8 (12x235) 1,35V, temp.44st 12*235/1,35v to nieźle, mi przy def. napięciu E4 wytrzymywał 12*230, powyżej sp2004 się wywalał, oczywiście po dodaniu napięcia wszystko ok, ale mówimy tu o max/1,35v. Póki co mam teraz starego 3000+ bo 4000+ zmarł, i to E4 <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 to chyba pierwszy jesteś w tym teamcie, że SD padł... może jakiś wadliwy był Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 to chyba pierwszy jesteś w tym teamcie, że SD padł... może jakiś wadliwy był No niestety... Widzę że masz w sygnaturze SD/1,55v, na co dzień jedziesz na takim napięciu, czy to jest bezpieczne? to dość sporo jak na fabryczne 1,35v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 fabryczne to 1,35-1,40, więc traktuje to tak jak w venicach, to jest mój konfig na codzień i nie sądze żeby prockowi coś zagrażało. Ważne jest to, by pracował w niskich temperaturach. Puszczałem go nawet na 1,625V ale i tak nie przeszedł SPI 1M na 3000Mhz (a na 2980Mhz przeszedł bezprobelmu nawet 32M przy 1,6V), inni dla rekordów zapodali 1,80V (zagraniczne fora). Z tego co pamiętam to Twój chodził na fabrycznych i padł, zgadza się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) Kiedyś się interesowałem napięciem i po przeglądnięciu niejednego forum wniosek był taki, że napięcie 1.55V uchodzi za napięcie bezpieczne dla Athlonów64 do pracy "na codzień", jeśli oczywiście możemy zapewnić procesorowi wystarczające chłodzenie. Raczej nie zaleca się przekraczenia tej granicy. Edytowane 30 Stycznia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Ja poki co jestem zadowolony.W prime i marku05 stabilnie.Z rana zaatakuje 3Ghz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...