romek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Microsoft Office, ten pakiet biurowy znają chyba wszyscy. Prawie każdy korzystał kiedyś z Worda lub Excela. Nowy Office to nie tylko zaktualizowane wersje programów. W wersji 2007 wprowadzono wiele zmian. Zmienił się interfejs użytkownika dzięki czemu korzystanie z pakietu jest jeszcze prostsze niż wcześniej. Jak wygląda nowa wersja Office? O tym w dalszej części artykułu. Pełna treść artykułu pod tym linkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francuz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Dobra robota. Artykuł przejrzysty, ciekawy i wszystko ładnie objaśnione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ten nowy interfejs wygląda całkiem 'korzystnie' i funkcjonalnie. Jedynie boli mnie to, że cały pakiet wygląda zbyt cukierkowo, wszystko niebieskie, okrągłe.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francuz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 W sumie te kształty nie przeszkadzają, ale kolor tak. Mam nadzieje, że wprowadzą skórki lub coś w tym stylu. Wpadną na to, że nie wszyscy użytkownicy lubią kolor niebieski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Kurcze czekałem na to zaraz zabieram sie do lektury :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ja właśnie testuje Polską wersję. Muszę powiedzieć, że trzeba się przyzwyczajać, ale na oko wszystko robi się szybciej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ten nowy interfejs wygląda całkiem 'korzystnie' i funkcjonalnie. Jedynie boli mnie to, że cały pakiet wygląda zbyt cukierkowo, wszystko niebieskie, okrągłe.. W sumie te kształty nie przeszkadzają, ale kolor tak. Mam nadzieje, że wprowadzą skórki lub coś w tym stylu. Wpadną na to, że nie wszyscy użytkownicy lubią kolor niebieski :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Jednej rzeczy co mi brakuje to jakieś fajne triki, jakie można zastosować. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ja znam taki fajny trik. Jezeli juz sie zainstaluje MSO to go odinstalowac, odwiedzić tą strone i sciągnąc najnowszą wersje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francuz Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Ath - no coments = Każdemu się zdarza zalolować. Fajnie, że można zmieniać:) Dobra jeszcze troszkę i będę mógł już pracować na word 2007 Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Francuz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Ogolnikow spoko ale szczerze poza zmianami wizualnymi nie widze z arta zadnych powodow by zmieniac moj ulubiony pakiet ;) Pozatym w accessie xp na poczatku tez uruchamial sie kreator ktory umozliwiaj tworzenie prostych baz danych :) (tzw kretorzy raportow formularzy itd) W takich aplikacaj jestem bardzo ciekaw wymagan sprzetowych oraz obciazalnosci peceta ;) Wiem czepiam sie ;) ps jak wyglada pakiet jesli ktos uzywa standardowego szarego stylu okienek ? Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 W takich aplikacaj jestem bardzo ciekaw wymagan sprzetowych oraz obciazalnosci peceta icon_wink2.gif Wiem czepiam sie icon_wink2.gif Na D1300 512Ram na Viscie jakos chodzi... Pomijam to ze wrzuciłem instalacje, wyszedłem, byłem w 4 sklepach, wróciłem, pasek postepu był gdzies na 1/5. Znowu wyszedlem, tym razem do sklepu troche dalej, wróciłem. Office zainstalowany :lol:. ps jak wyglada pakiet jesli ktos uzywa standardowego szarego stylu okienek ? O tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Dzieki ;) czyli jest niezalezny od stylu okienek win'a :) a ile zajmuje miejsca ? podstawowa configuracja ? word excel access ?No i jak sobie radzi z dokumentami >100 stron (word albo access jakas wieksza baza ? ) no chyba mi brak jeszcze ceny tego cuda :) Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Jak word radzi sobie z dokumentami >100 stron to dobre pytanie. Nie mam chwilowo nic zeby sprawdzic. W poprzednich wersjach przy > 100 stron nie dało sie normalnie pracowac nad dokumentem. Dla porowniania dodam ze na OOo(writer / 2.1) pracuje teraz nad czyms gdzie plik odt ma juz ponad 200MB i prawie 1000 stron i nie ma zadnych problemów :) Tylko przy zapisie chwile trwa az przepakuje 200 megowego zipa... --- Co do miejsca. Zobacz na 3 zrzut w artykule ile potrzebuje instalator(a tam nie były zaznaczone wszystkie funkcje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Jak word radzi sobie z dokumentami >100 stron to dobre pytanie. Nie mam chwilowo nic zeby sprawdzic. W poprzednich wersjach przy > 100 stron nie dało sie normalnie pracowac nad dokumentem. Dla porowniania dodam ze na OOo(writer / 2.1) pracuje teraz nad czyms gdzie plik odt ma juz ponad 200MB i prawie 1000 stron i nie ma zadnych problemów :) Tylko przy zapisie chwile trwa az przepakuje 200 megowego zipa... --- Co do miejsca. Zobacz na 3 zrzut w artykule ile potrzebuje instalator(a tam nie były zaznaczone wszystkie funkcje). Pisalem licencjata (ponad 100 str.) i nie stwierdzilem zadnych niedogodnosci. Bylo mase tekstu, zdjecia, tabele i wsio bangla lux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Korzystałes z nowego formatu docx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Niestety nie, podobno docx nie jest kompatybilny ze starymi office'ami a musialem dac prace komus do sprawdzenia, posiadaczowi office'a 2000. Tzn, jest chyba konwerter w nowym office z docx -> doc, ale wtedy nie mialem czasu na eksperymentowanie. ;] Poczytalem i jest takie cos jak 'Pakiet Compatibility Pack' , ale tylko dla office'a xp i 2003, dzieki czemu mozemy juz otwierac pliki docx w starszych wersjach office'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Bo ogólnie starsze wersje worda na plikach z duza iloscią stron miały problemy przy przewijaniu stron czasem nawet się przy tym wieszając. Przy docx teoretycznie powinny działac lepiej. W samym O2007 mozna zapisywac pliki we wszystkich starszych formatach. Office Compatibility Pack daje obsluge nowego formatu w office 2000/2002/2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Firma Microsoft dodała nowe formaty plików w systemie Microsoft Office 2007 w celu zmniejszenia rozmiarów plików, ulepszenia możliwości odzyskiwania danych z uszkodzonych plików oraz poprawienia integracji z systemami zewnętrznymi. Aby zapewnić wymianę dokumentów między różnymi wersjami pakietów Office, opracowany został pakiet Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats. Pakiet Compatibility Pack (Beta 2 Technical Refresh) jest dostępny dla pakietów Microsoft Office XP oraz Office 2003. http://www.microsoft.com/poland/office/off.../converter.mspx No to jak to w koncu jest, ja jede caly czas na becie2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Beta była tylko dla 2002/2003 A tu wersja 1.0 http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Bo ogólnie starsze wersje worda na plikach z duza iloscią stron miały problemy przy przewijaniu stron czasem nawet się przy tym wieszając. Word 2003 na mojej magisterce (115 stron, plik w pewnym momencie urosl do 100MB, bo popelnilem blad w sztuce wklejajac wykresy z Excela) nie mial zadnych problemow - jak plik mial 100 stron to chodzil mulowato, rowniez dlatego ze musial odswiezac te stada wykresow, ale pracowac sie dalo i niepowiesil sie ani razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Jedno mnie dziwi dlaczego ms tutaj nie jest w stanie zrobic jakis wersji home czy cos ? Przeciez word to chyba najbardziej rozbudowana aplikacja ms ? No jak z miejscem zajmowanym przez pakiet ? no i cos daja te nowe formaty ? Edytowane 28 Grudnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jedno mnie dziwi dlaczego ms tutaj nie jest w stanie zrobic jakis wersji home czy cos ? Dlatego ze dla uzytkownikow 'domowych' jest 2443637[/snapback] No jak z miejscem zajmowanym przez pakiet ? Duzo.... pisalem juz wczesniej. no i cos daja te nowe formaty ? Mniejsze pliki, łatwiejsze odzyskanie danych z uszkodzonych plików. No i format jest otwarty co w przyszłosci powinno pozwolic na jego poprawną obsługe przez inne programy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Dla porowniania dodam ze na OOo(writer / 2.1) pracuje teraz nad czyms gdzie plik odt ma juz ponad 200MB i prawie 1000 stron i nie ma zadnych problemów :) Tylko przy zapisie chwile trwa az przepakuje 200 megowego zipa... --- Co do miejsca. Zobacz na 3 zrzut w artykule ile potrzebuje instalator(a tam nie były zaznaczone wszystkie funkcje). Dla porownania OO i Calc nie radzi sobie kompletnie z duzymi plikami. Arkusz z 12K wierszami laduje sie 10 minut na mocnej maszynie, stale nastepuja jakies zawieszki podczas pracy, odzyskiwanie danych itp. Ten sam plik excel 97 laduje w 3 sekundy. OO jest wolny zabugowany i nie nadaje sie do pracy. Moze sie moim zdaniem sprawdzic przy dokumentach 2-3 kartkowych dla malo wymagajacego uzytkownika. To co piszesz o 1000 stron dokumencie to jakas farsa. Wlasnie sprawdzilem dokument word 244 strony - laduje sie w OO bardzo wolno, w wordzie od reki. Zapisalem w OO go w otwartym formacie i laduje sie jeszcze wolniej. NIe jestem fanem MS ale office deklasuje OO pod kazdym wzgledem (poza cena). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 No bardzo wolno... ~1000 stron, ładuje się około 20sekund razem z uruchomieniem writera(przy wyłączonym szybkim uruchamianiem).... A na władowanie 220 megowego zipa(odt) na duronie 1300 jednak troche czasu potrzeba.... A ze dokumenty worda ładują sie wolniej. Co z tego? Otwórz w wordzie ODT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Artykul dobry, prosty, przejrzysty z duza iloscia screenow. Z tego co tu czytam to funkcjonalny... ale za kolorowe jak dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Może nie doczytałem, ale w artykule nie ma chyba mowy o najważniejszej części pakietu Office... Więc... są jacyś nowi asystenci ? I czy jest mój ulubiony kotek ? :lol: PS Znam jedną osobę, która wciąż tęskni za... Chiwriterem (czy jak to się zwało...). Ciekawe co by powiedziała na nowego Office'a z tymi wszystkimi bajerami B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 (edytowane) Trochę pokrewny temat. Może już wiadomo jakie będą ceny pakietów i warunki licencji ?? Troszkę się spóźniłem z zakupem 2003 dla sudentów - studia skończyłem w czerwcu, niby w sklepie nawet się nie pytali czy jestem studentem, ale to chyba nie byłoby w pełni legalne wrrrr..... cele zastosowań - domowe, nie komercyjne .... Word, Excel, Powerpoint Przeglądałem polską stronę Ms ale g... tam jest, albo wszystko nieźle ukryte - w zasadzie jeśli nie jesteś nauczycielem / uczniem / lub na działalności gospodarczej to tak jakbyś dla nich nie istniał. Czyli co dla zwykłego Kowalskiego, nie ucznia / nie studenta / nie nauczyciela / nie działacza gospodarczego / bez dzieci w wieku szkolnym ??? To troszkę OT, ale w sumie o zakupie odpowiedniej wersji Office, więc nie zupełnie OT :-D . Edytowane 31 Grudnia 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jorda88 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Trochę pokrewny temat. Może już wiadomo jakie będą ceny pakietów i warunki licencji ?? Troszkę się spóźniłem z zakupem 2003 dla sudentów - studia skończyłem w czerwcu, niby w sklepie nawet się nie pytali czy jestem studentem, ale to chyba nie byłoby w pełni legalne wrrrr..... cele zastosowań - domowe, nie komercyjne .... Word, Excel, Powerpoint Przeglądałem polską stronę Ms ale g... tam jest, albo wszystko nieźle ukryte - w zasadzie jeśli nie jesteś nauczycielem / uczniem / lub na działalności gospodarczej to tak jakbyś dla nich nie istniał. Czyli co dla zwykłego Kowalskiego, nie ucznia / nie studenta / nie nauczyciela / nie działacza gospodarczego / bez dzieci w wieku szkolnym ??? To troszkę OT, ale w sumie o zakupie odpowiedniej wersji Office, więc nie zupełnie OT :-D . hmm skoro kupisz wersje dla Studentów i skończysz studia to juz jest to nie legalne ?! Nikt chyba nie bedzie sie Ciebie pytał czy sie uczysz jeszcze, a raczej nikt nie bedzie dochodził do tego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Licencja w office 2003 "studenci nauczyciele" jest tak sformułowana, że jesteś uczniem / studentem / nauczycielem - kupujesz - możesz używać do końca życia. ALE jeśli skończyłeś, nie kupiłeś w trakcie, kupisz po, to zrobisz to nielegalnie .... Inna ciekawostka wynikająca z tej licencji. Masz w domu ucznia / studenta / nauczyciela (brat / siostra / rodzic / dziecko) - możesz mieć tą wersję office legalnie, ALE jeśli zamieszkacie w dwóch oddzielnych "gospodarstwach domowych" to prawo do użytkowania zabiera ze sobą właśnie ten uczeń / student / nauczyciel .... Nie czytałem licencji która będzie dołączona do office 2007 "home and students" ale z samej nazwy wynikałoby, że do domu, do zastosowań nie komercyjnych będzie można go kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...