MeoPL Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam.Dzisiaj znalazlem iteresujacy tekst.A oto on: PCI Express Base 2.0 Grupa PCI SIG ogłosiła, że od dnia dzisiejszego obowiązuje standard PCI Express w specyfikacji Base 2.0. Specyfikacja przewiduje stu procentową kompatybilność ze wszystkimi istniejącymi produktami PCIe 1.1, a jej prędkość została zwiększona z 2.5GT/s do 5GT/s (Giga Transfers / sekundę). Przepustowość na kanał zwiększyła się z 500MB/s do 1GB/s, dzięki czemu karta z obsługą PCIe 2.0 x16, w sumie będzie miała przepustowość 16GB/s. Poza zwiększoną przepustowością, PCIe Gen2 niesie ze sobą wiele nowych cech, które powinny ułatwić rozwój innych produktów PCIe, takich jak karty x1. Karty te zostały wycofane przez producentów ponieważ przemysł płyt głównych przestał wytwarzać produkty zgodne z x1. W efekcie końcowym sloty x1 stały się bezużyteczne. Pierwszymi produktami opartymi na nowym standardzie Gen2 będą prawdopodobnie odświeżone wersje GPU dla DirectX 10 takie jak G80 i R600, ale są to tylko przewidywania. Zrodlo:benchmark.pl Jednakze nie wiadomo kiedy bedzie premiera.Jedni mowia ze koniec 2007 roku a poczatek 2008, inni ze maj czerwiec, inne jeszcze zrodla pisza ze drugi kwartal tego roku.Wie ktos cos na ten temat?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Ja słyszałem, że PCI 2.0 nie będzie kompatybilne z PCI 1.1, przekonamy się wkrótce. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Kolejny standard ktory wnosi tyle co zmiana AGP z 4x na 8x? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Dokładnie, może być tak, że użytkownicy będą zmuszeni do wymiany MOBO i GPU, a także CPU. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Kolejny standard ktory wnosi tyle co zmiana AGP z 4x na 8x? Oczywiscie. Biznes musi sie przeciez krecic i trzeba wciskac nowy chlam klientom ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Spekulacje [; Pol na pol ze to marketing jednakowoz ( skad dorwalem takie slowo? nie ma go na butelce... ) jak wiele mozna zyskac porownujac g80 na 2 plytach? Jedna na x16 zgodne SLi a druga PCI-E v2.0 ? I niech mi ktos powie co jest w koncu z x1? Cos na to wychodzi? ;]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) Ostatnio jakiś SB X-Fi wyszedł na x1 :) Edytowane 16 Stycznia 2007 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Swoja droga, az dziw mnie bierze, ze producenci plyt i akcesoriow tak kurczowo trzymaja sie starenkiego PCI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Tylko ciekawi mnie kiedy premiera tego PCI 2 bedzie....bo za niedlugo przesiadam sie i juz mam dylemat czy czekac czy kupowac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Niech nie p***dolą głupot z j***nym pciex16 tylko niech zaczną coś robić pod jedynke bo aż sie prosi zwyzywać każdego projektanta płyt głównej, który pakuje bądź ile pcie x1 zamiast zwykłego pci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Fakt, w tej chwili dostepnosc kart na PCIe x1 jest zadna :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Wiem, że to wybieganie w przyszłość, ale czy karty pod PCI-E 2.0 np. GeForce 9800 będą działać pod PCI-E 1.1. Mam ochotę kupić teraz jakiegoś niezłego Athona 64 X2, a że mam nie najgorsza kartę to chciałbym z jej wymianą poczekać na GF9800 i tu nasuwa się pytanie czy będę mógł coś takiego wsadzić do swojej płyty. Jak pamiętam w AGP 4x można było wsadzić karty z AGP 8x, pracowały co oczywiste z prędkością 4x, ale różnic za dużych się nie odczuwało. Jeśli mnie pamięć nie myli coś takiego było nie możliwe w przypadku AGP 4x i 2x, tam nie było kompatybilności wstecz, chodziło o coś chyba z napięciem. Bo jeśli nie wsadzę do swojej płyty GF9800 to będę musiał zmieniać praktycznie cały komp na nowy, co mi sie nie widzi za bardzo. Wtedy też kupno Athlona 64 X2 byłoby bezcelowe. Tak więc bardzo proszę o informacje czy już coś wiadomo na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Wiem, że to wybieganie w przyszłość, ale czy karty pod PCI-E 2.0 np. GeForce 9800 będą działać pod PCI-E 1.1. Mam ochotę kupić teraz jakiegoś niezłego Athona 64 X2, a że mam nie najgorsza kartę to chciałbym z jej wymianą poczekać na GF9800 i tu nasuwa się pytanie czy będę mógł coś takiego wsadzić do swojej płyty. Jak pamiętam w AGP 4x można było wsadzić karty z AGP 8x, pracowały co oczywiste z prędkością 4x, ale różnic za dużych się nie odczuwało. Jeśli mnie pamięć nie myli coś takiego było nie możliwe w przypadku AGP 4x i 2x, tam nie było kompatybilności wstecz, chodziło o coś chyba z napięciem. Bo jeśli nie wsadzę do swojej płyty GF9800 to będę musiał zmieniać praktycznie cały komp na nowy, co mi sie nie widzi za bardzo. Wtedy też kupno Athlona 64 X2 byłoby bezcelowe. Tak więc bardzo proszę o informacje czy już coś wiadomo na ten temat. Agp 4x jest kompatybilne w dol do 2x, dopiero agp 8x nie jest kompatybilne z kartami agp 2x. Masz kompa na ddr1, x2 nie jest za silnym procem, jak wyjda te nowe gf to bedzie juz penryn i raczej do niczego ponizej c2d bym tej karty nie pchal, bo szkoda, zeby sie marnowala. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) I niech mi ktos powie co jest w koncu z x1? Cos na to wychodzi? ;]]]] Niech nie p***dolą głupot z j***nym pciex16 tylko niech zaczną coś robić pod jedynke bo aż sie prosi zwyzywać każdego projektanta płyt głównej, który pakuje bądź ile pcie x1 zamiast zwykłego pci. 1.Ostatnio Winfast wypuscil tuner , bodajze PVR 2000 , Compro ma tez E500 2. Daron > projektanci projektantami , to zalezy od firmy. Gigabyte daje Ci 3...Abit w szale 1 PCI :lol2: A teraz do tego grona dolaczylo MSI :blink: A inaa para kaloszy to ta , ze u nas ze wszystkim tak jest.Na pewno da sie tokupic , tylko u nas nikt tego nie sprowadza bo wiekszosc ma stare kompy... Edytowane 13 Października 2007 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Wiem, że to wybieganie w przyszłość, ale czy karty pod PCI-E 2.0 np. GeForce 9800 będą działać pod PCI-E 1.1. Mam ochotę kupić teraz jakiegoś niezłego Athona 64 X2, a że mam nie najgorsza kartę to chciałbym z jej wymianą poczekać na GF9800 i tu nasuwa się pytanie czy będę mógł coś takiego wsadzić do swojej płyty. Jak pamiętam w AGP 4x można było wsadzić karty z AGP 8x, pracowały co oczywiste z prędkością 4x, ale różnic za dużych się nie odczuwało. Jeśli mnie pamięć nie myli coś takiego było nie możliwe w przypadku AGP 4x i 2x, tam nie było kompatybilności wstecz, chodziło o coś chyba z napięciem. Bo jeśli nie wsadzę do swojej płyty GF9800 to będę musiał zmieniać praktycznie cały komp na nowy, co mi sie nie widzi za bardzo. Wtedy też kupno Athlona 64 X2 byłoby bezcelowe. Tak więc bardzo proszę o informacje czy już coś wiadomo na ten temat.Będzie kompatybilne na jakieś 99% icon_smile3.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Dzięki za info. Ja wiem, że im lepszy proc tym lepiej, ale ja nie będę mial kasy na kupno całego nowego mocnego kompa za rok. Tak jak pisałem chciałbym to odciągnąć ze dwa lata od dziś, czyli kupić coś porządnego w 2009 roku. Teraz kupiłem Athlona 64 X2 4200+, powinienem go wykręcić tak do 2.8 GHz i 2 lata na nim pociągnę. Moja karta jest jeszcze niezła, ale już za rok trza będzie ją zmienić. Wymyśliłem, że jak wyjdą GF9800 będzie to doskonały wybór, za ok 1000 zł powinienem już kupić jakiegoś 9800GTS. Zakładając, że jeszcze dokupię RAMu na 4 GB, to Athlon X2 2.8 GHz, 4 GB DDR1 i 9800GTS będzie lepszym wyborem niż jakiś Core2 Duo @ 3.0 GHz, 4 GB DDR3 i jakaś karta midlle-end ( 9600GT ? ) za ok 500 zł, zważywszy na to, że pełną moc kompa wykorzystam tylko w grach, bo niczym innym obciążającym kompa się nie zajmuje. I pewnie taniej mi wyjdzie dokupić kartę (ok 1000 zł), proca (260 zł) i ram ( ok 400 zł), niż zmieniać całego kompa na nowy, gdzie będę musiał doliczyć także płytę główną. Druga sprawa to rozłożenie wydatków w czasie. Więc jeśli tylko nVidia (lub AMD-ATI) nie pokrzyżuje mi planów wydając kartę tylko pod PCI-E 2.0 to będzie świetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 (edytowane) Masz kompa na ddr1, x2 nie jest za silnym procem, jak wyjda te nowe gf to bedzie juz penryn i raczej do niczego ponizej c2d bym tej karty nie pchal, bo szkoda, zeby sie marnowala. ;]Z tego co napisałeś można wyciągnąć wniosek że każde c2d jest szybsze od każdego X2 - :lol2: Edytowane 17 Października 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#matthew Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 ej to pcie 2.0 bedzie kompatybilne z 1.0 i 1.1 ? tzn ze bedzie chodzic na plytach nie obslugujacych 2.0 a przepustowowsc tylko bedzie mniejsza ? bo jak nie to kicha ;SSS :mad: :blink: :? :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Z tego co napisałeś można wyciągnąć wniosek że każde c2d jest szybsze od każdego X2 - :lol2:Dokładnie tak jest (oczywiście mówimy o O/C) ej to pcie 2.0 bedzie kompatybilne z 1.0 i 1.1 ? tzn ze bedzie chodzic na plytach nie obslugujacych 2.0 a przepustowowsc tylko bedzie mniejsza ? bo jak nie to kicha ;SSS :mad: :blink: :? :angry: Na płytach z PCI-Ex 1.1 można uruchomić kartę PCI-Ex 2.0 jednak z prędkością taką jak PCI-Ex 1.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#matthew Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 dzieki za odp :DDD bo zamierzam kupowac hd3870 a widze ze tylko 2.0 i sie przestraszylem ze jeszceplyte bedzie trza nowa kupic :S wystarszylem = wkur[ciach!] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 O ile dobrze pamiętam, to płyty z PCI_E v 1.0 i z 1.0a nie są kompatybilne z PCI-E v2.0. Szczegółów specyfikacji należy szukać w manualu lub na stronie producenta mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 To dlaczego 8800gt działa na płytach z pci-express 1.0 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) Pewnie sporo zależy od producenta mobasa np. FAQ Asusa->linky "As PCI express 1.0/1.0a standard is not compatible with PCI express 2.0 specification, installing PCI express 2.0 cards onto PCIEX16_2 slot will result in system fail " Znalazłem listę wszystkich mobasów kompatybilnych z PEG 2.0 ,ale amba fatima- nie mogę tego odszukać. :? pozdro! Edytowane 18 Listopada 2007 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...