Skocz do zawartości
Slow

[ac] Thermalright High Riser - Cool'n'quiet Rev.4

Rekomendowane odpowiedzi

Skladniki:

Thermalright HR-01 + NF-S12-800 @ 500RPM

Thermalright HR-03 + NF-S12-800@ 500RPM

Thermalright HR-05

2x Thermalright HR-07

2x Scythe Quiet Drive

Coollaboratory Liquid Pro

Chieftec Dragon Midi DX-01

Chieftec AA-101A 400W + NF-S12-800 @ 500RPM

BeQuiet Noise Absorber Kit + pianka akustyczna

Sprzet:

C2D E4300 1800MHz 1.325 @ 3006MHz 1.4v - hr-01

Gigabyte GA-965P S3 - hr-05

2x 1GB PC2-4300 (533) - Infineon+ Swissbit @ 700MHz 4-4-4-12 Dual Channel - 2x hr-07

2x Samsung 40GB 7200 8MB NCQ HD040GJ (RAID 0) - 2x quiet drive

Radeon x1800gto 500/500 @ 650/650 1.2v/2.0v - hr-03

Historia:

rev.1 post-106822-1171094029_thumb.jpgrev.2 post-106822-1171094038_thumb.jpgrev.3 post-106822-1171094050_thumb.jpg ↓↓

_____

rev.4:

post-106822-1171095761_thumb.jpgpost-106822-1171095782_thumb.jpgpost-106822-1171095798.jpgpost-106822-1171183647_thumb.jpg

Temperatury

Idle:

CPU: 30C core1: 34C core2: 33C

GPU: 47C core:550MHz mem:550MHz 1.1v / 1.8v

Stress:

CPU: 60C core1: 64C core2: 63C

GPU: 67C core:650MHz mem:650MHz 1.2v / 2.0v

Temperatura otoczenia ~23C

post-106822-1171135261_thumb.jpg

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapowiada się bardzo ciekawie. Koszt może i ogromny, ale czego nie robi się dla ciszy. Tylko jedna kwestia mnie ciekawi - czy po założeniu tego nie będziesz żałował wydanych pieniędzy bo efekt nie będzie duży w porównaniu z ostatnią wersją CnQ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='26 sty 2007, 16:55' post='2484948']

Zapowiada się bardzo ciekawie. Koszt może i ogromny, ale czego nie robi się dla ciszy. Tylko jedna kwestia mnie ciekawi * - czy po założeniu tego nie będziesz żałował wydanych pieniędzy bo efekt nie będzie duży w porównaniu z ostatnią wersją CnQ?

Fakt pochlonelo to troche pieniedzy, ale z drugiej strony, niektorzy kupuja procesor za poltora tysiaca zlotych do liczenia liczby Pi ;) inni karte graficzna (lub nawet dwie) za 2,5 tysiaca zeby "pograc" w najnowszego 3d Marka ;) a jeszcze inni chlodzenie; ciche, wydajne i ladne. Bedzie mnie to cieszyc niemniej niz innych kolejny, lepszy wynik w wyzej wspomnianyc programach ;)

* - sluzna uwaga, raczej niewiele zmieni sie w porownaniu do poprawionego C'n'Q rev.3, ktorego wytwarzanym halasem przebija woda w kaloryferze, mimo wszystko po cichu licze na lepszy przeplyw powietrza w obudowie a co za tym idzie nizsze temperatury. To juz jednak bardziej sztuka dla sztuki, zeby mi ktos nie zarzucil ze wiatrak 800RPM wyraznie slychac z odleglosci 1m ;) Moze nawet zaprezentuje moje pudlo na ktoryms zlocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw wyciszamy pieca. Pozniej szukamy klawiatury, myszki, monitora, zalewamy cewki silikonem, obijamy pokoj korkiem, wymieniamy okna na pr0, pozniej przenosimy sie na wies i jednym malym nuke'iem mamy gwarancje spokoju w promieniu 5km ;]\

Albo kupujemy sluchawki ;]

No coz jestem ciekaw jak ten projekt TT wyjdzie w praniu [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiego dlugiego posta napisalem i poszlo sie wszystko pasc, zaczalem od razu robic testy Fander vs. Noctua i 1 dysk stracil na chwilke zasilanie :/ No nic od nowa, chociaz bardzo nie lubie drugi raz pisac tego samego.

Żadna złotówka wydana na wycisznie nie jest złotówką stracnoą ;) Cisza to coś pięknego ;)

Rowniez kieruje sie ta zasada. Moglbym za wrzucone w to wszystko pieniadze kupic lepszy procesor, lepsze pamieci lub lepsza karte graficzna. Jednak przyjdzie i na to czas. Podczas gdy zlozone chlodzenie, powinno byc wystarczajace na nastepne 2 lata.

Najpierw wyciszamy pieca. Pozniej szukamy klawiatury, myszki, monitora, zalewamy cewki silikonem, obijamy pokoj korkiem, wymieniamy okna na pr0, pozniej przenosimy sie na wies i jednym malym nuke'iem mamy gwarancje spokoju w promieniu 5km ;]\

Albo kupujemy sluchawki ;]

No coz jestem ciekaw jak ten projekt TT wyjdzie w praniu [;

Cicha klawiature i myche sobie odpuscilem, jednak monitor trzeba bylo zmienic, zegar z plynacymi wskazowkami byl bardzo pomocny w osiagnieciu ciszy. W planach mam jeszcze zmiane TV, wyciszenie z55oo, zmiane (juz zreszta wyciszonej) lampki na biurko. Docelowo jednak wyprowadzka do domu na wsi, gdzie maly nuke nie jest potrzebny (brak kogokolwiek w promieniu 1km).

Sluchawki sa dobre ale.. musza to byc porzadne 'pchelki', ktore naprawde dobrze ilozuja dzwieki z zewnatrz (w sumie wystarcza stopery do uszu) lub wymaga to ciaglego sluchania na nich muzyki. Z kolei do zagluszania nie potrzeba przeciez sluchawek, no i przeciez nie o to jednak chodzi w wyciszaniu ;)

Projekt TT ? Chyba TR ;)

Jeszcze mozna zrezygnowac z zasilania sprzetu - taki komputer napewno bedzie cichy :)

Do tych Thermalrightow powinni ci dac czapke, albo conajmniej T-shirt reklamowy.

To jest wlasnie moim celem, sprawic aby po wylaczeniu komputera, czy tez zostawieniu go wlaczonego na noc nie bylo slychac roznicy, a w pokoju panowala cisza.

Do tych wszystkich Thermalrightow dostalem jedynie kilka paskudnych naklejek i tubek z pasta ;)

3 wentyle.. o 2 za dużo [;

Oj MaSell moze od razu: 2494934[/snapback]

Slow wygląd naprawdę super. Jak z temperaturami? Szkoda że nie mam cały czas kasy na chłodzenie ciągle coś trzeba innego kupić :(

Temperatury nie zmienily sie zbytnio:

IDLE:

CPU: 36C core1:52C core2:51C - 2450MHz 1.2v

GPU: 52C - 650/650Mz 1.2v / 2.0v

MOBO: 36C

STRES:

.. musze troche pograc w Couter Strike Source ;)

Wlasnie pieniadze sa tutaj najwiekszym problemem, tez chcialbym sobie kupic dobrego e6600, 8800gts i jakies fajne pamieci. Jednak zdecydowalem, ze podzespoly musza poczekac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elegancko to Wyglada = daj wiecej Fotek

btw

jak bys okreslil roznice wydajnosci

Infinity i Tego Hr01 ?

wyniki temperatur po 30 minutach 20 osobowego Deathmatch'a w CSS

CPU: core1: 63C core2: 60C - chyba krzywa czapa

GPU: 70C

Jeszcze tylko oplote 2 rzeczy i zrobie kilka fotek. Co do wydajnosci hmm ciezko mi jednoznacznie odpowiedziec. W przypadku Infinity wial Fander ~800rpm * teraz wieje Noctua ~600rpm * temperatury rzeklbym te same, a raczej tak samo wysokie.

Wydaje mi sie, ze model Infinity zostal stworzony do bardziej wymagajacyc prockow (napiecie kolo 1.5v, >3GHz) i przy takim CPU HR-01 pewnie by wymiekl ;)

* - wedlug wskazan plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada bardzo przyjemnie wszystko w 1 konwencji (Tr).

Ew moznaby jeszcze pomyslec jad jakas sprawniejsza zasilką (zimniejsza by byla) i zintegrowac jej wentyl z tym na procu moze (1 mniej). Chief napewno sobie radzi, ale troche odstaje od takiego fajnego zestawu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada bardzo przyjemnie wszystko w 1 konwencji (Tr).

Ew moznaby jeszcze pomyslec jad jakas sprawniejsza zasilką (zimniejsza by byla) i zintegrowac jej wentyl z tym na procu moze (1 mniej). Chief napewno sobie radzi, ale troche odstaje od takiego fajnego zestawu :P

A wrzucisz jeszcze dziś te dodatkowe foty?

zaraz dorzuce ;)

Jak juz pisalem Orgiuszowi, mozna nawet pokusic sie o HR-03 -> HR-01 -> PSU na jednym wiatraku. Zobaczymy, moze nastepną rzeczą bedzie wlasnie to ;)

Faktycznie Chief wyglada dosc biednie przy tym zestawie ;), jednak duzym jego plusem jest brak odglosow elektroniki, co bylo bolaczka mojego poprzedniego Tacensa Valeo 480v. Gdybym opoznil wymiane zasilacza o tydzien mialbym Seasonic'a S12-330 lub 380 z oplotami.

Aerial jak sprawna (najsprawniejsza) zasilke bys mi polecil ?

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym opoznil wymiane zasilacza o tydzien mialbym Seasonic'a S12-330 lub 380 z oplotami.

W moim S12-380 słychać odglosy elektroniki ;]

Moze kwestia egzemplarza. Aerial na swoja S12-330 raczej nie nazeka ;)

Ja też nie narzekam, ale słychać, może nie jakoś strasznie głośno, ale jednak :) Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim S12-380 słychać odglosy elektroniki ;]

Moze kwestia egzemplarza. Aerial na swoja S12-330 raczej nie nazeka ;)

---------------

Pomęczylem komputer przez 30 minut, AtiTool -> scan for artifacts + Orthlos Small FFTs

CPU: core1: 68C core2: 65C

GPU: 75C

nawet nie chce wiedziec ile maja dyski, ale obstawiam okolice 60C

gorąco..

Przydalby sie maly 'lufcik' na grzbiecie obudowy, jednak spowodowaloby to wydostanie sie halasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Maty ktore masz obklejone w calej obudowie - napewno podwyzszaja temp bo dzialaja jak swojego rodzaju ocieplenie

druga sprawa to powinienes miec mocniejszy przewiew w budzie

ale z tego co widze tobie b.zalezy na Ciszy ...

w takim wypadku zastanow sie czy nie lepszym wyjsciem bylo by Pozadne WC

bo teraz jakby nie patrzyc to temp sa wysokie

powietrze z nagrzanych radiatorow jest kumulowane w obudowie i wiatraki obracaja goracym powietrzem

z takim sprzetem chlodzacym przy dobrej wentylacji powinienes miec 1/4 mniejsze temp IMHO

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie reklama Thermalright'a ;) Ładnie to wygląda a temp nie takie straszne jak na takie prędkości wiatraków. Co do elektroniki w Seasonic'u to ja w moim nie zauważyłem żadnych dźwięków. W sumie i tak dysk jest najgłośniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomęczylem komputer przez 30 minut, AtiTool -> scan for artifacts + Orthlos Small FFTs

CPU: core1: 68C core2: 65C

GPU: 75C

nawet nie chce wiedziec ile maja dyski, ale obstawiam okolice 60C

gorąco..

Przydalby sie maly 'lufcik' na grzbiecie obudowy, jednak spowodowaloby to wydostanie sie halasu.

Utwierdzasz mnie w jednym że najlepszym wyjściem będzie pasywne WC. :-) kiedyś chciałem zrobić coś ala twój C'n'Q rev.3 ale zabrakło wtedy kasy i teraz się ciszę bo zaczełem zbierać na pasywne WC a jakie to nie wiem zobczę ile do czerwca uzbieram i coś wymyślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary, nowa wersja S12(oplecione kable) czy stara? W sumie dziwne, bo aerial ma starą wersję i nic nie bzyczy itp., ja mam nową i też żadnych odgłosów elektroniki nie ma. Może kiepsko trafiłeś...

U mnie w S12 siedzi Fander na 450 RPM a i tak wylatuje z nieco chłodne powietrze, ale to zawdzięcza akurat niskiemu obciążeniu. Drugi Fander(450) z przodu i to wszystko. Do tego dysk 2,5" w skrzynce i jest w miarę OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa, opleciona, czasem bzyczy, czasem nie, niewiem od czego to zależy.

W środku też fander skręcony na minimum, szkoda tylko że trafiłem na wadliwe egzemplaże fanderów jak kupowałem, będzie czas to wyśle na gware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez jakiegokolwiek przewiewu w obudowie to raczej z temp nie zejdziesz.

IMO obroc radiat na CPU i dodaj cos na tylniej sciance co by powietrze wyciagalo, z przodu tez cos podmucha i bedzie dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Maty ktore masz obklejone w calej obudowie - napewno podwyzszaja temp bo dzialaja jak swojego rodzaju ocieplenie

druga sprawa to powinienes miec mocniejszy przewiew w budzie

ale z tego co widze tobie b.zalezy na Ciszy ...

w takim wypadku zastanow sie czy nie lepszym wyjsciem bylo by Pozadne WC

bo teraz jakby nie patrzyc to temp sa wysokie

powietrze z nagrzanych radiatorow jest kumulowane w obudowie i wiatraki obracaja goracym powietrzem

z takim sprzetem chlodzacym przy dobrej wentylacji powinienes miec 1/4 mniejsze temp IMHO

Mocniejszego przeplywu nie bedzie, ale stwierdzilem, ze skoro srodek jest juz bardzo cichy, moge otworzyc droge goracemu i zimnemu powietrzu. Wywiew juz zrobilem, jutro od rana zajme sie spodem obudowy. Zamowie tez Tunel powietrzny Thermalrighta do HR-01 - zasilacz, procesor oraz karte graficzne sproboje puscic na jednym wiatraku.

WC.. hmm, moze kiedys ;)

Utwierdzasz mnie w jednym że najlepszym wyjściem będzie pasywne WC. :-) kiedyś chciałem zrobić coś ala twój C'n'Q rev.3 ale zabrakło wtedy kasy i teraz się ciszę bo zaczełem zbierać na pasywne WC a jakie to nie wiem zobczę ile do czerwca uzbieram i coś wymyślę.

Slusznie, ja tez mam juz cale pasywne WC (cos jak WC Aerial'a) ulozone w glowie, ale na razie pozostane przy AC.

dobra jest - temperatury są ok - nie grożą zgonem sprzętu :)

Jutro bedzie lepiej ;) Nie podalem temperatury dyskow, raid uniemozliwia mi ich odczyt, jednak byl to chyba jedyny przegrzewajacy sie element zestawu. Pisze byl, gdyz po zrobieniu otworu w gornej sciance obudowy, temperatury ustabilizowaly sie na ~40C-45C.

Bez jakiegokolwiek przewiewu w obudowie to raczej z temp nie zejdziesz.

IMO obroc radiat na CPU i dodaj cos na tylniej sciance co by powietrze wyciagalo, z przodu tez cos podmucha i bedzie dobrze :D

'Dziura' w spodzie obudowy powinna rozwiazac sprawe, w zaleznosci od efektow, wymuszany przez wiatraki przewiew moze jeszcze bardziej sie zmniejszyc (1 wiatrak)

Przod obudowy, planuje calkowicie zabudowac matami i pianka. Przeplyw powietrza zapewni - mam taka nadzieje - otwor w spodzie i gornej sciance obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mowcie mu narazie o wc :) taka inwestycja musi troche popracowac, mozna jeszcze to udoskonalic.

Co do zasilacza. Moj konkretny egzmplarz (stara rev S12 (ale juz z ADDą nie yateloonem)) nie wydaje zadnych dzwiekow elektroniki. Jest to niekoniecznie wina samej zasilki, tzn na jednym kompie zasilacz moze piszczec, na inym nie. To jest wynik posrednio wplywu innych komponentow (np mobo) na zasilacz. Na spcr byly opisane takie przypadki, gdzie ten sam zasilacz potrafil piszczec tylko na niektorych configach (i wcale nie mialo to zwiazku np z jakims przeciazeniem itd).

Ze sprawnych zasilek to fajne sa Topowery P3 i fortrony GLN (np do dostania jako bequiet straightpower). Fortron gln oem bylby fajny ale nie ma narazie na allegro. Seasoniki tez sa ok, ale jakies mocniejsze wersje troche drogo wychodza. Juz konkretnie patrzac na serie S12, jesli masz kase to model 380 bedzie mial wieksze radiatory niz 330. Tzn dokladniej takie jak 430stka, ogolnie z tych 3 wersji (330,380,430) wlasnie 380 jest chyba najtrafniejszym zakupem. Fajny jest tez seasonic oem 500W z allegro, ktory w zasadzie jest identyczna zasilka co S12 500W, poza malowanym pudlem, dodatkami (a wcale ich w s12 duzo nie ma) i ma malo kabli (dla mnie zaleta). Cena s12 500W w polsce delikatnie mowiac jest wysoka wiec to ciekawa propozycja. No ale znajdzie sie czesc ludzi ktora powie ze to lezaki.. itd Osobiscie jak kupowalem polowalem wlasnie na taka zasilke, ale nie bylo na allegro. (tzn akurat teraz nie ma tego na allegro, ale niedawno byly oemy 500w za okolo 150zl). Fajne i sprawne sa tez Anteki neoHE ale nie pasuja do koncepcji wentylowania budy (i w pl tez cena zabija).

Generalnie dowolnosc jest w wyborze dosc spora, najlepiej cos ze sprawnoscia >85% i oczywiscie ze 120stką (docelowo do wymiany). I tez nie jakis 600w, tylko cos rozsadnego, nie za bardzo wypchanego zeby przewiew byl ladny :) W GLNach zamiast radiatorow sa 3 male plaskowniki aluminiowe, ten zasilacz praktycznie nie stanowi bariery dla powietrza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slow

Ze swojej strony polecałbym zrobić otwór z tyłu na wysokości procesora, albo na suficie. Wtedy gorące powietrze miałoby gdzie uciekać... A tak to masz taki piecyk :]

Edytowane przez koleszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi