Dziuby Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Apel o niepłacenie abonamentu radiowo-telewizyjnego Stowarzyszenia KoLiber zbulwersowane polityką kolejnego rządu odnośnie TVP apeluje o niepłacenie abonamentu radiowo-telewizyjnego. KoLiber bulwersuje również odwołanie członka honorowego Stowarzyszenia - Bronisława Wildsteina ze stanowiska prezesa Telewizji Polskiej S.A. Poniżej treść oświadczenia: Stowarzyszenie KoLiber od początku swego istnienia nawołuje, bezskutecznie niestety, do prywatyzacji telewizji państwowej, zwanej "publiczną" bądź "polską". Tymczasem jej nazwy są zastępcze, i mają na celu zmylenie wszystkich Polaków uiszczających podatek zwany abonamentem radiowo-telewizyjnym. Prawda jest brutalna - telewizja państwowa była, jest i będzie tubą propagandową kolejnych władz. Nie służy wcale dobru publicznemu, tylko interesom kolejnych partii rządzących. Nie dba o rozwój kultury i nie wypełnia tak zwanej "misji", gdyż naprawdę jej oferta niewiele różni się od oferty prywatnych nadawców. W dodatku kosztuje podatników słono, gdyz jak każda instytucja państwowa cierpi na przerost zatrudnienia. W sytuacji, gdy bez żadnego powodu pozbyto się dziennikarza, który czuwał nad tym, by była ona obiektywna, gdy po raz kolejny na fotelu prezesa TVP pojawia się człowiek, który przez całą swą karierę polityczną związany był z ludźmi rządzącymi aktualnie Polską (w tym wypadku z braćmi Kaczyńskimi), Stowarzyszenie KoLiber nie widzi innego wyjścia: apelujemy do wszystkich obywateli Polski o zaniechanie płacenia abonamentu radiowo-telewizyjnego. Otwarcie namawiamy do nieposłuszeństwa obywatelskiego, bo być może wtedy, z powodów finansowych, zakończy żywot tuba propagandowa polityków, finansowana z naszych pieniędzy, TVP. Jacek Spendel Prezes Stowarzyszenia KoLiber Piotr Rosik Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia KoLiber Więcej na: http://www.koliber.org Za: http://www.korespondent.pl/index.php?x=artykul&id=2970 Jestem za :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Jest jeden temat o placeniu abonamentu. A tak poza tym, ktos to placi? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Tja, przestaniemy płacić i stracimy jedyną telewizję w której oglądając film nie zaśniemy na reklamach czy innych totolotkach trwających 15-20 minut... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Tja, przestaniemy płacić i stracimy jedyną telewizję w której oglądając film nie zaśniemy na reklamach czy innych totolotkach trwających 15-20 minut... no co ty, jest jeszcze C+, HBO i troche jeszcze by sie tego znalazlo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 no co ty, jest jeszcze C+, HBO i troche jeszcze by sie tego znalazlo :PNo w sumie racja, ale tam i tak abonametnt kosztuje ze 2-3 razy tyle co radiowo-telewizyjny jak nie wiecej, zeby miec przyjenosc ogladania bez reklam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 No w sumie racja, ale tam i tak abonametnt kosztuje ze 2-3 razy tyle co radiowo-telewizyjny jak nie wiecej, zeby miec przyjenosc ogladania bez reklam. Ale za to ze place wiecej, mam mozliwosc ogladania nowosci, i nie widze co swieta tych samych filmow :]. O wyzszym poziomie sportu juz nie wspomne (glownie pilka nozna). Ahhh przylacze sie do tego apelu bo i tak nie musimy placic w domu abonamentu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 jak w tym roku na swieta znowu bedzie Kewin sam w domu, to od stycznia 2008 nie place :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 To mozesz juz przestac :lol2: hmmm zastanawiam sie kiedy ostatnio patrzylem na TV... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7600gs Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) To jeszcze ktos płaci za ten chłam :blink: dziwny kraj - co nie usiąde przed tym pudłem (a żadko się zdarza ostatnio) po góra 15 minutach wstaje i ide robić coś innego - w TV nie ma NIC za co zgodził bym się płacić :? .... ort .. Edytowane 8 Marca 2007 przez 7600gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ergo5 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 To jeszcze ktos płaci za ten chłam :blink: dziwny kraj - co nie usiąde przed tym pudłem (a żadko się zdaża ostatnio) po góra 15 minutach wstaje i ide robić coś innego - w TV nie ma NIC za co zgodził bym się płacić :? to masz podobnie jak ja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Nie wiem czemu, ale chyba jestem z jednym niewielu, ktory szanuje TVP1 i TVP2, glownie dlatego, ze czesto puszczaja dobre kino (nie jakies super mega hiciory typu F&F), ktorych nie przerywaja reklamami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Tja, przestaniemy płacić i stracimy jedyną telewizję w której oglądając film nie zaśniemy na reklamach czy innych totolotkach trwających 15-20 minut... a slyszales ze lepper zlozyl jakis wniosek zeby zakazac telwizjom przerywac fimy reklamami?:P jesli to prawda chwala mu za to! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 W sumie za co sie placi ten abonament? Bo TVP zarabia na reklamach, czyli co placi ze sie oglada? Za TVN ani Polsat jakos nie trzeba placic. A reklamy sa na wszystkich kanalach. W UK placi sie tez i mocno sciagaja jak sie nie placi, ale placi sie za kanaly BBC1 i 2, ale dzieki temui ze wszyscy placa, na tych kanalach nie ma reklam, ani jednej, wiec w spokoju mozna poogldadac sobie jakis serial czy film. No i zawartosc kanalów nie odbiega mocno od tych komercyjnych. Ale w PL to placic trzeba i koniec a za co sie placi to juz inna historia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Mam płacić abonament, a nawet Ligi Mistrzów w całości nie puścili? Były problemy z MŚ w 2006 w Niemczech, a jeszcze reklamują Korzenia, żeby wysłać SMSa na najlepszego sportowca, żeby on zgarnął kasę na swoją wypłatę? Ode mnie osobiście nie dostaną ani grosza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Cala masa ludzi, ktorzy pracuja w TVP poza nia, pewnie by sobie rady nie dala. TVP to taka "cieplarnia" dla nich, bez niej zgina :> Wiec potrzeba kasy na ich utrzymanie i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 a slyszales ze lepper zlozyl jakis wniosek zeby zakazac telwizjom przerywac fimy reklamami?:P jesli to prawda chwala mu za to! :DTaa... Chwała. ;-) Jak polsat i tvn splajtują, to nawet reklam tam już nie obejrzysz. Po takich "pomysłach" widać, że ten kretyn nie wie co to jest gospodarka i jak ona działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) Taa... Chwała. ;-) Jak polsat i tvn splajtują, to nawet reklam tam już nie obejrzysz. Po takich "pomysłach" widać, że ten kretyn nie wie co to jest gospodarka i jak ona działa.1.To nie pan Lepper tylko Maksimiuk 2.Zaproponował żeby nie można było przerywać reklamami programów jeśli ich autorzy tak zastrzegą w umowie licencyjnej. Edytowane 8 Marca 2007 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ja tam TV nie oglądam no może z 1h w tygodniu :D A to co robią to jest jakiś wałek. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Podpisał bym sie obiema rękami pod tym gdyby nie wzmianka o zmianie prezesa TV, jakoś Wildstein nie wzbudza mojej sympatii i płakać po jego odejściu na pewno nie bede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 W sumie za co sie placi ten abonament? Bo TVP zarabia na reklamach, czyli co placi ze sie oglada? Za TVN ani Polsat jakos nie trzeba placic. A reklamy sa na wszystkich kanalach. W UK placi sie tez i mocno sciagaja jak sie nie placi, ale placi sie za kanaly BBC1 i 2, ale dzieki temui ze wszyscy placa, na tych kanalach nie ma reklam, ani jednej, wiec w spokoju mozna poogldadac sobie jakis serial czy film. No i zawartosc kanalów nie odbiega mocno od tych komercyjnych. Ale w PL to placic trzeba i koniec a za co sie placi to juz inna historia a weżmy taki kanał jak 'Ale kino!' w ciągu trwania filmu nie ma ani jednej reklamy ... a puszczają naprawde dobre kino i jest darmowy, przynajmniej ja mam w kablówce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Co do abonemantu , to nie jest on abonamentem za TVP ( nieważne czy TVP1 , TVP2 , TVP3 czy TV Polonia lub TVP Kultura ) i PR . Abonament jest płacony za posiadanie Telewizora / Radia . A co do samego abonamentu - ciekawe za co mamy go płacić - za kolejny bzdurny odcinek M jak Mdłość czy (Nie)Moda na Sukces itp. , idiotyczne pora emisji hitowych seriali ( BattleStar Galactica - 22.30 , Earth 2 - po pólnocy leciał , Earth Final Conflict - tak samo leciał późno w nocy , The Outer Limits - kolejny serial nadawany znacznie później niż to co leci w prime time , CSI:LV - 23.40 , ST:TNG - 10.00 rano - podczas gdy te seriale w TV w USA czy Europie Zachodniej leciały w Prime Time , chociaż nie tylko TVP tak potrafi zabić seriale , innym stacjom też się to zdarza , ale się hamują) . Sam coraz mniej TV oglądam ( komputer zabiera więcej czasu ) , a TVP to już bardzo rzadko , radia polskiego nie słucham Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Skoro abonament RTV to podatek od posiadania TV/radia, to czemu idzie do TVP, a nie w 100% do Eski? <lol> :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ja niestety płacę i oglądam chłam typy „Dubi-Du” i „Jaka to melodia”, nasze wspaniałe gwiazdy muszą mieć robotę i godne wynagrodzenie. Abonament to czyste złodziejstwo jak wiele rzeczy w tym kraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ja tez placze i place :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Dla mnie telewizja publiczna w takim wydaniu jak jest teraz jest nie do przyjęcia - płacimy dośc dużo więc wolałbym miej rozrywkowego shitu a więcej programów tzw kulturlanych. Nie za bardzo mi pasuje by czekać za fajnymi programami do 23:00 Czemu teatr tv jest tylko w pon. czemu seriale.. Statut telewizji publicznej określa jasno i wyrażnie że ma być to przede wszystkim medium PODNOSZĄCE POZIOM INTELEKTUALNY widzów. Nie wiem czy jakis moda na sukces -serialik ma jakiekolwiek wartości dydaktyczne.. Albo skonczyc ze spnsoratem ludnosci - albo zrobić tv taką jaka miała być.. wolałbym dobry reportaż czy dziennik - niż głupi film i bzdurne teleturnieje... czyba kolesie zapomnieli po co wprowadzono obowiązkowy podatek tv.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Sorry Galago, ale od tego jest TVP Kultura. A ja chciałbym na Jedynce oglądnąć dobry film lub serial (np. Zagubieni). Najwidoczniej im się dobrze "sprzedaje" ta moda na sukces, czy jak to tam się pisze, że nadal jest w ramówce - to samo z 'm jak miłość'. Mało oglądam telewizji, jedynie wieczorami idę do znajomych i oglądamy same komercyjne - tj. TVN24, HBO, C+, NG lub Ale Kino! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) TVP Kultura, a czy TVP Kultura jest w nadawana w nadajnikach naziemnych? Nie wiem nawet, czy mial bym ja w kablowce obok tvp1 i 2, czyli kanałow jakie moge miec w przypadku uiszczania podstawowej opłaty abonamentowej. Jestem za, ba sam juz olałem tv i radio pare lat temu i nie widzi mi sie wracac od niej, w tym i płacenia tego nie tak niskiego abonamentu. Edytowane 8 Marca 2007 przez Jacek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Kultura jest w pakietach cyfrowych i po radiowym nie udostępniają. Właśnie o to chodzi.. jak chcę coś NA POZIOMIE to muszę płacić TV PRYWATNEJ - a tv publiczna wciąż mówi o zmuszaniu jej do KONKUROWANIA z tv Prywatną.. sorry ale tego nie rozumiem.. Płace abonament na TV publiczną, której wogóle nie ogladam bo chce mi się żygać jak na ten chłam patrzę.. a jak chcę coś na poziomie (i tak śmiesznym ale zawsze lepiej) to muszę znów płacić za abonament polsatu czy C+ ... to jest chora sytuacja.. Skoro TVP się tak pcha w "wolny rynek" - to wywalić ich na zbity pysk i KONIEC Z ABONAMENTEM AD HOC.. wogóle czy to jest sgodne z konstytucją? Skoro nie spełniają ststutowych założeń - to z jakiej przyczyny mają być na uprzywilejowanej pozycji? Niech sobie stworzą pakiet i xzobaczymy ile osób kupi ten ich chłam.. Do wildsteina nie mam nic.. nie obchodza mnie te polityczne niesnaski bo i tak kościół zawsze ciągał i będzie ciągał za sznureczki.. interesuje mnie dlaczego od upadku komuny polska telewizja straciła jakikolwiek smaczek... jest mdła i beznadzejna.. jak podróbka bazarowa.. Z resztą dzieje się to samo z całą polską kinematografią... Jakoś niby za cenzury powstawały najpiękniejsze polskie filmy.. co teraz powstaje ? "Świadek koronny" no kurde.. ludzie.. TV umarła w polsce i tyle.. RIP i doswidania... mam pakiet c discovery i inne komercyjne programy zarabiające z PREZENTOWANEGO POZIOMU a nie z ILOŚCI czasu transmisji.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Cala masa ludzi, ktorzy pracuja w TVP poza nia, pewnie by sobie rady nie dala. TVP to taka "cieplarnia" dla nich, bez niej zgina :> Wiec potrzeba kasy na ich utrzymanie i tyle. Ok płaciłbym wtedy tylko wtedy gdy ZLIKWIDUJĄ reklamy ( za mie tez płacimy :P ) w czasie najlepszym antenowym np przed wiadomosciami reklama proszku do prania to grube tysiace grube...... A oni teraz jeszcze niszcza stare nagrania w swoim archiwum np. niezapomniana SONDA. EDIT : Ja od czasu przeprowadzki nie mam w domu TV i jestem szczesliwy. Jest tyle innych żeczy do robienia pozytecznych i uczących a nie tepe wpatrywanie sie w szklany ekran ( no teraz juz LCD :) ) Edytowane 9 Marca 2007 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) @TOMAHAWK weżmy taki kanał jak 'Ale kino!' w ciągu trwania filmu nie ma ani jednej reklamy ... a puszczają naprawde dobre kino i jest darmowy, przynajmniej ja mam w kablówce to masz kablówkę za darmo ???? :wow: też bym tak chciał. Skoro płacisz za kablówkę to już samo to wyklucza istnienie w niej darmowych kanałów :P Fakt pozostaje faktem: tłumaczenia TVP, ze abonament jest niezbędny do utrzymania stacji jest porąbane. Za reklamę biorą to po kiego im abonament? Taki POLSAT czy TVN'ka nie biorą kasy za naziemną transmisje bo mają kasę z reklam czyli do ilu dotrą odbiorców tyle mają kasy. im zalezy na istnieniu bo to wolny rynek. TVP olewa wszystko cienkim sikiem bo konstytucyjnie ma zagwarantowany haracz od wszystkich mieszkających na terenie Polski. Bo przecież każdy ma jakieś radio, jak nie w telefonie to w samochodzi albo i w mp3 playerze. Nie przetłumaczysz nikomu dopóki nie zostaną obcięte wpływy z abonamentu. I nie olewałbym faktu wywalenie Wildsteina bo on jednak poprawił trochę kurs TVP, a teraz znowu się upolityczni i bedzie kicha jak nie wiem co. W sumie to przestałem oglądac TV jak mi zaczęli non stop modą na sukę jechac po programie, zacząłem za to jak w domu znalazł się cyfrowy polszmat bo jest tam TVNTurbo i TopGear który sobie cenię. Gdyby nasza publiczna tą kase, którą bierze za reklamy i z abonamentu dawała na takie programy to czemu nie. mozna by płacić a tak jak teraz to lepiej olać i nie dać ani zeta. EDIT: nie dobija mi szift :( wybaczcie pozdrawiam Edytowane 9 Marca 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...