wojtt Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 zgk5: czy moglbys zerknac na to: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=474306#474306 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Taki potencjometr akurat mam, ale jesli to nie jego wina to jak mozna naprawic to uszkodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 zgk5: czy moglbys zerknac na to: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=474306#474306 Już zerknąłem, chodzi o to : ??? posiadam zasilke FSP 300-60 PNA(PF). starsznie piszczy pod 'obiazeniem' czyli jesli przewijam jakies okno czy np dysk cos odczytuje. 1. czy odlacznie PFC pomoze na halas i w jaki sposob wplynie na parametry zasilacza? 2. odlaczenie czyli poprostu obciecie tych przewodow laczacych? ps. wlasnie jestem po lekturze calego tego topicu... Jeśłi tak to wyjaśnię, że piszczenie nie pochodzi od PFC tylko od magnetostrykcji rdzeni ferrytowych i jest generowane na częstotlowości kilku - kilkunastu Khz ( jakaś harmoniczna). Jeśli masz zasiłkę na gwarancji to normalnie reklamuj, bo piszczenie można praktycznie usunąć poprzez wymianę wadliwego transformatorka ferrytowego na sprawny. Co do PFC - jak nie buczy na 100Hz, ( niski ton) to nie ma sensu odłączać - bo teoretycznie brak PFC pogarsza parametry zasilacza. W przypadku odłączenia należy odciąć przwody czarny i czerwony a te końcówki wystające z płytki połaczyć ze sobą ( lutowanie) i zaizolować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 zgk5: piszczy w bardzo wysokiej czestotliwosci. odeslalem na wymiane ten zasilacz. dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Taki potencjometr akurat mam, ale jesli to nie jego wina to jak mozna naprawic to uszkodzenie? Jeśłi to nie wina potencjometru to uszkodzenie jest dość ciężko zlokalizować - może to być uszkodzony scalak KA3511, jakiś element pracujący w jego aplikacji lub nawet całkiem co innego. Ale to pewnie ten potencjometr, bo w przeciwnym razie zasiłke możesz praktycznie odstawić do lamusa. Pewnie ze zmianą +5V zmienia sie też samoczynnie +12V - czy tak ???. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Sorki ze tak dlugo nie odpowiadalem ale net mi sie sieknal. Chodzi po prostu o to ze ja sobie ustawie tym potem prawie idealnie +5 i +12v a na drugi dzien np. oba napiecia wzrastaja albo maleja. I tak w kolko. No nic dzisiaj sprawdze czy to ten potencjometr nawala tylko czy jak. Aha, nie bede mial problemu z podlaczeniem tego potencjometru? Chodzi mi o kolejnosc nozek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Sorki ze tak dlugo nie odpowiadalem ale net mi sie sieknal. Chodzi po prostu o to ze ja sobie ustawie tym potem prawie idealnie +5 i +12v a na drugi dzien np. oba napiecia wzrastaja albo maleja. I tak w kolko. No nic dzisiaj sprawdze czy to ten potencjometr nawala tylko czy jak. Aha, nie bede mial problemu z podlaczeniem tego potencjometru? Chodzi mi o kolejnosc nozek. Jeśli zastosujesz dokładnie taki sam typ to problemu nie będzie. Potencjometr pracuje w aplikacji jako potencjometr a nie rezystor więc kolejnosć wyprowadzeń jest istotna. Z reguły suwak jest pomiędzy zewnętrzymi wyprowadzeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 A czy ktoś ma wskazówki jak wyregulować napięcia w FSP300-60PNA(PF) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 jakie swskazowki?? nie ma potencjometrow?? jak sa to wyjmujesz zasilke, rozkrecasz - podlaczasz kompa odpalasz i wchodzisz do biosu na monitor napiec, potem pokrecasz badziewie az otrzymasz zadowalajacy wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yar68 Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 może by ten temat przypiąć było nie było 15 555 wyświetleń to trochę jest o zasiłki nonstop ktoś się pyta albo zakłada ankiete Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Tymbardziej ze tu nie tylko o zasilkach ale rowniez ogulnie o elektronice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Czy ktos moze mi powiedziec co jest przyczyna piszczenia Barracud na zasilaczach Fortron? Piszczy moja oraz kumpla b4 60gb. Zasilacz FSP300-60BT(PF) Jestem też za przyklejeniem tego wątku, mogę także odpowiedzieć na jedne z pierwszych pytań zadane w tym wątku - co jest przyczyna piszczenia Barracud współpracujących z Fortronami i jak to piszczenie usunąć, tylko nie wiem czy po tak długim czasie jeszcze kogoś to interesuje ???. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Ja mam jeszcze jedno pytanie w związku z FSP300-60PNA(PF). PO dośc krótkim czasie wentyl wchodzi na wysokie oborty i za choelre nie chce zejśc na niskie :-(. Nie jest to przyjemny dźwięk, da się jakoś to zrobić, regulacja etc. ? Proszę pomóżcie :-). Zasilacz siedzi w obudowie ModeCom Feel V wetnyl do góry więc może to jest przyczyną :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 zgk5 mam do ciebie tkie pytanko male, jak zrobic taki "zestaw" do testowania zasilaczy, tzn. taki ktory by sztucznie obciazal linie 5v i 12v. Mile widziany schemacik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Czy ktos moze mi powiedziec co jest przyczyna piszczenia Barracud na zasilaczach Fortron? Piszczy moja oraz kumpla b4 60gb. Zasilacz FSP300-60BT(PF) Jestem też za przyklejeniem tego wątku, mogę także odpowiedzieć na jedne z pierwszych pytań zadane w tym wątku - co jest przyczyna piszczenia Barracud współpracujących z Fortronami i jak to piszczenie usunąć, tylko nie wiem czy po tak długim czasie jeszcze kogoś to interesuje ???. slucham... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Czy ktos moze mi powiedziec co jest przyczyna piszczenia Barracud na zasilaczach Fortron? Piszczy moja oraz kumpla b4 60gb. Zasilacz FSP300-60BT(PF) Jestem też za przyklejeniem tego wątku, mogę także odpowiedzieć na jedne z pierwszych pytań zadane w tym wątku - co jest przyczyna piszczenia Barracud współpracujących z Fortronami i jak to piszczenie usunąć, tylko nie wiem czy po tak długim czasie jeszcze kogoś to interesuje ???. slucham... Zacytuję teść maila jaki dostałem na skrzynkę prowadząc wewnętrzną korespondencję w/w temacie:. a więc zrobiłem tak jak mówiłem podłączyłem kondensator 2200uF/25V(taki tylko miałem w domu) do wtyczki umieszczonej na tym samym przewodzie co moja baracuda pod napięcie 5V(na 12 nic nie dawało) i cisza przestało piszczeć , co dziwne gdy podłanczałem na innym przewodzie pod to samo napięcie 5V (przewód podpiety pod CD ) piszczenie nie znikało czyżby te napięcia 5V wychodziły z różnych źródeł na różnych przewodach - chyba nie, czy może na długich przewodach zmienia się skuteczność filtrowania. Pozdrawiam Konrad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 dzieks... ktos juz wczesniej opisywal taki sposob rozwiazania. ale mnie ciekawi dlaczego tak sie dzieje. jesli wiesz zgk5 i nie jest to bardzo trudne do wytlumaczenia to poprosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 wiecie moze gdize kupic te Fortrony 300W oprocz allegro?? bo tam chcą wplaty na konto a chce brac odrazu 2 wiec jakby ktos mnie mial wykolegowac to troche szkoda mi tej kasy(jestem troche uprzedzony do takiej metody zakupu jak allegro)??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 w normalnym sklepie zaplacisz ze dwa jak nie wiecej razy tyle, wiec sie nie oplaca. Poprostu spytaj sie kogos na allegro kto je sprzedaje czy nie sprzeda dwoch na raz za pobraniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 no wszystko by bylo git gdyby nie to ze do tej pory nic nie kupilem anie nie sprzedalem na allegro wiec nie mam komentarzy, co jest dosc powazną przeszkodą :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 to ja ci zamowie i wysylka na twoj adres update: albo po nie przyjedziesz jak do mnie przyjda. Jak chcesz to wal na priv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 wiecie moze gdize kupic te Fortrony 300W oprocz allegro?? bo tam chcą wplaty na konto a chce brac odrazu 2 wiec jakby ktos mnie mial wykolegowac to troche szkoda mi tej kasy(jestem troche uprzedzony do takiej metody zakupu jak allegro)??? To bierz na allegro od Haszyda. On nie oszukuje, a w razie czego uznaje reklamacje i nie ściemnia. Pewna instytucja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 hmm to w takim razie bede sie musial dowiedziec czy mi sprzeda 2 za pobraniem, i tak narazie na allegro wystawiony jest 1 zasialcz 300W a potrzebuje 2, a rezte kasy bede mmail gdzies kolo poniedzialku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 hmm to w takim razie bede sie musial dowiedziec czy mi sprzeda 2 za pobraniem, i tak narazie na allegro wystawiony jest 1 zasialcz 300W a potrzebuje 2, a rezte kasy bede mmail gdzies kolo poniedzialku U Haszyda śmiało przelewem, pobraniem drożej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 hmm no tak tylko przelewy roznie chodzą jak Rzoołf jak w polowie lipca zostal dokonany przelew na moje konto to na poczatku sierpnia dostalem kase :( wiec jak on tez bedzie czekal na kase to ja tu umre z oczekiwania na ten zasialcz,eee zreszta zobaczymy, udeze do faceta jak wystawi dwa zasiacze bo 1 mnie nie ratuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 hmm no tak tylko przelewy roznie chodzą jak Rzoołf jak w polowie lipca zostal dokonany przelew na moje konto to na poczatku sierpnia dostalem kase :( wiec jak on tez bedzie czekal na kase to ja tu umre z oczekiwania na ten zasialcz,eee zreszta zobaczymy, udeze do faceta jak wystawi dwa zasiacze bo 1 mnie nie ratuje To wal do niego na maila, powinien Ci wystawić dwie sztuki na "Kup Teraz" jak tylko będzie mógł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 „Fortron story” Dużo czytałem o zasilaczach Fortron na forum tweaka i postanowiłem kupić model fsp300-60gtp od Pana haszyda ale poza allegro. Zasiłka wyglądała jak nowa, przyszła dobrze zapakowana. Podłączyłem do kompa i wszystko było OK. Procek bez problemu szedł na 2.3GHz(mam słynną serie JIUHB DLT3C). Pewnego dnia siedząc na Internecie byłem świadkiem zwisu mojego kompa. Postanowiłem zbadać co było przyczyną tego zwisu, podłączyłem miernik do Fortrona. Przeżyłem szok!!!. Napięcie 12V skakało pomiędzy 12.7-13V. Odkręciłem proca i czym prędzej napisałem o tym do Pana haszyda. Na następny dzień odpisał mi żebym odesłał zasilacz do niego, miał go naprawić albo wysłać inny. Załatwiłem sobie zasilacz zastępczy na kilka dni. Fortrona 300W odesłałem. Po jakiś 10 dniach przyszła paczka z nowym zasilaczem. Po rozpakowaniu okazało się że dotarł do mnie model fsp235-60pna. Byłem troszeczkę zły i napisałem do Pana haszyda że jak w ciągu kilku dni nie wyśle mi taki za który mu zapłaciłem to zażądam zwrotu pieniędzy. Następnego dnia odebrałem telefon. Pan haszyd dzwonił żeby wyjaśnić sprawę. No więc porozmawialiśmy chwilę i Pan haszyd miał mi wysłać model fsp300-60gtp następnego dnia. Poprosiłem Pana haszyda żeby go dobrze przetestował przed wysłaniem. Przy okazji dowiedziałem się że Pan haszyd sprawdza to na jakimś urządzeniu symulującym pobór mocy komputera a nie na samym komputerze. Po kilku dniach przyszedł taki model, który zamiawałem, widać że naprawiany ale to chyba nie ten, który do niego wcześniej wysyłałem. Zasilacz, czym prędzej założyłem do kompa, Athlona ustawiłem na 2600+, zacząłem sprawdzać napięcia, wszystkie były w normie. Przy pełnym obciążeniu procesora 12V wachało się o jakieś 0.04V. Po dwóch dnia zaczęło się coś pieprzyć, co chwile komp się restartował, nie pomogło odkręcenie Athlona. Podpiąłem z powrotem Fortrona 235W i wszystko chodzi OK. Nie wiem co teraz zrobić, mówią że do trzech razy sztuka ale 3 Fortron który do mnie przyszedł nie spełnił moich oczekiwań. Już mi się nie chce bawić w odsyłanie i czekanie na nowy zasilacz. Wole już dozbierać kase i kupić Chiefteca 420W. Ale co mam teraz zrobić z haszydem? Odesłać tą 300 i zażądać zwrotu pieniędzy? Pisząc powyższą historię chciałem zachować obiektywizm. Myśle że Fortrony to zasilacze dobre,ta 235W chodzi dużo lepiej niż Codegen 300W mojego kumpla. Co do Pana haszyda odniosłem wrażenie że chce żeby klient był zadowolony. Niestety powinien bardziej uważać na pomyłki i lepiej testować swoje zasilacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 moja FSP300-60PNA(PF) wymieka przy procku 1400@2400@1.95 trzeba szukac czegos mocniejszego. bormalnie jest praktycznie nieslyszalny, ale przy procku 2400 co jakis czas wlacza sie na maksymalne obroty i jest porownywalny do V7* na high !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 no to chyba normalka ze "wymieka" (nie wymieka tylko potrzebuje wiekszego chlodzenia) przy takim obciazeniu u mnie na 2.5G i 1.85vcore tez po jakims czasie wskakuje na wysokie obroty pod obciazeniem policz ile taki procek ci reszta ciagnie 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 moj proc na 12*200@1.9V ma 99W. a zasilacz wymieka bo napiecie 5V spada do 4.6V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...