Skocz do zawartości
romek

[krótki Test]: Zestaw Głośników Genius Sp-i350

Rekomendowane odpowiedzi

Technologia odtwarzaczy MP3, które na co dzień umilają Nam czas w podróży do szkoły czy do pracy, rozwinęła się na tyle, że już dziś wielkość i waga odtwarzacza nie stanowi problemu. Możemy go zabrać do parku, na spacer czy na działkę, by posłuchać swojej ulubionej składanki piosenek. A co, jeśli chcielibyśmy posłuchać muzyki wraz z znajomymi na wyjeździe, lecz nie posiadamy wieży ze złączem USB ani laptopa w pobliżu, by zgrać muzykę na płytę CD? Firma Genius wyszła naprzeciw temu problemowi, wprowadzając do sprzedaży zestaw głośników SP-i350, przeznaczonych do odsłuchu muzyki z odtwarzacza MP3. Zapraszamy do przeczytania artykułu jak spisał się ten zestaw w naszej redakcji.

Dołączona grafika

Autor: Romek – Rafał Romański

Pełna treść artykułu pod tym linkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie czytac całego tekstu, bo ani produkt ciekawy, ani sama radosc z przesledzenia wszystkich wyrazow tego artykułu.. ;)

Az sie zaskoczyłem, ze redakacja miała nadzywczaj spore wymagania od tych 'pierdziawek', bo zeby oczekiwac od nich basu.. brr ;)

Jak dla mnie, opłacalnosc nie jest zbyt duza.. Nawet jesli łądnie graja, to za taka kase raczej nie ma sensu ich kupowac. Choc rozumiem, iz na tle konkurencji wypadaja dobrze, jakkolwiek..

(troche poczytałem, ale mało!! ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi sie czytac całego tekstu, bo ani produkt ciekawy, ani sama radosc z przesledzenia wszystkich wyrazow tego artykułu.. ;)

Az sie zaskoczyłem, ze redakacja miała nadzywczaj spore wymagania od tych 'pierdziawek', bo zeby oczekiwac od nich basu.. brr ;)

Jak dla mnie, opłacalnosc nie jest zbyt duza.. Nawet jesli łądnie graja, to za taka kase raczej nie ma sensu ich kupowac. Choc rozumiem, iz na tle konkurencji wypadaja dobrze, jakkolwiek..

(troche poczytałem, ale mało!! ;) )

Czasem można się zdziwić jak małe niby pierdziawki potrafią ładnie basy odgrywac, nie sluchalem testowanych glosnikow ale nie raz sie juz zdziwilem pozytywnie ze małe tez czasem potrafi ;) Aczkolwiek patrzac na plasitkową obudowe testowanych "kolumienek" i pustki w srodku ciężko jak już napisał Naczelny doszukać się tam real basu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realny bas mam 15 cm ponad głową, 16 cm średnicy głośnik dla każdej kolumny, dwustrefowy bass-reflex i moc wystarczająca by obudzić sąsiadów w pobliżu. Głośniki i350 to produkt zastępujący pierdziawki w monitorach LCD czy szajsowate niby głośniki o większych wymiarach lecz mocy pokroju 2x1W max w RMS. Rozumiemy oczywiście, że mogą być mniejsze głośniki czy lepiej grające lecz po rozejrzeniu się ciut po rynku, przeszukaniu sklepów nie znaleźliśmy dobrych, tanich głośników, które najczęściej są wybierane przez poczciwego Kowalskiego (oczywiście chodzi o ogół). W sklepach typu Media-Markt ludzie nie patrzą jaka to wielka moc drzemie w tych głośnikach, pierwsza rzecz to cena i wygląd, później dopiero czy to w ogóle gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdziwiła mnie tylko jedna rzecz podłączone głośniki do wieży przez wyjście słuchawkowe.

Dźwięk z wieży Hi-Fi

Drugi test odbywał się z wykorzystaniem wieży Hi-Fi Pioneer, model XR-A4800. Płyta z testowanymi utworami została umieszczona w szufladzie CD. Głośniki podłączyliśmy do wyjścia słuchawkowego poprzez srebrną przejściówkę z dużego na małego jacka. Pojawi się zapewne teraz pytanie, dlaczego do złącza słuchawkowego a nie do wyjścia z wzmacniacza, gdzie podłącza się normalnie głośniki. Z wyprzedzeniem odpowiadamy na to pytanie. Nie chcieliśmy spalić małych kolumn Geniusa do czego zapewne by doszło po podłączeniu ich do końcówki wyjściowej na głośnik. Moc generowana z wzmacniacza na normalne głośniki stereofoniczne jest za wysoka dla tak małego zestawu. Łatwo można policzyć, że jest 10 razy mniejsza niż jednego głośnika redakcyjnej wieży. Equalizer w drugiej serii testów został ustawiany na tryb audio z podbiciem sekcji niskich i wysokich tonów. Moc wyjściowa została ustawiona w obu przypadkach na 5 stopień w 24 stopniowej skali.

Nie ma to jak czytać ze zrozumieniem co piszę w recenzji. Podłączenie do końcówki wyjściowej zabiłoby te głośniki a uwierz mi, wyjście słuchawkowe w tej wierzy jest na prawdę mocne i kilka słuchawek tandetnych popaliły bo nie wyrabiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można to fakt lecz tu mamy 10 Wat tam tylko 5 Wat lecz podejrzewam, że odsłuch będzie na podobnym poziomie. Czy uważnie przeczytałeś co napisałem? Znak opłacalność dla głośników do 100 zł, czyli dla osób posiadającą taką gotówkę, chcących kupić dobrze wyglądający produkt, który będzie spełniał ich oczekiwania odsłuchowe. Nie grają źle jak na głośniki w tych cenach. Wcześniej sprawdzałem w podobny sposób głośniki do 100 zł Creative, Media-Tech, Mode-Com oraz Trusta i w tych cenach nie znalazłem nic porównywalnego wyglądających i grających na zasługę by o nich wspominać. S200 może spokojnie z nimi konkurować lecz to już zestaw 2.1 a nie 2.0, więc o nich nie wspominałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może warto by było porównać s-100 z geniusami??? Wg mnie logitechy zasługują na znaczek ekonomiczności nie tylko w przedziale do 50 zł ale również do 100 :). To tylko moja obiektywna ocena, za 82 zł można dostać coś lepszego, chociażby te s200. Więc przyklejenie od razu znaczka opłacalności w tym przedziale cenowym głośnikom z recenzji bez grubszego porównywania jest trochę bez sensu...

Co do mocy :

I ) ekhm to co naklejają często różni się z realem.

II) Co z tego że głośniki będą 10 watowe jak wzmacniacz zaprojektowany został na 5 wat ?

Edytowane przez kubajew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze o tym wiem, że różnią się od realu rzeczy wypisywane przez producentów. Pasmo przenoszenia ekhmm to już poruszyłem w recenzji, chyba standard u wszystkich pisać takie dane, które mijają się grubo z prawdą. Powoli się chyba będę zastanawiał nad przeprowadzeniem testu kilku głośników do powiedzmy 100 i 200zł, tylko tym razem przy dużym zestawieniu wartości na ucho nie wystarczą więc mikrofon do zbierania pasma i analizator widma. Fakt S-100 zasługuje również na przyznanie tego znaczka tak jak kilka innych głośników nie dostępnych w Polsce. By uznać produkt za dobry / średni / słaby, trzeba przeprowadzić porządny test porównawczy z powiedzmy 40 głośnikami i wtedy mamy jasność kto odrobił pracę domową i sprzedaje godny polecenia produkt za niskie pieniądze.

Kubajew nie będę się z tobą spierał bo masz słuszność lecz Naszym zdaniem Genius również zasłużył na znak opłacalność tak jak to opisałem w artykule. Rozumiem, że możesz się z tym nie zgadzać lecz znak pozostanie wraz z oceną 3.5 / 5.0 bo nie były godne ucięcia sobie za nie ręki ale również nie były pokroju tanich chińskich szajsograjków tak jak jedna z Naszych mp-trójek.

Wszystko myślę, że dobrze opisałem i przetestowałem na co pozawalały mi sprzęty jakie posiadałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko okej i naprawdę si. Podoba mi się recenzja. Chodziło mi bardziej o to by nie rozdawać tych znaczków tak za darmo,porównujący to mniej więcej tak " bo te głośniki grały nieco lepiej od poprzednich to już się należy".

Znaczek opłacalność i również ekonomii (stosunek cena / jakość) powinny być przyznawane po jakiś większych testach porównawczych. W końcu przyznając jakby nie było wyróżnienie głośnikom z określonej półki cenowej do czegoś zobowiązuje...sugeruje "przetestowaliśmy już wszystko co dostępne w tej kwocie i tak, to właśnie te są najlepsze w tej cenie...nie szukajcie już dalej"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziwiam wytrwałość w szukaniu basów, LOL, "praw fizyki Pan nie zmienisz"...

Rozważania o mocy na wejściu liniowym też zabawne :-)

Generalnie jakość artykułu proporcjonalna do jakości testowanych głośników :-)

Generalnie dziękuje za słowa, które mnie rozbawiły. Jakość artykułu proporcjonalna do głośników? Hmm wolę się cieszyć niż smucić, uznam to za konstruktywną krytykę i przemilczę. Co to za test jeśli nie sprawdzimy całego pasma? Producent podaje częstotliwości to czemu ich nie sprawdzić. Prawa fizyki a powiem Ci, że znam dobrze lecz test to test, trzeba sprawdzić wszystko choćby nawet miało być to idiotyczne i łatwe to trzeba.

Wszystko okej i naprawdę si. Podoba mi się recenzja. Chodziło mi bardziej o to by nie rozdawać tych znaczków tak za darmo,porównujący to mniej więcej tak " bo te głośniki grały nieco lepiej od poprzednich to już się należy".

Znaczek opłacalność i również ekonomii (stosunek cena / jakość) powinny być przyznawane po jakiś większych testach porównawczych. W końcu przyznając jakby nie było wyróżnienie głośnikom z określonej półki cenowej do czegoś zobowiązuje...sugeruje "przetestowaliśmy już wszystko co dostępne w tej kwocie i tak, to właśnie te są najlepsze w tej cenie...nie szukajcie już dalej"

Jasne i myślę, że pójdę za Twoją myślą i kolejne testy przeprowadzimy po całej linii danych modeli, tylko to dopiero za kilka miesięcy. Aby nie być gołosłowny to tak jak wspomniałem wcześniej (poprzedni post chyba), przeprowadziłem kilka testów tych tanich głośników i z wszystkich Genius-y spisały się najlepiej. Szkoda, że Logitech nie podesłał S-100 do testów bo S-200 spisują się dobrze w tym przedziale cenowym (udało się je wypożyczyć od kolegi na dzień). Oczywiście nie ma tu mowy o drewnie, skrzyniach bassowych i mocnych glośnikach lecz takie właśnie produkty wybierają bardzo często klienci, warto się przejść do sklepów i posłuchać sprzedawców. Podejść ich, że się nie wie i ma się mało pieniędzy to od razu zaproponują bardziej szajs niż porządny produkt. Wiele razy się z tym spotkałem osobiście ;) Wiadomo, trzeba nieraz robić wywiad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za test jeśli nie sprawdzimy całego pasma? Producent podaje częstotliwości to czemu ich nie sprawdzić.

Przecież nie sprawdziłeś. Producent podaje ewidentną bzdurę "20Hz - 20kHz" i są to jedyne liczby, jakie się pojawiają w artykule. Jak już szarżować, to do końca, trzeba było skompletować stanowisko do pomiarów akustycznych :-))

Prawa fizyki a powiem Ci, że znam dobrze lecz test to test, trzeba sprawdzić wszystko choćby nawet miało być to idiotyczne i łatwe to trzeba.

To pewnie wiedziałeś, że przy tych rozmiarach głośnika trzeba by wychylenia membrany na kilkadziesiąt centymetrów, żeby odtworzyć 20Hz z niezbyt wygórowaną głośnością. LOL, mam nadzieję, że zachowywałeś bezpieczny dystans od membrany podczas testów ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce nic pisac ale glosniki w tych kolumnach tracily markowoscia ;)

proponowalbym porownac dzisiejsze glosniki do tych sprzed kilku lat- Wg mnie dzisiejsze manty, creative'y, trusty, media-techy i inne badziewia do 150PLN sie chowaja przy starszych konstrukcjach, ot chocby jednodrozne primaksy 3W w RMS a potrafily grac calkiem przyjemnie, bez charczenia naglasnialy 50m2 pokoju rammsteinem na full potencjometrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tę cenę ten produkt nie zasługuje na 2,, znak opłacalności ? 100% zawód,, art jak art ale wnioski ? trącą sponsorem,, sam nie wiem-> ktoś to przemyślał ?

jak to jest komplet do noszenia - to ja jestem chińską księżniczką :P ,, nie ma baterii - to jaka to mobilność ? mało jest kompaktowego 2.0 do kompa ?

przejechałeś się Romku po jakości dźwięku równo a na koniec 3,5 ?,, ciężko mi sobie wyobrazić czym te pierdziawki zdobyły twoje serce żeby im przyznać logo ppc

Wciąż kupić można to,, cena śmieszna, brzmienie miękkie. przyjemne, gra to zaskakująco głośno i jest równie mobilne a znając produkty geniusa - co najmniej tak dobrze wykonane

nie pierwszy raz się czepiam - IMO w artach na ppc brak jest krytyki, konkretnej krytyki. genius chce sprzedać kilka gram brzęczącego plastiku za 8 dyszek wciskając że to bajer pod ipody etc i jeszcze dostaje za to medal od ppc.

btw za 66zł są takie logi jak wyżej ale z subem,, jeszcze jakieś wątpliwości co do "opłacalności" ?

podobnie był z chłodzeniem na ram,, głośne i średnio piękne, a jak ciche to równie dobrze mogło by go nie być.. ppc poleca

nie wiem czy mogę się nie zgadzać ale jeśli tak - nie zgadzam się na szarganie loga ppc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie gdyby na testowanych glosnikach bylo logo firmy logitech albo creative to wszyscy by sie z ocena zgadzali ;] Genius ma troche udanych i nie udanych produktow i opinię jaką kazdy wie :P ale to nie znaczy ze kazdy genialny produkt nalezy przekreslac na starcie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi