Skocz do zawartości
Labovsky

Sprawdź Czy Będzie Miejsce Na Coś Jeszcze - Problem "instalacji" Chłodzących Na Płytach Głównych

Rekomendowane odpowiedzi

Człowiek człowiekowi zgotował ten los!
Poniższy wątek został stworzony dla uprzedzenia ewentualnych kupców przed zakupem płyty głównej o rozbudowanym chłodzeniu... o ile planuje wymianę chłodzenia np. na swoim procesorze

Zarys teoretyczny:
W chwili obecnej producenci topowych płyt głównych walczą o klienta nie tylko potencjalnymi możliwościami, światełkami i opcjami, jakie oferują ich produkty. W związku z zastosowaniem układów, których proces technologiczny nie nadąża za ogromem możliwości, Asus, Gigabyte, Abit i inni są zmuszeni do projektowania specjalnego chłodzenia, które będzie w stanie rozproszyć duże ilości ciepła wydzielane przez chipsety i mosfety. Dążenie do maksymalnego wyciszenia sprzętu oraz nowe możliwości w transporcie ciepła, tj. ciepłowody, pozwoliły na skonstruowanie dużych radiatorów połączynch rurkami cieplnymi bez udziału szybkoobrotowych wentylatorów, nieodzownych dawniej w cieplejszych chipsetach. Szkoda tylko, że stało się to dyscypliną samą w sobie... i projektowanie rurociągów oplatających podstawki procesorów jest już nie tylko walką o schłodzenie gorących mostków itp., ale i walką o klienta, który skusi się na "niewątpliwie" wydajną płytę po ilości zamontowanych aluminiowych czy miedzianych żeber. Doprowadziło to do ślepego zaułku projektantów tych wielkich potentatów, z czego niniejszy temat ma za zadanie zdać sprawę zainteresowanym. Stworzono więc niejednokrotnie tak kuriozalne chłodzenia, że jedynym sposobem ochłodzenia gorących zapałów płyty i jej układów sterujących jest zastosowanie "boxowego" coolera od procesora (a i to czasem nie wystarcza - SIC!). Na większe nie ma miejsca ///19.05.2007 - mój wniosek został odparty przez kolegę Mach82 oraz MaSell - kompatybilność z większymi coolerami generalnie się nie zmniejszyła///, a inny rodzaj chłodzenia oznacza albo rozgrzanie się do temperatur zbliżonych do tych występujących przy "klasycznym" chłodzeniu mostków albo wręcz przegrzanie. Pytanie czy preferowanie zastosowania coolera o niejednokrotnie słabej jakości, trwałości i słabiutkim potencjale oraz wysokim generowanym hałasie, jest dobrym podejściem względem klienta... który kupuje najdroższe płyty m.in. po to, żeby mieć ciszę oraz możliwości wyciskania z procesorów siódmych potów??? :blink:

Warto też zwrócić uwagę na to, że nie jest moim celem zniechęcanie kogokolwiek to nabywania dobrych płyt głównych, ani umniejszanie tym, którzy już się na takowe zdecydowanie. W miarę skromnych możliwości chciałbym jedynie uświadomienić zainteresowanym zawczasu pewien istniejący problem, który może okazać się dość istotny już po zakupie.
Jednocześnie zwracam uwagę, że przyczynek do tej listy stworzyły firmy produkujące bardzo gorące chipsety (nVidia i Intel przede wszystkim).

Najbezpieczniej będzie zatem kupić płytę albo o mniejszych problemach z gorącem - np. w chwili obecnej markowane przez AMD/ATI (bo rozumiem, że wśród entuzjastów pomysły VIA i SiS nie są zbyt popularne) lub też zakup płyty ze znienawidzonym wentylatorem, którą to po prostu kupić razem z dedykowanym chłodzeniem - Noctua NC-U6 lub Thermalright HR-05 / HR-05 SLI (do nabycia w sklepach m.in. Cooling.pl, Angela.pl, Zenfist.pl). Sprawdzić trzeba najpierw czy płyta jest kompatybilna z tym chłodzeniem - na stronach w.w. producentów przeważnie informacje te są podane.

Przyjąłem trzy kategorie - nazwane od katastrof rozmaitych skomplikowanych instalacji ;) Nie wiem czemu przyszło mi to do głowy. Przydzielanie do kategorii zależało przede wszystkim od poziomu utrudnienia dla przyszłego nabywcy w doborze wydajnego chłodzenia procesora i innych komponentów ///19.05.2007 - przede wszystkim w związku z możliwością ich przegrzania///. Poza tym zwracałem uwagę na ewentualne problemy z dostaniem się do RAMu i innych części oraz możliwościami demontażu kompleksu miedzi i aluminium. Aczkolwiek pewne nieścisłości mogły się wkraść, gdyż niestety musiałem operować na pewnym poziomie uznaniowości. Mam jednak nadzieję, że wszystko jest jasne.

Pomyłki z BhopalPomyłki z NowosybirskaPomyłki z Czarnobyla
Przy każdej płycie podawałem również (w miarę możliwości) odnośnik do recenzji lub testu, w której można sobie z bliska obejrzeć "utrudnienia w ruchu". Przeważnie płyty w tych artykułach zdobywały za rzeczone rurociągi bardzo pochlebne opinie. Cóż... ewidentnie niektórzy po prostu dali się im olśnić zapominając o tym, jak to jest gdy się montuje np. Scythe Infinity, Thermaltake BigTyphoona czy Thermalright Ultra120. Nie winię za to recenzentów - nie każdy musi mieć ambicję ekstremalnej ciszy i wydajności zarazem. ///19.05.2007 - a jednak przedwcześnie posądziłem o brak ambicji recenzentów i testerów. Montaż większych chłodzeń przeważnie nie stanowi problemu - ukłony dla Mach82///
Podkreślam jednak, że płyty na poniższej liście znalazły się tam nie w wyniku testów kompatybilności, ale w wyniku potencjalnych utrudnień - tzn., zdarzyć się mogło nie raz i niejednemu zamontować na nich jakieś wielkie chłodzenie procesora. Inny cel przyświecał mi jednak - starałem się na sprawę spojrzeć z perspektywy dobrego i wydajnego chłodzenia komponentów w ogóle, co też dana płyta miast rozwijać... ogranicza.

Oczywiście to może być też szukanie dziury w całym - zatem będę wdzięczny za wszelkie informacje wyprowadzające z błędu, jak i opinie na ten temat. Proszę też o wiadomość, gdyby trzeba było dodać kolejne płyty główne do poniższego zestawienia!

Pomyłki z Bhopal:
Najgorsza katastrofa w historii (fabryka pestycydów), czyli jednym słowem - płyty tak kuriozalnie zaprojektowane, że najprawdopodobniej nic się nie da zrobić z ich chłodzeniem. Dodatkowo niejednokrotnie pomimo olbrzymiej ilości zastosowanej miedzi i ciepłowodów wymagające dodatkowego wentylatora. Kompatybilność z chłodzeniem procesora i innych elementów - bardzo ograniczona! ///19.05.2007 - nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać. Montaż nawet większych coolerów jest przeważnie możliwy, choć czasem wymaga demontażu części radiatorów. Nie zmienia to jednak postaci, że może to wywołać dość poważny wzrost temperatury układów. Korekta dzięki Mach82///

Asus M3A32-MVP - AM2+, AMD RD790
Dołączona grafika
Info >>klik<<
Kolegium rozważa przyznanie nagrody za szczególną idiotyczność w związku ze zmniejszeniem powierzchni oddawania ciepła względem tradycyjnych radiatorów przy zwielokrotnieniu wagi systemu "chłodzącego" :lol2:

Asus Striker Extreme - LGA775, nForce 680i SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 - LGA775, nForce 680i SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

MSI P35 Platinum DS - LGA775, Bearlake P35
Dołączona grafika
Info >>klik + klik<<

Asus P5K3 Deluxe - LGA775, Bearlake P35
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Gigabyte GA-P35-DQ6 oraz P35T-DQ6 - LGA775, Bearlake P35
Dołączona grafika
Info >>klik + klik<<

Gigabyte GA-P35-DS4 - LGA775, Bearlake P35
Dołączona grafika

Pomyłki z Nowosybirska:
Katastrofa w fabryce broni biologiczno-chemicznej, więc poprzez analogię do pomyłek - płyty główne ceciach!ące się rozbudowanym systemem chłodzenia, których kompatybilność zarówno z rozbudowanymi chłodzeniami powietrznymi jak i wodnymi procesorów jest nadal ograniczona. ///19.05.2007 - nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać. Montaż nawet większych coolerów jest możliwy, choć czasem wymaga demontażu części radiatorów. Nie zmienia to jednak postaci, że może to wywołać dość poważny wzrost temperatury układów. Korekta dzięki Mach82/// Aczkolwiek jest już więcej miejsca, można przeważnie kaloryferki próbować zdemontować i ilość generowanego ciepła choć przeważnie tak samo duża, to przynajmniej jest możliwość rozsądniejszego rozplanowania chłodzenia tych elementów. Płyty z tańszymi układami przeważnie nie wymagają dodatkowych wentylatorów (z wyjątkami przy mniejszych radiatorach).

Asus Striker & P5N32-E SLI Premium - LGA775, nForce 680i SLI & nForce 590 SLI Intel Edition
Dołączona grafikaDołączona grafika
Info >>klik + klik<<

MSI P6N Diamond - LGA775, nForce 680i SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

MSI P6N SLI Platinum - LGA775, nForce 650i SLI
Dołączona grafika
Info >>klik + klik<< (od połowy strony)

Abit IN9 32X-MAX - LGA775, nForce 680i SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Gigabyte GA-965P-DS4 - LGA775, Intel P965
Dołączona grafika
Info >>klik + klik<<

Gigabyte GA-965P-DQ6 - LGA775, Intel P965
Dołączona grafika
Info >>klik + klik<<

Asus Commando - LGA775, Intel P965
Dołączona grafika
Info >>klik

Asus P5K Deluxe - LGA775, Bearlake P35
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Asus P5N32-SLI (SE) Deluxe - LGA775, nForce 4 SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Asus P5NT WS - LGA775, nForce C55
Dołączona grafika
Info >>klik<<

ECS PX1 - LGA775, Intel P965
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Asus A8N32-SLI Deluxe - 939, nForce 4 SLIx16
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Asus Crosshair - AM2, nForce 590 SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Asus M2N32-SLI Premium/Deluxe & M2N32 WS - AM2, nForce 590 SLI
Info >>klik + klik + klik<<

Gigabyte GA-M59SLI-S5 - AM2, nForce 590 SLI
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Pomyłki z Czarnobyla:
Katastrofy przybliżać nie trzeba - pomimo grozy brzmienia nie tak straszna, jak się ją kreuje. Zatem w przypadku tych płyt rurociągi są stosunkowo skromne, ale nadal tak zbudowane, że mogą przeszkadzać w wykorzystaniu dobrego chłodzenia procesora itp.. ///19.05.2007 - tylko w wyniku braku odpowiedniego ruchu powietrza wywoływanego przez chłodzenie procesora, nie zaś w wyniku problemów montażowych. Korekta dzięki Mach82/// Przeważnie powiązane są pojedyńczym ciepłowodem między mostkiem północnym a regulatorami napięcia w pobliżu panelu tylniego. Łatwy demontaż dla wymiany chłodzenia chipsetu nie jest przeważnie obarczony zwiększonym ryzykiem przegrzania pozostałych elementów.

Asus P5B Deluxe/Premium - LGA775, Intel P965
Dołączona grafika
Info >>klik + klik<<

Asus P5W DH Deluxe - LGA775, Intel P975X
Dołączona grafika
Info >>klik<<

Asus P5WDG2 WS & P5W64 WS - LGA775, Intel 975X
Info >>klik + klik<<

EVGA/Galaxy/ECS nForce 680i SLI - LGA775, nForce 680i SLI
Dołączona grafika
Info >>klik + klik + klik<<

.
.
.
.

Stan na 6 VI 2007

To by było na tyle tego przeglądu. Bardzo jeszcze raz proszę o sygnalizowanie mi ewentualnych kolejnych cudaków. Dziękuję za uwagę - mam nadzieję, że choć odrobinę temacik niezaznajomionym się przyda.

Na koniec jeszcze raz powtarzam:
Ten wątek nie powstał po to by kogokolwiek zniechęcić do zakupu dobrych płyt głównych. Aczkolwiek zwracam uwagę, że pewne marki praktycznie nie pojawiają się w powyższym zestawieniu, a są wśród nich i takie, które robią sprzęt stricte do OC. Czy potrzeba zatem tyle żelastwa pakować na płyty?

Niech posłuży za przykład Biostar TForce P965 Deluxe, jak sama nazwa wskazuje na popularnym chipie Intela - P965, na którym oparte są również 4 płyty w powyższym zestawieniu. Gwoli informacji co to za płyta >>klik<< oraz gwoli informacji jaki ma potencjał w podkręcaniu >>klik<<
Zwróćcie uwagę na chłodzenie mostków i mosfetów:
Dołączona grafika

Dziękuję za wytężoną uwagę :rolleyes: Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozbudowanymi chłodzeniami powietrznymi jak i wodnymi procesorów jest nadal ograniczona

Co to są rozbudowane chłodzenia wodne ? Tak mi się wydaje, że na większości tych płyt nie byłoby problemu z zamontowaniem bloków ;]

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to są rozbudowane chłodzenia wodne ? Tak mi się wydaje, że na większości tych płyt nie byłoby problemu z zamontowaniem bloków ;]

Oczywiście "rozbudowane chłodzenie powietrzne i po prostu chłodzenie wodne" - tak to miało brzmieć. Jeśli wyraziłem się niejasno to najmocniej przepraszam. :oops:

W kwestii zaś samych bloków - byłbym wielce nierozsądny próbując wtłaczać komukolwiek do głowy, że się tam nie zmieści i nie da się zamontować. :razz: Chodzi jednak o to, że montując na procesorze blok wodny pozbawiasz układ kaloryferków "domyślnej" wentylacji. Oznacza to zatem tyle, że jeśli chcesz mieć ciche i wydajne chłodzenie wodne to i tak musisz skombinować jakiś nawiew na ten cały zestaw rurociągów obrośniętych żeberkami... co zatem podważa sens samego chłodzenia wodnego, ne c'est pas? :rolleyes: Zwłaszcza, że szczególnie w Bhopalach praktycznie nie istnieje możliwość montażu bloków na chipsecie i mosfetach, bo a to kołki montażowe są w dziwnych miejscach, a to w ogóle ich nie ma.

Notabene taki Asus dodaje swoją drogą turbinki montowane na te radiatorki... zakładając że przy podkręcaniu nawet boxowe chłodzenie procesora nie podoła. Z drugiej zaś strony np. w płytach Bhopal o jakimkolwiek innym niż boxowe trudno jest pomyśleć... i koło się zamyka.

Wot cudowna kwadratura koła <_<

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma? To te 5 ktore widze sa efektem 38*C na mojej glowie? <_<

Labovsky

Kawal dobrej roboty to trzeba przyznac. Jednak brakuje mi troche zblizenia na sockety bo na lga775 mignela mi sprawa ramki od Ninji chyba - kondensatory byly za blisko. Ale to moze bedzie inny watek [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GA-M59SLI-S5 - AM2, nForce 590 SLI

Asus M2N32-SLI Premium/Deluxe & M2N32 WS - AM2, nForce 590 SLI

Asus Crosshair - AM2, nForce 590 SLI

Asus A8N32-SLI Deluxe - 939, nForce 4 SLIx16

No tak, nie zauważyłem :damage_wall: miałem jakieś klapki na oczach :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że z przyzwoitych coolerów na wszystkie wymienone płyty wejdzie Scythe Samurai Master:

Dołączona grafika

Ten mniejszy radiator ma ponad 5cm wysokości a przytym nie wychodzi poza obrys socketu. Więc powinien nakryć wszystkie udziwnienia na każdej mobo.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za ciepłe słowa. :rolleyes:

To zestawienie w gruncie rzeczy nie jest niczym odkrywczym. Po prostu zebrałem trochę informacji i w ramach ostrzeżenia wrzuciłem do jednego wątku. :rolleyes:

Wydaje mi się, że z przyzwoitych coolerów na wszystkie wymienone płyty wejdzie Scythe Samurai Master:

(...)

Ten mniejszy radiator ma ponad 5cm wysokości a przytym nie wychodzi poza obrys socketu. Więc powinien nakryć wszystkie udziwnienia na każdej mobo.

Teoretycznie to najlepszy typ chłodzenia do płyt z listy "pomyłek".

Rzecz w tym, że ten mniejszy radiator to pół biedy - od samej podstawy wychodzą ciepłowody, które już na wysokości około 1-2cm (na ile mogę wywnioskować z obrazka) są na szerokości głównego radiatora. Przyjrzyj się. A do tego, o ile dobrze widzę, Andy da się zamontować chyba tylko w dwóch pozycjach - wyciągam to z niesymetrycznych otworów, do których wpina się szyny z kołeczkami do LGA775 oraz do podstawek AMD.

Może, podkreślam, może się więc zdarzyć, że w niektóre płyty z powyższej listy nijak się Andy'ego nie wepnie, bo albo zawadzi o jakąś część systemu rurociągów albo uniemożliwi jakąkolwiek operację na pamięciach.

Wg. mnie nie warto kupować płyt, które wywołują takie dylematy z założenia. Ale każdy zrobi jak zechce. Ot i co po prostu :)

Pozdrawiam

P.S. Nie byłbym sobą, gdybym nie dodał, że... inną rzeczą jest fakt, że Scythe zaprojektowało znów takiego kloca, że z wyjmowaniem i wkładaniem pamięci może być problem swoją drogą na każdej płycie ;)

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky

Kawal dobrej roboty to trzeba przyznac. Jednak brakuje mi troche zblizenia na sockety bo na lga775 mignela mi sprawa ramki od Ninji chyba - kondensatory byly za blisko. Ale to moze bedzie inny watek [;

Niestety nie czuję się kompetentny, aby o tym pisać. Do tego potrzeba by było trochę lepszego zaplecza :)

Co jest złego w chłodzeniu Asusa P5W64? Każde dostępne chłodzenie pasuje bez problemów, jest jeszcze sporo wolnego miejsca.

Dzięki MaSell za uwagi, będę wdzięczny za kolejne, jeśli masz jakoweś :)

Nie pozjadałem wszystkich rozumów i bardzo możliwe, że w czymś się pomyliłem lub przesadziłem.

Garść argumentów:

Nie będę pytał czy sprawdzałeś rzeczoną kompatybilność, bo to się rozumie samo przez się :rolleyes:

Zakwalifikowałem ją do listy przede wszystkim ze względu na jakiś przedziwny pomysł zabudowania radiatora na mostku od góry, zwłaszcza że znajduje się w bezpośredniej bliskości procesora, czyt. solidnej grzałki, która dodatkowych stopni nie potrzebuje... zwłaszcza, że nie wszyscy wykorzystują obudowy Yesico Open Air.

Poza tym jeszcze kwestia wyprowadzania ciepłowodu do radiatorka na mosfetach. Wszystko byłoby cudnie, gdyby jeszcze pomyślano, o jakiej przerwie w tylnim panelu dla możliwości choćby znikomej wentylacji (tak jak jest to np. w niektórych Abitach). A tak, nawet przy skierowanym strumieniu powietrza na ten radiatorek, trudno jest zapewnić odpowiedni przepływ ośrodka między jego blaszkami. Kaloryferek jest przecież niemal na styk z portami tylnego panelu.

Co by rozwiać ewentualne wątpliwości - nie wrzuciłem do listy wszystkich płyt z systemem ciepłowodów po prostu. Wrzuciłem tylko te, które wg. mojej opinii, bardziej przeszkadzają niż pomagają chłodzić komponenty komputera.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za ten topik. Na prawde nawet na myśl mi nie przyszło, że mogą być problemy z mocowaniem coolerów na takich mobkach. A tu prosze, jednak ;] zawsze to jakaś warta uwagi przestroga :) thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest złego w chłodzeniu Asusa P5W64? Każde dostępne chłodzenie pasuje bez problemów, jest jeszcze sporo wolnego miejsca.

A czy Thermalright Ultra120 (eXtreme)/Noctua NH-U12F/Scythe Infinity da się bezproblemowo zainstalować w dowolnej pozycji bez konieczności rozmontowywania czegokolwiek na mobo (najbardziej mi zalezy na takim ustawieniu by wiatrak dało się zamontować z prawej strony radiatora - wówczas powietrze byłoby zasysane z przedniej części obudowy gdzie chyba jest najchłodzniejsze i wychodziło prosto na wiatrak z tyłu obudowy.

Sensowneym rozwiazaniem byłby również nawiew umiejscowiony na górze radiatora. Czy taki Scythe Samurai Master nadaje się do OC?

Edytowane przez thewall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte 965P-DS4 i DQ6 - bez problemów wchodzą różne coolery. To samo z referencyjną konstrukcją na nF680i SLI. Wnioskuję, że autor umieścił różne płyty w tym temacie patrząc tylko na wielkość chłodzenia, nie zdajac sobie sprawy z tego, że kompatybilność z nowymi coolerami jest zachowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte 965P-DS4 i DQ6 - bez problemów wchodzą różne coolery.

Można poprosić o szczegóły? Jakie i jak montowane?

Nie będę się bronił, jeśli w istocie tak jest. :rolleyes:

W przypadku DS-4 sprawa ma się tak:

Dołączona grafika

Będę wdzięczny za informację o temperaturach mostków w przypadku wykorzystania odmiennych niż to na obrazku, o ile to możliwe oczywiście.

Temat jest również do dyskusji, więc to by były bardzo użyteczne informacje :)

W przypadku DQ-6 sprawa ma się poza tym jeszcze tak:

Dołączona grafika

Jak więc wygląda kwestia przykręcania chłodzenia do błyty przy pomocy tzw. backplate'u, bo obawiam się, że fabryczny jednak nie pasuje do śrub np. Ultry120 skoro mowa o zachowaniu kompatybilności :)

To samo z referencyjną konstrukcją na nF680i SLI.

Chciałbym skierować te same pytania w oparciu np. o tę fotkę:

Dołączona grafika

Temperatury, mocowanie do backplate'ów, jeśli można prosić.

Wnioskuję, że autor umieścił różne płyty w tym temacie patrząc tylko na wielkość chłodzenia, nie zdajac sobie sprawy z tego, że kompatybilność z nowymi coolerami jest zachowana.

Ja się przyznaję - w dużej mierze tak :rolleyes:

Aczkolwiek przyznasz, że w oparciu o przedstawione Ci wyżej wątpliwości, miałem po temu jakieś podstawy :)

Temat nie pretenduje do miana fachowej literatury sprzętowej - to tylko wątek na forum, który ma za zadanie zwrócić uwagę na to, co może być kłopotliwe, gdy się już taką płytę kupi.

Jeśli chłodzenie zamontowane na tych płytach w istocie łatwo się zdejmuje nie grożąc przegrzaniem układów, a na socket wpinają się największe Infinity i Ultry bez najmniejszego problemu to ja z wielką ochotą dodam adnotację o kompletnie niepotrzebnym zawyżaniu ceny poprzez wykorzystanie coraz bardziej deficytowej miedzi :) Bowiem skoro wszystko to zostanie spełnione, to jaki jest sens zastosowania tegu systemu chłodzenia? Producenci płyt wpędzili się w dość ciekawą pułapkę logiczną - bowiem nie ma dobrego wytłumaczenia dla tego, co zrobili :) Jeśli wykorzystanie tego układu znajduje uzasadnienie to ogranicza swobodę użytkownika (co ma zrobić np. osoba, która zdecydowała się na chłodzenie wodne, żeby nie usmażył się jej chipset?), a jeśli nie znajduje... no to po kiego zamontowane?

W związku z tym płyt raczej nie usunę z listy, ale jeśli faktycznie szkodliwość tego chłodzenia płyt Gigabyte jest ograniczona to oczywiście przeniosę je też do najmniej szkodliwej, tj. czarnobylskiej kategorii wraz z uzasadnieniem wypracowanym na podstawie Twoich wypowiedzi :rolleyes:

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na p5b dlx można spokojnie zamontować ninje + hr-03 i hr-05 sie zmieści po górnej stronie laminatu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

stockowe chłodzenie daje rade dopiero przy mocnym nawiewie czyli bez tragedii ale na cisze raczej nie możemy liczyć

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można poprosić o szczegóły? Jakie i jak montowane?

Jakie? Różne: Scythe Ninja, Andy, Infinity, najnowsze Pentagramy, zalmany (9700, 9500...). zero therm ,TT (big typhoon), Freezer 64, box. Jak montowane? Normalnie. NIe wiem, może ktoś nienormalnie montuje ... Wszystko wchodzi bez najmniejszych problemów. Wielkośc chłodzenia mostków płyty nie ma tu znaczenia.

Będę wdzięczny za informację o temperaturach mostków w przypadku wykorzystania odmiennych niż to na obrazku

A niby jak to mam zrobić, jeżeli P965 NIE POSIADA czujników temperatury?

W przypadku DQ-6 sprawa ma się poza tym jeszcze tak:

demontaż tej płytki to max 5 minut, więc to nie jest utrudnienie. Demontaż tej płytki nie wpływa na radiatory na mostkach (nic nie odpadnie)

Jak więc wygląda kwestia przykręcania chłodzenia do błyty przy pomocy tzw. backplate'u, bo obawiam się, że fabryczny jednak nie pasuje do śrub np. Ultry120 skoro mowa o zachowaniu kompatybilności :)

j.w.

Chciałbym skierować te same pytania w oparciu np. o tę fotkę:

Coolery ze standardowym mocowanie jak w BOX wejdą bez problemu, czyli wszelikej maści coolery Scythe są OK. Dodatkowo jest tam możliwość zdemontowania tej płytki, tak samo jak w 965P-DQ6. demontuje się tę płytkę crazy cool i jeden niewielki radiator - czyli cała kupa miedzi - zostaje na mostkach.

Aczkolwiek przyznasz, że w oparciu o przedstawione Ci wyżej wątpliwości, miałem po temu jakieś podstawy :)

Jak dla mnie sprawa jest jasna - wokół socketa jest tyle miejsca, że nie będzie problemów z montażem duzych coolerów. Zaznaczam jednak, że wiele z tych płyt miałem okazję testować. Osoby, które tych płyt nie widziały i nie montowały na nich wielkich radiatorów mogą wyciągać błędne wnioski.

Temat nie pretenduje do miana fachowej literatury sprzętowej - to tylko wątek na forum, który ma za zadanie zwrócić uwagę na to, co może być kłopotliwe, gdy się już taką płytę kupi.

Poza koniecznością demontażu płytki crazy cool w dwóch płytach Gigabyte kłopotów nie ma.

Jeśli chłodzenie zamontowane na tych płytach w istocie łatwo się zdejmuje nie grożąc przegrzaniem układów, a na socket wpinają się największe Infinity i Ultry bez najmniejszego problemu to ja z wielką ochotą dodam adnotację o kompletnie niepotrzebnym zawyżaniu ceny poprzez wykorzystanie coraz bardziej deficytowej miedzi :) Bowiem skoro wszystko to zostanie spełnione, to jaki jest sens zastosowania tegu systemu chłodzenia? Producenci płyt wpędzili się w dość ciekawą pułapkę logiczną - bowiem nie ma dobrego wytłumaczenia dla tego, co zrobili :) Jeśli wykorzystanie tego układu znajduje uzasadnienie to ogranicza swobodę użytkownika (co ma zrobić np. osoba, która zdecydowała się na chłodzenie wodne, żeby nie usmażył się jej chipset?), a jeśli nie znajduje... no to po kiego zamontowane?

bardzo proszę - weź jakoąkolwiek z tych płyt i zamontuj infinity, ninję, czy innego pentagrama i wtedy się przekonasz jak do tej pory plotłeś 3 po 3. Chłodzenia płyt nie trzeba demontować żeby zamontować wieksze coolery. Wbrew pozorom na większości konstrukcji zostanie jeszcze sporo wolnego miejsca. W tej chwili piszesz o rzeczach, o których wnioskuję że nie masz pojęcia (chodzi o kłopoliwość montażu coolerów), wyciagając błędne wnioski na podstawie zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na p5b dlx można spokojnie zamontować ninje + hr-03 i hr-05 sie zmieści po górnej stronie laminatu

(...)

stockowe chłodzenie daje rade dopiero przy mocnym nawiewie czyli bez tragedii ale na cisze raczej nie możemy liczyć

Kapuję - jednym słowem pomysł z rurką i radiatorkiem w przypadku P5B Deluxe mimo wszystko jest chybiony. Taniej i równie głośno byłoby zamontować zwykły, niski radiatorek z wentylatorem 40mm... skoro i tak pragnąć ciszy/wydajności chłodzenia trzeba się go pozbyć.

Jakie? Różne: Scythe Ninja, Andy, Infinity, najnowsze Pentagramy, zalmany (9700, 9500...). zero therm ,TT (big typhoon), Freezer 64, box. Jak montowane? Normalnie. NIe wiem, może ktoś nienormalnie montuje ... Wszystko wchodzi bez najmniejszych problemów. Wielkośc chłodzenia mostków płyty nie ma tu znaczenia.

W porządku, to bardzo ważna informacja i dziękuję za nią :)

To jednak nie cały obraz.

Zapytałem jak montowane są te coolery, które sprawdzałeś? Na klasyczne kołeczki ala Intel?

Rozumiem, że jeśli chciałbym przykręcić chłodzenie to będę musiał zdemontować tylnią płytkę? A nawet jeśli to nie stanowi to problemu w związku z:

demontaż tej płytki to max 5 minut, więc to nie jest utrudnienie. Demontaż tej płytki nie wpływa na radiatory na mostkach (nic nie odpadnie)

(...)

demontuje się tę płytkę crazy cool i jeden niewielki radiator - czyli cała kupa miedzi - zostaje na mostkach.

Super, czyli w przypadku większości chłodzeń płytki się nie zdejmuje (swoją drogą wynalazek szaleńca - wieszać kilogram na plastikowych kołeczkach - o ile dobrze pamiętam to już się kilka osób na tym przejechało), a jeśli potrzeba to nie ma z tym problemu.

To również ważna informacja - jutro, tj. dziś dodam adnotację do tych płyt na temat możliwości rozbiórki i zaktualizuję informacje o kolidowaniu z większym chłodzeniem.

Przecież nie chodzi o to, żeby udowadniać za wszelką cenę swoje racje. :rolleyes:

No, ale teraz przejdźmy do meritum problemu, bo montaż to tylko jego fragment:

A niby jak to mam zrobić, jeżeli P965 NIE POSIADA czujników temperatury?

Wybacz drogi Mach82, ale nie znamy podstawowej danej, która determinuje wartość tego chłodzenia. Jeśli brać za dobrą monetę podejście np. Biostara to ta temperatura przesadnie wysoka to pewnie nie jest... zatem po kiego wpakowano na tę płytę tyle miedzi, na które potem trzeba marnować po 5 minut ;)

Jeśli zaś przyjąć podejście Gigabyte'a za więcej mówiące o zdolności do produkcji energii cieplnej P965 czy nForce'a680i SLI, to po prostu montaż Inifnity czy Noctuy będzie potencjalnie dla tych układów niebezpieczny w związku z ograniczeniem przepływu powietrza w okolicy radiatorów.

To jest podstawowa sprawa - nawet jeśli wielkie Infinity wejdzie sobie na GA-N680SLI-DQ6 to nie znając wartości temperatur można w błogiej nieświadomości ugotować płytę. Popraw mnie jeśli się mylę. Będzie jeszcze gorzej, gdyby zdecydować się na chłodzenie wodne.

Jako testujący wiele z tych płyt z wieloma chłodziwami na pewno wiesz, co to znaczy porządna metodologia testów - a precyzyjniej rzecz ujmując, na pewno nie raz opierałeś się nie tylko na danych z czujników wewnątrz układów. Tym bardziej, że ich tam czasem nie ma ;) Nie muszę pewnie Tobie tłumaczyć, że to przecież nie jedyna metoda uzyskania informacji o ciepłocie.

Jak dla mnie sprawa jest jasna - wokół socketa jest tyle miejsca, że nie będzie problemów z montażem duzych coolerów. Zaznaczam jednak, że wiele z tych płyt miałem okazję testować. Osoby, które tych płyt nie widziały i nie montowały na nich wielkich radiatorów mogą wyciągać błędne wnioski.

I właśnie po to pojawił się ten temat. Co byś, jako osoba bardziej z tematem zaznajomiona, mogła wyprowadzać niektórych nadgorliwców z błędu :rolleyes:

bardzo proszę - weź jakoąkolwiek z tych płyt i zamontuj infinity, ninję, czy innego pentagrama i wtedy się przekonasz jak do tej pory plotłeś 3 po 3. Chłodzenia płyt nie trzeba demontować żeby zamontować wieksze coolery. Wbrew pozorom na większości konstrukcji zostanie jeszcze sporo wolnego miejsca. W tej chwili piszesz o rzeczach, o których wnioskuję że nie masz pojęcia (chodzi o kłopoliwość montażu coolerów), wyciagając błędne wnioski na podstawie zdjęć.

Drogi Mach, mi wystarczy raz napisać - nie musisz powtarzać po wielokroć :) Łopatologiczność uwag pokroju "3 po 3" / "nie masz pojęcia" już bardziej nie pomoże.

Pozwól jednak, że zauważę, że to tylko fragment problemu... który choć dzięki Tobie w dużej mierze wyprostowany, to nadal niestety fragment. Podstawowym zagadnieniem tutaj jest kwestia uzasadnienia dla tak rozbudowanego chłodzenia... w obliczu np. wspominanego przeze mnie Biostara czy uwag KamilCOMa.

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie to najlepszy typ chłodzenia do płyt z listy "pomyłek".

Rzecz w tym, że ten mniejszy radiator to pół biedy - od samej podstawy wychodzą ciepłowody, które już na wysokości około 1-2cm (na ile mogę wywnioskować z obrazka) są na szerokości głównego radiatora. Przyjrzyj się. A do tego, o ile dobrze widzę, Andy da się zamontować chyba tylko w dwóch pozycjach - wyciągam to z niesymetrycznych otworów, do których wpina się szyny z kołeczkami do LGA775 oraz do podstawek AMD.

Może, podkreślam, może się więc zdarzyć, że w niektóre płyty z powyższej listy nijak się Andy'ego nie wepnie, bo albo zawadzi o jakąś część systemu rurociągów albo uniemożliwi jakąkolwiek operację na pamięciach.

Tak, można go zamontować tylko w dwóch pozycjach, ale tak się szczęśliwie składa (a właściwie wynika to z położenia socketu względem slotów na ram), że pozycja ciepłowodami w stronę ramów zawsze jest możliwa. W najgorszym razie mamy utrudniony dostępu do ramu, z drugiej jednak strony mamy bezpośredni nawiew na ram, co w jakimś stopniu rekompensuje nam tą niedogodność.

Nie podobają mi się troszkę te zapinki s775 od Andy'ego - "automatyczne" plastikowe kołki - powinno łatwo się radiator zakładać, pytanie tylko czy to nie za łatwo się będzie "zdejmowało" (czyt.: czy nie odpadnie).

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS P5K Deluxe WiFi-AP Edition

Pierwszą z różnic w stosunku do starszego modelu jest bardziej rozbudowany system chłodzenia. Oprócz dodatkowych rurek cieplnych znajdziemy tu jeszcze niespotykane w P5B radiatory na skraju płyty, tuż obok procesora. Niestety, mogą one utrudnić montaż niektórych bardziej rozbudowanych coolerów procesora. Warto też zwrócić uwagę, że płyta z P35 nie ustrzegła się pułapki znanej z nForce 680i SLI – najskuteczniejsze chłodzenie jej układom zapewnia zwykły boxowy cooler Intela wydmuciach!ący powietrze promieniście. Po jego zmianie mogą pojawić się problemy z odprowadzaniem ciepła.

ASUS P5K3 Deluxe WiFi-AP Edition

ASUS P5K3 Deluxe to płyta przystosowana do pracy z pamięciami DDR3. To jednak nie gniazda pamięci są tym, co przyciąga nasz wzrok w pierwszym z nią kontakcie. Najpierw widzimy jej układ chłodzenia. Już ten na P5K był dość rozbudowany, ale na P5K3 zastosowano radiatory i rurki cieplne charakterystyczne dotąd dla płyt z nForce 680i SLI. Chłodzenie ASUS-a jest zwyczajnie ogromne i budzi zdziwienie – czyżby Intel zaczął mieć problemy z ilością ciepła wydzielaną przez nowe układy? Przy okazji pojawia się tan sam kłopot, co opisywany wcześniej – optymalne chłodzenie układom płyty zapewnia boxowy cooler. Jeśli chcemy zainstalować skuteczniejszy cooler procesora, niezbędny przy overclockingu, odbędzie się to kosztem wzrostu temperatury chipsetu.

Gigabyte P35-DQ6

Pierwsza z opisywanych dziś płyt Gigabyte należy do prestiżowej serii DQ6. Widać to już po rozmiarach pudełka, ale dopiero rzut oka na płytę wprawia nas w zdumienie. Tak udziwnionego systemu chłodzenia dotąd nie było nam dane oglądać. Trudno stwierdzić, czy kształt miedzianych radiatorów dyktowały jakieś skomplikowane badania emisji cieplnej, czy też są efektem pracy wybujałej wyobraźni jakiegoś stylisty. W każdym razie radziły sobie sprawnie z odprowadzaniem ciepła, ale masa płyty była o wiele większa niż pozostałych konstrukcji. Na jej spodzie także umieszczono radiatory – jeden duży, pod procesorem i mostkiem północnym i drugi, znacznie mniejszy, pod mostkiem południowym. Oczywiście oprócz radiatorów w systemie chłodzenia użyto także rurek cieplnych. Problem z nimi jest ten sam, co w przypadku ASUS-a P5K3 – najlepiej sprawdzają się z boxowych coolerem.

MSI P35 Platinum

(...) Po raz pierwszy widzieliśmy je nawet na rurkach cieplnych. Umieszczenie ich w takim miejscu dość mocno staje okoniem wobec logiki. Zresztą, co tu dużo pisać, popatrzcie na zdjęcia. Na szczęście cały ten „cyrk” sprawdza się dość dobrze w praktyce, utrzymując niską temperaturę układów płyty. A o to przecież chodzi.

Oprócz tego, że dziwi i śmieszy, układ chłodzenia przeszkadza także w podłączeniu wtyczki zasilania 8-pin. Jej gniazdo wciśnięte między rurki cieplnie jest trudno dostępne.

Źródło tutaj.

Czemu ja wcześniej podobnych wniosków nie mogłem na PCLab przeczytać? :unsure: :rolleyes:

Zapewne nie byłem jedynym, któremu podobne myśli na temat tych chłodzeń przychodziły do głowy... ale we wcześniejszych artykułach Pana Reinholza więcej widziałem zadowolenia z podobnych rozwiązań niż krytycyzmu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Źródło tutaj.

Czemu ja wcześniej podobnych wniosków nie mogłem na PCLab przeczytać? :unsure: :rolleyes:

Zapewne nie byłem jedynym, któremu podobne myśli na temat tych chłodzeń przychodziły do głowy... ale we wcześniejszych artykułach Pana Reinholza więcej widziałem zadowolenia z podobnych rozwiązań niż krytycyzmu.

Pozdrawiam

Labo dzieki za linka do tego arta. Faktycznie umknelo mi to i dziwnym trafem przeoczylem. A co do pana Reinholza..nie bede sie wypowiadal bo robilem to wielokrotnie na Labie...zreszta , widziales moj komentarz ze zdjeciami ECS'a tez na P35. Fakt , dziwi nagla zmiana "frontu" i odmienne komentarze...niz te z artow wczesniejszych z pokracznymi chlodzeniami. Daje to zdjecie aby ludzie mogli sobie porownac wymysly , ktore przytoczyles wyzej...a tego ECS'a i moze da im to do myslenia , ze to sciema , to tez jest na P35:

Dołączona grafika

Te systemy chlodzen uwazam za naciaganie klientow i wciskanie im czegos czego nie potrzebuja.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drobna aktualizacja w związku z trwającymi właśnie targami Computex.

Pojawiają się na nich ciekawostki... i jedna z nich została wprowadzona do zestawienia w kategorii najwyższej absurdalności - tj. pomyłki z Bhopal.

Chodzi o

Asus M3A32-MVP - AM2+, AMD RD790

Dołączona grafika

Info >>klik<<

Kolegium rozważa przyznanie nagrody za szczególną idiotyczność w związku ze zmniejszeniem powierzchni oddawania ciepła względem tradycyjnych radiatorów przy zwielokrotnieniu wagi systemu "chłodzącego" :lol2:

Warto dodać, że uzasadnieniem dla tak wielkiego systemu jest oczywiście mostek północny, który nie pobiera nawet przy pracy 10-15W, podczas gdy nForce'y spokojnie 30-40. Z niecierpliwością oczekujemy na włączenie tej płyty w poczet serii Republic of Gamers :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie :)

P.S. Nie mogę się doczekać odpowiedzi Gigabyte'a i MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wcześniej miałem płytę "Asus Striker Extreme" a obecnie "Gigabyte GA-P35-DQ6" więc podzielę się wrażeniami z użytkowania takich płyt z kilometrami "HIT-pajpów" i chłodzeniem które za grubą kasiorę można oddać w skupie metali kolorowych :lol2: .

Asus Striker Extreme:

Montowałem na niej chłodzenie "Scythe Infinity" > Wchodzi bezproblemowo ( jest ok 3mm nad radiatorami ).

Odnośnie temperatur to płyta ta to masakryczny grzejnik. Ja chłodziłem ją poprzez założenie "Exchaustera" ze zdjętym śledziem na NB i z wentylatorem 8x8cm chłodzącym radiator na krawędzi koło zasilacza, a mimo to chipset ten nagrzewał się do ok: 40-44*C SB, 45*C NB, 42-44*C radiatory na mosfetach. Dodam że całe chłodzenie płyty przed zamontowaniem w kompie było zdjęte a NB i SB przesmarowany Zalmanem STG1 ( standardowo jest tam jakiś szary szajs który trzeba zeskrobywać bo zmyć się tego nie da ).

Pamiętam jak na "Targach Tuningu Komputerów" widziałem kompa z tą płytą na którym były zamontowane dwie grafy 8800GTS i zapętlony 3DMark. Jak dotknąłem chłodzenia płyty na tamtym kompie to parzyło.

Z tego co pamiętam na tą płytę bezproblemowo wchodzi również Zalman 9700.

Gigabyte P35-DQ6:

Tutaj to chłodzenie to jeszcze większa konstrukcja która na szczęście doskonale radzi sobie z temperaturą i NB, SB, oraz sekcja zasilania są letnie ( ok 30-34*C ).

Jeżeli chodzi o montaż chłodzenia na procka to mój "Scythe Infinity" wchodzi dosłownie "na styk", ale da się go zamontować ( problem jest przy zdejmowaniu, ponieważ jest ciężki dostęp do tego kołka koło podłączenia zasilania wentylatora CPU ).

O ile dobrze pamiętam to widziałem gdzieś zdjęcie tej płyty z Zalmanem 9700, więc sądzę że tak jak na "Strikerze", również i na tą płytę powinien pasować.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

ma ktoś Abita AX78 i Pentagram karakorum? Bo nie wiem czy mi się zmieści, nie wiecie jak to wymierzyć, żeby wiedzieć? Czy np. mam szerokość 120mm to czy mam mierzyć od środka CPU w dwie strony po 60mm ?

Z gory dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam, czytam i ... Coraz bardziej sie zastanawiam... Czekam na sprzet z siga i zacząłem myśleć, czy Mugen wejdzie na moje mobo ?? ...

MSI K9A2 Platinum - wygląda tak:

http://global.msi.com.tw/uploads/prod_93f7...a47af314f2d.jpg

EDIT

Mugen nie koliduje z chłodzeniem płyty, ALE koliduje z pamięciami o wysokich radiatorach (w moim wypadku OCZ Reaper HPC). ABSOLUTNIE nie da się obsadzic 1 slotu bez cięcia/gięcia finów coolera, w drugim pamięc wsadzi można, ale jest lekko wygięta i finy coolera stykają z radiatorem pamięci...

EDIT 2

Wszelkiej masci wystajace backplate/sruby na plecach grafiki w pierwszym slocie PCIE nie wchodza bez interwencji odginajacej heatpipe miedzy SB a NB, czesta tez trzeba pocisnac finy na ostatnim (u mnie sruby od dwoch chodzen zachaczaly tez i o nie)

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi