Skocz do zawartości
SGJ

Test Galaxy Geforce 7300gt Pod Pci-express X1

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zajrzymy w głąb obudowy i przyjrzymy się czemuś, o czym może niektórzy już pozapominali. Mowa tu o złączu PCI-Express X1, które mimo młodego wieku, jakoś niechybnie pozostało w cieniu. Nie było mu dane popisać się czymś, co przyciągnęłoby uwagę. Miało ono być następcą wiekowego już PCI, ale jak widać, nasz staruszek nadal ma się dobrze i wciąż można go ujrzeć w nowych konstrukcjach płyt głównych. Firma Galaxy postanowiła tchnąć nieco świeżości w ten interfejs i zaprojektowała GeForce’a 7300 GT właśnie pod PCI-E X1. Zobaczmy zatem jak ta para współgra ze sobą i jak wypada na tle GeForce’a 7300 GT pod klasyczne złącze PCI-E X16. Zapraszam do lektury!

Dołączona grafika

Test Galaxy GeForce 7300GT pod PCI-Express X1

Autor: Kamil "Janio" Janicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie taka padlina jak myslalem. :]

W sumie, gdyby w cod2 dac dx7 to by pewnie ladnie smigala (dx 9.0 dlawi nawet szybsze karty), x3 grywalny, w farcry tez nie ma tragedii jak na takie ustawienia.

Szkoda, ze nie da sie tego w sli zapodac. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ale moim zdaniem o ile sama idea artykulu bardzo mi odpowiada to jednak porownanie karty 128MB vs 256MB to jaka duuza pomylka.

Co ma niby tlumaczyc szyba 128 bit na ktora sie w artykule powolano? Obie taka maja.

W przypadku braku miejsca w pamieci lokalnej dane sa doczytywane przez PCIe, prawda? Rzecz w tym, ze taka sytuacja nastepuje dwa razy szybciej niz na Foxconie, a to rozwala idee tego porownania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ale moim zdaniem o ile sama idea artykulu bardzo mi odpowiada to jednak porownanie karty 128MB vs 256MB to jaka duuza pomylka.

Co ma niby tlumaczyc szyba 128 bit na ktora sie w artykule powolano? Obie taka maja.

W przypadku braku miejsca w pamieci lokalnej dane sa doczytywane przez PCIe, prawda? Rzecz w tym, ze taka sytuacja nastepuje dwa razy szybciej niz na Foxconie, a to rozwala idee tego porownania.

Trafna uwaga, za samo 256mb dostaje sie 'gratisowe' ptk. w markach. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajt szkoda że przeciwnikiem nie była jakaś 73gt o tych samych taktach i 128mb,, niemniej pokazanie iż jest to trochę padło się udało ;)

mi brakuje testów w niższych rozdzielczościach np 800x600 i w grach porównania np różnic zależnie od jakości np ze słabszymi teksturami - mogło by sie sporo poprawić na pciex1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do artykuły zakradł się błąd... bo w przypadku PCI-E x16 przepustowość sumaryczna wynosi 8GB/s (po 4GB w każdą stronę) a nie 4GB/s...

A tak pozatym to ta karta na PCI-E x1 służyć ma tylko do zasilania dodatkowych monitorów np w w wielomonitorowych konfiguracjach na giełdzie papierów wartościowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do plusow karty w artykule mozna by dopisac 2 dodatkowe monitory obslugiwane przez komputer, i wydaje mi sie ze o tym wlasnie myslalo galaxy jak robili ta karte, bo na pewno nie o graczach. a to wbrew pozorom przydaje sie w wielu zastosowaniach, do tej pory jak potrzebne byly 3-4 monitory trzeba bylo kozystac z 4-megowego starocia na pci, bo lepsze karty na pci sa niedostepne, a nawet jak sie pojawia to cena uzywanych miazdzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do artykuły zakradł się błąd... bo w przypadku PCI-E x16 przepustowość sumaryczna wynosi 8GB/s (po 4GB w każdą stronę) a nie 4GB/s...

A tak pozatym to ta karta na PCI-E x1 służyć ma tylko do zasilania dodatkowych monitorów np w w wielomonitorowych konfiguracjach na giełdzie papierów wartościowych ;)

Faktycznie, dzięki za uwagę, poprawione :)

do plusow karty w artykule mozna by dopisac 2 dodatkowe monitory obslugiwane przez komputer, i wydaje mi sie ze o tym wlasnie myslalo galaxy jak robili ta karte, bo na pewno nie o graczach. a to wbrew pozorom przydaje sie w wielu zastosowaniach, do tej pory jak potrzebne byly 3-4 monitory trzeba bylo kozystac z 4-megowego starocia na pci, bo lepsze karty na pci sa niedostepne, a nawet jak sie pojawia to cena uzywanych miazdzy.

Do obsługi drugiej pary monitorów wystarczył by najsłabszy GeForce 6200, który praktycznie tylko nadaje się do wyświetlania grafiki 2D w ludzkich rozdzielczościach i jego cena jest znacznie niższa względem 7300. Natomiast 7300 jest już konkretniejszym akceleratorem 3D, a jego potencjał zostaje ograniczony przez "wąskie gardło", jakim jest PCI-E X1 w dodatku ceną nie ustępuje klasycznemu modelowi 7300.

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram Jamo: po co 7300GT, skoro jako karta do zestawu wielomonitorowego wystarczyłoby cokolwiek, ...6200, 7300le... sens takiej karty 7300gt widzę tylko u nieszczęśników z zestawami z integrą i brakiem portu agp/pcie16x... ale to nisza... i to mała.

Poroniony pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie, w sumie to interesowała mnie tylko ostatnia strona testu, czyli porównania.

Zastanawia mnie tylko, dla jakiego klienta marketingowcy z Galaxy kierowali ten produkt, ni to w pięć ni w dziesięć, ot taka ciekawostka.

@Janio, dlaczego nie jesteś podpisany pod tym artem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram Jamo: po co 7300GT, skoro jako karta do zestawu wielomonitorowego wystarczyłoby cokolwiek, ...6200, 7300le... sens takiej karty 7300gt widzę tylko u nieszczęśników z zestawami z integrą i brakiem portu agp/pcie16x... ale to nisza... i to mała.

Poroniony pomysł.

Dokładnie, jestem tego samego zdania :)

No ładnie, w sumie to interesowała mnie tylko ostatnia strona testu, czyli porównania.

Zastanawia mnie tylko, dla jakiego klienta marketingowcy z Galaxy kierowali ten produkt, ni to w pięć ni w dziesięć, ot taka ciekawostka.

@Janio, dlaczego nie jesteś podpisany pod tym artem ??

Jak to nie? ;> Spójrz zaraz pod nagłówkiem ;)

Ładny i przyjemny art. Gratki :-P

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - przez tą subtelną różnicę całe porównanko traci sens ... a szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko, czy posiadając pci-ex 8x wydajność mojej karty też będzie niższa tak jak w zaprezentowanym teście ? W teście różnica 15 krotna przepustowości a u mnie 8 krotna. Czy karta to jakoś odczuje ? Chcę wiedzieć przed kupnem. Sprzęt ten co w podpisie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko, czy posiadając pci-ex 8x wydajność mojej karty też będzie niższa tak jak w zaprezentowanym teście ?

Będzie niewiele niższa, nie tak, jak w teście, różnicy na 7300GT pomiędzy 8x a 16x raczej nawet nie zauważyłbyś.

W teście różnica 15 krotna przepustowości a u mnie 8 krotna. Czy karta to jakoś odczuje ?

Nie wiem, jak to sobie policzyłeś, chyba odejmowałeś zamiast dzielić i nie w tej relacji.

X1 ma przepustowość 1/16 pełnego X16, a X8 ma 1/2 pełnego X16.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi