SGJ Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Dziś zajrzymy w głąb obudowy i przyjrzymy się czemuś, o czym może niektórzy już pozapominali. Mowa tu o złączu PCI-Express X1, które mimo młodego wieku, jakoś niechybnie pozostało w cieniu. Nie było mu dane popisać się czymś, co przyciągnęłoby uwagę. Miało ono być następcą wiekowego już PCI, ale jak widać, nasz staruszek nadal ma się dobrze i wciąż można go ujrzeć w nowych konstrukcjach płyt głównych. Firma Galaxy postanowiła tchnąć nieco świeżości w ten interfejs i zaprojektowała GeForce’a 7300 GT właśnie pod PCI-E X1. Zobaczmy zatem jak ta para współgra ze sobą i jak wypada na tle GeForce’a 7300 GT pod klasyczne złącze PCI-E X16. Zapraszam do lektury! Test Galaxy GeForce 7300GT pod PCI-Express X1 Autor: Kamil "Janio" Janicki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Nie taka padlina jak myslalem. :] W sumie, gdyby w cod2 dac dx7 to by pewnie ladnie smigala (dx 9.0 dlawi nawet szybsze karty), x3 grywalny, w farcry tez nie ma tragedii jak na takie ustawienia. Szkoda, ze nie da sie tego w sli zapodac. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 hmm... nie jest zle :P a na ASRocku mozna juz 3x 7300GT wlozyc :P (agp x8, pcie x1, pcie x16) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 No niestety, ale moim zdaniem o ile sama idea artykulu bardzo mi odpowiada to jednak porownanie karty 128MB vs 256MB to jaka duuza pomylka. Co ma niby tlumaczyc szyba 128 bit na ktora sie w artykule powolano? Obie taka maja. W przypadku braku miejsca w pamieci lokalnej dane sa doczytywane przez PCIe, prawda? Rzecz w tym, ze taka sytuacja nastepuje dwa razy szybciej niz na Foxconie, a to rozwala idee tego porownania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 No niestety, ale moim zdaniem o ile sama idea artykulu bardzo mi odpowiada to jednak porownanie karty 128MB vs 256MB to jaka duuza pomylka. Co ma niby tlumaczyc szyba 128 bit na ktora sie w artykule powolano? Obie taka maja. W przypadku braku miejsca w pamieci lokalnej dane sa doczytywane przez PCIe, prawda? Rzecz w tym, ze taka sytuacja nastepuje dwa razy szybciej niz na Foxconie, a to rozwala idee tego porownania. Trafna uwaga, za samo 256mb dostaje sie 'gratisowe' ptk. w markach. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twiggy696 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 (edytowane) (...)że podczas testów nawet po podkręceniu, temperatura rdzenia nie przekraczała 55 oC. Ładniej by wyglądało 55°C Edytowane 18 Maja 2007 przez Twiggy696 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Spróbuj podkręcić szynę PCI-E, ciekaw jestem jak to się będzie skalować z wydajnością karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 ajt szkoda że przeciwnikiem nie była jakaś 73gt o tych samych taktach i 128mb,, niemniej pokazanie iż jest to trochę padło się udało ;) mi brakuje testów w niższych rozdzielczościach np 800x600 i w grach porównania np różnic zależnie od jakości np ze słabszymi teksturami - mogło by sie sporo poprawić na pciex1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Do artykuły zakradł się błąd... bo w przypadku PCI-E x16 przepustowość sumaryczna wynosi 8GB/s (po 4GB w każdą stronę) a nie 4GB/s... A tak pozatym to ta karta na PCI-E x1 służyć ma tylko do zasilania dodatkowych monitorów np w w wielomonitorowych konfiguracjach na giełdzie papierów wartościowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 do plusow karty w artykule mozna by dopisac 2 dodatkowe monitory obslugiwane przez komputer, i wydaje mi sie ze o tym wlasnie myslalo galaxy jak robili ta karte, bo na pewno nie o graczach. a to wbrew pozorom przydaje sie w wielu zastosowaniach, do tej pory jak potrzebne byly 3-4 monitory trzeba bylo kozystac z 4-megowego starocia na pci, bo lepsze karty na pci sa niedostepne, a nawet jak sie pojawia to cena uzywanych miazdzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 (edytowane) Do artykuły zakradł się błąd... bo w przypadku PCI-E x16 przepustowość sumaryczna wynosi 8GB/s (po 4GB w każdą stronę) a nie 4GB/s... A tak pozatym to ta karta na PCI-E x1 służyć ma tylko do zasilania dodatkowych monitorów np w w wielomonitorowych konfiguracjach na giełdzie papierów wartościowych ;) Faktycznie, dzięki za uwagę, poprawione :) do plusow karty w artykule mozna by dopisac 2 dodatkowe monitory obslugiwane przez komputer, i wydaje mi sie ze o tym wlasnie myslalo galaxy jak robili ta karte, bo na pewno nie o graczach. a to wbrew pozorom przydaje sie w wielu zastosowaniach, do tej pory jak potrzebne byly 3-4 monitory trzeba bylo kozystac z 4-megowego starocia na pci, bo lepsze karty na pci sa niedostepne, a nawet jak sie pojawia to cena uzywanych miazdzy. Do obsługi drugiej pary monitorów wystarczył by najsłabszy GeForce 6200, który praktycznie tylko nadaje się do wyświetlania grafiki 2D w ludzkich rozdzielczościach i jego cena jest znacznie niższa względem 7300. Natomiast 7300 jest już konkretniejszym akceleratorem 3D, a jego potencjał zostaje ograniczony przez "wąskie gardło", jakim jest PCI-E X1 w dodatku ceną nie ustępuje klasycznemu modelowi 7300. Edytowane 20 Maja 2007 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 popieram Jamo: po co 7300GT, skoro jako karta do zestawu wielomonitorowego wystarczyłoby cokolwiek, ...6200, 7300le... sens takiej karty 7300gt widzę tylko u nieszczęśników z zestawami z integrą i brakiem portu agp/pcie16x... ale to nisza... i to mała. Poroniony pomysł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 No ładnie, w sumie to interesowała mnie tylko ostatnia strona testu, czyli porównania. Zastanawia mnie tylko, dla jakiego klienta marketingowcy z Galaxy kierowali ten produkt, ni to w pięć ni w dziesięć, ot taka ciekawostka. @Janio, dlaczego nie jesteś podpisany pod tym artem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Ładny i przyjemny art. Gratki :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 popieram Jamo: po co 7300GT, skoro jako karta do zestawu wielomonitorowego wystarczyłoby cokolwiek, ...6200, 7300le... sens takiej karty 7300gt widzę tylko u nieszczęśników z zestawami z integrą i brakiem portu agp/pcie16x... ale to nisza... i to mała. Poroniony pomysł. Dokładnie, jestem tego samego zdania :) No ładnie, w sumie to interesowała mnie tylko ostatnia strona testu, czyli porównania. Zastanawia mnie tylko, dla jakiego klienta marketingowcy z Galaxy kierowali ten produkt, ni to w pięć ni w dziesięć, ot taka ciekawostka. @Janio, dlaczego nie jesteś podpisany pod tym artem ?? Jak to nie? ;> Spójrz zaraz pod nagłówkiem ;) Ładny i przyjemny art. Gratki :-P Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 No niestety, ale moim zdaniem o ile sama idea artykulu bardzo mi odpowiada to jednak porownanie karty 128MB vs 256MB to jaka duuza pomylka. Co ma niby tlumaczyc szyba 128 bit na ktora sie w artykule powolano? Obie taka maja. W przypadku braku miejsca w pamieci lokalnej dane sa doczytywane przez PCIe, prawda? Rzecz w tym, ze taka sytuacja nastepuje dwa razy szybciej niz na Foxconie, a to rozwala idee tego porownania. Dokładnie - przez tą subtelną różnicę całe porównanko traci sens ... a szkoda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Mam takie pytanko, czy posiadając pci-ex 8x wydajność mojej karty też będzie niższa tak jak w zaprezentowanym teście ? W teście różnica 15 krotna przepustowości a u mnie 8 krotna. Czy karta to jakoś odczuje ? Chcę wiedzieć przed kupnem. Sprzęt ten co w podpisie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 (edytowane) Mam takie pytanko, czy posiadając pci-ex 8x wydajność mojej karty też będzie niższa tak jak w zaprezentowanym teście ?Będzie niewiele niższa, nie tak, jak w teście, różnicy na 7300GT pomiędzy 8x a 16x raczej nawet nie zauważyłbyś.W teście różnica 15 krotna przepustowości a u mnie 8 krotna. Czy karta to jakoś odczuje ?Nie wiem, jak to sobie policzyłeś, chyba odejmowałeś zamiast dzielić i nie w tej relacji. X1 ma przepustowość 1/16 pełnego X16, a X8 ma 1/2 pełnego X16. Edytowane 16 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...