Skocz do zawartości
t0bi

Dziwna Sprawa - Aukcja Na Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się Was poradzić w pewnej sprawie.

Otóż miesiąc temu wystawiłem na Allegro Samsunga D600 za 450zł.

Aukcję wygrał człowiek z 1 komentarzem.

Napisał że kasę wpłaci we Czwartek(26.04), więc zamówiłem kuriera na Poniedziałek (30.04).

Kurier przyjechał, kasy na koncie jeszcze nie było - nie chciałem wyjść na idiotę przy kurierze, więc wysłałem.

Kasy nie mam do tej pory, a koleś tłumaczy się, że stracił pracę i po prostu nie ma z czego zapłacić.

Wysłał mi konsolę z powrotem - wysłał mi potwierdzenie nadania paczki.

Pytanie tylko, czy w tej paczce będzie telefon czy 3 ziemniaki ?

Poza tym, kto zwróci mi kasę za kuriera ? (30zł)

Co można z takim delikwentem zrobić ?

Pójdę na Policję, to pewnie mnie wyśmieją...

Czekam na Wasze sugestie i rady.

Za wszystkie z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie trzeba było wysyłać... ale koleś sie zarzekał, że wpłaci kasę...

Można zrobić coś takiego ?

Pójść na Policję i tam otwierać paczkę ?

Czy mnie wyśmieją, i powiedzą że mają ważniejsze sprawy na głowie ?

To jednak towar warty 450zł....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, czyli na naszą dzielną Policję, nie ma co liczyć....

Ale boję sie sam otworzyć paczkę, bo jak tam będą ziemniaki, to nawet jak pójdę na komendę, to powiedzą, że telefon schowałem i ziemniaki włożyłem...

Ogólnie cała sytuacja jest zagmatwana, koleś pisze, że zapomniał włożyć do paczki ładowarki i już idzie inną paczką...

Normalnie krew mnie zalewa, jak mam do czynienia z takimi typami....

Każdą przesyłkę można otworzyć przy listonoszu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Waszym zdaniem powinienem zrobić ?

Odebrać paczkę, i pozwolić, aby takiemu debilowi uszło to na sucho ? Nie liczę już straconego czasu, pieniędzy i nerwów...

Czy pójść na Policję i próbować coś z nim zrobić ? (Policja może mu w ogóle coś zrobić, jeśli odesłał mi telefon, a nie ziemniaki?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbierz paczke otworz przy kurierze. A narazie wstrzymaj sie z ocena.

Po co koles mialby ziemniaki wysylac? Szkoda czasu jakby chial cie okrasc/wykiwac nic by nie wysylal tylko zamilk;. Czekaj i tyle..

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonathan:

Jest chyba coś takiego właśnie, że do 500PLN to jest mała szkodliwość społeczna. Jakie państwo, takie prawo... :]

Dokładnie bzdura, gdyby było inaczej sam bym zaczął okradać stare babcie pod kościełem i brał tylko >500zł :lol: Kradzież to kradzież nie ważne czy 50zł czy 50 tys i policja musi się tym zająć...

P.S Nie panikuj jak by Cię chciał wykiwać to by nawet nie tracił na kuriera tylko już dawno by się wcale nie odzywał ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Waszym zdaniem powinienem zrobić ?

Odebrać paczkę, i pozwolić, aby takiemu debilowi uszło to na sucho ? Nie liczę już straconego czasu, pieniędzy i nerwów...

Czy pójść na Policję i próbować coś z nim zrobić ? (Policja może mu w ogóle coś zrobić, jeśli odesłał mi telefon, a nie ziemniaki?).

eh. czemu od razu ludzi wyzywasz? :| ciekawe co ty bys zrobil na jego miejscu. i nie sadze by chcial cie oszukac, a przeciez zawsze mozna obejrzec zawartosc paczki przy odbiorze.

a nawet jak ci te 'ziemniaki' wysle to na policje idziesz i juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje cos takiego jak niska szkodliwosc spoleczna, ale suma z tego co pamietam wynosi 250zl. Jednak decyduje o tym prokuratura w trakcie dochodzenia.

Jak sie myle niech ktos mnie poprawi

Musialbym dopytac sie znajomka, kiedys policja mnie wlasnie dopytywala o wartosc rynkowa uzywanej nokii 6310i. Kolo probowal sie wymigac razem z adwokatem wlasnie niska szkodliwoscia. Mial pecha bo cena aparatu wynosila 600-700zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, wiedziałem że tak będzie. Nigdzie nie napisałem, że szkoda poniżej 500PLN nie jest karana - to byłaby paranoja. Takie przestępstwo jest karane, ale wykonuje się to innym trybem niż normalnie. Na pewno nie można iść do paki za to. I sama procedura też jest jakoś uproszczona - zamiast sądu jest jakaś instytucja zastępcza czy coś. Tak przynajmniej było kilka lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przypadku kradzież 450 zł (gdyby takowa miała miejsce) nie podchodzi pod "niską szkodliwość społeczną czynu".

Dokładnie :P

DO autora tematu: Pewnie jestes dosc poddenerwowany, ale przystopuj z emocjami, bo bardzo mozliwe, ze stracisz tylko nerwy i wspomniane 30 zł. Czyli odpowiednia kara za Twoj bład...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej stary wez poczekaj na paczke, otworz ja sobie przy kurierze i wtedy mysle dalej jesli cos bedzie nie tak (watpliwe), a nie panike siejesz, mimo ze jeszcze nie dostales jej spowrotem. Bylo nie wysylac. A kuriera sie zamawia po wplynieciu pieniedzy, panie doswiadczony allegrowiczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że te nerwy to przez moją własną osobistą głupotę.

Ale chciałem człowiekowi ułatwić sprawę, pisał że zależy mu na czasie, bo gdzieś tam wyjeżdża....

Macie rację, poczekam na paczkę (powinna być dzisiaj). Dopiero później będę się nad tym zastanawiał...

Dzięki za wszystko :)

Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to napisze :)

Jeszcze raz dzięki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykroczenie - słowo, którego szukałem. ;)

Także zalecam spokojne podejście do sprawy. Nie każdy człowiek jest zły - zdarzają się jeszcze na świecie uczciwi ludzie. Być może telefon jest w jednym kawałku.

Odpocznij po szkole/pracy. Wypij jakiś zimny napój, pooglądaj TV/zagraj w coś i czekaj na paczkę. Jak przyjdzie, to pogadaj z kurierem, jak dokładnie wygląda sprawa otwierania i otwieraj. W razie czego spisze jakiś protokół czy coś i będziesz się wtedy martwił. Na chwilę obecną luzik. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli są dowody to dostanie kase z powrotem - o ile ten, który go oszukał ma zamiar żyć w Polsce - posiadać konto w banku, mieć możliwości kredytowe i zarabiać itp.

Mnie gościu oszukał na 120 zł i wyjechał wrócił po 2 miesiącach. Oczywiście na policję się udałem.

Miał sprawę w jakimś tam sądzie i pieniążki do mnie wróciły przekazem (w miedzyczasie przyszły dziesiątki listów z sądu które mnie informowały o przebiegu postępowania) gdzieś po pół roku.

POK z allegro też mi wysłał kasę więc w sumie wyszedłem na tym do przodu - jak by nie liczyc strat moralnych :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi