TSRules Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2014 szczerze to te "wbudowane" w system programy do defragmentacji szału nie robią, ja jak jeszcze korzystałem to z perfect diska, ale nie wiem jak to jest teraz bo przy SSD tego nie czynię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgor Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Panowie jak wyłączyć parkowanie co parę sekund ? Ilości które pokazuje SMART są "lekko" za wysokie. Edytowane 25 Września 2014 przez macgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 teoretycznie powinno wystarczy samo ustawienie w zakładce zasilania, w praktyce może jakiś wadliwy firmware i dzieją sie cuda, możesz próbować programowo, wystarczy poszukać w google: parkowanie głowic, wyciszanie HDD, progsy MHDD, queitHDD, APM Settings, czy to pomoże ? czasami tak, czasami odpowiednie opcje w ogóle dla danego dysku nie są aktywne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Witam, zauważyłem od wczoraj dziwne krótkie zwiechy systemu ( długo myśli przed otwarciem karty, strony itp), archiwum 4gb rozpakowywało się około 30 minut, Kaspersky skanował dysk przez 7 godzin (ostatnio skanowałem koleżance 2x wiekszy dysk i cały zapchany mniej i połowe tego czasu, więc chyba mój dysk skanował się za długo). Zrobiłem test trasferu to wartości wahały sie od 0.3 do 60 MB/sec. Zdefragmentowałem calego i mam takie wyniki jak poniżej. Mam się obawiać o dysk, czy szukać winowajcy tego gdzieś indziej ? Edytowane 16 Października 2014 przez eyah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 Dysk według smart ok. Przyczyny szukaj w systemie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 Okej, dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 eyah dysk jest prędkości obecnych kart pamięci do telefonów więc nawet po formacie nie będzie szału, jakieś skanowanie czy defragmentowanie uważam za daremne i niepotrzebne obciążanie dysku, jak mniemam to pewnie lapek ze zaśmieconym systemem więc format do czyściocha i będzie troche lepiej, zainteresuj sie ssd ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2014 Witam ponownie tym razem 2x HDD do zdiagnozowania WD2502ABYS WD RE3 tu już nie muszę wybierać jak z SSD tylko oba dostałem ale mając małe pojęcie i google to pierwsza sztuka to już tylko śmietnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2014 1 sztuka walnięty cache dysku. Można na nim trzymać śmieci tj. mało ważne dane. Powierzchnie talerzy idealne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buczonet Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Witam jestem tu nowy, mógłby mi ktoś pomóc w diagnozie dwóch dysków ? Ostatnim czasem trochę charczą i mulą !! Dysk 1 Dysk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 jest tam kilka błędów crc ale nic w tym krytycznego, może zwróć baczniejszą uwage czy prawidłowo zamykasz system , oraz na stan łącza i taśmy dysku, a tak po za tym to ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Witam Dziś włączyłem Crystal Disk Info i się zdziwiłem... Mam się martwić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Zrobić w MHDD erase waits i zobaczyć ile sektorów wyzeruje ( bady logiczne ) a ile to fizyczne.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meka Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Ja mam błędy SMART ale brak bad sectorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 czy ja wiem czy brak, ja tam widze sporo, wygląda to tragicznie, możesz jeszcze dla pewności sprawdzić innymi programami, ale raczej dysk do zmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 Pokaż wyniki skanowania z MHDD 2xF4... mi to powie wszystko. TSR : Zgłupiane smarty już widywałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meka Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Nie ma jakiegoś nowszego programu diagnostycznego? MHDD jest z czasów dyskietek i płyt CD. Ja nie mam dyskietek i płyt CD. Edytowane 25 Października 2014 przez meka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 MHDD może i zamierzchłych czasów ale o HDD prawdę ci powie i nie jeden dysk nim naprawiłem i jest za darmo CD---> USB kosztuje 50zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 Na pena też możesz zrobić mhdd'ka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 Co do mojego problemu jeszcze, mam nowiutki system (pare godzin) i problem ten sam, przycina sie niemiłosiernie. Wina jest wolnego transferu dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2014 Dysk jest tragicznie wolny jak na dzisiejsze standardy. Zależy czy tylko przycina bo taki wolny czy przy okazji są blue screeny. Jak nie ma BSODów to wymień dysk na nowoczesny a wrażenie zmienią się diametralnie. Szczególnie jak zamontujesz SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2014 Wyczyściłem go doszczętnie i transfer jest w normie jak na ten dysk, przynajmniej system chodzi w miarę. Myślę, że trzeba rozejrzeć się za jakimś ssd a z tego korzystać jako z magazynu póki co. Blue screenów nie ma. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 update mojego S.M.A.R.T.a ehhhhhhh, czyżby robiło się nieciekawie? Nic nie robiłem z braku czasu (w sensie MHDD). Dysk ma półtora roku.., Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 Rozumiem że chodzi 24h? 22 niestabilne sektory, na pewno jakaś degradacja już następuje. Jak masz już problemy z odczytem to na gwarancje jeśli ją masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2014 dysk ma półtora roku i zrobił 23 tysiące godzin ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2014 Nic nie robiłem z braku czasu (w sensie MHDD) Samo się nie naprawi i co będziesz dalej czekać ? Lepiej zapobiegać czy leczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) dysk ma półtora roku i zrobił 23 tysiące godzin ? Oj dyski mi się pomyliły :D Ten, który ma 1,5 roku ma 6 tys. godzin :P Ten jest starszy, dużo starszy. Gwarancja skończyła się w lutym 2013r. Edytowane 31 Października 2014 przez rudy 102 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 spoko, tak myślałem że błąd :) wiesz, 23 tysiące przy dość wysokiej intensywności użytkowania skłania ku wymianie dysku, owszem możesz próbowac reanimować ale myślę, że z czasem i tak wymiana się szykuje, ot sprzęt się zużywa i co zrobić (kupić SSD ale cena za 1TB nadal spora) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2014 spoko, tak myślałem że błąd :) wiesz, 23 tysiące przy dość wysokiej intensywności użytkowania skłania ku wymianie dysku, owszem możesz próbowac reanimować ale myślę, że z czasem i tak wymiana się szykuje, ot sprzęt się zużywa i co zrobić (kupić SSD ale cena za 1TB nadal spora) :) SSD już mam :D jako systemowy Ten był magazynem, na razie odpoczywa wymieniony na barracudę 11, która wróciła z gwarancji jakiś czas temu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam, chciałbym znów prosić o porade. Kupiłem dysk seagate i jako nowy dysk pokazuje mi taki s.m.a.r.t. jak w załączniku. Mam sie czego obawiać ? Atrybut 01 zwiększa sie w oczach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...