Skocz do zawartości
Je m appelle Ferdinand

Athlon 64 Rev. F3

Rekomendowane odpowiedzi

ale max HTT cosik dziwne bo GB ciagnie spokojnie 400MHz jak i DFI

CEp był wyjątkowo kiepowaty. A Mobo nie miała możliwości zmiany Vcore. Modów robić nie mogłem.. ;/ (zrestzą przy moim talencie pewnie by nie działały - dziś uwaliłem lutownice :D )

nie wiem czy w tamtym tescie ustawiali jakos specjalnie alphy czy nie, możliwe że dgiguś lepiej konfiguruje kontroler pamięci.

Wszystko na def.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje 2 godzinne wietrzenie pokoju było dość owocne:

Dołączona grafika

vcore było max dla DFI czyli 1.85 no i mobo mi pada... <_<

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=289006

chciałem zrobić 3.8 ale już rodzina poganiała mnie że zimno :P niebawem dogrywka :D (mam nadzieję ;)) no i czekam na cpuz 1.43 który wreszcie dobrze wykryje proca...

a tutaj moje narzędzie do kontroli CB :D (niezbędnik każdego ocera AMD xD)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaban nice :wink:

Chyba sobie zmienie Briska na takiego single core :D

Suszi potrzebne eee, Twoj wczoraj brykal jakis czas na - pare C wedlug biosu i nic mu nie bylo.

@ kret - u mnie vdroopa siakiegos dziwnego nie widzialem, ile ustawilem tyle mialem. Jedynie co to cewki czasami zapiszczaly, ale po dodaniu paru radiatorow tu i tam juz wsio ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko robione na:

Dołączona grafika

:D proc miał temp ~6 stopni. Jeszcze czasami ta delta @12V wtłaczała powietrze z dworu na proca (temp dworu ok -5*). WC po nowym roku, nie mam węży...

na WC byłoby łatwiej temp kontrolować ale węży i króćców nie mam, dopiero po nowym roku <_<

Edytowane przez Kaaban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biedny HDD :P A zima cooling jak zawsze daje rade :D Też bym sobie pomęczył takiego LE1600, może kupie jakoś niedługo, bo za tą cene to mozna ustawić nawet 1.65v na codzien, jak coś się stanie to nie bedzie szkoda :P

HDD to już ledwo zipi, ma przylutowane zasilanie do pcb bezpośrednio bo nawet te blaszki poodpadały :lol: wszystko zalane silikonem i musi jeszcze z tydzień pociągnąć ;)

No, ale jeżeli mówisz że płyta się "kończy" to czy WCet pomoże Ci? I tak warunki do OC stworzyłeś niezłe.. prawie jak DI :D

Kończy w sensie że jest po prosu uszkodzone, nie działa dual, odpala sie kiedy jej sie zachce, jak się zamrozi to nie działa, sloty pamięci działają losowo, raz ten raz inny, z niektórymi prockami nawet i za 20 razem nie chce odpalić... Tak to dfi przecież się jeszcze nie kończy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boot na max 3499 czyli htt 318 czy 319 i powyżej nie bootuje za nic w świecie (zarówno w pokojowej temp jak i przy tych ~6*, na innych mnożnikach nie mogłem z nim dojść do porozumienia :? ), jeżeli chodzi o clockgena musiałbym jeszcze potestować, ale dfi od wczoraj nie daje znaku życia więc raczej już nic nie zrobię.... Próbowałem go na 3.8 ustabilizować choćby do valida i nawet wychodziło, na początku zawieszał się/restart w clockgenie, jednak po szybkiej, ale owocnej zabawie z pamięciami udawało mi się już odpalić cpuz :D z tym, że nie zdążał valida zapisywać, na więcej czasu nie miałem i ciężko było temp utrzymywać, CB jest denerwujący :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem se z tym spokój bo mnie denerwowało, ~3740MHz max co uruchomiłem cpu-z, ale po kilku sekundach milion artefaktów i zwis, max co byłbym w stanie zapisać validacje albo screena to ~3700 ale mi się nie chciało z tym już użerać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie, dlaczego gdy ustawie sobie cos takiego 294x11 z biosu to orthos wysypie sie po 10 minutach, a gdy z biosu ustawie 291x11, odpale clockgena i ustawie to co wyzej(294x11) to orthos wytrzyma 1,5godz(dluzej nie chcialo mi sie testowac), czym to jest spowodowane?

a i jeszcze jedno, w biosie musze ustawic 292 zeby cpu-z pokazal fsb=294, co tym razem jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Trochę powalczyłem. 3200 przy 1.5v

Procek w ogóle sie nie skaluje ;] Nie ma różnicy czy daje 1.5v czy 1.65v :(

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, 3200mhz na co dzień jest i tak fajne ;]

Wrogiem jest temperatura - scythe mine z noiseblockerem raczej nie poraża wydajnością :)

Ale myślę że przy odpowiednio wymrożonym pokoju ~3.5 jest w zasięgu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi