Powerslave Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 jak najlepiej podkrecic E8200 do 3GHz ?srubokretem, lub czytajac ten topic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 I znów wysoki priorytet :) To mnie teraz zdenerwowałeś :ph34r: :ph34r: :ph34r: Kto da więcej? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 ja mam e8400 i jakos nie zauwazylem zadnego kopa przesiadajac sie z pentium 4 HT a spodziewalem sie ze bede mial uczucie jakbym zsiadl z osla i wsiadl na rakiete a tu nic ....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 To mnie teraz zdenerwowałeś :ph34r: :ph34r: :ph34r: Kto da więcej? :D Panowie bo zwariuje- sa rozne opinie- gdzie jest Vcore real- CPU-Z czy sprawdzac w biosie? Moze mi tak slabo idzie bo sugeruje sie biosem? Mam tam np. 1,3v a w CPU-Z- 1,28v...Nie duza roznica ale zawsze. Wiec gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Panowie bo zwariuje- sa rozne opinie- gdzie jest Vcore real- CPU-Z czy sprawdzac w biosie? Moze mi tak slabo idzie bo sugeruje sie biosem? Mam tam np. 1,3v a w CPU-Z- 1,28v...Nie duza roznica ale zawsze. Wiec gdzie? na plycie voltomierzem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 na plycie voltomierzem :wink: Pewnie, tam najlepiej ale czy wszyscy tak robia :rolleyes: ? Gdzie Waszym zdaniem jest najblizej bo widze kilka postow w gore, ze podawane napiecia sa takie jak na zrzutach z CPU-Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Jeny nie cytujcie posta pod którym bezpośrednio odpowiadacie, przecież to bez sensu... Ale nie o tym miałem. Mimo tych rozrzutów cpu-z a real to te napięcia czasem się zgadzają, innym razem cpu-z pokazuje mniej wtedy można zaszpanować nikim napięciem. Dlatego tak często spotykamy podawanie napięcia tego co w screenie A tak po prawdzie realny pomiar dostaniesz tylko miernikiem na płycie lecz nie powinien on wiele odbiegać od tego podawanego przez soft ( pomijam tu niektóre oczywiste przypadki typu cpuz pokazujący 12V ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 To mnie teraz zdenerwowałeś :ph34r: :ph34r: :ph34r: Kto da więcej? :D Miałeś nie dawać więcej jak 1.36v B-) , pożycz pół mnożnika na kilka dni :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 A to tak tylko jednorazowo. Na codzień max 1.36V. 4.7GHz - tak ładnie wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 ja mam e8400 i jakos nie zauwazylem zadnego kopa przesiadajac sie z pentium 4 HT a spodziewalem sie ze bede mial uczucie jakbym zsiadl z osla i wsiadl na rakiete a tu nic ....... Widać, że używasz PC tylko do gg i netu... ;))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Mam mały problem. To jest config CPU bez OC: http://img300.imageshack.us/my.php?image=biosif3.jpg A chce zrobić to: fsb frequency 429 multiplayer x7 napiecie na procek 1.45V NB voltage 1,475V SB I/C 1.8V VTT o dwie wartosci w górę napięcie na ram 2.3V timingi po kolei: 5,5,5,18.50,16,16,16,16 dzielnik FSB:DRAM 1:1 Czy krótko mówiąc chce podkręcić E8200 do 3.00GHz i już wiem co mam wpisać tyle, że nie do końca mogę znaleść w które miejsce co wprowadzić :D Może ktoś pomóc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Mam mały problem. To jest config CPU bez OC: http://img300.imageshack.us/my.php?image=biosif3.jpg A chce zrobić to: fsb frequency 429 multiplayer x7 napiecie na procek 1.45V NB voltage 1,475V SB I/C 1.8V VTT o dwie wartosci w górę napięcie na ram 2.3V timingi po kolei: 5,5,5,18.50,16,16,16,16 dzielnik FSB:DRAM 1:1 Czy krótko mówiąc chce podkręcić E8200 do 3.00GHz i już wiem co mam wpisać tyle, że nie do końca mogę znaleść w które miejsce co wprowadzić :D Może ktoś pomóc ?? Moze lepiej nie probuj? W GB menu do OC sie odblokowywalo chyba kombinacja ctrl+f1, wiec zacznij od tego, a potem sprawdzaj kazda opcje po kolei :) Nie ma lekko, nikt Ci na tacy tego nie poda, OC to seria prob i bledow, a nie gotowiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Moze lepiej nie probuj? W GB menu do OC sie odblokowywalo chyba kombinacja ctrl+f1, wiec zacznij od tego, a potem sprawdzaj kazda opcje po kolei :) Nie ma lekko, nikt Ci na tacy tego nie poda, OC to seria prob i bledow, a nie gotowiec ja mam wszystko poodblokowywane tylko nie wiem gdzie ustawic napiecie VTT / SB / NB i co znacza te skroty :D aha no i te timingi albo dzielnik FSB:DRAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) Prosze tylko nie krzyczec jesli cos zle wskazalem :rolleyes: Zaki- poczekaj az ktos bardziej doswiadczony na to spojrzy! Edytowane 6 Października 2008 przez frencci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 (edytowane) Poniewaz moje magiczne pamieci nie pozwalaja mi na wysokie OC mojego E8400, postanowilem pobawic sie dalej niskim V :) Oficjalnie moge stwierdzic ze Banzai pokonal mnie o 0.016V przy ~Bus Speed 450 :D edit: a moze ktos ma jakies nowe sugestie jak ogarnac pamieci latajace jak na zalaczonym obrazku 5-5-5-15, 1080MHz, 2.2V FSB:DRAM 5:6, a przy 5-5-5-15, 940MHz, 2.2V, 1:1 daja [gluteus maximus]? a moze to jednak nie pamieci? Edytowane 6 Października 2008 przez Powerslave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Chyba jednak nie zrypala mi sie mobo ani cep tylko cep jest jakis padaczny i potrzebuje az 1.35V do stabilnych 4ghz :angry: :lol2: no ale jeszcze potestuje :unsure: Nie masz sie co martwic. Dorwalem zdecydowanie gorsza padake. 4.05 osiagnelo dopiero przy 1.36! Wczesniej podczas Burn testow komp sie obrazal i szedl w cholere spac... Zanczy sie resety mialem. W zwiazku z przesiadka z 2160 na 8400, musze tez zmienic chlodzenie. Mysle o TR Extreme 120 (kieruje sie tylko i wylacznie testami prasowymi - wiec jak macie zgola inne opinie albo propozycje - bardzo bym o nie prosil) ale nie mam pojecia, jaki cooler do tego wybrac. Mozna proscic o porade. Przedzial cenowy 0-100 :) Myslalem o Xthermal 120pro, ale... w tym popiep... kraju nie ma dystrybutora tej firmy. Noctua tez odpada. KOlorystycznie nie pasuje do calosci, lol. Mam zmodowana obudowe i brazowa kupa zepsulaby caly efekt. W gre wchodza: czarny, czerwono-czarny, lub przezroczysty (bez led..) Z gory dziekuje za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Nie masz sie co martwic. Dorwalem zdecydowanie gorsza padake. 4.05 osiagnelo dopiero przy 1.36! Wczesniej podczas Burn testow komp sie obrazal i szedl w cholere spac... Zanczy sie resety mialem. W zwiazku z przesiadka z 2160 na 8400, musze tez zmienic chlodzenie. Mysle o TR Extreme 120 (kieruje sie tylko i wylacznie testami prasowymi - wiec jak macie zgola inne opinie albo propozycje - bardzo bym o nie prosil) ale nie mam pojecia, jaki cooler do tego wybrac. Mozna proscic o porade. Przedzial cenowy 0-100 :) Myslalem o Xthermal 120pro, ale... w tym popiep... kraju nie ma dystrybutora tej firmy. Noctua tez odpada. KOlorystycznie nie pasuje do calosci, lol. Mam zmodowana obudowe i brazowa kupa zepsulaby caly efekt. W gre wchodza: czarny, czerwono-czarny, lub przezroczysty (bez led..) Z gory dziekuje za podpowiedzi. A u mnie wlasnie cep przechodzi orthosa na 1.32V i burn testa ale potrafi sie resetnac w firefoxie albo w windows media player :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) A u mnie wlasnie cep przechodzi orthosa na 1.32V i burn testa ale potrafi sie resetnac w firefoxie albo w windows media player :mur: Czyli nie ja jeden max stabilnosc usyskuje powyzej 1,3x V :) A co do chlodzenia, to zamowione: Thermalright Ultra-120 eXtreme TRUE Black - Limited Edition + Scythe S-FLEX SFF21F (1600rpm) O przeplyw powietrza jakos sie nie martwie. W mojej budzie hulaja wiatraki: 5 x 120mm ( w tym jeden na GPU i jeden na CPU) i 2 x 80mm :) Edytowane 7 Października 2008 przez Burdoror Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 powiedzcie mi , podkręciłem swojego e8400 (C0) do 4ghz . Napięcie na rdzeniu w CPU-Z 1.368V , Orthos po 5 godzinnym teście (priorytet na 3) wysypał się zwracając info: 1:FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.41:Hardware failure detected, consult stress.txt file.1:Torture Test ran 5 hours, 15 minutes 51 seconds - 1 errors, 0 warnings.1:Execution halted.2:Torture Test ran 5 hours, 15 minutes 51 seconds - 0 errors, 0 warnings.2:Execution halted. Czy to może się wiązać że ma za małe napięcie procek ?? (dodam że grafika nie kręcona a pamięci na wskutek zmiany FSB o niecałe 7mhz więc chyba nie one powodują problem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) podbij napiecie oczko w gore, powinno sie ustabilizowac :wink: o zasilke nie pytam bo nie ma po co, prawda ? Edytowane 7 Października 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 podbij napiecie oczko w gore, powinno sie ustabilizowac :wink: o zasilke nie pytam bo nie ma po co, prawda ? zasilacz w porządku chyba bo be!quiet dp 750W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 A u mnie wlasnie cep przechodzi orthosa na 1.32V i burn testa ale potrafi sie resetnac w firefoxie albo w windows media player :mur: U mnie tak było gdy wyłączyłem EIST'a a C1E zostało, wszystkie testy pod obciążeniem glanc, a FF się wykładał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Mam mały problem. To jest config CPU bez OC: http://img300.imageshack.us/my.php?image=biosif3.jpg A chce zrobić to: fsb frequency 429 multiplier x7 napiecie na procek 1.45V NB voltage 1,475V SB I/C 1.8V VTT o dwie wartosci w górę napięcie na ram 2.3V timingi po kolei: 5,5,5,18.50,16,16,16,16 dzielnik FSB:DRAM 1:1 Czy krótko mówiąc chce podkręcić E8200 do 3.00GHz i już wiem co mam wpisać tyle, że nie do końca mogę znaleść w które miejsce co wprowadzić :D Może ktoś pomóc ?? Może ktoś pomóc ?? Mam jeszcze takie pytanie: czy jeżeli w biosie ustawie mnożnik z 8x na 9x (wszystkie inne ustawienia takie jakie były domyślne w E8200) czyli bedzie to 333MHz x 9 co daje 3GHz, to wtedy komputer będzie chodził stabilnie czy muszę zmieniać wszystkie ustawienia... ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Nie podniesiesz mnożnika w e8200 do 9 gdyż intel blokuje zmianę mnożnika w górę. Max dla Twojego procesora to x8 Co do tych ustawień to w płytach Gigabyte w biosie trzeba wklepać jakąś konfiguracje klawiszy aby pojawiły się opcje dotyczące OC ( sprawdź w instrukcji ) A tak przy okazji dla 3Ghz nie musisz dawać aż 1,45V na procesor ! Powinno się wogóle obejść bez zmiany napięcia, mogę zaryzykować nawet że nie będziesz musiał zmieniać nic poza FSB ( pomijam kwestię pamięci nie wiem ile Twoje tam robią ) Mnożnik zostaw x8 po co zjeżdżać na x7 ? Edytowane 7 Października 2008 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaki Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Nie podniesiesz mnożnika w e8200 do 9 gdyż intel blokuje zmianę mnożnika w górę. Max dla Twojego procesora to x8 Co do tych ustawień to w płytach Gigabyte w biosie trzeba wklepać jakąś konfiguracje klawiszy aby pojawiły się opcje dotyczące OC ( sprawdź w instrukcji ) A tak przy okazji dla 3Ghz nie musisz dawać aż 1,45V na procesor ! Powinno się wogóle obejść bez zmiany napięcia, mogę zaryzykować nawet że nie będziesz musiał zmieniać nic poza FSB ( pomijam kwestię pamięci nie wiem ile Twoje tam robią ) Mnożnik zostaw x8 po co zjeżdżać na x7 ? czyli sugerujesz, że wystarczy zmienić wartość FSB z 333 na 375 i to wszystko ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Widać, że używasz PC tylko do gg i netu... ;))) nie uzywam pc do grania netu itp a na gg nie siedzie albo bardzo zadko :) owszem pakowanie plikow zdziebko szybsze ale bez wiekszej roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Podczas Burn testow (1.36V) procesor nagrzewal sie do 84'C. Podczas testow z napieciem 1.45V przekraczal 90'C! (Po 10 sekundach, ze strachu, skonczylem test) Clodziwo jeszcze jest taki, jak w sygnaturze. ZA 2 dni, jak dotrze nowe, bede dalej testowal. A pytanie odnosnie temperatur jest proste :) Jakie sa dopuszczalne granice dla E8400? Czy podczas Burn testu, lub Orthosa ma prawo przekroczyc 90'C? Pytam, bo jak zaloze nowe zeberka, bede go dalej katowal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Ktos tam pisal ze 65 to taka zdrowa granica;) Ale chyba jak pokatujesz przez godzinke czy dwie na 70-80 to nic sie nie stanie, ale moze ktos jest lepiej zorientowany niz ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 (edytowane) może to Cię jakoś naprowadzi... Orthos leci u mnie już 17h (wcześniej miałem za małe napięcie w biosie i tylko 5h i błąd ale teraz śmiga) Max temp. to 64C , na Thermalright 120 extr.+Noctua 1200 a wszystko zamknięte w Antec-u P182 . Edytowane 8 Października 2008 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Włącz Linpacka to ci sporo podskoczy temperatura. A w BIOS-ie jakie napięcie masz ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...