Auris Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Moze mi ktos pomoc? posiadam E8400 E0 na plycie P35-DS3L Nie moge zmienic napiecia :/ Default to 1.25V ale gdy w biosie ustawiam na 1.4V to nic sie nie zminia. Teraz chodzi na 3.6GHZ (400x9.0), oczywiscie na 1.25 mimo iz ustawione 1.4 Anyone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorian Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Dobra Panowie, problem rozwiązany. Jak to często bywa najsłabszym ogniwem okazał się człowiek: komp rozłożony, stara pasta wytarta, AC MX-2 nałożona, proc zamontowany ponownie - już z upewnieniem sie, że wszystkie czarne końcówki radiatora przeszły na wylot. Temperaturka 40 w spoczynku i 60 w stresie. Zadowolony. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Dobra Panowie, problem rozwiązany. Jak to często bywa najsłabszym ogniwem okazał się człowiek: komp rozłożony, stara pasta wytarta, AC MX-2 nałożona, proc zamontowany ponownie - już z upewnieniem sie, że wszystkie czarne końcówki radiatora przeszły na wylot. Temperaturka 40 w spoczynku i 60 w stresie. Zadowolony. :) Tzn ze naprawde miałeś 96 w stresie :D To moje 78 przy 4.75 to pikuś :D Dobrze wiedzieć :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starkris Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Cześć. Kupiłem dziś procesor E8500 i mam problem. Komputer nie chce się uruchomić, mam czarny ekran. Mam płytę Abit IP35 z biosem wersją 18. Na starym procesorze czyli E4500 wszystko chodzi dobrze. Może wy mi doradzicie co może być nie tak. Z góry dziękuję za każdą radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 bios kasowałeś ? dodatkowe zasilanie w mobo wpięte ? opisz dokładniej objawy, wentyle startują ? leci dym ? płyta piszczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 A bios ci sie uruchamia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starkris Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Kasowałem bios, kilka razy, ale i to nie pomogło. Wentylatory chodzą. Nie ma żadnego dymu i płyta nie piszczy. Bios wogóle się nie uruchamia, więc myśle, że może to być wadliwy procek lub moja płyta go nie chce obsłużyć. Stary procek chodzi tylko tylko ten nie che się odpalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Jak zmieniałem z E2140 na E8200 na gigusiu to też tak miałem. Kilka razy przekładałem procki, resetowałem bios zworką przy tak załączonej wciskałem power przy odpiętym zasilaniu i w końcu zaskoczyła. Też myślałem, że coś z procem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Kasowałem bios, kilka razy, ale i to nie pomogło. Wentylatory chodzą. Nie ma żadnego dymu i płyta nie piszczy. Bios wogóle się nie uruchamia, więc myśle, że może to być wadliwy procek lub moja płyta go nie chce obsłużyć. Stary procek chodzi tylko tylko ten nie che się odpalić. Updatejtowałes bios? Napisales ze tylko resetowałes biosa a nic o updejcie. Wgraj najnowszy bios do twojej płyty głownej jaki jest na stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowman Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Procesor : Intel Xeon E3110 Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta Główna : Asus P5Q Pro RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB Zasilacz: Pentagram CAV-620-A12S Panowie mam taki zestawik jesli ktos ma podobny a juz podkrecal to moze jakas podpowiedz jakie maja byc ustawienia biosu zeby bylo lepiej ale bezpiecznie ? :D Edytowane 10 Grudnia 2008 przez snowman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starkris Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Mam najnowszy bios jaki jest dostępny na stronie Abita, czyli wersja 18. Flashowałem go nawet dwa razy, ale bez rezultatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
racegrid Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Mam najnowszy bios jaki jest dostępny na stronie Abita, czyli wersja 18. Flashowałem go nawet dwa razy, ale bez rezultatu. Jeśli masz możliwość sprawdź u kogoś czy działa, a jak nie to tylko wysyłka na gware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starkris Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Dopiero jutro będę miał możliwość sprawdzenia na innej płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Jakiej masz revizji ten procesor, przypadkiem nie e0? U mnie E8500 smiga na ip35 ale ogolnie e0 maja problemy z ta plyta Edytowane 10 Grudnia 2008 przez sac711 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starkris Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Tak. Moja wersja procesora to E0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sac711 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 No to masz problem, bo nie kazdy e0 dziala na abit ip35, kupujac e0 bralem poprawke na to ze moge miec objawy takie jak u ciebie. Ale mialem farta, u mnie dziala. Sprzedaj go za dobra cene i kup innej revizji, prawdopodobnie taniej :] i kupuj 8400 jesli chcesz go krecic, zakup E8500 przy podkrecaniu mija sie z celem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) E8400 tez jest w rewizji E0 a jakos nie ma z nim problemow. Tu nie chodzi o rewizje tylko o to, ze E8500 ma mnoznik połówkowy - 9.5 a E8400 - 9. Ale to zostalo naprawione w najnowszym BIOSie (przynajmniej dla Abit IP35 PRO). Dlaczego nikt nie bierze XEONa E3110 albo E3120 - przeciez sa w ciul lepsze do krecenia nic Core 2 Duo! Edytowane 12 Grudnia 2008 przez shooter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Dlaczego nikt nie bierze XEONa E3110 albo E3120 - przeciez sa w ciul lepsze do krecenia nic Core 2 Duo!Odpowiedź jest stosunkowo prosta: dostępność i popularność procesorów z serii E8xxx. A swoją drogą to nie są "w ciul" lepsze. Są porównywalne. Gdzieś znalazłem informacje, że można je kręcić pod nieco niższymi napięciami. Ale nie miałem okazji tego sam przetestować. A ty na czym opierasz swoje stwierdzenie, że są "w ciul" lepsze? Podaj jakiś link testów... Ja znalazłem tylko TEN test, z którego wynika, że Xeon jet niemal identyczny, jak E8xxx. Edytowane 12 Grudnia 2008 przez Burdoror Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Z tymi Xeonami nie jest aż tak pięknie, nie ma sensu wychwalać ich pod niebiosa. To procesor wolfdale jak każdy inny- głupio brzmi bo źle nie jest na pewno aczkolwiek nie są one aż tak super ekstra wystrzelone w kosmos jak by się wielu osobom wydawało. Jak zwykle poszła fama że serwerówki pod 775 lepiej się kręcą, no ale znikąd to się nie wzięło. Bo faktycznie wśród xeonów łatwiej trafić na lepszą sztukę niż na C2D, z czego to wynika ? nie wiem intela pytajcie. Serwerowe odmiany wolfdale mają też zazwyczaj niższe VID i może stąd ten cały zachwyt nimi. Sam spotkałem się z tylko jednym E3110 i w dodatku nie osobiście, miał go znajomy. Bez zmiany napięcia doszedł do ok 3,6Ghz, do czterech dojechał przy ok 1,25V ( miernikiem w stresie żeby nie było ). Dalej nie próbował wykręcając się słynnym już tekstem "więcej nie trzeba". Było to w okresie gdy o dobrze kręcące się e8400 było akurat ciężko ( nie pamiętam tygodnia ale chyba wiecie o co mi chodzi, tuż przed wejściem nowej rewizji ) a on go skądś dostał po tej samej cenie, zakup świetny al jak by nie patrzeć Xeona trudniej dostać i zazwyczaj po większej cenie, a gwarancji świetnej podkręcalności nie mamy żadnej, ot loteria jak wszędzie indziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Używa ktoś z was e8xxx na napięciu 1.42V 24/7 dłuższy czas?? Chce zrobić 4.4Ghz na codzien ale potrzebne mi do tego 1.42V i boje sie ze długo tak nie pochodzi :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 zalecane max 24/7 to 1.36v ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 zalecane max 24/7 to 1.36v icon_wink2.gif Wiem, ale wiem też że są ludzie którzy przekraczają tą granice i ich e8xxx pracują 24/7 powyżej 1.4V i chciałem ich zapytać czy ktoś czasem nie usmażył przez to swojego procesora ;)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wiem, ale wiem też że są ludzie którzy przekraczają tą granice i ich e8xxx pracują 24/7 powyżej 1.4V i chciałem ich zapytać czy ktoś czasem nie usmażył przez to swojego procesora ;)? Moj chodzi przy 1,4125 V juz kilka dni i w spoczynku mam 36-38, w stresie IntelBurn test jakies 68-69 max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hesuss Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) No temperaturki spoko, ale podobno to nie temperatury zabijają 45nm przy ponad 1,4V,moja padaka jednak nie zrobi 4,4Ghz przy 1.42V wiec zostane przy 4.1Ghz 1.36V i głowa spokojna... Edit: Dobra jest 4.3Ghz przy 1.42V Zostawiam 24/7 niech sie dzieje co chce :wink2: Edytowane 13 Grudnia 2008 przez Hesuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Czy jest ktoś chętny na nówke sztukę E8500 z 20 tyg? Najlepszy tydzień z tego co się orientuję. Gdyby ktos potrzebował do proca do robienia wyników to może się zastanowić. Zainteresowanych zapraszam ddo działu sprzedam. Edytowane 16 Grudnia 2008 przez MILANS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 (edytowane) chyba trafiła mi sie jak zwykle przeciętna sztuka e8500 q817a638 3,8ghz 1,22V (wyzej mobo cos niedomaga z FSB :lol:) 2,0ghz 0,83V w piatek przetestuje jeszcze druga sztuke ale juz e8400 Edytowane 16 Grudnia 2008 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 chyba trafiła mi sie jak zwykle przeciętna sztuka e8500 q817a638 3,8ghz 1,22V (wyzej mobo cos niedomaga z FSB :lol:) 2,0ghz 0,83V w piatek przetestuje jeszcze druga sztuke ale juz e8400 te 3,8 przy 1,22V to nie tak najgorzej...to tylko 200MHz mniej niz zapewne oczekiwales ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 te 3,8 przy 1,22V to nie tak najgorzej...to tylko 200MHz mniej niz zapewne oczekiwales ;)nie oczekiwalem :P, moja plyta robi 400 moze 410 maX FSB stable przy 420 juz zaczynają sie porblemy z bootowaniem widnowsa normalnie plyta wstaje przy 440 nawet ;) probowalem tez z e7200 i mam to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 smieszna sprawa z nudow w sumie dokrecilem swego e8400 do 4Ghz (wczesniej 3.9 na 1.25V) napiecie dla proca pozostawilem te same podnioslem o 1 oczko vtt fsb dla swietego spokoju i co sie okazalo .... po meczeniu go orthosem 3h mial nizsze tempy o okolo 7* niz wczesniej taktowany o 100Mhz mniej. moze to byc blad pomiaru jednak sprawa zastanawiajaca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Może wtedy miał jeszcze lekki zapas z voltażem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...