Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy kiedyś cos reklamowałeś ale zawsze o ile reklamacja zostaje uwzględniona dostajesz taki sam towar jak miałeś, o takich samych parametrach lub lepszych lub zwrot kasy w wysokości takiej ile się płaciło za towar. Jezeli komuś sklep wciska np. zamiast 9800gtx 9800GT to już problem reklamujacego że się daje nabijac w butelke chociaż osobiście reklamowałem sprzet w idealpc w łodzi, pcserwis z wawy, komputronik, vobis,mediamarkt i kilka razy miałem wymieniony sprzet na taki sam model, raz miałe zwrot zapłaconej kasy i raz za swoim przyzwoleniem i dopłatą różnicy wymieniony na lepszy(9800se na 9800pro)

Ehhh, chyba mnie nie rozumiesz. W każdym razie jeżeli chodzi o reklamacje w komputroniku to jestem bdb. w nich obeznany i mówię ci jak jest.

Nie dostanie takiego samego towaru, bo E8200 się już nie produkuje, nie ma go w hurtowniach, po prostu go nie wyczarują.

E8400 (699zł) też nie dostanie bo jest aktualnie droższy od procesora który był zakupiony wcześniej (E8200 - 618zł).

W tym przypadku najprawdopodobniej będzie zwrot pieniędzy (618 zł). Wątpię żeby sklep dopłacał do E8400, bo to im się nie opłaca.

Mogą też zaproponować E7500 o ile klient się zgodzi, ponieważ teraz kosztuje mniej więcej tyle co rok temu E8200.

woj84 - programami to sobie mozesz mierzyc te napiecia...

Nie mierzę napięć programami, skąd ten pomysł?

Mówię że 1.1v bios pokazuje na wartości "auto".

Z Core Temp odczytuję vid, czyli niby domyślne napięcie procesora, też 1.1v.

Dlatego zakładam że takie jest def v procesora.

Jak dam w biosie 1.150v, to realnie jest to około 1.1v. Ale komputer też wtedy się nie budzi.

Stąd moje podejrzenia że coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh, chyba mnie nie rozumiesz. W każdym razie jeżeli chodzi o reklamacje w komputroniku to jestem bdb. w nich obeznany i mówię ci jak jest.

Przecież to nie komputronik jest gwarantem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to nie komputronik jest gwarantem...

Dla klienta końcowego gwarantem jest ktr.

Może niech kolega VIBOR zareklamuje produkt, a potem będziemy gdybać co dostanie, a czego nie dostanie, bo opcji jest sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

ciekawostka :)

Na wschodzie już jest. Oficjalna premiera miała miejsce w styczniu bieżącego roku, a do dziś znalezienie go w sklepach graniczyło z cudem. Core 2 Duo E8700 firmy Intel zapowiadał się tak smakowicie, że mało kto miał okazję go spróbować.

Najwięksi dystrybutorzy w USA i w Unii Europejskiej do dziś oferują model E8600, za około 250-270 dolarów.

Jak zwykle nasi skośnoocy przyjaciele ze wschodu pierwsi dostają to, na co reszta świata wciąż czeka. Core 2 Duo E8700 pojawił się w ofercie kilku chińskich sklepów (np. w sklepie PCPop). Układ wyceniono na równowartość 256 dolarów.

E8700 to produkowany w wymiarze technologicznym 45 nm dwurdzeniowy procesor pracujący z częstotliwością 3,5 GHz. Mnożnik procesora to 10,5x, a magistrala FSB pracuje z częstotliwością 1333 MHz. Odpowiedni mnożnik sprawia, że procesor jest w polu zainteresowań entuzjastów podkręcania.

Warto zauważyć też, że mimo bardzo wysokiego zegara (3,5 GHz), TDP procesora wynosi 65 W.

trzeba bedzie dopisac 8700 do topica ;)

ps. 3.5 Ghz na stocku daje niezla alternatywe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszym screenie timingi są z marszu bez kombinacji, na drugim są zacieśnione aby zyskać kilka cennych setnych sekundy. A poza tym jak widać na screenach memset pokazuje złą wielkość zainstalowanej pamięci. Mam dwie kości 1024MB (2048MB) a on uparcie wskazuje 3072MB.

Z tego co widzę proc potrafi więcej bo pi policzył na powietrzu przy 4717MHz.

To moje stanowisko testowe:

Dołączona grafika

A co do "chłodu" to teraz został zwodowany a temp. w stresie ma po 50*C. W idle czy to woda czy powietrze pokazuje 39 i 45*C.

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się męczę, żeby wyciągnąc stabilne 3600 bo 4000 to tylko postuje :( Kolega pavel54 chyba jednak miał rację - ciężko na tym mobo coś osiągnąć (zastanawiam się jeszcze nad lepszymi ramami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się męczę, żeby wyciągnąc stabilne 3600 bo 4000 to tylko postuje :( Kolega pavel54 chyba jednak miał rację - ciężko na tym mobo coś osiągnąć (zastanawiam się jeszcze nad lepszymi ramami).

Na tym mobo da rade osiągnąć 4ghz ja na biosie F10a przy podbiciu na max vfsb, vnb itp. osiagnalem te 4 tylko mowie slot pcie1x mi przestał działać :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam E8400 Q818A149 i z tego co czytalem to jest to najgorsza partia jaka mogla byc :/

Procek po lekkim oc (3.2GHz), chlodzenie box, tempy wedlug realtemp 3.0 w idle to 49-50 stopni :blink: troche dziwne gdyz dotykalem palcem radiator i jest ledwo cieply (niektore miejsca obudowy sa cieplejsze). Natomiast w stresie po 2 min 30 sec chodzenie orthosa temp 87 i przy okazji wywala fatal errora gdzie jednoczesnie piszczy komputerowy glosniczek, przy stresie takze dotykalem radiator i tez jest ledwo cieply.

Przegladajac archiwum gg przypomnialem sobie, ze zaraz po kupnie kompa (prawie rok temu) temp w idle wynosil 32 stopnie z tym ze to bylo mierzone everestem, teraz everest wskazuje 38 stopni.

Jakies pomysly?

Edytowane przez kurniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie nie dociska lub pasta zmieniła się w cementowy glut, lub obie rzeczy naraz

Zdejmij radiator, wyczyść dokładnie procesor i chłodzenie, nałóż nową pastę, i załóż radiator ponownie, zwracająć uwagę na docisk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem raczej rozwiazany. Postanowilem ponownie zalozyc freezera (kiedys juz siedzial na procku, ale wydawalo mi sie ze owe chlodzenie podnosilo temp grafy - co w ostatecznosci nie bylo prawda).

Podczas zdejmowania boxa okazalo sie, ze rowniez kolek nie byl do konca wcisniety.

Temp w stresie po 15 min katowania orthosem wynosi 56 stopni ;]

Idle 39

Edytowane przez kurniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj bawiłem się w szlifowanie swojego e8400 i Thermalright TRue Black. Zapodałem pastę Innovation Cooling Diamond 7 Carat.

Pasta super,lepsza od AS 5 ale strasznie ciężko się ją nakłada,myślałem,że wrócę do AS 5 tak jak wczesniej ale z pomocą przyszedł kubek wrzątku aby ją rozgrzać przez 5 min i stara karta magnetyczna do równego rozprowadzenia po procesorze... :-D :-D :-D

Oto skutki mojej pracy.

wcześniej pisałem tu w temacie o swoich wysokich temperaturach i powiem szczerze ,ze każdemu zalecam przeszlifowanie.to rozwiązało mój problem.

Wiem,że może krótko grzałem proca ale nie miałem czasu z resztą wczoraj 5 godzin mi leciał na prio 9 i bez błędu więc i tak mam pewność że w żadnej grze go aż tak nie będę katował...

post-164428-1243614318_thumb.jpg

post-164428-1243614685_thumb.jpg

post-164428-1243614700_thumb.jpg

Edytowane przez lukaszwg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed szlifem miałem 45-47 stopni w idle i 80stopni w stresie na prio 9. Taktowałem go wtedy 4Ghz 1.26v w biosie.

Teraz po szlifie proca i chłodzenia i zmianie pasty z AS 5 na I C Diamond 7 Carat,po przetaktowaniu do 4.26Ghz na napięciu 1.37v temperatura w idle 41-43 stopni a orthosie na prio 9 temperatura dochodzi na maxa do 69-70 stopni

Edytowane przez lukaszwg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też ostatnio wyszlifowałem swojego e8200 i co dziwne zbiłem jedynie 2-3C

Chłodzenie na nim to d-tek - nie szlifowałem ale w sumie on jest dosyć ładnie objechany.

Jakieś sugestie?? a i pasta to zalman stg1

Dodatkowo chciałem zapytać co może być przyczyną wywalania błędów na dyskach w raid0

Pokazuje mi że są błędy, że nie może załadować systemu bo nie widzi dysku systemowego.

Problem z naprawą nawet - windows7 - musiałem już raz przeinstalować system.

Dzieje się tak przy podkręconym komputerze ale wcześniej na identycznych ustawieniach było wszystko ok.

Macie jakies podpowiedzi?? Aha zrobiłem test programem od samsuna i wyszło mi na jednym dysku:

kod błedu: AJ26

Jakieś sugestie - bardzo bym prosił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TiGeR5 co do raid0 ja mam u siebie juz od ponad 1,5roku Xp i nic się nie dzieje mam Samsungi F1 320gb 322HJ zrobione 2 macieze i na drugiej od 2tyg. mam Windows 7 bulid 7100 i tam tez zero problemów zawsze sciagam tylko nowe sterowniki do Matrix

ale... u kumpla na 2x Seagate 250gb nie pamiętam dokładnie modelu miał właśnie podobny problem nie za każdym razem komp sie botował i wyskakiwał mu komunikat już w biosie raid ze jeden z dysków ma awarie pomogło jak rozpięliśmy raida format każdego dysku z osobna i na nowo postawienie wszystkiego od tego czasu nie pojawiały się już więcej te problemy. dyski nie maiły bad sektorów oczywiście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi