Paolo Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 (edytowane) Sugerowalbym autorowi aby przemyslal wstawienie Radkow hd4830 do zestawow za mniej niz 1500 zl. Karta po podkreceniu niemal dorownuje hd4850 i bije konkurencyjnego 9800gt, co przy cenie <450zl czyni ja IMO lepszym wyborem od karty nvidii. Edytowane 25 Grudnia 2008 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 :P szkoda ... pożyczył by komputronik czy ktoś ; p To z kąt macie te informację że xeon jest lepszy i niby wyciągany ze środka (czyli te lepsze :P)?Doświadczenia i wnioski innych użytkowników naszego forum są bezcenne, ooza tym trzeba troche poszperać po zachodnich serwisach :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 do zestawu no limit - zamiast pamięci w dual lepiej dać zestaw Triple channel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Spoko, w styczniowym zestawieniu będa poczynione już pewne zmiany - grudniowe traktujmy jak open beta - więc zgłaszać swoje zastrzeżenia i uwagi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Ja mam zastrzeżenia do zestawu za 700zł, ten celeron to padaka, a w cenie gigabyte mozna dostać jakąs płytę na am2 na 690g. Mam nieprzyjemność pracy na tych celkach w szkole. Sempron 3000+ taktowany 1,6GHz jest lepszy imho, a na pewno mniej zamula. Zmieniłbym proca na athlona LE-1640 i mobo na Gigabyte GA-MA74GM-S2H, która jest ok 10zł droższa. Ewentualnie są jeszcze asrocki, krążą w necie ostatnio opinie, że to nowa jakoś itp. Osobiście w to nie jestem przekonany, ale zawsze jest taka opcja, a wiadomo, asrock się za wysoko nie ceni i ma ceny bardzo ok. Edytowane 28 Grudnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Śmieszy mnie 'Zestaw bez ograniczeń'. Szkoda że 'konstruktor' tego cuda ograniczył go dwukanałowym zestawem pamięci. Edytowane 31 Grudnia 2008 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Miesiąc temu nie było parowanych DDRIII w Triple-Channel. A więc go to hell.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 a nie lepiej poczekać z tymi zestawami do lutego pierwsze primo wejdą nowe części drugie primo ceny spadną jeszcze bardziej :) ale to moje zdanie :D nie ukrywam tez ze w lutym bedzie kupowany moj nowy komp i chciał bym zobaczyć najswiezsze zestawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Spoko, spoko zobaczysz takowe bo akutualizacje będą co miesiąc ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Ja mam zastrzeżenia do zestawu za 700zł, ten celeron to padakaNo wlasnie, nie wiem co ten procesor robi wogole w takim zestawieniu. Doplacajac 34 zl mamy e1200 ktory jest juz technologicznie z calkiem innej bajki. Ten procesor zostal stworzony do zestawow biurowych i sprawdza sie w tych zastosowaniach naprawde bardzo dobrze. Wydajna architektura, niski pobor pradu, w razie czego spore mozliwosci oc - bez watpienia to wszystko jest warte dodania 34zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Hmm ta. Teraz 722 zł. Dokładamy 34 do procesora. Już jest 756 zł. Może jeszcze dołożyć RAM, żeby było 2GB i już jest 796zł, czyli zestaw za 800 zł.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) Sugestia co do No-Limit. Może skoro bez limitów to z trochę wiekszym rozmachem? Zamiast 2TB jakieś Raptory w RAID0 na system + 1TB na dane? Albo SSD? Tylko zależy czy ma tam być "No-limit" czy też taki "Nie-do-końca-no-limit" ;) No i zastanawiam się nad sensem ładowania ludzi w HD4870x2. Czy GTX280 nie jest jednak lepszym wyborem? Albo GTX260 w SLI? Coraz więcej gier ma optymalizację pod Nvidię. Zobacz sobie jak chodzi GTA4 na HD4870x2 a jak na GTX280. Tzn. wiesz, to tylko moja sugestia, bez żadnej agresji czy coś :) Mówię tylko że jest to kwestia do rozważenia. Edytowane 1 Stycznia 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Ten No-Limit jest takim zestawem, w którym jest pewna granica sensu/opłacalności komponentów. W tym przypadku oczywiście ta granica jest niższa. Co do GTX 280, to rzeczywiście jest to kwestia do przemyślenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) Hmm ta. Teraz 722 zł. Dokładamy 34 do procesora. Już jest 756 zł. Może jeszcze dołożyć RAM, żeby było 2GB i już jest 796zł, czyli zestaw za 800 zł....I slusznie... Po co "na sile" trzymac zestaw za 700 skoro sensownosc jego zakupu jest tak ekhm.. znikoma. Majac tak niewielki budzet lepiej kupic cos uzywanego niz wyrzucac pieniadze na "nowe starocie" jak celeron 420 :unsure: Edytowane 1 Stycznia 2009 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Ej jak to jest z systemami 32 bitowymi ? One mogą ogólnie mieć 3,25 gb ramu czy te 3,25 czy tam 2 (bo tak niby słyszałem...) może używać tylko 1 aplikacja i więcej nie da rady na 32 bitach ? PS.To nie offtop to jest pytanie co do faq w temacie z zestawami. Edytowane 2 Stycznia 2009 przez trollek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 I slusznie... Po co "na sile" trzymac zestaw za 700 skoro sensownosc jego zakupu jest tak ekhm.. znikoma. Majac tak niewielki budzet lepiej kupic cos uzywanego niz wyrzucac pieniadze na "nowe starocie" jak celeron 420 :unsure: Zestaw za 800zł już jest - inny. Ej jak to jest z systemami 32 bitowymi ? One mogą ogólnie mieć 3,25 gb ramu czy te 3,25 czy tam 2 (bo tak niby słyszałem...) może używać tylko 1 aplikacja i więcej nie da rady na 32 bitach ? PS.To nie offtop to jest pytanie co do faq w temacie z zestawami. 3GB RAM, to najwyższa opłacalna ilość RAM dla 32bit. Większe ilości w praktyce nie są dobrze wykrywane (mówię tu o kościach 512MB/1GB i więcej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Hmm więc posiadając 4gb ramu warto instalować viste 64 bitową ? Czy co innego? Z vista nadal jest średnio do tego piszą że z 64 bitowacami też jest sporo problemów :I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Posiadając 4GB RAM system 64-bitowy jest jedynym sensownym wyjściem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Hmm no dobra a jaki polecasz ?BO są xp'eki 64 bitowe nie ? Czy lepiej viste? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Chyba tylko Vistę da się kupić.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Mam pomysł aby utworzyć może zestaw Extreme-No-Limit... taki zupełnie bez limitów. Po co? Ano jako ciekawostkę, ukoronowanie tej listy zestawów. Pokaz szczytu współczesnych podzespołów PC. W jakieś gazecie kilka lat temu widziałem coś takiego i muszę przyznać że jest niezłą ciekawostką. Owszem, nieprzydatną, ale po co wobec tego gazety moto (również polskie) robią testy Maybacha 62S? Przecież na takie auto stać góra 10 osób w kraju - a jednak testy pojawiają się (również tylko jako ciekawostka) :) Procesor : Intel Core i7-965 Extreme Płyta Główna : Gigabyte EX58-UD5 RAM : OCZ 8GB (4x2GB) 1800MHZ HDD : 2x 250GB SSD OCZ RAID0 + 1TB itp? Sens? Jak już wspomniałem, porównywalny z testowaniem Maybacha lub Bugatti w gazecie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotan Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Tak popieram pomysł dobry z tym zestawem Extreme-No-Limit :D mozna zobaczyc jak daleko zaszla tehcnika i powspominac jak to kiedys bylo miec kompa z prockiem pentium 100 do tego 8 mb ramu :D karta graficzna 4 mb i dysk 100 MB z windowsem 3.11 :D :D :D ehhhh :D to byly czasy :D :D :D Poza tym mozna zobaczyc "najbogatsza" konfiguracje :) Edytowane 2 Stycznia 2009 przez atemen17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PitchBlackInk Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. :) Miguel707 - wspominałeś, że warto poczekać z zakupem bo w ciągu miesiąca-dwóch ceny spadną. Przewidujesz różnicę powiedzmy 100-200 zł na cenie zestawu czy możliwość zakupu znacznie wydajniejszego zestawu w tej samej cenie (powiedzmy GTX 280 w cenie <1000 zł - pewnie duża przesada, ale to tylko przykład ;))? Czy w zestawie za 2500-3000 zł można pomyśleć o wymianie E8400/Xeona na Phenoma 9950 Black? Myślę tu o nadchodzących grach, które korzystałyby w pełni z 4 rdzeni. Czy taka zmiana raczej przyniesie więcej szkód niż korzyści? A pomysł na Extreme-No-Limit faktycznie dobry. :) Nikt raczej tego nie kupi, ale jako ciekawostka. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez PitchBlackInk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ale tam jest no-limit , z core i7 ? Są lepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. :) Miguel707 - wspominałeś, że warto poczekać z zakupem bo w ciągu miesiąca-dwóch ceny spadną. Przewidujesz różnicę powiedzmy 100-200 zł na cenie zestawu czy możliwość zakupu znacznie wydajniejszego zestawu w tej samej cenie (powiedzmy GTX 280 w cenie <1000 zł - pewnie duża przesada, ale to tylko przykład ;))? Czy w zestawie za 2500-3000 zł można pomyśleć o wymianie E8400/Xeona na Phenoma 9950 Black? Myślę tu o nadchodzących grach, które korzystałyby w pełni z 4 rdzeni. Czy taka zmiana raczej przyniesie więcej szkód niż korzyści? A pomysł na Extreme-No-Limit faktycznie dobry. :) Nikt raczej tego nie kupi, ale jako ciekawostka. Tak naprawdę, to nigdy nie zalecam czekać ze względu na to, iż czekać można w nieskończoność. To po prostu taki okres, że na Święta cena rośnie, ale dochodzą przecież inne czynniki, takie jak kryzys finansowy. Ale tam jest no-limit , z core i7 ? Są lepsze ? Szczerze mówiąc i tak do obecnego no-limit brałem najlepsze części z tych bardzo drogich i nie widzę sensu budowania jeszcze droższego zestawu. Różnica w wydajności między i7 920, a 965 w porównaniu do ceny jest po prostu śmieszna. Poza tym uważam, iż do SSD musi zostać wykorzystana lepsza technologia zapisu od tej obecnej tańszej (ma wejść za jakiś czas), która pozwoli na znacznie dłuższą żywotność SSD, która obecnie w moim przekonaniu jest ich wadą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PitchBlackInk Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Tak naprawdę, to nigdy nie zalecam czekać ze względu na to, iż czekać można w nieskończoność. To po prostu taki okres, że na Święta cena rośnie, ale dochodzą przecież inne czynniki, takie jak kryzys finansowy. Czyli zasadniczo jak kasa jest to kupować? No też właśnie pomyślałem, że tak czekać to można w nieskończoność. A jak z Phenomem? Sensowny zakup czy raczej spowolni cały zestaw? Myślę o komputerze przede wszystkim do gier i netu. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez PitchBlackInk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Osobiście jeżeli miałbym pieniądze na potrzebny produkt, to bym nie czekał. Jeżeli chodzi o Phenoma, to nie uwzględniając OC będzie on na poziomie podobnym do Xeona E3110/E8400 lecz uwzględniając OC, które nie jest trudne - Phenom przegrywa. Moim zdaniem nie jest to jeszcze czas, gdy 4 rdzenie będą lepszym wyborem, niż 2 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Nie wiem kompletnie co się dzieje z tymi cenami ... Pan A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition na esc.pl dzisiaj ze 179zł podskoczył na kochane 190 zł... jutro pewnie zobaczę radka 4870 nie za 960 tylko za 1060 :] A myślałem że do 14 stycznia ceny będą lecieć na łeb na szyje :I a można było kupić kompa we wrześniu ... Bo jak widzę od tamtego czasu nic kompletnie się nie zmieniło tylko ceny podnieśli.W święta Asus P5Q Pro kosztował 469 zł a teraz 490 :] (coś lubią te 9 ... ) ale nie no xeon spadł z 649 na 639 ... Jak myślicie będzie drożeć teraz? Edytowane 3 Stycznia 2009 przez trollek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PitchBlackInk Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 No nieciekawie to wygląda. Kryzys czy co? Nie wiem jaki może być inny sensowny powód tego... BTW. przy obecnych cenach zastanawiam się czy nie lepiej postawić na GTXa 260 (core 216) zamiast Radka 4870 1 Gb. Co sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dla mnie to paranoja, kilka lat juz ludzie mnie pytaja o modernizacje swoich kompow wiec staram sie byc na biezaco i to co widze jest fenomenem. Nigdy jeszcze nie widzialem zeby ceny z wrzesnia (a nawet sierpnia) byly nie tylko utrzymane, ale i podniesione w styczniu i to o nie bagatelne ilosci. Kompletnie nie mam pojecia czy teraz lepiej czekac jeszcze z miesiac czy brac poki nie zdrozalo jeszcze bardziej. Co do GTX vs 4870 to IMO pytanie jest klasy ktore chipsy wolisz, Laysy czy Crunchipsy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...