Skocz do zawartości
Miguel707

FAQ. Jaki komputer do gier? Polecane zestawy komputerowe - opinie, sugestie i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ten zestaw nawet po OC będzie pobierał mniej niż 350W... Nie liczą się waty, tylko ampery na linii +12V, a ten ma ich dużo.

2. Może być Basic (bo najtańsza, a aero to tylko zbędny bajer), koniecznie 64-bit.

3. Będzie dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawie za 1300 brak przejściówki molex - sata. I mam uwagę co do systemów operacyjnych: do płanych dodałbym Mandrive Xtreme 3, miałem okazje jej używać i muszę powiedzieć, że jest świetna a kosztuje jak dobrze pamiętam coś koło 100-130zł. No i do darmowych dodać Mandrive 2009. Jest prawie tak dobra jak Ubuntu, ale jakby łatwiejsza w obsłudze. Ubuntu próbuje się za bardzo do Windowsa upodobnić.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej nie ma SSD w zestawie bez ograniczen (zonk?).

Nie ma już zestawu bez ograniczeń. Jest zestaw za 7400 zł. W zestawie bez ograniczeń, to znajdowałyby się nawet bardzo nieopłacalne komponenty, więc taki zestaw nie ma sensu.

W zestawie za 1300 brak przejściówki molex - sata. I mam uwagę co do systemów operacyjnych: do płanych dodałbym Mandrive Xtreme 3, miałem okazje jej używać i muszę powiedzieć, że jest świetna a kosztuje jak dobrze pamiętam coś koło 100-130zł. No i do darmowych dodać Mandrive 2009. Jest prawie tak dobra jak Ubuntu, ale jakby łatwiejsza w obsłudze. Ubuntu próbuje się za bardzo do Windowsa upodobnić.

Wcale nie brak, tylko jest w zestawie z ASRockiem P45TS. Płatny linux? Drobna przesada... A z tym jednym darmowym, to jeszcze zobaczę - miałem okazję pracować i na Mandrivie i na Ubuntu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, ze dalej nie ma w tym zestawie SSD. Za to sa pamieci za 900 zl i 2 dyski hdd za 430.

Zamiast nich zwykle 1333 za niecale 500 i jednego dysku - mamy nagle 700 zl ... na co ? na ssd ktorego kupno znacznie przyspieszy kompa, znaczniej duzo niz superwypasne pamieci.

Blueray jest, a ssd niema. BR ktorego wykorzystanie jest znikome i guzik daje jesli chodzi o komfort pracy.

Pisze to w odnieseniu do stwierdzenia, ze w zestawie bez ograniczen byly nieprzydatne rzeczy. To ja sie pytam po co tak duze pamieci, i po co blueray jak niema ssd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, ale kupowanie dysku SSD 32GB za ok. 400 zł by mieć szybszy start systemu jest bezsensowne... BR przynajmniej wykorzystasz do oglądania filmów HD, co przy monitorach FullHD ma sens. Jak ktoś nie ogląda, to nie kupuje, proste.

Ja osobiście wolałbym RAID 0 od małego dysku SSD.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym pamięci Flash mają mniejszą trwałość - komórka pamięci może być zapisana określoną liczbę razy - tutaj potrzebne są mechanizmy równomiernie to rozkładające. W HDD czegoś takiego nie ma.

HDD, to pojemność, zaś jeśli szybkość jednego, to za mało - można połączyć je w RAID. No i oczywiście cena (215 zł za 500GB F2EG...).

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie brak, tylko jest w zestawie z ASRockiem P45TS. Płatny linux? Drobna przesada... A z tym jednym darmowym, to jeszcze zobaczę - miałem okazję pracować i na Mandrivie i na Ubuntu.

Może i drobna przesada, ale znajdź lepszy system za 100zł. Pracowałem na Xtreme3 i ten system mnie zaczarował po prostu, w obsłudze jest prosty jak mało który linux, nie trzeba instalować żadnych sterowników (ma wbudowane). Neostrada? Też nie problem, ma wszystkie stery do każdego modemu od neo, tylko podłączasz, wpisujesz login i hasło i internet śmiga. No i ma bardzo dobre wsparcie techniczne. Wszeslki potrzebny soft jest od razu zainstalowany. Podstawowa przeglądarka to firefox, ale jest również opera. No i jeśli go kpisz to jak dobrze pamiętam przejście na następną wersje jest albo za free albo prawie za darmo (minimalna opłata). Sam niedługo go kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Granie swoją drogą, ale nie każdy kupuje kompa do grania. Emulacja nie jest idealna, ale też nie traci się na wydajności, chyba że minimalnie. Gdzieś widziałem testy, z których wynikało że w grach linux jest praktycznie tak samo wydajny. Jak znajde to wrzuce link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra juz sie nie udzielam bo widze autor ma swoje wyrobione podejscie i nic go nie przekona :) Chcialem tylko zauwazyc, ze duza czesc spoleczenstwa pracuje na komputerach, nie tylko gra czy oglada filmy hd. Jesli czyms normalnym jest dla autora i negujacych ssd powyzej, kupno za 700 zl blueraya do ogladania filmow hd (sorry ale od czego sa telewizory?), a nie przeznaczenie tych 700 zl na czesc, ktora znaczaco przyspiesza prace w aplikacjach jak i prace systemu (olewam czasy ladowania gier) - to temat powinien sie nazywac "zestawy komputerowe do gier i filmow hd" :)

ps.

a RAID 0 z hdd dalej bedzie mial czasy dostepu rzedu 12ms (pomijajac raptoropodobne)

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak i platforma i7, ddr3, i plyty pod i7. Coz...porsche 911 tez jest nieoplacalne, bo mozna miec honde civic jesli sie mieszka w duzym miescie, czas dojazdu do pracy bedzie podobny. Si? Ale wyjedz tym czyms na autostrade, albo na tor wyscigowy...ojoj roznica znaczna.

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Granie swoją drogą, ale nie każdy kupuje kompa do grania. Emulacja nie jest idealna, ale też nie traci się na wydajności, chyba że minimalnie. Gdzieś widziałem testy, z których wynikało że w grach linux jest praktycznie tak samo wydajny. Jak znajde to wrzuce link.

Zależy od gry, bardziej niż wydajność dokuczają np. artefakty czy nie działające funkcje w niektórych przypadkach.

Darmowy Debian (a Ubuntu jeszcze łatwiejsze) nie taki straszny, tylko nie można mieć zbyt nowego sprzętu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal uważam SSD za wydatek zbyt bezsensowny (na razie Blu-Ray też jest za drogie). W związku z tym zestaw za 7400 zł (wcześniej no-limit) został zmieniony na zestaw za 5900 zł, który jest na pewno bardziej opłacalny.

Jako szary user,uwazam,ze jest to najlepsze posuniecie.A ssd czy br wedle uznania, kazdy bedzie mogl sobie dolozyc opcjonalnie.Na dzien dzisiejszy sa to nowinki troche na wyrost i malo oplacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD to pierwsza rzecz na liście części które chciałbym mieć w bardzo wydajnym kompie. To jedyna rzecz, której działanie można odczuć w każdym wypadku i ogólnie sprawia wrażenie, że komp jest szybszy.(kiedy przesiadłem się z athlona xp 2500 z 512mb ramu na e2140 @ 3.2ghz i 2gb ramu mój windows wcale nie przyspieszył, a wręcz bootował dłużej, choć już np wypakowanie plików rarem i gry wiadomo inna bajka) Wiem co mówię, bo używam laptopa z dyskiem który ma transfer tylko 30mb/s i wiem jak szybkość dysku jest ważna. ;-) Wiem że jeszcze kest drogo, ale jeden vertex z partycją na system i gry, to naprawdę dobry pomysł jak się jest bogatym, a do tego ten samsung 500ka jako magazyn i jest si. ;-)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jeśli będziemy tak dodawać do każdego zestawu "opcje" to zrobi się niezły bigos.

Osobnik zainteresowany zestawem by Miguel założy temat, gdzie powie co mu leży na sercu i co by chciał zmienić ( zamiast dysku chcaiłby SDD itp. )- my mu podpowiemy czy dobrze myśli .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jeśli będziemy tak dodawać do każdego zestawu "opcje" to zrobi się niezły bigos.

Dokładnie.

Panowie, marudziliście, że zestaw no-limit i nie ma SSD. Teraz jest limit i obcięto zestaw, m. in. o BR. Jak ktoś będzie miał ochotę kupować SSD albo BR, to sobie kupi i tyle. Zestawy mają być przede wszystkim przejrzyste, więc pomysł opcji IMO nietrafiony.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miquel a moze zrobic zestaw ala popularny ostatnio poziom enthusiast :) Wcisnac tam i sdd dobre i br, monitor 30 i 2xgtx295 lub 3x285 lub 3x4890(czy ktora kombinacja najlepsza - nieorientuje sie ) zasilacz do tego odp. wielki. Tak naprawde zeby dobrze pewne poziomy skali zobrazowac (zakladam ze przedzialy cenowe, to pewne podzialki na skali) to minimalna i maxymalna wartosc powinny byc mocno i dobrze zaznaczone - teraz brakuje tej maksymalnej wartosci. Jesli zrezygnowales z opcji "bez ograniczen" z powodow ktore byly dla mnie sensowne, to trzeba ta luke jakos zapchac tak uwazam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi