marcin255A Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 patrze tylko w EVerest i miernik , w Evereście przekłamuje V w ramie o + 0.6 V ,za to cpu pokazuje idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 HE HE No tak jeżeli w biosie jest 2,35V to realnie ok 2,43V bo płyta ta przevoltowuje pamięci o ok 0,08V !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Kurcze, trochę głupio mi to pisać :oops: ale co zrobie Możecie mi napisać jakie są domyślne napięcia dla NB, SB BO powiem szczerze, nie wiem od jakiego pozoimu zaczynac podnoszenie napięć. O ile dobrze mówie FSB Termination Voltage i CPU PLL Voltage pomaga przy extremalnym oc czytaj fsb, zgadza sie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 A to nie masz w biosie odczytu bierzących napięć?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 A to nie masz w biosie odczytu bierzących napięć?..w to to akurat bym nie wierzył -tylko miernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 @rafa Nie pomyślałem o tym. Mam problem z mobo.. chyba z mobo :? Majnowszy bios. Po zmianie napięcia procesora z Auto na własne "widzimisie" płyta nie wstaje, a wyświetlacz wyświetla tylko EN Setup. Obojętne jaki strap, fsb, i jakie napiecie wybiore komp nie wstaje :/ Jedynie na Auto wstaje ale oc ogranicza się wtedy do 3,3 ghz bo do tylu wystarcza def. V. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) @rafa Nie pomyślałem o tym. Mam problem z mobo.. chyba z mobo :? Majnowszy bios. Po zmianie napięcia procesora z Auto na własne "widzimisie" płyta nie wstaje, a wyświetlacz wyświetla tylko EN Setup. Obojętne jaki strap, fsb, i jakie napiecie wybiore komp nie wstaje :/ Jedynie na Auto wstaje ale oc ogranicza się wtedy do 3,3 ghz bo do tylu wystarcza def. V. Ma ktoś jakiś pomysł? Płyta przevoltowuje wiec w Hardware minitorze będziesz miał zawyżone wartości. Zacznij od 400x8 i zwiększaj FSB Strap=zacznij od 400, ramy 1:1 lub inny dzielnik, na początek luźno CL5 PCI-E=100 PLL=1.5 NB=1.49 FSBT=AUTO SB=1.01 LC=ENABLED CVR=0.63 NBVR=0.67 DDRREF=AUTO SB1.5V=1.5 na takich napięciach mam 435x9. Edytowane 5 Grudnia 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 @jacekcz :-| nie pomogło. Tzn. ustawiłem wszystko jak napisałeś, zostawiłem CPU Coltage na Auto i komp wstał na 8x410, wszystko pięknie figo fago, więc zmieniłem TYLKO cpu volt zostawiajac reszte jak była i komp już nie wstał :cry: może jest jakaś "magiczna" zworta blokujaca zmiane vcore ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) Tzn. ustawiłem wszystko jak napisałeś, zostawiłem CPU Coltage na Auto i komp wstał na 8x410, wszystko pięknie figo fago, więc zmieniłem TYLKO cpu volt zostawiajac reszte jak była i komp już nie wstał :cry: może jest jakaś "magiczna" zworta blokujaca zmiane vcore ;) Po zmianie V nie powinno być podwójengo restartu. Wyłącz kompa i włącz, wejdź do biosu i ponownie zapisz z ustawionym V manualnie. Czasami ta płyta tak ma. Masz 4 banki obsadzone pamięciami? Może wyjmij 2 na czas testów. Edytowane 5 Grudnia 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zmieniam ustawienia, robie Save and Exit i płyta nie wstaje już. Więc dopiero wtedy wylaczam zasilanie i plyta sama robi wtedy res i wraca do def ustawien. Tak wszystki banki obsadzone, sprobuje jeszcze ale nie wydaje mi sie zeby to mialo jakis wplyw na zasilanie cpu,ale czort wie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zmieniam ustawienia, robie Save and Exit i płyta nie wstaje już. Więc dopiero wtedy wylaczam zasilanie i plyta sama robi wtedy res i wraca do def ustawien. Tak wszystki banki obsadzone, sprobuje jeszcze ale nie wydaje mi sie zeby to mialo jakis wplyw na zasilanie cpu,ale czort wie ;) a przy FSB=333, na manulanym Vcore też nie wstaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) :blink: fsb 333, strap 333 i zmiana vcore działa, nawet jest więcej opcji niz przy fsb > 400 :huh: Ja nie wiem co i jak, może mi to ktoś wytłumaczyc? @jacekcz Królu złoty niech ci bozia w dzieciach wynagrodzi ;) Zmiana napięcia wkońcu zaczeła działać po zmianie fsb na def :D Teraz mam 8x435 przy 1,4V i komp smiga :) jedna mała przeszkoda pokonana ;) reszte przeskocze jutro. Edytowane 5 Grudnia 2007 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 w to to akurat bym nie wierzył -tylko miernikTo akurat nie ma teraz znaczenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) 1. PLL=1.5 2. FSBT=AUTO 3. LC=ENABLED 4. CVR=0.63 5. NBVR=0.67 6. DDRREF=AUTO Może mi ktoś napisać do czego są poszczególne ustawienia, wartości są przypadkowe ?? Edytowane 5 Grudnia 2007 przez DUSZEK2323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byron Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) Mam problem z mobo.. chyba z mobo :? Majnowszy bios. Po zmianie napięcia procesora z Auto na własne "widzimisie" płyta nie wstaje, a wyświetlacz wyświetla tylko EN Setup. Obojętne jaki strap, fsb, i jakie napiecie wybiore komp nie wstaje :/ Jedynie na Auto wstaje ... Kurcze mam taki sam problem :( Na auto chodzi normalnie , ale wiadomo co auto to zle ^^' , jakiekolwiek napiecie bym nie ustawil i jakiekolwiek fsb czy mnoznik do tego komp nie wstaje , czarny ekran i tyle , po resecie komunikat overclocking failed :( , proc to e2140 ^^" A nio i problem wystepowal dla biosu 0402 i teraz dla 0702 :< hmm , na fsb = 200 juz zadzialalo ... Juz caly glupi jestem ... ale okazalo sie ze tylko na 200 dziala , zmieniam troszke fsb i juz komp nie wstaje~~ , na auto chodzi na fsb 360 stabilnie , niby mi to wystarczy , ale w lutym czy kiedy on tam bedzie planuje zakupic penryna i tam pewnie vcore na auto juz nie da rady :( Edytowane 6 Grudnia 2007 przez Byron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 To akurat nie ma teraz znaczenia ;)co ? napięcia mierzone miernikiem nie mają znaczenia? ciekawe - to jakie mają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 co ? napięcia mierzone miernikiem nie mają znaczenia? ciekawe - to jakie mają? A czytałeś o czym rozmawialiśmy? Napewno nie o dokładności odczytów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) A czytałeś o czym rozmawialiśmy? Napewno nie o dokładności odczytów... Płyta wyraźnie nie lubi CL4. uzyskałem koło 530MHz 4-4-4-8, Pl=6, 2.18V. Wszystko wyżej niestabilne. edycja: Znalzłem przyczynę tego ograniczenia. Można tetować dalej. Taka ciekawostka. Pamięci Cellshock 9200. Ustawiając strap 266 uzyskałem PERFORMANCE LEVEL=4 !!!!! 2.2V na ramkach. ustawienia stabilne. Edytowane 7 Grudnia 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) troche inne spojrzenie na maximusa pod katem wc ;). chinski patent w konstrukcji chlodzenia. kawalek "miedzi" od mosfecikow jest polaczony kawalkiem tasmy dwustronnej z reszta hp :]. konewka i radiatorek na sb w moim egzemplarzu dociskaja mostki dobrze, wyraznie lepiej niz w poprzednich p5k/blitz itd. o ile same hp oraz doklejone do radiatorow ścinki "blaszki" odpowiadające za styk z nb i mosfetami mogą być choć troche miedziane, o tyle cała reszta... mcw30'tki pasują bardzo dobrze na mostki. pajaczek gotowy :]. o roznice w tempkach nie pytac, nie prowadzilem zadnej obserwacji przed/po. "miedz" na mosfetkach jest zaledwie lekko ciepława. Edytowane 8 Grudnia 2007 przez sobih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Jaka miedz? Przeciez to aluminium stylizowane na miedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 (edytowane) Gdie są punkty do pomiaru napięcia na ramach? ma ktoś obrazek? Edytowane 8 Grudnia 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Jaka miedz? Przeciez to aluminium stylizowane na miedz nie do końca tak jest sprawdzane organoleptycznie konewka z prawdziwej miedzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imhotep Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 @sobich Jak zmiesciles mcw30tke na SB? Ja mialem problem. Jeden z kondensatorow jest tuz pod mocowanie bloku. Ja swoj musialem podgiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 stare powiedzenie mowi: jak sie popiesci to sie zmiesci ;). nie wiem nawet, po prostu pasowal i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 :blink: fsb 333, strap 333 i zmiana vcore działa, nawet jest więcej opcji niz przy fsb > 400 :huh: Ja nie wiem co i jak, może mi to ktoś wytłumaczyc? @jacekcz Królu złoty niech ci bozia w dzieciach wynagrodzi ;) Zmiana napięcia wkońcu zaczeła działać po zmianie fsb na def :D Teraz mam 8x435 przy 1,4V i komp smiga :) jedna mała przeszkoda pokonana ;) reszte przeskocze jutro. Mam podobny problem co Buu i Byron - próbowałem zastosować ten sposób co podał Jacek i co Buu zastosował i mu działa : 0) Bios 903 1) wszystko na def. 2) Strap i FSB na 333 3) ustawiam napięcie manyalnie - wszystko działa 4) powoli podnoszę FSB - niestety przekraczam 350MHz i komp nie wstaje... Gdy napięcie mam ustawione na AUTO to proc idzie 8x420.... chce mu dać więcej papu to nie mogę... coś zwalone... myslicie by oddać mobo do serwisu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imhotep Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 stare powiedzenie mowi: jak sie popiesci to sie zmiesci ;). nie wiem nawet, po prostu pasowal i tyle. jestes pewien ze dolega ci cala powierzchnia do chipu? a nie czasami wisi na tyk kondensatorze? ;) jak z tempami i oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 jestem pewien ze bloczki dolegaja ok. stabilnosc jest. temperatur nie obserwuje bo nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia, dziala wiec jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Mam podobny problem co Buu i Byron - próbowałem zastosować ten sposób co podał Jacek i co Buu zastosował i mu działa : 0) Bios 903 1) wszystko na def. 2) Strap i FSB na 333 3) ustawiam napięcie manyalnie - wszystko działa 4) powoli podnoszę FSB - niestety przekraczam 350MHz i komp nie wstaje... Gdy napięcie mam ustawione na AUTO to proc idzie 8x420.... chce mu dać więcej papu to nie mogę... coś zwalone... myslicie by oddać mobo do serwisu? Moim zdaniem płyta nie jest zwalona tylko gdzieś zabładziła. Zauwazyłem, że czasami próbuje ustawiać zbyt wysoki Perf. level wtedy pamięci nie wyrabiają i ciemność. proponuję: 1)Load bios defaults - zapisać i restart. Wtedy przejść w tryb manualny i strap def. 2)trans. booster=disabled, relax level=1. Zawsze można później pamięci podciagnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Polecam przeczytać tę i następną stronę: anandtech wyjaśniona większość "magicznych" pojęć z biosu z zakładki OC... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Moim zdaniem płyta nie jest zwalona tylko gdzieś zabładziła. Zauwazyłem, że czasami próbuje ustawiać zbyt wysoki Perf. level wtedy pamięci nie wyrabiają i ciemność. proponuję: 1)Load bios defaults - zapisać i restart. Wtedy przejść w tryb manualny i strap def. 2)trans. booster=disabled, relax level=1. Zawsze można później pamięci podciagnąć. strap na def. - czyli na 333 sztywno czy na AUTO? Na anadtech co wozaq zapodał link radzą używać strapa 333 lub 400 a niższy tylko przy małym OC lub braku. EDIT: zrobiłem tak : 1) load bios def. (save&exit&restart) 2)napięcie na 1.5V (save&exit&restart) 3) strap na 333 (save&exit&restart) 4) FSB:RAM 1:1 (save&exit&restart) 5)zacząłem podnosić FSB - po przekroczeniu 350 - dokładnie 355 zamiast się uruchomić normalnie dostałem komunikat Bad Bios Checksum :/ coś nie halo... (save&exit&restart) 6) parę resetów i albo się wiesza podczas postowania albo ten komunikat z biosem :/ 7) Po ustawieniu napięcia na AUTO wszystko wraca do normy :) Zatem mój maximus to raczej ciężki przypadek - może kolejny bios coś pomoże... na poprzednich biosach (803 i wstecz) ustawienie napięcia na stałe kończyło się zwiechą niezależnie od FSB Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...