Skocz do zawartości
nrl

Crysis

Rekomendowane odpowiedzi

O ci chodzi ? Nie wiem czy zauważyłeś, ale jedna klatka była renderowana 8sekund. Więc karty typu Psyhx są jak najbardziej na miejscu, ponieważ przyspieszają proces obliczania kolizji obiektów (czyli fizyki w grze).

Jak się mylę poprawcie.

Tym samym sposobem został nagrany inny filmik ukazujący wybuch bomby atomowej w grze. Pewnie wszyscy go znacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ci chodzi ? Nie wiem czy zauważyłeś, ale jedna klatka była renderowana 8sekund. Więc karty typu Psyhx są jak najbardziej na miejscu, ponieważ przyspieszają proces obliczania kolizji obiektów (czyli fizyki w grze).

Jak się mylę poprawcie.

Tym samym sposobem został nagrany inny filmik ukazujący wybuch bomby atomowej w grze. Pewnie wszyscy go znacie :)

To kwestia dopracowania, albo przerzucenia obliczeń fizyki na GPU o czym wiele się pisało, poza tym to tylko pokaz możliwości. W grze jest bardzo dobra fizyka do tego zobaczy gry na HavokFX i porównaj z beznadziejną fizyką z Gears of War, UT3 i innymi grami z fizyką od Agei, nie twierdzę, że te gry są złe po prostu fizyka w nich jest bardzo słaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aberdeen City - Pretty Pet.

dzieki ;)

To kwestia dopracowania, albo przerzucenia obliczeń fizyki na GPU o czym wiele się pisało, poza tym to tylko pokaz możliwości. W grze jest bardzo dobra fizyka do tego zobaczy gry na HavokFX i porównaj z beznadziejną fizyką z Gears of War, UT3 i innymi grami z fizyką od Agei, nie twierdzę, że te gry są złe po prostu fizyka w nich jest bardzo słaba.

to bardziej kwestia mocy obliczeniowej CPU niż GPU.

co do fizyki, to przecież to implement całego enginu, a ile wydano na CryEngine? 110mln euro, w tej chwili jest sprzedawany na jakiś uniwersytet w stanach na "grafike koputerową".

Było o tym ze 100 razy mowione , że ageia i jej fizyka to crap.

dokładnie. Edytowane przez FanEk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie male spostrzezenie. Bawie sie wlasnie 8800gt kolegi i musze przyznac ,ze crysis na high jak chodzi plynnie to jest miod ;) GPU_bench 41FPS 1280/high ;) No i jedno co mi sie rzucilo w oczy to HDR calkowicie inaczej wyglada na 8800gt niz na x1950pro. Na ATi po oczach daje niesamowicie i jakos srednio to wyglada, ale na 8800gt jest wyjeb..cie. Ladne kolorki, siedzac w krzakach i patrzac na niebo fajniej wszystko wyglada, a chodzac po plazy nie wali tak po oczach...

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkiego trzeba podchodzić z rozwagą i po namyśle. Kwestią dopracowania twoim zdaniem jest jedna klatka na 8 sekund ? Chyba oczywistym jest, że problemem CPU jest po prostu brak mocy na tego typu obliczenia w grach. Obliczanie fizyki przez GPU to na razie tylko zapowiedzi i jeszcze nigdzie tego nie ujrzeliśmy. Karty Psyhix Agei wręcz przeciwnie, można je nabyć w sklepie i odpalić w różnych grach min. w grach wykorzystujących Unreal Engine 3 :)

Co do gier z beznadziejną fizyką. Wszystko zależy od twórców gry i od tego jak oni wykorzystają dostępny im silnik. Typ silnika nie ma nic do rzeczy. Dowód ? Gra na UE3 ze brzydaśną Agei(ą) Tu Nadal Ageia :)

Chodzi mi tylko o to, że nie wolno tak uogólniać. To, że Gears of War ma słabo wykorzystaną fizykę nie świadczy o tym, że cała Ageia i karty

PhysX są do niczego. Może to świadczy tylko o tym, że korzystanie z CPU na dzień dzisiejszy bardziej się opłaca.

Koniec tego offtopa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karas a odpal veryhigh na xp i powiedz jaki fps, jeśli możesz [takie moje zboczenie].

Niestety podziele sie wynikami dopiero jutro, bo dzis juz nie zdarze nic przetestowac.

Update:

Zrobilem bencha na ustawieniach "grundiga" (nie wiem czy to full veryhigh) i wyszlo 38.5 FPSa ;)

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TU jest ta mapka co na filmiku służyła do pokazu fizyki tnie się niesamowicie tak, więc nic szczególnego, ale za to tu jest o wiele lepsza mapka do zabawy z fizyką polecam ja się całkiem przyjemnie bawiłem.

EDIT:

Wrzuciłem

zabawy jest o wiele więcej, ale jakoś trzeba było streścić. Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mastertab

Dzieki za linki do tych test mapek

Przyznam sie szczerze ze ustawienia VeryHigh + cienie medium

zadnych totalnych spadkow fps nie odnotowano

Za wyjatkiem Duzych wybuchow podczas ktorych fps spada do 10 klatek .

zaraz zapodam jakiegos screena podczas rozpierduchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Monolith

zacialem sie:

jestem na lotniskowcu i mam za zadanie odnalezc inzyniera. ale za cholere nie moge zejsc na nizszy poklad. drzwi ktore do tego sluzyly zostaly zniszczone ...

help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacialem sie:

jestem na lotniskowcu i mam za zadanie odnalezc inzyniera. ale za cholere nie moge zejsc na nizszy poklad. drzwi ktore do tego sluzyly zostaly zniszczone ...

help

Próbowałeś już włączyć maximum strength i uderzyć z pięści w drzwi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skonczylem gre po niecalych 3 dniach. liczylem ze bedzie dluzsza. no i ci kosmici na koncu :/ - nieprzepadam. ale po za tymi 2 mankamentami bardzo fajnie sie gra. na srednim poziomie bylo pare miejsc gdzie musialem pare razy wczytywac a nawet czescie :P szkoda ze mam za slabego neta do gry po sieci :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

same spoilery :P

nie ruszy mi kryzys na x800gto ?? ;]

X800 ? Póki nie wyjdziesz poza detale LOW i 1024x768 będzie śmigać. Może nawet 30 fps gdzieś się trafi :)

chyba tu :lol2:

Dołączona grafika

;) joke, ale IMO lepiej sobie odpuścić i zaliczyć grę dopiero na godnym sprzęcie i detalach. Ja póki co nie gram.

X800gto256/256mb

Athlon 3400+

2Gb 633mhz (czy coś koło tego)

Ustawienia takie:

sys_spec_ObjectDetail=2

sys_spec_Shading=2

sys_spec_VolumetricEffects=2

sys_spec_Shadows=1

sys_spec_Texture=1

sys_spec_Physics=3

sys_spec_PostProcessing=1

sys_spec_Particles=2

sys_spec_Sound=2

sys_spec_Water=2

sys_spec_GameEffects=2

Gra cały czas płynnie tzn. 30fps. Czasami podczas ostrej jatki fps spadał do 10-15fps. Gra się całkiem przyjemnie, ale odpuściłem sobie po 2h, bo stwierdziłem, że warto poczekać rok na nowy sprzęt :) (Tak zrobiłem z far cry i było dobrze.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej sobie odpuścić i zaliczyć grę dopiero na godnym sprzęcie i detalach. Ja póki co nie gram.

sory ale to juz chyba choroba... ja grajac nie patrze tylko na grafike ale takze na gameplay... az smiac mi sie chce jak ktos pisze ze nie gra bo mu gra nie pojdzie na max detalach... u mnie na low chodzi plynnie i starcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi