Bulizzor Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 siema! Jaki oficjalny BIOS najlepszy będzie pod 4giga ramu? Aktualnie mam 1.6 ale podobno wyższe BIOSy pozwalają więcej wyciągnąć z ramu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Nie koniecznie oficjalny :) ładuj bete 1.77 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 ja mam 2x2gb i bios 1.4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Wczoraj przysla mi plyta i w ten sam dzien ja zepsulem... Rewizja 1.2,domyslnie wgrany bios 1.4. Wsadzone do niej: e2160 bez oc, 2x 1Gb Mushkin SP2+, Radeon X1600 pro 128 ddr3 (Asus). Zainstalowalem windowsa, wszystko cacy, sterowniki od podzespolow itd. Zaczalem sobie konfigurowac winde do uzytku i naszla mnie ochota na zmiane biosu. Zrobilem to spod windowsa afuwinem, zgodnie z instrukcja w FAQ na pierwszej stronie tego tematu, zaznaczylem aby wpisalo wszystkie bloki - bios uzyty to najnowszy ze strony MSI wersja 1.8. Update biosu pod windowsem przebiegl pomyslnie, zamknalem program. Pogrzebalem troche jeszcze w systemie i restart. Komp sie urochomil bez monitora - diody wg instrukcji pokazaly komunikat: "Decompressing BIOS image to RAM for fast booting" (pierwsza czerwona, druga pusta, trzecia czerwona, czwarta pusta, reszta na zielono) I komp teraz tkwi w tym tak na dobre. Nie pomogl clear cmos, wyciaganie bateryjki z plyty na kilka godzin w nocy, odlaczanie od sieci itd. Plyta sie uruchamia ale monitor sie nie zalacza, dysk nie pracuje wiec nie bootuje sie. Pomozcie... Da sie z tym jakos uporac ? Ledwo przyszlo i juz zdechlo, nie wiem czy uznaja mi gwarancje a 300zl w bloto to mi sie nie usmiecha.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Jak cos, to gware uznaja bez gadania, o to sie nie boj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) Domyslam sie tez, ze nie ma zadnego domowego sposobu aby ja ozywic ? Ehh znowu czekanie i wysylanie... :) PS. W reklamacji do sklepu pisac im, ze popsulo sie po updacie biosu czy palic glupa, ze przyszla juz taka ? Edytowane 8 Marca 2008 przez CLAU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 CLAU pal głupa-ja już coś takiego przerabiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Ok, tak zrobie, zreszta nie mam innego wyjscia. Plyta na biosie 1.4 domyslnie ma najnizszy poziom napiecia dla proca 1.300v czy taki trafil mi sie vid i nizej juz nie bede mogl zejsc ? Nie pamietam czy w core tempie taki byl vid czy na tym biosie nie da sie nizej zejsc z napieciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Najpierw rozłącz wszystkie peryferia; odłącz grafe, wyjmij ram, poodpinaj kable od zasiłki. Potem złóż tylko z 1 kością ramu w 1 slocie. Odpal i odczekaj dłuższą chwilę, aż komp sam zacznie się restartować-wtedy powinien ruszyć monitor, po 3 restartach dostaniesz komunikaty na czerwono, wciskasz N, i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Ok, tak zrobie, zreszta nie mam innego wyjscia. Plyta na biosie 1.4 domyslnie ma najnizszy poziom napiecia dla proca 1.300v czy taki trafil mi sie vid i nizej juz nie bede mogl zejsc ? Nie pamietam czy w core tempie taki byl vid czy na tym biosie nie da sie nizej zejsc z napieciem. ta, Vid to 1,3000 skoro nie wywalilo ci kompa podczas fleszowania pod windowsem to dziwne ze padł bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) Najpierw rozłącz wszystkie peryferia; odłącz grafe, wyjmij ram, poodpinaj kable od zasiłki. Potem złóż tylko z 1 kością ramu w 1 slocie. Odpal i odczekaj dłuższą chwilę, aż komp sam zacznie się restartować-wtedy powinien ruszyć monitor, po 3 restartach dostaniesz komunikaty na czerwono, wciskasz N, i powinno być ok. Ok sproboje tak zrobic chociaz wczoraj kilka razy restartowalem, przekladalem ram i dalej tkwil tak z tymi diodami i bez obrazu. Trzymalem go tak wczoraj 3 godziny i nie pomoglo. UPDATE: tak jak sadzilem: nic to nie dalo. ta, Vid to 1,3000 skoro nie wywalilo ci kompa podczas fleszowania pod windowsem to dziwne ze padł bios Tez mnie to zdziwilo - po zagladnieciu do instrukcji jedyna informacja to ta o dekompresowaniu biosu do ramu no ale ile mozna czekac, godzine, dwie, trzy ? W praktyce trwa to chwilke i powinien zaskoczyc. Edytowane 8 Marca 2008 przez CLAU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elCooL Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Jezeli masz stacje dyskietek to sprobuj jeszcze procedury odzyskiwania biosu tak jak jest to opisane tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) OK, udalo sie, wrocil obraz. Teraz tylko zostal jeden maly problem: CMOS checksum bad. Pojawia sie zaraz po wlaczeniu, moge wybrac aby kontynuowac, wtedy plyta bootuje tylko i wylacznie z fdd co nie daje zupelnie nic. Moge tez wejsc do menu ustawien przez F2 ale mimo zmiany opcji, nawet kolejnosci bootowania urzadzen nic to nie daje - wyskakuje znowu cmos checksum bad i kicha. FLashowalem juz 3 raz z dyskietki metoda CTRL+HOME, za kazdym razem z sukcesem ale pozostaje cmos checksum... Oczywiscie zabawy z czerwonym guzikiem i bateryjka byly, nic nie daly. Edytowane 8 Marca 2008 przez CLAU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 zrób dyskietke startową, i z dosa sflashuj bios z parametrami nadpisania wszystkich bloków odpowiednim programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Ktoś próbował zakładać karte graf. do żółtego slotu? Nie chciał mi wejść ocz xtc memory cooler i dalem karte na dół, komp sie uruchomił. Ściagłem właśnie najnowsze sterwniki 169.44 i zobaczymy po instalacji. Jak włożę pod nią x-fi extereme music to nie chyba nie bedzie jej przeszkadzac? Testing in progres... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Tylko pamiętaj że slot niżej ma prędkość 4x ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 zrób dyskietke startową, i z dosa sflashuj bios z parametrami nadpisania wszystkich bloków odpowiednim programem Na dyskietke startowa nie wejdzie plik biosu oraz program flasciach!acy. Robie wlasnie boot cd z obrazu dyskietki dodajac do tego folder z biosami i programem flasciach!acym (Afud408.exe). Szukam wlasnie dokumentacji do tego, dowiem sie jakich parametrow powinienem uzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) Tylko pamiętaj że slot niżej ma prędkość 4x ;] google mowi ze wydajnosc w praktyce jest gorsza ok 3 do 5% czyli tragedi nie ma:D Czyli moge się spodziewać spadku wydajności? P.S. Podobno Assassin Creed ma duże wymagania... Na E8400@3.6GHz 2GB RAM i stock 8800gts320 chodzi srednio 30 klatek na maxa w 1920x1200 Edytowane 8 Marca 2008 przez valdi200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 P.S. Podobno Assassin Creed ma duże wymagania... Na E8400@3.6GHz 2GB RAM i stock 8800gts320 chodzi srednio 30 klatek na maxa w 1920x1200 OT: Haa co z tego ile klatek i na czym ma Assasin's Creed jak i tak nie ma jeszcze pełnej wersji a beta w którą wszyscy pogrywają jest skopana (nie wiem może zabezpieczona) w każdym razie nie da się wejść do Jeruzalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Ale możesz pograć i potestować. Jak sie spodoba kupic pelna wersje PL jak wyjdzie. Dobra koniec offtopa:P Jutro reinstal i grafa wraca na swoje miejsce. Chłodzenie pamieci zostaje tam gdzie jest. Obie rzeczy wejda ale bedą sie dotykać dlatego OCZa trzeba od spodu podkleic folią antystatyczna lub blistrem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Ile mozna dać max bezpieczne napiecie VTT FSB? W ogole jest to istotne przy podkrecaniu proca (FSB jest juz przy 500)? Zastanawiam sie czy dowoltowac proca czy VTT ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Na 65nm można dać nawet i 1.35v, tylko uważaj z tym napięciem ;] Jak nie trzeba podnosić / jak nic ci to nie da to nie podnoś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 VTT myślę że spokojnie można dać z 1,35v, czasem to pomaga czasem nie, w końcu jest to napięcie szyny FSB a więc teoretycznie może pomóc w uzyskaniu większej wartości, musisz po testować, ale sądzę że więcej da Ci vCPU :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 W koncu uporalem sie ze swoja plyta... Musze odwolac zgloszenie o numer RMA ze sklepu ;) Patent z wgraniem biosa z dyskietki przez ctrl+home zadzialal. Obecnie jade na biosie 1.83beta. Proc jak narazie smiga na fsb 334 (zworka on) 1.375v stabilnie na orthosie. Pozniej bede szukal nizszego. Tempy w idle to 28c, stress 70 - wszystko na boxie i zalmanie stg. Martwi mnie tylko ustawienie pamieci... Mushkiny SP2+ CL5 ustawione na 800Mhz 5-5-5-18-38-12-12-12-12. Napiecie dla nich 2.2v, north bridge na 1.35 a mimo wszystko orthos z testem stress cpu & ram sie wykrzacza na drugim etapie.... Nie wiem czym to jest spowodowane. Takie luzne timingi, 800Mhz i nie chca chodzic. Proc osobno chodzi ponad 40 min, pamieci chodza ponad 5 etapow, nie wiem czy pozniej sie wykrzaczaja. Nie mam zupelnie pomyslu na to. Plyte prawie udalo sie zmodowac na wersje Platinum ale w ostatnim momencie naklejka mocniej przytrzymala... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Czyli jest możliwość odratowania płyty po nieudanym flashu biosu? Czy to jest możliwe w każdym przypadku czy Twój był odosobniony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Naklejka schodzi lajtowo:D Jak tak z lecha:P Reinstalka systemu dzis. Zintegrowalem stery sata i ahci. Wlaczylem w biosie i dziala bez problemow. Jak wymienie dysk z ata na sata to rozumiem ze tez bez problemu bedzie działało? Sa tam tylko dane system na sata mam. Edytowane 9 Marca 2008 przez valdi200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 W koncu uporalem sie ze swoja plyta... Musze odwolac zgloszenie o numer RMA ze sklepu ;) Patent z wgraniem biosa z dyskietki przez ctrl+home zadzialal. Obecnie jade na biosie 1.83beta. Proc jak narazie smiga na fsb 334 (zworka on) 1.375v stabilnie na orthosie. Pozniej bede szukal nizszego. Tempy w idle to 28c, stress 70 - wszystko na boxie i zalmanie stg. Martwi mnie tylko ustawienie pamieci... Mushkiny SP2+ CL5 ustawione na 800Mhz 5-5-5-18-38-12-12-12-12. Napiecie dla nich 2.2v, north bridge na 1.35 a mimo wszystko orthos z testem stress cpu & ram sie wykrzacza na drugim etapie.... Nie wiem czym to jest spowodowane. Takie luzne timingi, 800Mhz i nie chca chodzic. Proc osobno chodzi ponad 40 min, pamieci chodza ponad 5 etapow, nie wiem czy pozniej sie wykrzaczaja. Nie mam zupelnie pomyslu na to. Plyte prawie udalo sie zmodowac na wersje Platinum ale w ostatnim momencie naklejka mocniej przytrzymala... ;) zmien 38 na 52, choc ja bym szukal problemu w procku. napisz jaki masz sprzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Hehehe, ja mam caly czas VTT FSB na 1,35V :) Myslalem, ze to malo, nie dzwigam wiecej ;) A ile max V bezpieczne dla proca:>? Pytam bo moze w tym tygodniu chlodzenie wyczyszcze, zaloze na nowo i pobawie sie znow, ale obstawiam ze moj proc to padaka :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 (edytowane) Czyli jest możliwość odratowania płyty po nieudanym flashu biosu? Czy to jest możliwe w każdym przypadku czy Twój był odosobniony? Jak wlaczylem google to moj przypadek byl dosyc popularny. Wiele osob po flashu skonczylo z czarnym ekranem i komunikatem odczytanym z diod jako "decompressing bios to ram...". Solucja: Po nieudanym flashu i skutkujacym czarnym ekranem, nagrywamy na dyskietke (nie bootowalna) ze zmieniona nazwa (np. A7345IMS.180 -> amiboot.rom). Uruchamiamy kompa i trzymamy ctrl+home. Jesli od razu nie zaskoczy to probojemy az do skutku. Zacznie sie czytanie z dyskietki i update biosu. Restart i mamy cmos checksum bad. Plyta jako 1st boot ma ustawione floppy wiec tylko tym sie poratujemy w takim wypadku. Robimy dwie dyskietki: jedna bootowalna, np win98 lub z xp, na druga nagrywamy plik biosu (np. A7345IMS.180) i program do flashowania (Afud408.exe -> jest na plycie ze sterownikami do mobo lub sciagamy go z netu). Uruchamiamy boot disk, czekamy na wiersz polecenia i przemieniamy dyskietke na ta z biosem i flasciach!emy (klepiemy: Afud408 A7345IMS.180) bez zadnych parametrow. Wszystko dziala. Jak widac rozwiazanie jest proste i dosyc szybkie kiedy sie je zna ale ile sie nawku... przekladajac i podlaczajac co chwile stacje dyskietek, cd rom, dysk twardy z jednego kompa do drugiego aby to wykonac... Dobrze, ze znalazlem w domu dwie ostatnie dyskietki.. Edytowane 9 Marca 2008 przez CLAU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kad2 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Krótkie pytanko-Czy problem ze strapem powyzej 512 fsb został juz rozwiązany?Zamierzam zakupic niedługo e8200 i kręcic na 4,00ghz,jednak ten spadek wydajnosci mnie niepokoi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...