serwal4 Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Ja kombinowałem z rozstawienie swoich 1250X i dopiero za 3 podejściem uzyskałem pożądany dźwięk. Na początku myślałem, że z bas jest ale w nieiwielkich ilościach. Teraz twierdzę, że jest idealnie. Choć warto sobie po pokoju pochodzić. Przy kompie (biurko narożne, głośniki tj, równolegle do monitora, ale lekko skierowane ku sobie) jest dobrze. Staną w rogu pokoju naprzeciwko biurka - niskich tonów jest dla mnie od groma (i nie są takie hmm... dudniące jak w podobnym cenowo 2.1/5.1 komputerowym). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatiMan Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Ale przeciez 2000x są zbudowane z tych samych głosnikow :D ? No mają niby te 20watt rms wiecej, ale czy to naprawde duzo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kutasss Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) 2000x i 1250x nie są zbudowane na tych samych głośnikach. Mają identyczne tweeter'y, jednak średnio-nisko częstotliwościowe w nowszym modelu mają znacznie twardszy amortyzator i bardziej miękki ekran. NIE są to, te same głośniki. Porównanie obu modeli: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=260633 Edytowane 19 Marca 2008 przez killov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Zastanawiam czy by nie sprzedać swoich 1250 za około 100zł i kupić tych 2000 za tą lekką dopłatą 50zł. Strasznie kręcą mnie ich wymiary(wysokie i wąskie), jako że na biurku mam trochę ciasno, ale mam sporo miejsca w górę, no i lepiej komponowały by się z monitorem :D Może ktoś podać wymiary 2000 w mm? Nigdzie nie jestem w stanie znaleźć wymiarów głośników, wszędzie wymiary pudła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zastanawiam czy by nie sprzedać swoich 1250 za około 100zł i kupić tych 2000 za tą lekką dopłatą 50zł. Strasznie kręcą mnie ich wymiary(wysokie i wąskie), jako że na biurku mam trochę ciasno, ale mam sporo miejsca w górę, no i lepiej komponowały by się z monitorem :D Może ktoś podać wymiary 2000 w mm? Nigdzie nie jestem w stanie znaleźć wymiarów głośników, wszędzie wymiary pudła. wys 368 szer 179 gł 216 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alleycat Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Witam. Od 4 lat używam Audigy (ten niby fajny model oznaczany często jako SB1394) z najprostszym zestawem 5.1 Creative Inspire 5100 - jak na warunki budżetowe nie jest to zupełne dno bo w maleńkim pokoju (8m2) nadrabiają fajnym efektem przestrzennym ale do słuchania muzyki nadają się jak 2.0 do kina domowego. Chcę jutro zamówić Sp-hf 1250x (wysyłkowo - koszt ok. 150zł) - czy warto zastąpić całkowicie te Inspire czymś takim (mówimy o słuchaniu muzyki, oczywiście)? Czy może jest sens zastąpienia tylko przednich satelitek w zestawie 5.1 tymi Geniusami? Czy dobrze się słucha muzyki na tych Geniusach przy niskiej głośności? A i fajnie by było jak by ktoś miał do powiedzenia coś nt. tego, jak wg nieo te Geniusy wypadają przy Creative M80, x-230/240, T20 bo w sumie nie znalazłem takich wypowiedzi. Muzyka - wszelkiego typu - ale z naciskiem na muzykę jazzową wszelkiego typu, nie wyłączając muzyki klasycznej i hh :) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alleycat Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Mam już te głośniki i niestety zadowolony nie jestem. Tzn. wiadomo, że ciężko wymagać cudów od sprzętu za 130zł ale wrażenie jest naprawdę bardzo złe! Pytanie - czy głośniki rzeczywiście muszą się "wygrzać"? W innym wątku (o SOLO) ktoś pisał o tym, że problemem może być powtarzalność produkcji Geniusa (http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showtopic=265017&view=findpost&p=3013128), co nie będzie dawać mi spokoju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Już dawno temu pisałem że Genius 1250x jest baaaaaaaaardzo przereklamowany. Trzeba było słuchać a nie sugerować się opiniami podjaranych użytkowników 1250x, którzy w życiu nie słyszeli niczego innego poza plastikowymy syfami ala Creative i Logitech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Już dawno temu pisałem że Genius 1250x jest baaaaaaaaardzo przereklamowany. Trzeba było słuchać a nie sugerować się opiniami podjaranych użytkowników 1250x, którzy w życiu nie słyszeli niczego innego poza plastikowymy syfami ala Creative i Logitech.Ta wypowiedz moze dotyczyc sie takze solo:) i kazdego INNEGO zestawu, bo zawsze znajdzie sie cos co zagra lepiej;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Ta wypowiedz moze dotyczyc sie takze solo:) i kazdego INNEGO zestawu, bo zawsze znajdzie sie cos co zagra lepiej;) To oczywiste :) Ale chodziło mi o to jak posiadacze Genius 1250x pierdzielili głupoty że lepiej grającego zestawu 2.0 do 400-500zł nie ma. Sam się dałem nabrać i kupiłem 1250x a później OGROMNE rozczarowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Aha myslalem ze chodzi o ich klase cenowa! Ale to dobry przyklad na to co mowilem AUDIO trzeba uslyszec i kupic, bo opinie to se mozna o kant [gluteus maximus] roztłuc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migug Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Witam. Właśnie dostałem geniusy 1250x i mam pytanie. Otóż wydaje mi sie ze lewy głośnik gra ciszej (ten bez pokręteł). Prawy gra jakby mocniej i bardziej czysto. Sprawdzałem to na xmplayerze przesuwając suwak na każdy głośnik. Czy u was jest podobnie czy moze to jakas usterka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Normalna rzecz jak tylko w jednej kolumnie wznajduje się wzmacniacz. ZAWSZE jedna kolumna będzie grała troszkę inaczej od drugiej. Zwłaszcza ta druga bez wzmacniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migug Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dzieki za odpowiedz i jeszcze jedno pytanie. Zamienilem kable w glosnikach lewy podpialem do prawego a prawy do lewego i głośniki graja teraz tak samo glosno. Przy prawidlowym polaczeniu prawy jest sporo glosniejszy. Co to moze byc - glosniki, cos z karta dzwiekowa, kable? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 Niedługo pojawią się nowe modele Geniusa : http://www.purepc.pl/nowe_glosniki_genius_..._oraz_sphf3000a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Pokrętła z boku jak w Vigoolach. Porażka. Oczywiście znowu zacznie się szał na Geniusy. Zwłaszcza na ten mocniejszy model. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Pokrętła z boku jak w Vigoolach. Porażka. Oczywiście znowu zacznie się szał na Geniusy. Zwłaszcza na ten mocniejszy model.Maja w moim odczuciu 2 przewagi (o ile cena wyniesie ~250zł) -dostepnosc (tu nie powinno byc problemu) -1,5" tweeter vs 1" w podobnych konstrukcjach;) Edytowane 23 Września 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) Pokrętła z boku jak w Vigoolach. Porażka. Oczywiście znowu zacznie się szał na Geniusy. Zwłaszcza na ten mocniejszy model.Wole z boku niz to co wymyslili w Microlabach. Zj...pilota i macasz sobie tyly glosnikow co jest jeszcze wiekszym idiotyzmem. Dostepnosc? Skoro 1250x pojawiaja sie czasem na Allegro , 2000x nie ma w ogole poza wyjatkami to jakos nie wierze , ze i te beda. Edytowane 23 Września 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 A co Ci przeszkadza pilot??. Chyba nie burzy Twojego wizerunku głośników??. Przecież to i tak komputerowe głośniczki, więc pilot jest jak najbardziej na miejscu. Mój pilot do Solo 7c działał bardzo dobrze. Inni właściciele Solo 6/7 też za bardzo na niego nie narzekali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 (edytowane) A co Ci przeszkadza pilot??. Chyba nie burzy Twojego wizerunku głośników??. Przecież to i tak komputerowe głośniczki........... Solo 7 są normalnymi większymi monitorami podstawkowymi a nie komputerowymi głośniczkami ,poniżej porównanie wymiarów z wysokiej jakości monitorami Paradigm : microlab solo 7 325 x 220 x 558 mm Waga:22 kg,woofer: 6.5'' Paradigm Studio 40 32.3cm x 21.0cm x 55.9 cm Waga: 31.8 kg/para,woofer: 6.5'' http://www.paradigm.com/en/reference/speak...1-2-13.paradigm http://www.frazpc.pl/b/219416 '' Zacznijmy od tego, że te kolumny na pewno nie nadają się do postawienia przy ekranie monitora. Nie chodzi tutaj tylko o ich wymiary, właściwie uniemożliwiające ustawienie ich na biurku, ale przede wszystkim o akustykę, dźwięk z którym przyjdzie nam obcować. Mamy tutaj do czynienia z budowaną z rozmachem scenę, głośniki charakteryzują się dużą dynamiką, no i mają solidnego „kopa”. To moim zdaniem przekreśla takie ich ustawienie. Przy niewielkiej odległości od naszych uszu, bliskim (na biurku z pecetem) rozstawieniu cała zabawa traci po prostu sens. Chcesz dobrych głośników do pieca stojących przy monitorze - wybierz inny produkt (pozostając przy Microlabie, ten oferuje m.in. całą gamę mniejszych monitorów, z serii pro/solo są np. 6ki czy 5ki). Opisywane monitory (które oczywiście podepniesz także do komputera, ale takiego który pełni np. funkcję HTPC, spiętego z kinem domowym oraz dużym ekranem TV etc.) powinny stać w salonie, w odległości co najmniej 2 metrów od siebie i takoż 2-3 a nawet 4 metrów od naszych uszu. To jest optymalne rozwiązanie dla tych kolumn. Przy takim ustawieniu dostajemy coś, co gra porównywalnie z systemami hi-fi'' Edytowane 23 Września 2008 przez mpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 A co Ci przeszkadza pilot??. Chyba nie burzy Twojego wizerunku głośników??. Przecież to i tak komputerowe głośniczki, więc pilot jest jak najbardziej na miejscu. Mój pilot do Solo 7c działał bardzo dobrze. Inni właściciele Solo 6/7 też za bardzo na niego nie narzekali.To nie temat o Microlabach , ale skoro poruszyles to odpowiem. Nie , nie burzy z tym , ze pilot jest tutaj glownym "operantem" tych glosikow , bawienie sie potami , ktore umieszczone sa z tylu w sytuacji awaryjnej jest smieszne. Nadto sam piszesz w czasie przeszlym , a mnie nie bawilaby sytuacja , gdzie kupuje ML , oddaje bo pilot nie dziala. Nadto 7C to raczej glosniki do pokoju w formie sprzetu do "kina domowego" , a nie po to by trzymac kolo kompa i grac na nich. Od tego masz inne , a skoro tak to pilot w takich 6c jest mi w ogole zbedny. Jesli nie rozumiesz mnie to odpowiem w skrocie : rozne priorytety , wole poty z boku bo przy tym siedze , niz pilota ktory moze pasc , jego ergonomia jest watpliwa (mialem tuner z dokladnie takim samym pilotem , zero wygody) , a przy okazji - z takim samym pilotem padly bratu Genki...przekazniki sie rozlecialy. To nie pierwszyzna Eot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Co to za głośniki? :P http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...HF1200A_20.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 To wyglada na 1250 x2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Wchodzi na to, że Genius aktualnie wydał więcej nowych modeli... I co najśmieśniejsze, wszyskti mają podejżane pokrętła z boku. Można więc wnioskować, że bazuje na konstrukcjach firmy, która produkuje kolumny dla Vigoole :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Pisalem juz o tym , Vigoole , MLe , Genius - one biora ponoc czesci z tych samych fabryk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Na allegro pojawiły się własnie SP-HF 3000A za 172zł. Z testów wynika że grają bardzo dobrze. Tak się zastanawiam czy by ich sobie nie kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Z jakich testów?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2008 Gdzieś widziałem skromny test na jakimś zagranicznym forum, nie pamiętam już jakim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greorgian Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Witam. jaką kartę w niedużych pieniądzach polecalibyście do tych głośników ( na razie brałem pod uwagę sb live 5.1 i audigy 2 zs )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Koledze się chyba tematy pomyliły :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...