Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

Misquamaqus napisał(a):

To nie bylo do Ciebie tylko do mezujsa :). Mam na mysli wypowiedz dotyczaca karty fizyki.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz do Ciebie:

Trudno powiedziec czy warto doplacic do gtx 285 czy brac gtx 280. Zawsze to mniejszy proces technologiczny a co za tym idzie mniej sie grzeje, mniej pradu zere i wyzej kreci.

Gtx 260 216 sp jest slabsza od 280/285 bo ma mniej sp 216 - 240, mniej ROP-ow 28 - 32, mniej TMU 72 - 80, wolniejsza szyne pamieci 448 - 512 no i nizsze zegary, ktorych nie bede opisywal, bo to zalezy od producenta karty.

Ogolnie jest slabsza o jakies powiedzmy 15/20 %.

Dołączona grafika

Czyli 285 od 280 różni się poborem prądu i teoretycznie da się wyżej przetaktować ?

W skali roku ile to będzie złotówek więcej za prąd?

Różnica w cenie między 280 a 285 to ~400zł. Czy taka też będzie różnica w poborze prądu?

A odnośnie taktowania to np 650Mhz / 2300Mhz odnośnie 280'tki, 700/2500 w przypadku 285'tki ile to będzie więcej fps w przypadku powiedzmy callofduty4 1920x1200 przy tych samych parametrach ?

Jeśli ktoś zna odpowiedzi to proszę się podzielić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobór mocy spadł niewiele , to samo z oc wzrosło niewiele(~5%). Ale jak kupisz gtx280 z jakieś szrotowej firmy to możesz trafić na padake , w sumie to dotyczy całej serii gt200. Zmiana chłodzenia dość konkretnie zwiększa możliwości oc.

Troche pokombinowałem zrobiłem sobie nową zapinke pod s1 pod gt200 , po krótkich testach(czekam na radiatory na pamięci i taśme pod radiatory na mosfety) - temp idle 35stopni i krótki stres dwa przejścia gpu bench w crysisie - 46stopni przy jednym wentylu 12cm(1000obr/min). Myśle , że przy dwóch wentylach będzie można temp karty utrzymać na poziomie 50stopni , nie sprawdzałem oc karty , ale zapewne poszło do góry - zwłaszcza shadery.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapinka jest dosyć prymitywna , bo nie miałem już pod ręką więcej blachy by zrobić od nowa , bo ta jest troche pogięta ze względu na różne pomysły. Tak jak widać jedna śruba jest nieco pod kątem - żle wywierciłem otwór :lol2: . Wykorzystałem starą zapinke tzn mocowanie zapinki do podstawy , zdjęcia zrobiłem jak już zmontowałem :wink:. Tak jak widać , pcb nieco wygina ku dołowi ze względu na konkretną długość , przydałaby się rozpórka tylko za bardzo nie ma jak jej zamontować.

post-21833-1237400303_thumb.jpg

post-21833-1237400537_thumb.jpg

post-21833-1237400784_thumb.jpg

Co do temperatur idle 36stopni , stres 52 stopnie przy jednym wentylu 12cm po dodaniu drugiego niezbyt wydajnego 8cm wentyla spadła do 50stopni. Temp sekcji faza 1 - 66stopni , 2 - 67 , 3 - 68. Myśle , że 2*12cm będzie optymale i ciche. Względem stockowego chłodzenia puszczonego na 55% temp spadła o 12stopni w stresie B-) , oc shaderów podskoczyło z 1512 do 1566mhz , pamięc z 2650 do 2700mhz , ropów jeszcze nie męczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackwhite napisał(a):

Panowie możecie sprawdzić u Siebie jakie macie temperatury regulatorów napięcia - ja mam blok EK FC280GTX i tempy sięgają ponad 100 st C - kontakt między blokiem a regulatorami jest kiepski, ale bardziej docisnąć się nie da.

Tak jak już Ci pisałem nie zakłada się termalpadów na pamięci... one skutecznie odpychają blok od rdzenie i sekcji zasilania i dlatego masz takie a nie inne temperatury.... ściągaj jak najszybciej to i zakładaj normalnie tak jak w instrukcji EK :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mardock81 napisał(a):

czyli zmiana w NiBiTor zakladce EXTRA na chocby 1.2v nic nie da? i mam ciekawostke na win xpsp3 grafa lata max 720/1550/1150 a na win 7 juz 740/1575/1150,od czego to zalezy

Tylko prócz ropów nic podkręciłeś(20mhz) , przy 1550 shadery masz na 1566 następny skok jest dopiero przy 1620. Karta kręci się normalnie , ktoś ci nawciskał kitów , że 55nm lepiej się kręcą. Pamięci w 55nm gtx260 kręcą się kiepsko , bo zapodali kości samsunga. Teoretycznie zmiana w nibitorze powinna podnieść napięcie , musisz to sprawdzić w praktyce. Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Side....jak albo czym sprawdzic zmiane napiecia na gpu, gdy podnosze ta wartosc w nibitorze ?.

Dodam, ze przed i po podniesieniu napiecia w nibitorku, mozliwosc ocowania gpu jest wlasciwie identyczna.

Przyznam, ze troche mnie zazdrosc zzera jak patrze na wartosci gpu w kartach gtx 285 producentow evgi...moj gigabyt stabilnie chodzi tylko na 701-707 :(, tam nawet na 740 gpu lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misquamaqus napisał(a):

Side....jak albo czym sprawdzic zmiane napiecia na gpu, gdy podnosze ta wartosc w nibitorze ?.

Dodam, ze przed i po podniesieniu napiecia w nibitorku, mozliwosc ocowania gpu jest wlasciwie identyczna.

Przyznam, ze troche mnie zazdrosc zzera jak patrze na wartosci gpu w kartach gtx 285 producentow evgi...moj gigabyt stabilnie chodzi tylko na 701-707 :(, tam nawet na 740 gpu lata.

U mnie nawet GTX 280 od EVGA przechodzi Vantage przy 792/1620/1334 :wink: ale wiecej nawet nie pomaga podniesienie v...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seba84_2005 napisał(a):

U mnie nawet GTX 280 od EVGA przechodzi Vantage przy 792/1620/1334 :wink: ale wiecej nawet nie pomaga podniesienie v...

Oh shit dojechala do prawie 800 ?? ale to z vmodem czy seria??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misquamaqus napisał(a):

Tylko miernik , bo niestety te pwm na na nowych gtx260 i 285 nie mają możliwości zmiany napięcia pod windą oraz monitoringu napięcia. Masz karte bez tej blachy także masz dostęp bez problemowy do pcb.

File napisał(a):

Oh shit dojechala do prawie 800 ?? ale to z vmodem czy seria??

Woda wodiczka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Side...w takim razie nie bede kombinowac z vcc gpu. Dla podniesienia parunastu mhz nie warto ingerowac w vmody (nibitor nie dziala to tylko vmod by pozostal).

Co innego miec 700 mhz na gpu a co innego 800 mhz....tu jest spora ruznica, a to z szybkimi pamieciami daje efekty.

Kumpel Blacwhite zalozyl LC na gpu i powiem, ze wyglad jest rewelacha no i temperatury po dokladnym zalozeniu bloku ma bardzo przyzwoite.

Tym bardziej, ze chlodzi gpu i cpu na jednej pompce.

Niestety nie stac mnie na wydatek zedu 600/700 zlotych...zal.

Fotka LC od kumpla...chyba sie nie pogniewa :rolleyes:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage
  mezusj napisał(a):

Przede wszystkim dobra cena i całkiem fajny wygląd.

I glosniejsza od referenta , recenzja na TechPowerUpie.

To tylko wyglada , jesli dobrze pamietam to ona nie ma tez zegarow 2D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Palit i Gainward to to samo. Jeden typ z PCL pisal , ze "nie jest to nawet az tak glosne" i potwierdzi tez to , ze Geniek nie ma 2d tak samo jak Palit - to jedna firma i te same karty z innymi naklejkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi