Skocz do zawartości
mefisto21

Lepiej Procka Wymienic Czy Ramu Dorzucić?

Rekomendowane odpowiedzi

mam semprona 2200+ plyte Abit NF7 karte 7600gs i ramu 768mb ddr1

nie chce narazie calego kompa wymieniac tylko cos dorzucić by lepiej net chodzil z roznymi aplikacjami itp jak myslicie dalo bym to cos jak bym cos jeszcze wpakowal do niego??? da sie zwiekszyc wydajnosc w takim starym kompie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 2600 XP Barton

* Model: Athlon XP 2600+

* AXDA2600DKV4D

* Częstotliwość: 1917 MHz

* L2 Cache: 512 KiB

* FSB: 166 MHz

* Mnożnik: 11,5x

* Napięcie: 1,65 V

* TDP: 68,3 W

dobry by byl ten barton i za 145,00 zł

a jak bym cos takiego wsadzil ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ale i tak juz kupilem i dzieki za podpowiedzi:)

to taki barton jest az tak cienki ? ile bym musial wylożyć na porzadnego kompa okolo 2000zl bo oplaca sie tez inwestowc w cos slabego jesli sie chce pograc w cos nowego :)na moim kompie cos tam chodzi w miare , cod4 chodzil znosnie a w sieci chodzi luksio

turoka zainstalowalem wczoraj i mam 20 klatek przy akcji , to moze ten barton cos podniesie w grach ? mi sie zdaje ze ten sempron jest bardzo cienki

Sempron 2400+@athlon mobile 2200+1833MHz wogole juz nie mam takiej konfiguracji bo wymienilem plyte glowna na Abita i wykrywa mi semprona 1500MHZ i zbytnio nie da sie go podkrecic :(

a moze jak bym mial tego bartona to cos da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1.2K masz fajny zestaw złożony przez Sysaka, ale ty wolałeś kupić cpu do od dawna martwej platformy.

Wyrzuciłeś kasę w błoto.

/Tak btw to polskie znaki i interpunkcja nie gryzą.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze procka zamowilem , ale zawsze cos tam da procek do aplikacji ? przeciesz mam semprona 1500MHz a tu bedzie 1913 i barton z 512 kb cache ? moze troche odczuje roznicy ? bo jak gralem w splintel cela duble agent na tym sempronie 2200+ nie bylo zle a jak kumpel przyniusl athlona 2200+ 1833 to o wiele lepiej chodzil

to po co ludzie zmieniali kiedys procki na podstawce A jak to nic nie dawalo ?:) czy poprostu te czasy i postęp w programach i wymaganiach nic nie daje inwestowanie na socket A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie padaka ;] to co miałeś na początku spokojnie wystarczyło do "aplikacji i internetu"

zostawić tą budę do właśnie takiego użytku [może przyda się jak ktoś np z domowników by chciał 'w tym samym' czasie korzystać z PC] i poskładać nowy komputer od podstaw

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za pol roku pomysle nad nowym kompem , wogole to widzialem ceny i chyba wszystko staniało bo 8giga ramu w wawie kosztuje 340zl

teraz jestem rozpaczony bo kupilem tego bartona i nic on nie da :( opchne go najwyzej od razu jak zobacze ze nie podniósł wydajności

mam plyte Abit NF7 i wgram bios merlina z modem L12 i zobacze ile da sie wykrecic jego , ale zapewne te MHz przy starych kompach nic teraz nie dadzą

bo ja wogole go na allegro zamowilem , a jak bym mu napisal ze nie kupuje to zapewne komentarza mi zlego wystawi , a moge jakas kare dostać ? i tak by tego nikt nie kupil od niego bo oddawna z tym stal na allegro itp

a tak wogole to nie kombinuje i nie sciemniam ze mialem poprawe w grze jak athlona wsadzilem 2200+ lepiej mi splintel cell chodzil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz próbować odwołać kupno, wtedy zapłacisz mu prowizję za wystaienie i sprzedaż. Ale wątpie aby to się udało.

Za cenę tego Bartona (no, mniej więcej) miałbyś E2140.

Za cenę ramu mógłbyś kupić 1GB GoodRAM'a (może nawet 2GB?).

Za cenę mobo + lekka dokładka miałbyś Gigabyte'a na P31.

Z grafą również trudno by nie było.

Nowy komp, a o ile lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za bardzo sie spieszylem moglem poczekac na wiecej odpowiedzi od was

a moglem zamiast tego bartona kupic ramu 1GB za 80 zl

albo nic juz w niego nie inwestować

wiecie co juz nie ma co drążyć tego tematu bo juz po ptokach

Bardzo wam dziekiuje za odpowiedzi itp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak go opchne to ramu lepiej kupić?

to najwyzej tego kompa siostrze dam a ja se niedlugo moze cos sprawie

a jaka konfiguracja do gier by byla dobra ? bo ja to sie nie znam na tych nowych procesorach

za 1700 kupi sie cos by crisis chodzil ladnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady. Różnica na Bartku będzie zauważalna w każdej bardziej rozbudowanej aplikacji. Nie mówię o dwukrotnym przyspieszeniu, ale jednak będzie.

Do netu ten komp jest zupełnie wystarczający, podobnie jak do starszych gier. Obecnie siedzę na AXP2000+, 512MB, 68XT i to co potrzebuje, to chodzi - TRD2, CMR2, Q3, UT i kilka nowszych też pewnie ruszy bez oporu.

Pomóc może jeszcze wymiana 256MB na 512MB - więcej ramu + aktywny dual.

Z drugiej strony, jeśli chcesz na tym grać, to 76 już dławi się lekko na AGP. A sA to już słaba podstawa do rozbudowy w tym wypadku, bo jesteś prawie na szczycie konfiguracji.

Zostaw kompa komuś z rodziny, a sam złoż coś na E21xx lub X2 z 2/4GB RAM i 96GT, jeśli to ma ciągnąć najnowsze produkcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co net słabo chodzi mi na tym sempronie no nie az tak bardzo ale widze ze spowalnia mi system jak sciagam z torrentow lub z rapidow i bym cos robil . niewiem czemu kazdy twierdzi ze sempron do netu jest wystarczajacy ?to jest badziewie mi sie zdaje bo jak kupel pozyczyl mi athlona 2200+ to widzialem roznice , zapewne nikt mi nie uwierzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi