Jump to content
Sign in to follow this  
Lanc

Pentium Dual Core E5200 / E5x00

Recommended Posts

Zwiększałeś napięcia MCH? Albo robiłeś coś z pamiątkami?

MCH to NB (northbridge), tak? Ram mam 1066 Mhz tak, jak powinno być i dałem dodatkowo +0.1V (na 992 mhz działały na napięciu normalnym)

Edited by 60Dogg

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy możliwe jest na boxie zmniejszyć czymkolwiek obroty wiatraczka w E5200? te wycie mnie zabija

Tak, da się. Jak w boxowym wentylatorze wejście 4 pin, to podłącz je do 3 pin jakiegoś na płycie głównej.

 

To pomógł by mi teraz może ktoś z moim problemem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nikt nie wie czemu mi się tak dzieje?

 

Mam problem z moim E5200. Gdy przekroczę granicę 3.1 GHz to procesor jest stabilny, testowany Orthosem, ale problem polega na tym, że jak już wyłączę komputer, i załączę go od nowa, to przy ładowaniu systemu raz się włączy, a raz nie. Muszę komputer wtedy tyle razy uruchamiać, aż "trafię" na ten moment że się załaduje system. Gdy miałem równe 3.1 GHz lub mniej to nie miałem w ogóle problemu z tym, i z niczym innym.

Teraz mam 3.33 GHz na napięciu 1.23~V + karakorum.

Dodałem do MCH +0.1V i na pamięci +0.1V i to samo. Tak się zastanawiam czy nie dać na pamięci jeszcze +0.3V (bo nie wiem jak sprawdzić jakie to jest napięcie 'normal' w biosie. Jeśli to jest 1.8V, to powinienem dodać te 0.3V, bo na kościach pisze że pracuję w 1066 Mhz na 2.1V.

Edited by 60Dogg

Share this post


Link to post
Share on other sites

nikt nie wie czemu mi się tak dzieje?

 

 

 

Dodałem do MCH +0.1V i na pamięci +0.1V i to samo. Tak się zastanawiam czy nie dać na pamięci jeszcze +0.3V (bo nie wiem jak sprawdzić jakie to jest napięcie 'normal' w biosie. Jeśli to jest 1.8V, to powinienem dodać te 0.3V, bo na kościach pisze że pracuję w 1066 Mhz na 2.1V.

wgrywałeś nowy bios do mobo ? te gb miały problem z trzymaniem ustawień o/c.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wgrywałeś nowy bios do mobo ? te gb miały problem z trzymaniem ustawień o/c.

To spróbuję wgrać nowy BIOS. Teraz mam wersję F4, to wgrać F5 czy beta F6 czy jeszcze jakiś inny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem z trzymaniem ustawień to miały Ga-P35DS3L rev 1 i P31Ds3L kolejne już nie a co do biosu wpakuj bete jak coś będzie nie halo to się przesiądziesz na F5

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja mam chyba dobrą sztukę :D

 

Na 1.18v robi 3.4GHz , 3.6 robi na 1.21875 (czy jakoś tak) myśle że z 4.4 zrobię ale chłodzenia brak :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja mam chyba dobrą sztukę :D

 

Na 1.18v robi 3.4GHz , 3.6 robi na 1.21875 (czy jakoś tak) myśle że z 4.4 zrobię ale chłodzenia brak :D

Raczej się nie napalaj na to 4.4 :wink: bo mój 4.0 robi przy 1.22v a wyżej zaczynają się bardzo strome schodki :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam, jaka proponowalibyscie plyte pod e5200 ktory robi 4ghz (myslalem nad msi p35 fr lub dfi tez na p35) ? oczywiscie priorytetem jest cena <300 zl, druga sprawa jest taka, ze narazie posiadam tagana 380w 24 + 4pin, wiem, ze jest mozliwosc podlaczenia 4pinow zamiast 8 ale przy wyzszym oc moze byc kiepsko.. prosilbym o jakies rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

e5200 zrobi 4GHz na każdej płycie obsługującej fsb=333 (1333), więc co weźmiesz to będzie ok. Z zasilaczem nie będzie problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam pytanko do speców - jaki szacunkowy wynik podkręcania będzie na tym E5200:

FPO/Batch: Q911A993 S-spec: SLB9T ?

 

Core temp pokazuje revision R0

 

(że made in Malaysia to wiem bo widnieje ten napis :P )

 

Everest ultimate edition trial 5.02.1750 pokazuje VID 1,2875 V gdy mam ustawione 12,5 x 240 czyli 3 GHz.

 

Płyta Gigabyte ep41-ud3l, 2 GB goodram 800MHz CL5 (pewnie najlepiej ustawić na sztywno na 800 MHz?).

Będę wdzięczny za informacje.

 

Niestety na razie nie mogę pokręcić ponad te 3GHz i sprawdzić samemu bo dochodzi do 70 stopni w orthosie...czekam na kuriera z AC freezer xtreme. Help! :)

Edited by wujekChupa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z o/c tego cepa u kumpla.

 

Rewizja to M0 - kupiony w sierpniu ubieglego roku, zaraz po premierze wlasciwie, do tego Gigabyte EP35-DS3L, 2x 2GB OCZ Platinum 1066MHz 5-5-5-15, i sytuacja wyglada nast.

 

Proc dostaje 1.36825V z biosu, wiec sporo. Dzielnik pamieci ustawiony tak zeby wychodzilo ponizej 1066Mhz (bodajze 800 wychodzi juz nie pamietam) i proc na 12.5 x 266 idzie no problem (no - papu duzo), ale na 3.4GHz juz za cholere nie chce (zabawa zrowno FSB jak i mnoznikiem na wszystkie sposoby, napiecie 1.38V - wiecej juz fryzjer nie da rady). RAM'y + 0.1, NB tez +0.1 i FSB + 0.1.

 

Mozliwe ze taka slaba sztuka ? Tym bardziej ze jak wlozylem ja w swoja DFI DK P45-T2RS z Reaperami 1066MHz to tez za bardzo nie hulal, choc te 3.4GHz robil przy 1.35V....

 

BTW troche slabe to moje DFI - malo ustawien w biosie, o strapie moge pomarzyc. Wymianiac toto na P5E,/maximusa na przyklad (lub podobna cena) czy uciulaac do UT P45 na przyszly rok :?: (bo nie zanosi sie zebym mial kase na przesiadke na S1156 - tanie mobo + DDR3 i zmiana nowitkiego Q9550 to troche drozej, poza tym szkoda sprzedawac ze spora strata nowego procka).

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem z trzymaniem ustawień to miały Ga-P35DS3L rev 1 i P31Ds3L kolejne już nie a co do biosu wpakuj bete jak coś będzie nie halo to się przesiądziesz na F5

A jaka masz wersje biosu ??? :damage_wall:

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tym momencie najnowszy, nigdy żadnych problemów zarówno miałem rewizje pierwszą płyty która padła przy updacie biosu bodajże z F5 do F8 (na pierwszych biosach problemy z trzymaniem OC na nowszych już nie) i teraz mam rewizje drugą i też żadnych problemów, ogólnie bardzo fajne mobo tylko mogła by mieć mniejszego vdropa i więcej ustawień od napięcia

Edited by Art385

Share this post


Link to post
Share on other sites

R0 mają wyżej ścianę FSB niż M0? Bo zdaje się mój nie chce iść powyżej 350MHz za sku....a. Aż tak kiepawy by był?

Share this post


Link to post
Share on other sites

SLB9T R0

Q917A896

 

3,8 GHz @ 1,300v (bios) 1,264 (cpu-z) stabilny testowany orthosem, wiecej z niego wyciagac mi jak narazie nie potrzeba

jak bede miał czas to sprobuje znalezc najniższe stabilne napięcie.

Temp 55* po godzinie orthosa (Freezer pro 7)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja sztuka uzyskała 3,66 (11x333) bez zmiany napięcia.

Q911B000 SLB9T

 

Czy różnica 6-7 stopni w idle na rdzeniach to normalka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja sztuka uzyskała 3,66 (11x333) bez zmiany napięcia.

Q911B000 SLB9T

 

Czy różnica 6-7 stopni w idle na rdzeniach to normalka?

W sensie że napięcie zostawiłeś na auto czy ustawiłeś defaultowe ręcznie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napięcia w ogóle nie ruszałem. Jest takie jakie bios sczytał czyli 1,248V. Co do tych różnic temperatur to fajnie że to normalka. Zaczynałem się zastanawiać czy nie trafiła mi się jakaś drętwa sztuka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ustawiać CPU reference i CPU termination? Zostawiać na auto? Chcę podnieść napięcie na vcore i fsb by zobaczyć na ile się e5200 wykręci.

Szukałem w googlach i na anglojęzycznych stronkach o o/c i cięzko coś sensownego znaleźć... moje pytanie - co te parametry napięć robią i jak je ustawić?

 

Na razie na FPO/Batch: Q911A993 S-spec: SLB9T wykręciłem po wstępnych testach w orthosie coś takiego:

Dołączona grafika

 

3,5 GHz @ 1,35V... niższego napięcia póki co nie sprawdzałem... myślę raczej o próbie na 4 GHz ale tu pytanie - jakie jest bezpieczne max napięcie dla tego procesora? Chodzi mi o zalecane do stałej pracy a nie "wytrzyma nawet 1,6... przez 1 minutę :P ". Będę wdzięczny za informacje.

Edited by wujekChupa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co. Chyba że trafisz sztukę co wyżej poleci. Ale na normalnych napięciach i tak często ludzie kończą 3.5/3.6GHz na e5xxx. Szkoda zawracania gitary. Jak już to na coś mocniejszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli masz to 3.5Ghz stabilne i tak jest ustawiony to imho nie ma sensu wymieniać.

 

foh_23 znajdź na kilku poprzednich stronach procki które zatrzymują się na 3.5Ghz. Większość ostatnich e5200 3,7-3,8 robi bez katowania ich napięciem, dopiero później robią się schody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnie bywa ale często też trafiają się padaki. Zresztą 3.7 ile to % względem 3.5GHz? IMO nie warto. Nie odczuje. A niestety nie raz już widziałem sztuki na forach co ledwo 3.5/3.6GHz robiły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.