łopian Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Po prostu masz wysoki vid, nie wszystkie proce mają jednakowe napięcie zasilania. Ewentualnie odpal jeszcze core temp i zobacz vid bo giguś może zawyżać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Przeważnie mają 1,4v i to jest zupełnie normalne. Ale nie ma się czym przejmować bo chodzą i tak na dużo mniejszym napięciu, nawet 1,3v i mniej. A na defaultowym 1,4v można spokojnie dojść do 3,8ghz jak sie nie trafi skaszaniona sztuka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaZZeo Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Czyli spokojnie mogę go kręcić do 3.6ghz nawet nie patrząc na napięcia? A jak się poszczęści to 3.8ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Jak proc jest z tego roku, to pewnie zrobi nawet więcej. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaZZeo Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Jeszcze jedna sprawa... wiem że cool n quiet trzeba wyłączyć w czasie podkręcania. A po podkręcaniu? Nie wiem czy dobrze googluje, ale ponoć po ustawieniu wyższego mnożnika nie da się z powrotem włączyć tej opcji, prawda to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Po podkręcaniu lepiej ofc włączyć (chyba, że nie zależy ci na poborze energii). Co do działania po podniesieniu mnożnika, to zależy to od płyty - musisz sam sprawdzić. Ostatecznie zawsze można kręcić HTT. Edytowane 14 Października 2011 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaZZeo Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Zależy, ale bardziej zależy na tym by nie trzymać go cały czas na maksymalnych obrotach nawet podczas przeglądania netu. Ta opcja po zmianie mnożnika zniknie, czy po prostu po jej włączeniu może działać niestabilnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Pobaw się K10stat zamiast Q'n'Q. Nie wiem czy nie da się w tym programie podnosić mnożnika powyżej def. Mam zablokowany mnożnik. Konfigurować oszczędzanie energii można w nim bajecznie. Q'n'Q daje chyba w idle coś ok 1V a mój procesor w idle schodzi 4x300MHz@0,8V. Domyślnie moje cpu ma 11,5x200MHz@1,4V a pracuje 11,5x300MHz@1,35V. Trzeba poświęcić trochę czasu na konfigurację ale program daje dużo satysfakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Okazało się że wyświetla mi 1.392 V a czasem nawet 1.402 V. Spread Spectrum wylaczony w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
situpdga Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Witam. Mam problem, mianowicie kupilem wczoraj procesor Phenom II X4 965 ktory powinien miec zegar 3,4GHz. Kiedy go zamontowalem i uruchomilem na ekranie startowym jak i w biosie zegar procesora wynosi 803MHz. Czytalem ze niby wylaczenie opcj Cool'n'Quiet w biosie dziala niestety w moim wypadku nie robi to roznicy. Jak sie z tym uporac? Moja plyta glowna AsRock N68C-S UCC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Daj mu coś do roboty, wtedy wskoczy na pełną częstotliwość. Możesz pogrzebać w profilach zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Jesli masz windows 7 to system ustawia taktowanie procesora z technlogia qnq niezaleznie od tego co ustawisz w bios. Jesli chcesz aby procesor nawet w idle pracowal na pelnym taktowaniu musisz zmienic ustawienia planu zasilania, znajdziesz tam zakladke z minimalnym taktowaniem i maksymalnym taktowaniem procesora. qnq przestanie dzialac po recznej zmianie mnoznika. Najlepiej zostawic jak jest o ile nie ma powodow technicznych aby to zmieniac. Edytowane 20 Października 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
situpdga Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 Ogólnie włączanie i wyłączanie c'n'q nic nie dawało. Rozwiązałem jednak problem zmniejszajać mnożnik o 1 ale teraz procesor ma 3,2GHz. Martwi mnie to że nie moge uruchomic komputera juz przy 3.4GHz a takie taktowanie jest domyslnie ustawione przez producenta:(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) To znaczy, że na mnożniku x17 komputer się nie uruchamia. To samo na auto? http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=N68C-S%20UCC płyta nie wspiera tego cpu. Trzeba się liczyć więc z problemami. Edytowane 20 Października 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dresiarz_biczysz Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2011 Mam phenoma ii 965 C2 czyli TPD 140wat. Na 3500 jest stabilny na 4 rdzeniach, 3800mhz osiąga bez core 3 które kończy się na 3600 (OCCt wywala błąd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski1919 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Witam. Otóż mam pewien problem z wentylatorem. Od pewnego czasu zauważyłem, że prędkość obrotów nawet przy obciążeniu są w okolicach 3200-3300RPM, w OverDrive pokazuje, że to połowa z tego co mogę z niego mieć, najgorsze, bo temperatura w szybkim stopniu dobiega do 80C i np. BF3 jest nie do ogrania, cały czas zrywy itp. Najbardziej boję się o sam procesor aby się nie przepalił, możecie mi poradzić co mam zrobić? Cały dzień się głowię i nic. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Zacznij od wyczyszczenia komputera z kurzu. Przy okazji przesmaruj procesor świeżą pastą. Zapoznaj się też z regulaminem forum. Edytowane 5 Listopada 2011 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski1919 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Tak, przepraszam, mój błąd. Raczej to nie wina kurzu, ponieważ ten wentylator powinien chodzić na 5Tyś. RPM. To jest coś w stylu jakby go blokowało, nie może przebić 3300RPM, a jak włączyłem biosa to dwa zera ciągle mrygały (Tak jakby chciały iść w górę, ale je blokuje). Zastanawiałem się aby w biosie ustawić kontrolę przez CPU, w sposób przez Voltage, ale czy to bezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) Przede wszystkim to podaj pełną konfigurację komputera. Po drugie to napisz, jakie masz w ogóle chłodzenie procesora. To od AMD z heatpipe'ami raczej nie ma wentylatora 5000 obr/min. Po trzecie zrób to, o czym pisałem wcześniej. Nie zaszkodzi, a może rozwiąże problem wysokich temperatur. Edytowane 5 Listopada 2011 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski1919 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 AMd Phenom 955 Ati RAdeon HD4890 2x2GB Ram GoodRam Zasilacz 650watt Sweex System Windows Vista 64bit. Heat Pipe- Jest Pytałem się kilku osób na innych forach, osiągali takie obroty, ale z tego co wiem to i tak obroty przy obciążeniu powinny mieć powyżej 4tyś., kiedyś takie miałem jak sprawdzałem, tylko teraz, takie jakby blokowanie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Testował ktoś X4 960: http://techplanet.pl/produkty/procesory/amd-phenom-ii-quad-core-x4-960-am3-box,27565.html ? Ma Turbo Core, tańszy od X4 955 no i jest szansa na przerobienie go w X6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Pytałem się kilku osób na innych forach, osiągali takie obroty, ale z tego co wiem to i tak obroty przy obciążeniu powinny mieć powyżej 4tyś., kiedyś takie miałem jak sprawdzałem, tylko teraz, takie jakby blokowanie. Spróbuj w ogóle wyłączyć regulację wentylatora w BIOS-ie i zobacz, czy wtedy będzie działał na wyższych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski1919 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2011 Nie, nie działa na najwyższych, dalej trzyma się w tym przediale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 Oski1919, nie wymieniałeś w międzyczasie chłodzenia cpu? Jakie masz chłodzenie? BOX od AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Testował ktoś X4 960 2/2 sztuki x4 960 udalo mi sie odblokowac. Jakie konkretnie testy chcialbys zobaczyc? OC - trudno powiedziec, jeden poszedl na 4,2 ghz, drugi nie chce przekroczyc 3,7 ghz... ale dziala na slabej plycie. Da sie je odpalac na dosc niskich napieciach - 1.3 V dla 3,4 - 3,6 ghz nie stanowi problemu, moze da sie zejsc nawet nizej. Mysle, ze lepszy od 955BE ale biorac pod uwage koniecznosc zakupu chlodzenia, mocnego zasilacza i odpowiedniej plyty oplacalnosc i tak jest taka sobie. p.s Ten procesor do, ktorego link podajesz ma chyba zablokowany mnoznik, a jesli to nie jest BE to tdp = 125W. CPU-z po odblokowaniu pokazuje tdp 161 W (http://w89.wrzuta.pl/obraz/1AOivmNLnWt/cpu-z), w przypadku wersji o tdp 125w pewnie moze to byc prawda. Trzeba sie dopytac. Mccomp gdynia ma sprawdzony na ta chwile towar - powinny dzialac na 6 rdzeniach na sensownych napieciach i sie nie przegrzewac. Edytowane 6 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigossi5 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Proszę o pomoc Witam, kupiłem sobie w piątek AMD Phenom II X2 560 BE ,wcześniej miałem AMD Athlon 64 X2 5000 Płyta główna: Gigabyte M61PME-S2 i tu moje pytanie: Dlaczego w wlasciwosciach systemu i przy starcie windowsa (w POST biosu) pokazuje poprawną wartość taktowania (3300mhz) a w testerach typu CPU-Z i innych pokazuje 800mhz? zaznaczam że komputer się tnie , chodzi gorzej niż na starym procku. Pan , tam gdzie kupiłem procka kazał mi formatnąć kompa ponownie , ale tym razem na 64 Bity, nic nie pomogło. Bios płyty głównej mam najnowszy (F5b) , pisze że obsługuje ona tego procka bez problemu.| Moim skromnym zdaniem myślę że to wina płyty głównej i rozważam kupno nowej ( uczę się w technikum informatycznym więc trochę już tam wiem ). Proszę o pomoc! (jeśli da się bez kupowanie nowych części) CoolQuite mam wyłączone oto screen na dowód: [url="http://imageshack.us/photo/my-images/217/97475297.jpg/"]ImageShack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grudzio Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 zarządzanie energią pod windowsem zmień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigossi5 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Zrobiłem tak, ale nic nie wyszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Jak włączysz dowolny program obciążający procesor, to cpu-z nadal wskazuje 800 MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigossi5 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) tak PS. co najciekawsze w trybie awaryjnym pokazuje te 3300mhz w CPU-Z (WTF?) Edytowane 7 Listopada 2011 przez bigossi5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...