Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom II X2 | X3 | X4 | DDR2/DDR3 | AM2+/AM3 | Deneb | Heka | Calisto

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy artykuł o skalowaniu wydajności systemów opartych o PII przy OC poszczególnych podsystemów :

http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=909.

Z podsumowania artykułu wynikałoby, że AMD cały czas ulepsza proces produkcji i prawdopodobnie X4-955 będzie miał 3.2GHz przy Vcore=1.25V :D

Edytowane przez jaketherake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehe, na pewno to całe odblokowywanie różnych rzeczy w procach to marketingowcy zaplanowali. Naaaaaa peeeewnooo.

A nawet jeżeli to dobrze dla kilku procent użytkowników, którzy z tego skorzystają.

Czy na pewno marketing? No nie na pewno, ale jest to możliwe i logiczne. I rozsądne z punktu widzenia AMD. Taniej sprzedadzą część procesorów jako 3 rdzeniowe i jako 4mb ale za to więcej zarobią na chipsetach i praktycznie zmonopolizują rynek chipsetów pod własne procesory co w sumie da większy zysk. No i sumaryczna sprzedaż procesorów się zwiększy. Intel sporą część zysku czerpie z chipsetów a nie tylko z procesorów.

Ludzie kupują to co polecają znawcy a znawcy polecają to co się moduje i co się kręci. Przykład? Kupowałem ostatnio używaną kartę graficzną. Na forach nie polecano 8600GTS tylko 8600 GT sonic palita. W efekcie ceny sonic palita były praktycznie takie same jak GTS. Ja wybrałem GTSa bo po co brać coś co się podkręca do GTSa jak można miec samego GTSa za tyle samo :D

To taki sam mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehe, na pewno to całe odblokowywanie różnych rzeczy w procach to marketingowcy zaplanowali. Naaaaaa peeeewnooo.

Odnosząc się do Twojego stwierdzenia zgodzę się ze swoim przedmówcą @maxymili - gdyż takie zagrywki jak puszczenie info o odblokowywaniu rdzeni / cache napędza sprzedaż. Ludzie zaczynają kojarzyć, że Phenom II to te fajne procesory, w których można pomajsterkować i coś gratisowo odblokować. AMD wbiło już gawiedzi do głowy, że Phenom II się świetnie podkręca - co chwile media pisały o tym jak to PII 940 robi 6, 6.2 czy 6.4 GHz - teraz pojawiły się w pewnym odstępie czasu dwa info odblokowywaniu rdzeni i cache.

Jeżeli to nie strategia, którą układali marketingowcy, to nie wiem co to jest. Jak dla mnie kazać inżynierom zablokować skutecznie rdzenie / cache to nie problem - po coś jednak furtka została otwarta. Zauważcie, że media więcej piszą o Phenom II niż Core i7, a niedługo AMD dostanie od wszystkich portali serię newsów o debiucie nowych, "pełnych" Denebów AM3 - dziś w świat poszło pierwsze info o X4 955 3.2 GHz. Ja w tym widzę bardzo dobry plan marketingowy - AMD odrobiło pracę domową - i to bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja widzę błąd w projekcie, dzięki któremu można odblokować to i owo ;] Nie wierzę w celowość "odblokowywalności". A może ten błąd w TLB rok temu też marketingowcy wymyślili, aby znowu było głośno o AMD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym całym odblokowywaniem rdzeni i cachu to nic innego jak darmowa reklama + marketing szeptany = sukces :)

Jeśli nVidia potrafi skutecznie "uciąć" to co zbędne w rdzeniu w danym modelu to AMD by nie potrafiło zobić tego samego? Wolne żarty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja widzę błąd w projekcie, dzięki któremu można odblokować to i owo ;] Nie wierzę w celowość "odblokowywalności". A może ten błąd w TLB rok temu też marketingowcy wymyślili, aby znowu było głośno o AMD?

Tak, marketingowcy Intela ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nVidia potrafi skutecznie "uciąć" to co zbędne w rdzeniu w danym modelu to AMD by nie potrafiło zobić tego samego? Wolne żarty :)

Potrafi, ale zrobiło gdzieś błąd, który umożliwia odblokowanie. I tyle.

Ale jak? Marketingowcy intela, żeby o AMD było głośno w mediach? Bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że ma to sens. Jak myślisz, czy błąd TLB może być korzystny dla nabywcy, tak samo jak odblokowanie dodatkowego rdzenia?

Rozniosło się, że procesory AMD mają "jakiś tam" błąd, co zabiło sprzedaż procesorów AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rozniosło się jednocześnie, że jest to błąd który an nic nie wpływa, czyli w efekcie wyszło, że zero zmienia a o AMD było głośno, czyli korzystnie dla AMD. Czyli pewnie robota marketingowców AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale informacja o błędzie TLB poszła w świat i zniechęciła wielu potencjalnych nabywców. Druga wiadomość o niewielkim znaczeniu tego błędu przeszła raczej bez większego echa, nawet poprawiona rewizja nie zwiększyła znacznie sprzedaży PH.

Zakładasz, że jak głośno, to dobrze. Pomijasz jednak istotny fakt - błąd TLB był negatywną informacją, a 4 rdzeń za darmo - pozytywną.

Marketing działa tak, że liczy się ta pierwsza informacja, potem ciężko jest daną opinię zmienić.

Nawet jakby się teraz okazało, że zaczęli poprawnie uszkadzać te czwarte rdzenie, to pozytywnego myślenia konsumentów o PH II X3 już nie zmieni.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest takie powiedzenie: nie wazne co mowia, wazne by mowili.

... które raczej dotyczy ludzi, niż sprzętu...

Fakt, że gwiazda jest kontrowersyjna (chyba wiadomo, o kim mogę pisać :wink: ), pozwala jej podtrzymywać zainteresowanie swoją osobą. W przypadku PH... jeśli się mówi, że procesor jest ch...owy, to raczej go nie kupisz, żeby samemu to sprawdzić, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktokolwiek myśli, że korporacja ogranicza się do projektowania / produkowania czegoś i później tylko to reklamuje to jest w błędzie. Każda korporacja ma sztab ludzi, którzy ustalają strategię krótko, średnio i długoterminową, ponadto owy sztab reaguje na działania konkurencji, częśto ma swoje zaufane kanały komunikacji z mediami itp itd.

Ja też myślałem, źe firmy robią tylko to, co widać - jednak marketing to wielka machina, który wręcz pozwala sprzedać coś gorszego, bo np. konkurencja ma gorszą strategię i siłę przebicia w mediach. Przy obrotach liczonych w milionach nie ma miejsca na przypadek. AMD nie jest tutaj wyjątkiem i puszcza jakimś kanałem kolejne info o prockach, by regularnie serwisy branżowe mówiły czytelnikowi: patrz, te Phenom II to fajne są - po n-tej z kolei informacji tego typu w końcu w głowach ludzi interesujących się (nawet minimalnie) komputerami ta informacja się zakoduje, resztę zrobią "znawcy", którzy czytając nieco więcej na ten temat (choć i tak mając niewielką wiedzę) zaczną te procesory polecać swoim znajomym.

Czy oferta AMD jest jakoś super lepsza od tego co oferuje Intel? Jest to dyskusyjne ale pewne jest to, że żadna z firm nie ma gigantycznej przewagi nad drugą, można kupić C2Q i PII i człowiekowi wszystko będzie chodzić. Phenom II ma po prostu dobrą prasę, nie ważne jest, czy jest od C2Q lepszy czy gprszy.

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O TLB ;)

Jest takie powiedzenie: nie wazne co mowia, wazne by mowili.

I mówili w radio PIN, że jednak ważne co mówią. Nowoczesny marketing nie kieruje się już tą przestarzałą metodą byle by głośno było. Metoda ta dobrze działa tylko w przypadku zupełnie nieznanych produktów, które potrzebują jakiejkolwiek reklamy nawet złej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozniosło się, że procesory AMD mają "jakiś tam" błąd, co zabiło sprzedaż procesorów AMD.

Sprzedaz zabila zenujaca wydajnosc spowodowana niskimi czestotliwosciami w modelach startowych. Przez co nikt tych prockow nie polecal i nie chwalil.

Brak sensownego o/c tez nie pomogl (zobaczcie ile darmowej reklamy bylo jak nowe phenomy podkrecano na 5-6 GHz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenom II X4 955 - premiera 20 kwietnia

Taktowanie: 3.2 GHz

TDP: 125 W

Mnożnik: Odblokowany

Cache L3: 6 MB

Wsparcie dla DDR2 i DDR3

Cena: około 200 euro

No i ten news to niestety jest tragedia bo to znaczy , ze na Black Edition w cenie 940 nie ma szans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 200 euro to może być właśnie 200 euro, a 200 euro to 906 zł po obecnym kursie :P więc jak najbardziej nowe BE może być poniżej 1000zł

Ale mi chodzi o to , że bedzie droższy niż obecny BE - nie ważne czy ten obecny będzie po 800 czy 900 czy 1000. Imho będzie ciut (100-150 zeta) tańszy niż q9550

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ma 200 MHz więcej w standardzie - swoją drogą ciekawe czy O/C będzie trochę lepsze. Tak w ogóle skoro 940 to model aktualnie wycofywany z oferty, więc chyba 955 go niejako zastąpi - jako najmocniejszy w ofercie + BE. Nie sądzę, by AMD znacząco podniosło cenę - muszą być konkurencyjni więc obstawiam, że cena będzie rozsądnie skalkulowana.

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=221674

PII 720 BE @ 6188MHz 4 cores enabled :)

Całkiem ładnie, szczególnie, że wszystkie testy szły na 4 rdzeniach. Nie pisałbym, gdyby nie to, że wynik zrobiony na jednym z moich kontenerów B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dal Intela to był pokaz ze AMD jest FE itd... i co wyszło ze c2d tez ma problemy z TLB ( zreszta tylko w jakism tam tescie syntetycznym sie proc wywalał... )

Ale smród pozostał.... napedzony przez fanatyków Intela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na forum AMD po dłuższej nieobecności, jaką płytkę pod phenoma II x4 810, płytka będzie pracować z reszta podzespołów z mojego siga, ma być względnie tania (500zł max ale może być tańsza :)) i pozwalać na oc (czyli wysokie htt i dzielniki pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi