TSRules Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 pytanie czy to być jedyny dysk i ile instalujesz aplikacji, programów, bo jesli masz ssd+hdd to większy niewiele zmieni bo magazyn i tak masz na hdd ... a płacić dwa razy więcej za dysk i trzymac na nim tapetki i filmy to nie ma sensu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 pytanie czy to być jedyny dysk i ile instalujesz aplikacji, programów, bo jesli masz ssd+hdd to większy niewiele zmieni bo magazyn i tak masz na hdd ... a płacić dwa razy więcej za dysk i trzymac na nim tapetki i filmy to nie ma sensu :)Nie do końca tak. Miałem Vectora 128GB. Dysk tylko na Windowsa + 2/3 gry (do wszystkiego innego mam inny SSD i Linuksa). Problemy zaczęły się wraz z Titanfallem który sam z siebie zajmował po premierze ponad 50GB(a jeszcze doszły DLC). Usprawiedliwić nowego zakupu nie potrafiłem i jakoś dawałem radę, ale w końcu Vector mnie wyręczył, zaczął się kaszanić i dostałem zwrot pieniędzy :) Teraz mam Samsunaga 850Pro 256GB i zastanawiam się na ile mi to 256GB wystarczy... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam. Mam płytę Asrock P67 PRO3, Plextor 256M6S. Którego sterownika używać? msahci czy iastor i dlaczego? Pozdrawiam, M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comfort Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Sprawdź na swoim komputerze, który zapewnia wyższą wydajność i ten zostaw. W moim przypadku wyższe transfery mam na storahci (następca msahci). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5it Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Iastor szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2014 Gdybyś tak jeszcze zrobił porównanie na tym samym FW... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyskm Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam zakupiłem Samsung 830 128GB, który używam ze starą już dzisiaj płytą ASUS P5KC (socket 775, chipset P35), z nieoficjalnym biosem, który włączył AHCI. Mam z tą płytą problem w postaci częstych bluescreenów (często przy włączniu komputera - potrzebny reset lub podczas wybudzenia z trybu uśpienia). Błędy 0x00000116 lub 0x000000F4 w związku z nvlddmkm.sys (zarówno w ide jak i ahci) Dowiedziałem się, że prawdopodobnie mam starą wersję kontrolera ICH9. Jako, że płyta głowna nie wspiera sata 3 pomyślałem nad kontrolerem sata 3 montowanym w gniazdo PCi-E. Czy taki kontroler rozwiąże problem z bluescreenami, czy jednak nie bo i tak wszystko pójdzie przez płytę główną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dysk używany ? Na początek wrzuć screen ze smarta w odpowiedni temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zamiast kiepskiej jakości kontrolera to już lepiej płytę zmienić na taką z np P45+ICH10R. Wtedy mimo że Sata II to bardzo dobrej jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyskm Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dysk używany ? Na początek wrzuć screen ze smarta w odpowiedni temat http://forum.purepc.pl/topic/240796-smart/?do=findComment&comment=3927478 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jaką masz kartę graficzną? To sprawdzałeś? http://en.kioskea.net/faq/6210-nvidia-nvlddmkm-sys-error-message Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2014 jak dysk zdrowy to jak pisze rafa albo stery grafy, albo antywirus lubi fiksować, sprawdź a w ostateczności reinstalka płyta główna ASUS P5KC to nie jest aż taki znowu złom i tutaj raczej problemu bym nie widział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi89 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Jak u was odczyt/zapis na EVO po ponad dwumiesięcznej zmianie firmware i wykonaniu Samsung Performance Restoration?U mnie w HD Tune było tak:Po zmianie było wszystko git i trzymało ponad 400 i linia była prosta. Dzisiaj natomiast wygląda to tak:Nie ma co prawda igły, ale znów są góry i doliny... A tak chyba nie powinno być.Doszła może jedna, czy dwie gry, ale system/sterowniki bez zmian, a spadek jest widoczny... :sad:Można podejrzewać, że Samsung Performance Restoration pomaga tylko uporządkować dysk i po jakimś czasie problem znowu powraca...Sprawdźcie swoje dyski i podrzućcie test :wink2: Edytowane 31 Grudnia 2014 przez yoshi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2014 Pisałem już o tym wcześniej, sam stosuje dwa razy na miecha i przywraca to wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 tak samo u mnie, ale spadek wydajnosci zauwazalny tylko w hdtach/hdtune - asssd wynik normalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 as ssd miałem niższy tylko za pierwszym razem gdy z tej funkcji nie korzystałem przez kilka miechów, potem już nie robiłem testów bo i po co, zawsze to łączę z czyszczeniem dysku ze śmieci i system już fruwa ładnie prawie dwa roki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 SanDisk Ultra II 120 GB jest polecany,a wersje SanDisk Ultra II Plus 240, SanDisk Ultra Plus N 256 GB są w dobrej cenie.Czy są porównywalne do Plextora M6S i Cruciala 550 256 GB? Znaczy czy są dobre? http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk-ultra-ii-plus-240gb-sata-iii-6-gb-s-sdssdhii-240g-g25-661294/ http://www.ceneo.pl/22578736#mh=Z6W3j8sV900007pVm6xCJlXsq1yjpAziu1yEkyhOQpTqynIrmeJal-AgME1yiv3JhhuGjqI93Urspyq-gGge2dIPkFu_Ag8mwIbFazXZio9Yah9zmlV6xHkoTvJgqvRmVlofAgrKgkLv_BE-m16Z-vEI1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Nie ma czegoś takiego, to są błędy w opisach. Ultra Plus - starszy ale dobry Marvel + MLC http://www.sandisk.com/products/ssd/sata/ultra-plus/ Ultra II - najnowszy Marvel + TLC http://www.sandisk.com/products/ssd/sata/ultra-ii/ Edytowane 1 Stycznia 2015 przez rafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 Panowie ale czujecie te roznice na wykresie w real lajfie ??? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 sys : i5 4690K / Asus Z97I-PLUS, bios fabryczny v.0408 / 16GB, 2x8, G.Skill TridentX 2400 CL10 / iGPU.os : Win7 Prof PL SP1 / nowa instalacja, win czysty, zainstalowane jedynie z www asusa : intel chipset driver v.10.0.16 + intel IRST v.13.1.0.1058 // testy spod systemu. ssd : Crucial MX100 512GB / fw MU01 // x2 / RAID1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Crucial MX200 i BX100 - Nowe serie tanich dysków SSD - PurePC.pl Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Wreszcie coś sie dzieje na rynku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) No i nie ma większych róznic w wydajności pomiędzy poszczególnymi modelami. Marzę sobie by kupić jakaś 512'tkę do tego Cruciala M550 tylko pod gry. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2015 Wreszcie coś sie dzieje na rynku :) Będzie co testować. A jeszcze 850 EVO i nowe Lite On-y jadą :) 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anton Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Pojawił się program do obsługi (narzędziownik) najnowszych Cruciali: http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Crucial-Storage-Executive/td-p/163276 Edytowane 8 Stycznia 2015 przez anton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomparis Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Witam! Mam pytanko czy na płycie Gigabyte Z97 gaming 7 (socket LGA 1150) możliwe jest zainstalowanie systemu na dysku SSD Samsung XP941 256GB M.2? Chodzi czy system będzie się bootował z tego dysku? Mam wątpliwości czy platforma Z97 obsługuje dyski SSD M.2 z 4 liniami? A ponieważ jestem laikiem to proszę mnie nie krytykować że pytanie jest durne, pozdrawiam Edytowane 9 Stycznia 2015 przez tomparis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 Chipset Z97 nie ma problemu z M.2 - zarówno tymi na SATA III jak i PCIe. Znajomy, który jest maniakiem sprzętowym ma system postawiony na Plextorze M6e M.2 128 GB. O ile dobrze kojarzę też ma płytę Gigabyte, ale Gaming 5 (również Z97). Skoro idzie PCIe 2.0 x 2 to czemu miałoby nie pójść 2.0 x 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomparis Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 No właśnie tu mam problem, chodzi o te 2.0 x 4. Co do plextora M6e (bo rozważam zakup miedzy nim a samsungiem) to wiem że postawi się system który będzie bootował. To w takim razie jeszcze dodatkowe pytanie: na samsungu postawie system który będzie startował bez problemu i czy wówczas na tej mojej płycie (chipsecie Z97) w pełni wykorzysta się prędkości Samsunga XP941 256GB M.2? Czy może te prędkości zostaną okrojone? W necie wyczytałem że o ile do Z99 nie ma problemu z bootowaniem i max prędkościami to w Z97 już tak pięknie nie ma, że niby ma to zależeć od płyty. A że się nie znam więc pytam. Wolę dopłacić i kupić samsunga ale mija się to z celem gdy okaże się że system nie będzie bootował lub będą okrojone prędkości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuASY Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 Witam, Tak wygląda mój dysk pod sata 2 Ten sam dysk u kolegi, również pod sata 2 Dlaczego jest taka różnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2015 A jakie macie płyty . Może po prostu masz niezbyt wydajny chipset np. od AMD lub NV albo co gorsza VIA czy ULI , o SiS już nie mówię . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...