rafa Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) "grzmotozord" mi sie bardzo spodobał :lol2: może warto podsunąc nazwe dla Good Drive? OCZ strzela dyskami jak Asus płytami :unsure: EDIT My tu gadu gadu o SSD a tymczasem spadają ceny Velociraptorów. Ale chyba nie mają wyjścia w obliczu taniejących SSD. Raptor miał gorsze warunki na rynku i cena dłuuugo się utrzymywała! Edytowane 25 Czerwca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) no wiem wiem, ja mam w sumie jeszcze latwiej bo w gs1000 sa bardzo fajne szufladki na dyski, wystarczy ze poloze i jest git, myslalem ze cos lepszego mozna wymyslic, ale widze oprocz gotowych rozwiazan pozostaje gumka/gabka albo adaptery ktore sa zbednym wydatkiem. Chyba nie bede kombinowal i zostawie jak jest edit: a co do tego nowego Superszpida to zastanawia mnie czy wszystkie rodzaje ssd beda tak samo supportowane przez OCZ , tzn im wiecej dyskow tym wiecej fw ktore trza pisac (o ile sie nie myle :) ) i po co to? jak dla mnie transfery rzedu 200 w zupelnosci wystarczaja, do rozwiazan zaawansowanych nie desktopowych moze i to ma sens. Edytowane 25 Czerwca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam mam pytanie o edycję rejestru, może mi ktoś napisać, co dla SSD daje edytowanie następujących kluczy? Poradnik na forum OCZ dla XP i Visty. VISTA: Hkey_local_machine\SYSTEM\CurrentControlSet \Control\Session Manager\Memory Management\ Klucz: 1. clearPageFilesAtShutdown (0 na 1) 2. LargeSystemCache (0 na 1) 3. SecondLevelDataCache (wpisanie wartości równej ilości cache L2 CPU w KB) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem Klucz: 4. NtfsDisable8dot3NameCreation (ustawiamy wartość 1) 5. NtfsMemoryUsage (ustawiamy wartość 2) XP: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction Klucz: 6. Enable (zmiana wartości Y na N) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\FileSystem Klucz: 7. Stworzenie klucza NtfsMemoryUsage o wartości 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 U mnie dysk sie "wala" luzem na klasycznych twardzielach. I tak nie wibruje, wazy tyle co piorko i sie jakos strasznie nie grzeje to po co montowac do czegos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 VISTA: Hkey_local_machine\SYSTEM\CurrentControlSet \Control\Session Manager\Memory Management\ Klucz: 1. clearPageFilesAtShutdown (0 na 1) 2. LargeSystemCache (0 na 1) 3. SecondLevelDataCache (wpisanie wartości równej ilości cache L2 CPU w KB) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem Klucz: 4. NtfsDisable8dot3NameCreation (ustawiamy wartość 1) 5. NtfsMemoryUsage (ustawiamy wartość 2) XP: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction Klucz: 6. Enable (zmiana wartości Y na N) HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\FileSystem Klucz: 7. Stworzenie klucza NtfsMemoryUsage o wartości 2 1. Czyszczenie pliku wymiany (pamięci wirtualnej) w trakcie zamykania systemu. 2. Alokowanie maksymalnej wartości pamięci podręcznej systemu i nie zwalnianie jej nawet gdy nie jest potrzebna aby np. przyspieszyć uruchamianie aplikacji - to ustawienie jest domyślne w serwerowych edycjach natomiast w "zwykłych" Windows'ach jest domyślnie wyłączane 3. Zdefinowanie rozmiaru pamięci podręcznej L2 procka 4. Wyłącznie stylu zapisu nazw plików: osiem liter.trzy litery - to taka spuścizna po DOS'ie i systemach na nim opartych jak Windows 3.1, 95, 98, ME - celem zwiększenia wydajności. 5. i 7. Zwiększenie ilość pamięci RAM zarezerwowanej dla systemu plików NTFS 6. Odnosi się zapewne do Prefetech'a czyli defragmentacja tych obszarów na dysku, które mają istotny wpływ na skrócenie i wydajność bootowania systemu operacyjnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Dlaczego owe "Zdefinowanie rozmiaru pamięci podręcznej L2 procka" jest optymalizacją dla SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ustawianie tego akurat nie przynosi żadnych kożyści. Pozatym jest mitem. Według informacji w necie system kożysta z tej wartości jeśli nie wykryje pojemności cache procesora. W praktyce problem dotyczy starych procesorów np. Pentium II a wszystkie nowe CPU sa już bez problemu wykrywane zarówno w XP jak i Vista. Wniosek, możesz sobie tam wstawić wartość odpowiednią dla cache Twojego procka ale w żaden sposób nie wplynie to na wydajność komputera ani sprawnośc SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Dzieki wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Nie wiem czy kogoś jeszcze interesują testy, ale jakby co to Vertex w przebraniu http://www.bit-tech.net/hardware/storage/2...gb-ssd-review/1 A tutaj małe zestawienie ssd (nie ma wszystkich modeli, ale trochę zebrali) :wink: http://www.pcper.com/article.php?aid=736 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 No ba! Pewnie że interesują :) Patriot wypada bardzo ładnie. Szkoda że tak ładnie kosztuje, żeby spadł do poziomu Falcona to byłoby coś. Corsair na Samsungu tez ładnie wypada. A niedługo zapowiadają test Summita. Ciekawe czy będzie róznica do Corsair. Ogólnie dyski bez cache dostaja ładnie po tyłku. Nieraz nawet od HDD, jak np przy tworzeniu mp3. Jestem tylko jednym zawiedziony - jesli idzie o testowanie w grach, jest tylko Crysis a szkoda bo mogłoby być cos do porównania. Różne gry róznie reagują. Czasem głównie czas dostępu gra role a czasem odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 (edytowane) Różne gry róznie reagują. Czasem głównie czas dostępu gra role a czasem odczyt.... a czasem ani jedno, ani drugie - bo np. najdłużej trwa rozpakowywanie plików (jakichś .pak - textur ), inicjalizacja silników (3d, fizyka, AI), sprawdzanie legalnoiści gry na stronie domowej programu..., itp. A najśmieszniejsze jest to że nikt nie patrzy np. na wykresy typu 'disk read, czy IO, które oferuje wiele programów łącznie z systemowym PerfMon-em - wtedy np widać że przez 80% czasu startu gry dysk nic nie "robi" :lol: /edit: błędy... Edytowane 4 Lipca 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Ale chyba nie oczekujesz że podczas testu dysków będa sprawdzać różne ustawienia procesora i wogóle reszty sprzętu jak szybko wypakowuje textury?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Nie popadajmy w paranoję, test w grach jest dość mało miarodajny gdyż gry jak to gry z optymalizacja to maja mało wspólnego. Niemiej szybki dysk ogólnie, nagle w grach nie stanie się wolny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 (edytowane) rafa: ...ależ ja nic nie oczekuję od takich testów - chciałem jedynie zwrócić uwagę że niewiele mają wspólnego z testem wydajności hdd. Przykład: jeśli z 20s ładowania programu 5s to opóźnienia generowane przez system plików ogólnie, to biorąc 10x szybszy dysk otrzymasz 0.5-1s/15.5-16s -> wynik końcowy to niecałe 25% szybciej ;) ...tyle że różnice rzędu 10x nie występują w domowych kompach - optymistycznie przesiadając się z dobrego Raid0 hdd na SSD będziesz miał w porywach może z 3x - co w przykładzie powyżej daje ~5%. Większe różnice to poprostu szybsze CPU, RAM, GPU (jest używane przy pre-kompilacji kodu shaderów) -> wyniki są nieporównywakne między różnymi platformami testowymi. Nicolass: exactly... Edytowane 4 Lipca 2009 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Tak wiem o tych ograniczonym wpływie dysku (sprawa jest tu podobna jak przy zaoszczędzeniu baterii w laptopie z ssd) i nie oczekuje żadnej przesady ale jeden tytuł więcej (taki który dużo wczytuje z dysku) bardziej by mnie zadowolił w teście ;) To że w większości testów wykożystuje się Crysis jakby to była najwazniejsza gra na rynku (mnie aż tak nie urzekła) drażni mnie swoja drogą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Mnie natomiast ciekawi co jest spowodowane baaardzo wolnymi zapisami w grze CM Dirt. Czy jest to wina dysku? 10k i "autozapis" trwa wieki (ok. 3-4s). Czy ktoś sprawdzał na ssd i 7,2k? Wiem, że trochę offtop, ale problem być może leży w kwestii dysku :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Ja wam powiem z własnego doświadczenia, bawiłem się przez ostatni czas OCZ Solid i OCZ Vertex. O ile jakieś programiki, instalowanie czegoś itp pędziły niczym rakieta, to taki Company of Heroes specjalnie na SSD nie przyspieszył. Robiłem testy w oniesieniu do swojej Baracudy i właśnie w grach róznica była z reguły najmniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Nono, ciekawy nius o nowych dyskach Torqx nowych. Zacytuje glownie to co mnie zainteresowalo "Dyski będą sprzedawane z 10-letnią gwarancją a ich MFTB ma wynosić około 1mln godzin." Pierwszy krok ku uspokojeniu luda? :D mam nadzieje ze pozostale firmy robiace ssd pojda za ich przykladem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) Nigdzie tego nie widziałem. Jakbys mógł podzielić się źródłem tej rewelacji. A przy okazji (nasza przyszłość?) test Intel X25-M w Raid 0 z 2 i 4 dysków kontra Fusion-IO na PCIE. To dopiero wypas ;) http://hothardware.com/Articles/Fusionio-v...e-Match/?page=5 EDIT I jeszcze ciekawy teścik OCZ Vertex, Summit (z nowszym i starszym firmware), i Intel X25-M. http://techreport.com/articles.x/17136 Jakby ktoś poszukiwał innego wcielenia nowego Samsunga takiego jak OCZ Summit to pojawił się jeszcze SuperTalent UltraDrive ME. Edytowane 9 Lipca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) hmm to zeby ladnie przekrecic, sprawdz niusy na benczkarku B-) @Fusion WTF is that!!! :D masakra! edit: Currently the 160GB ioDrive we tested lists for $7200 .. przy takiej cenie, to nawet za pare lat nie ma szans zejsc do poziomu normalnosci Edytowane 9 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 hmm to zeby ladnie przekrecic, sprawdz niusy na benczkarku B-) @Fusion WTF is that!!! :D masakra! edit: Currently the 160GB ioDrive we tested lists for $7200 .. przy takiej cenie, to nawet za pare lat nie ma szans zejsc do poziomu normalnosci Hehe, ładna sieczka. :razz: To nie jest sprzęt dla "ludzi", więc nie ma co liczyć że cena spadnie do akceptowalnego poziomu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) :D ale może z czasem... wyobraźcie sobie jaka nas czeka przyszłość! Ile moga trwać różne operacje dyskowe czy odpalanie systemu! Skoro już dziś jest takie monstrum to co za pare lat? :gitarzysta2: Wreszcie po latach praktycznie marazmu (czym jest 10MB/s przyrostu między kolejnymi generacjami o AT nie wspominając) w dziedzinie HDD - wreszcie coś się dzieje. Edytowane 9 Lipca 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) Patriot zapowiada dwa nowe dyski SSD Torqx M28 objęte długim okresem gwarancji Firma Patriot zapowiedziała wprowadzenie na rynek nowej serii dysków SSD - Torqx M28. Będą one dostępne w dwóch wersjach: 128 i 256 GB. Torqx M28 to dyski w formacie 2,5" sprzedawane w zestawie z szyną montażową w formacie 3,5". Nowe modele objęte będą aż dziesięcioletnią gwarancją, co w porównaniu do konkurencyjnych rozwiązań na pewno jest sporym atutem. Najważniejsze cechy nowych urządzeń to: interfejs Serial ATA 3 Gb/s, bufor danych o pojemności 128 MB, prędkość odczytu na poziomie do 220 MB/s, prędkość zapisu na poziomie do 200 MB/s oraz deklarowany czas bezawaryjnej pracy wynoszący milion godzin. Ceny dysków nie są jeszcze znane. za pclab :blink: Proponowalbym zmienienie nazwy tematu na cos w stylu "Dyski SSD" itp... Albo "Wszystko o SSD" Edytowane 9 Lipca 2009 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Jestem bardzo za! Ale Chemiczny się zbuntuje bo on ma wciąż 10k :D może jakoś to połączyć w nazwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Bunt! :D Torqx M28 kolejny Szajsung PB22-J z inną naklejką :) Ten wynalazek jak mu tam Fusion :huh: Do pełni szczęścia tylko opcja bootowania i jazda :D Co do tematu nie mam nic przeciwko i oczywiście zrobię co należy. Temat był zakładany po ujrzeniu cen serii Core która to w czasie premiery miała (za 60GB) cenę taką jak raptor za (300GB, jedyna wtenczas dostępna opcja). Nie ma co marudzić, postaram się jeszcze coś zrobić, ale nie wiem czy czas na to pozwoli :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 :D ale może z czasem... wyobraźcie sobie jaka nas czeka przyszłość! Ile moga trwać różne operacje dyskowe czy odpalanie systemu! Skoro już dziś jest takie monstrum to co za pare lat? :gitarzysta2: Już się dzieje - IBM RM (Race Track Memory) - http://en.wikipedia.org/wiki/Racetrack_memory Obecnie czas dostępu liczony w nanosekundach podczas odczytu i brak zużywania się nośnika z ilością zapisów :D Polecam ciekawy artykuł o pracach nad RM w lipcowym "Świecie Nauki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) brak zużywania się nośnika z ilością zapisów there is heaven :rolleyes: troszke mialem motke, co to za nowy temat o ssd co ma juz 26 podstron a ja nie czytalem!!! :D Edytowane 9 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Nom , napiecie tez... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 (edytowane) Fajnie że tytuł wątku został zmieniony. Hdd do lamusa. :wink: No nie wiem panowie, a jak za kilka mieszków zaczną nam masowo padać? :lol2: ---------- Panowie pytanko. Testy Vertexa wychodzą w porządku, porównywalne z innymi wersjami 32 GB. Wszystko ładnie śmiga, czas dostępu robi swoje. Ale mam problem z transferem przy normalnej pracy. Tzn. jak wypakowuję jakiś film wewnątrz partycji SSD to mu zajmuje tyle samu czasu co na HDD. A w testach mam prędkości kilka razy szybsze. Podobnie jest, a nawet gorzej jak kopiuje jakiś plik np. 700 MB. Żeby zniwelować wąskie gardło, zapodałem Ramdisk. Kopiuje z RD 700 MB plik na SSD i mam prędkość około 20-30 MB/s. :blink: Większe mam jak kopiuje na zwykły HDD. WTF?? Jakieś rady? Edytowane 9 Lipca 2009 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Fajnie że tytuł wątku został zmieniony. Hdd do lamusa. :wink: No nie wiem panowie, a jak za kilka mieszków zaczną nam masowo padać? :lol2: Jeśli Patriot na swoje najnowsze Torqx M28 daje 10 lat gwarancji - to na pewno musiało to być drobiazgowo poparte przez testy laboratoryjne. Chociaż pojemność 128GB pozytywnie wpływa na oszczędzanie poszczególnych komórek podczas zapisywania danych chyba, że ktoś "tankuje zawsze pod korek". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...