rafa Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2014 Plextory są relatywnie drogie ale Seagate, Samsung, Crucial, OCZ można czasem złowić dużo taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) do CLAU. Jakie cło? Jest tylko podatek jaki trzeba zapłacić, chyba że sklep Ci wyśle przesyłkę jako gift, wtedy to inna bajka. Jeśli chodzi o samą przesyłkę to powoli można znaleść sklepy które wysyłają za free do Polski, lub za symboliczną opłatą 10 baksów. Edytowane 11 Maja 2014 przez floyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelSRS Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Witam. Kupiłem Cruciala M500 240GB i porównałem sobie w AS SSD moje wyniki z tymi z testu na purepc http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_crucial_m500_konkurencja_dla_kingston_v300?page=0,3# no i trochę mi brakuje. Chciałbym żeby ktoś kumaty rzucił okiem bo niby dużo nie brakuje ale jak przejrzeć wszystkie wyniki to jednak brakuje. Aha AHCI włączyłem.Komputer jest na AMD więc nie da rady wgrać sterownika AHCI Intela próbowałem więc na zwykłym windowsowym (obrazek 1) oraz na sterowniku AMD do płyty głównej (zdjęcie 2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Trochę brakuję, bo właśnie ta Twoja platforma to zawalidroga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelSRS Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Trochę brakuję, bo właśnie ta Twoja platforma to zawalidroga :) Ale poważnie?? Chodzi o chipset płyty głównej że AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Ale poważnie?? Chodzi o chipset płyty głównej że AMD?Tak. Nie ma się co przejmować. W normalnym użytkowaniu i tak nie zauważysz różnicy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelSRS Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 I tak jestem zadowolony z M500 byłem tylko ciekawy czy uda mi się wyciągnąć prędkości z pudełka. Pozdrawiam i dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buziak Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 No ja po przesiadce z SATA 2 na SATA 3 roznice czuje, ladowanie systemu jest jeszcze szybsze niz bylo wczesniej. Wiem, ze zmiana platformy tez ma jakies znaczenie, ale to najbardziej widze, kiedy odpala sie moj chrome zawalony zakladkami. Na Phenomie x3 720 zajmowalo mu to dobra "chwile" zanim sie odpalil, teraz nawet nie jeknie. Wedlug Magiciana wszelkie predkosci mam w normie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 To głównie zmiana platformy. Chipsety AMD spowalniają trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) kurde, ja mam SATAIII, Cruciala M4, Core i5 lapptopowe NJ56VV i jakoś ten chrome mi się otwiera w cholere długo... Edytowane 13 Maja 2014 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 a próbowałeś na innych przeglądarkach ? może to kwestia programowa (firewall, antywirus, itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comfort Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2014 Ja bym poszedł w Toshibe ale to tylko 10zł taniej od GoodRama! Zostaje Transcend przy czym jest wolniejszy.... Spróbuje w takim razie z tym Transcend SSD340. Jak zamontuje to podziele się na forum z wynikami. Na razie przygotowuje się merytorycznie do instalacji Windows 8/8.1 na SSD. I natrafiłem na bardzo kontrowersyjny temat związany z M$ i jego nowym narzędziem defragmentującym zaimplementowanym w Windowsach 8 i 8.1. Teraz program nazywa się "optymalizowanie dysków". Zmiana nazwy nastąpiła, bo M$ wprowadził nową funkcjonalność - program potrafi optymalizować dyski ssd wysyłając komende TRIM podczas pracy w idle. Problem w tym, że w programie jest bug i raz na jakiś czas wykonuje on też pełną defragmentację SSD, mimo że nie powinien tego robić! W praktyce wygląda to tak, że Windows 8 rozpoznaje dysk SSD, optymalizuje pod tym kątem cały system, a mimo to średnio raz w miesiącu leci na nim pełna defragmentacja. M$ się wypiera i twierdzi, że SSD nigdy nie jest defragmentowane, a wpisy w logach systemowych świadczące o tym że jednak była wykonywana pełna defragmentacja, uważa za nieprawdziwe. http://www.outsidethebox.ms/why-windows-8-defragments-your-ssd-and-how-you-can-avoid-this/ Co myślicie na ten temat? Problem jest dość poważny, bo Windows 8/8.1 coraz bardziej się rozpowszechnia i zamiast coraz lepiej współpracować z SSD de facto je "niszczy"... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2014 myśle, że nie ma co histeryzować przed faktem, w razie coś i tak będzie to widoczne poprzez wyższy zapis, a usługę mozna całkowicie wyłączyć w panelu sterowania, bądź konfiguracji systemu (msconfig) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2014 ... Co myślicie na ten temat? Problem jest dość poważny, bo Windows 8/8.1 coraz bardziej się rozpowszechnia i zamiast coraz lepiej współpracować z SSD de facto je "niszczy"... Ja myślę że to zupełnie bez znaczenia i nie wymaga niczyjej uwagi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Dyski SSD Crucial M500 okazały się niekwestionowanym hitem sprzedażowym i prawdziwą zadrą w tyłku niemalże całej konkurencji, która z niedowierzaniem przecierała oczy obserwując poczynania tego producenta. Nośniki oferują przyzwoitą wydajność w skandalicznie niskiej cenie, która wbrew nadziejom menadżerów innych firm niestety ciągle się utrzymuje. Trzeba przyznać, że Crucial ostro pozamiatał i przyciągnął do siebie ogromne rzesze użytkowników, ale ekspansji bynajmniej nie zamierza ograniczać do modeli M500. Niedawno do sprzedaży trafiła kolejna seria dysków SSD Cruciala, mająca ogromne szanse zebrać podobne żniwo w wyższym segmencie, gdzie dotychczasowa pozycja koncernu była zdecydowanie słabsza. Jeśli współczynnik opłacalności zostanie utrzymany, to Crucial M550 zapewne będzie bardzo groźnym konkurentem dla nośników Plextor M6S i Samsung EVO, zahaczając nawet o Plextor M5P i Samsung SSD 840 Pro. Czy rywale rzeczywiście powinni już pakować manatki? Pytanie jak najbardziej warte odpowiedzi, dlatego przygotowaliśmy test dysków SSD Crucial M550 128 GB i Crucial M550 256 GB. Test SSD Crucial M550 128 i 256 GB - Konkurencja dla Plextor M6S - PurePC.pl Edytowane 17 Maja 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 Więcej dylematów co doradzić niezdecydowanemu jak wszystko tak samo kosztuje i podobnie śmiga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
christo_1 Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2014 a tu mój wynik na samsungu 840 evo 256 na win 8.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Spróbuje w takim razie z tym Transcend SSD340. Jak zamontuje to podziele się na forum z wynikami. Na razie przygotowuje się merytorycznie do instalacji Windows 8/8.1 na SSD. I natrafiłem na bardzo kontrowersyjny temat związany z M$ i jego nowym narzędziem defragmentującym zaimplementowanym w Windowsach 8 i 8.1. Teraz program nazywa się "optymalizowanie dysków". Zmiana nazwy nastąpiła, bo M$ wprowadził nową funkcjonalność - program potrafi optymalizować dyski ssd wysyłając komende TRIM podczas pracy w idle. Problem w tym, że w programie jest bug i raz na jakiś czas wykonuje on też pełną defragmentację SSD, mimo że nie powinien tego robić! W praktyce wygląda to tak, że Windows 8 rozpoznaje dysk SSD, optymalizuje pod tym kątem cały system, a mimo to średnio raz w miesiącu leci na nim pełna defragmentacja. M$ się wypiera i twierdzi, że SSD nigdy nie jest defragmentowane, a wpisy w logach systemowych świadczące o tym że jednak była wykonywana pełna defragmentacja, uważa za nieprawdziwe. http://www.outsidethebox.ms/why-windows-8-defragments-your-ssd-and-how-you-can-avoid-this/ Co myślicie na ten temat? Problem jest dość poważny, bo Windows 8/8.1 coraz bardziej się rozpowszechnia i zamiast coraz lepiej współpracować z SSD de facto je "niszczy"... Ja defragmentuje ręcznie wszystkie dyski, w tym ssd na win7u od początku jego posiadania, w sumie dla kaprysu i nic się nie dzieje. Nawet niech ten program defragmentuje 2x w miesiącu, i co z tego ? Dalej nie zajedzie to w żąden sposób ssd. Przez 4 lata zrobiłem na nim 15TB, Intel ma 6 relokowanych sektorów i śmiga wzorowo. Edytowane 18 Maja 2014 przez CLAU 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 defragmentujesz dysk SSD ? podziwiam :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 Ja też go podziwiam - za normalne podejście do SSD... bo niektórzy to by w ramki najchętniej wsadzili ;) 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 Nie rozumiem - po co defragmentować dysk SSD? Przecież kontroler sam zarządza umiejscowieniem danych w pamięci. Czyż nie? Więc defragmentacja to nic innego jak marnotrawienie "życia" ssd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 Ja wsadziłem ssd i mam to w pompie co system z nim robi. Windows wie, że to ssd i to mi wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 Nie no, ja też. Ale kolega CLAU pisze, że ręcznie defragmentuje SSD dla kaprysu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2014 Otwieram defraga i przeciągnięciem zaznaczam sobie wszystkie dyski - jest szybciej niż jakbym miał klikać je pojedynczo z controlem. Oczywiście wszystkie cache, tempy, hiberfile, pagefile, foldery instalacyjne i gierki są na ssd aby dysk miał co robić, w końcu po to za niego zapłaciłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzymek Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 Przez 4 lata zrobiłem na nim 15TB, Intel ma 6 relokowanych sektorów i śmiga wzorowo. To trzymasz ten komputer w szafie. 4 Lata i tylko 15 TB?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariojas Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 Znowu sie zaczyna :) Ja przez pierwszy rok wyrobiłem 2TB, a teraz po półtora roku i troche roszad z systemami mam 7TB. Tylko się w tej chwili nie zaczynaj zastanawiać czemu ty masz tak dużo - olej, nie każdy używa tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 To trzymasz ten komputer w szafie. 4 Lata i tylko 15 TB?. Trzymam go na sznurku na balkonie. Mam go w laptopie, który używam codziennie i zrobiłem na nim ile zrobiłem. To i tak jest większe obciążenie niż przeciętny typowy komputer do gadu gadu i wiedźmina więc tylko potwierdza to, że ssd są bardzo trwałe i nie ma co ich oszczędzać. A nowe, lepsze i większe kosztują teraz po 300/400 zł. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) oj tam, oj tam, jak ktoś mało ogląda Redtube to ma mniejszy zapis, bo i mniej zapisu w cache przeglądarki Edytowane 19 Maja 2014 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Phi, u mnie 3,1 TB w miesiąc czasu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2014 Plextor M6S SSD review Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...