D.rek Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 a tu opisali na twoje.pc naprawdę super SSD ... To SSD jest zapewne takie super dzięki temu dodatkowemu zasilaniu 6 pin PCI-E :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglysty Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 (edytowane) Panowie - mam ok 900PLN które chce przeznaczyć na SSD - czytam i czytam i im bardziej zagłębiam sie w temat i testy tym jestem mniej zdecydowany jaki konkretnie model sobie kupić... wiem, że moje pytanie jest niżej krytyki z punktu widzenia kultury forumowej bo nie ten dział ale jestem już zdesperowany a właśnie tutaj w tym topiku najszybciej jakiś fachowiec mi cos podpowie bo jesteście non stop "na fali" o SSD. Dysku SSD potrzebuje jako nośnik dla systemu win7 + gry - bo przeznaczenie kompa to: serfowanie po www, granie i filmy czasem jakiś office - żadnych pro przeznaczeń - tylko domowa rozrywka i relaks aha - bardziej zależy mi na wydajności niż na pojemności Edytowane 19 Marca 2010 przez mglysty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 (edytowane) moim zdaniem odpowiedz jest prosta i oczywista 80GB Intel G2 SSD Edytowane 19 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 bezapelacyjnie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Panowie, a co myślicie o Intel SSDSA2MP040G2R5? To jest to samo co Kingstone 40GB? Potrzebuję jakieś 2 x 40GB na 2 oddzielne systemy, ale to muszą być już konkrety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 To samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 tysiące ... ! Dolarów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 ale jaki lans w sygnaturce !!!!!!! Nie do wycenienia !!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawmac Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Witam po przerwie. Kilak dni temu dostałem nowego kompa i tak jak pisałem założyłem dwa SSD Intel 160GB GEN II + inne klamoty ale chodzi o SSD. W skrócie - JA PIER..... Katalog z 320 zdjęciami o wadze około 600kb sztuka ,zaznaczone - pokaż duże ikony - i przewijam sobie ekran i wsyztsko jest wyświetlane w czasie rzeczywistym :) ZERO CZEKANIA. Kopiowanie katalogu z 400 zdjeć z USB memory stick na dysk SSD NIE TRWA ANI SEKUNDY !! Zaznaczasz klikasz kopiuj i MASZ !! Dla mnie super. Nie żałuje ani grosza na tego potworka co kupiłem :) Dla wszystkich co zastanawiają sie nad SSD - WARTO i nie tylko jako dysk systemowy, WARTO równiez jako dysk do pracy. NAPRAWDĘ TO DZIAŁA :) pozdr. dawmac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 To i ja zapytam Kolegow obeznanych mocno w temacie, ale polka minimalnie wyzej : rzedu 300 € - czyli okolice : OCZ Vertex 120GB, 2.5", SATA II (OCZSSD2-1VTX120G) Patriot Torqx 128GB, 2.5", SATA II (PFZ128GS25SSDR) G.Skill Falcon 128GB, 2.5", SATA II (FM-25S2S-128GBF1) Mniej wiecej takie typy na chwile obecna. celem jest uzyskanie jak najlepszej responsywnosci systemu i wygody korzystania. Ale jesli Intel G2 wystarczy to tez sie bede cieszyl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) Poplątałeś fakty - to Intel G2 jest półką wyżej ;) Chyba nie znasz wszystkich modeli, seria M 80GB, 160GB i seria V 40GB. Przy okazji wszystkie te typy wyżej to jeden i ten sam dysk z inną naklejką :lol2: Edytowane 20 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Hmm mam pytanie ktoś może orientuje się skąd na allegro biorą się takie masy oemowych samsungów ? Bo tych ssdków w zasadzie nie ma na skapcu czy sklepach, a na allegro jest tego najwiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Poplątałeś fakty - to Intel G2 jest półką wyżej ;) Chyba nie znasz wszystkich modeli, seria M 80GB, 160GB i seria V 40GB. Przy okazji wszystkie te typy wyżej to jeden i ten sam dysk z inną naklejką :lol2: To juz nie lapie calkiem...: Intel X25-M G2 Postville 80GB, 2.5", SATA II odczyt : 250MB/s • zapis: 70MB/s jakies 190€ OCZ Vertex 60GB, 2.5", SATA II (mniejsza pojemnosc) odczyt: 230MB/s • zapis: 135MB/s dwa razy wiecej cache ok. 150€ Patriot Torqx 128GB, 2.5", SATA II (wieksza pojemnosc) odczyt: 260MB/s • zapis: 180MB/s • Cache: 64MB ok. 305€ pomijajac pojemnosc, Patriot wg. danych ma najwyzszy zapis i odczyt, potem OCZ i Intel G2. A Intel jest najlepszy? Czy moze to inny model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Model dobry. Wybierając SSD zwracaj uwagę na kontroler, a nie liniowy odczyt/zapis. Wybór nie jest taki prosty, że przelecisz kilka testów/stron producenta i już masz odpowiedź. O szybkości działania systemu decyduję kontroler, a konkretnie ilość operacji wejścia/wyjścia i szybkość zapisu małych plików. W tych kategoriach Intel jest nie do pobicia. Indilinx (wszystkie podane prze Ciebie dyski są na nim oparte prócz Intela oczywiście) jest dość starą konstrukcją i pomimo niezłych parametrów (liniowy odczyt/zapis) kuleje w istotnych kategoriach (iops, małe pliki). Jedynie Sandforce może powalczyć z Intelem (i nie zawsze udaję się nawiązać walkę), ale zupełnie inna półka :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) To juz nie lapie calkiem... No nie łapiesz :razz: Uzupełniając wypowiedź chemiczny_ali No to który jest szybszy? Informacje od producentów można między bajki włożyć. Inaczej mówiąc - bujać to my a nie nas :lol: Zwróć uwagę jak słabo wypadają HDD, i gdzie te ich 100MB/s pytam? Poza tym zapraszam na pierwszą stronę... Edytowane 20 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Uzupelniajac odpowiedziedz, to ile razy bedziesz zachwalal random write, ktory nie ma najmniejszego znaczenia dla zwyklego uzytkownika i do niczego nie jest potrzebny. Ile mozna jeszcze o tym sluchac? Naprawde tak ciezko pokazac inne atuty tego SSD? Wiele razy bylo o tym. To co jest najwazniejsze to jest RANDOM READ. To on ma najwiekszy wplyw na prace naszego systemu. Zgadza się? Wiec pokaz prosze wykres random read dla 4kb i watpliwosci chetnych do zakupu odrazu sie rozwieja. pozdro. PS. nowe Intel Rapid Storage do zassania http://www.station-drivers.com/page/intel%20raid.htm Edytowane 21 Marca 2010 przez siwydym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 System chyba też sporo zapisuje małych plików, bez znaczenia to nie pozostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Jak na razie wszystko co mialo dobry random write mialo tez dobry random read wiec nie duza roznica ;) Ale tak z ciekawosci czy ktos mial Vertexa i Intela w kompie i bylby w stanie wyczuc roznice w codziennym uzyciu ? Bo tak u siebie to o ile widze roznice miedzy Kingstonem 40 a Warpem sprowadzaja sie do ciut szybszy loadingow windowsa i braku stutteringu. Edytowane 21 Marca 2010 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydym Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) System chyba też sporo zapisuje małych plików, bez znaczenia to nie pozostaje. System bardzo malo zapisuje. Sa to ilosci marginalne nie majace zadnego wplywu na wydajnosc. Wez jeszcze pod uwage fakt robienia optymalizacji systemu specjalnie pod SSD, ktore prawie do zera ograniczaja zapis na dysku. @Michaelius Warp jest jednym z pierwszych SSD dostepnych na rynku i w porownaniu do Kingstona 40Gb dzieli je dwa lata i ogromna przepasc technologiczna. Gdyby nie stuttering roznice bylyby ledwo odczuwalne. Ja na codzien uzywam Vertexow i wiele razy mialem mozliwosc wymiany na Intele, ale z racji tego ze zajmuje sie edycja video to wysoki zapis liniowy jest u mnie bardzo pozadany i ich nie zmienilem. Mialem wiele razy u siebie Intela 160GB G2 i w porownaniu z Vertexem w codziennym uzytkowaniu nie jestem w stanie wyczuc , ktory jest szybszy. Ale jak juz wczesniej wspomnialem w edycji video Vertex jest nieporownywalnie szybszy i na wielu znanych stronach wszystkie testy to potwierdzaja. Za dwa lata wiekszosc z nas zapomni i nie bedzie chcialo slyszec o Kingstonie 40Gb a takze o Intelach G2 no i oczywiscie o Vertexach rowniez. Za pare miesiecy beda dominowac SATA3 6Gbps. Niestety ale technika idzie do przodu nieublagalnie. pozdro Edytowane 21 Marca 2010 przez siwydym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Najmocniej przepraszam że cie tak uraziłem Czy teraz już ok? EDIT Ciekawy test, pojedynek najtańszy Intel 40GB kontra najnowszy najtańszy Kingston 30GB. Oba w cenie 125$ Przy okazji jest info że w 4 kwartale tego roku pojawi się Intel V o pojemności 80GB i 25nm pamięciach NAND. EDIT 2 Aby już nigdy więcej nie irytować kolegi siwydym a przy okazji ułatwić poszukującym dysku umieściłem oba wyniki random test na 1. stronie. Edytowane 21 Marca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carflex Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Dysk twardy Intel X-25-M SSD 40GB SSDSA2MP040G2R5 czy takie coś istnieje czy to jest błąd w opisie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Dysk istnieje, a w opisie jest mały błąd tzn dysk to X25-V :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 "The latest: Intel® RST 9.6 will be released this week which includes TRIM support for SSDs. It will support TRIM with SSDs in an AHCI configuration, or with the RAID controller enabled and the SSD is used as a pass through device. An example of this use case is for users that want to use the SSD as a boot drive but still be able to RAID multiple HDDs together to allow for large protect data storage – a great use for the home theater PC. TRIM support for SSDs in a RAID configuration is under investigation and is not included in Intel® RST 9.6." źródło Jeszcze tylko raid z SSD pozostaje ale już jest nieźle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 A do pobrania jest tu: RAID: Intel® Rapid Storage Technology Driver for Intel Desktop Boards Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Mój Intel 40GB ma już przepracowane 1012 godzin: Jestem szalenie zadowolony z zakupu SSD, przyspieszenie systemu jest niesamowite!! Ostatnio posypał mi się system na SSD, wiec zabootowalem z HDD (F3), różnica w działaniu jest miażdżąca... Jeśli ktoś się nadal waha to polecam z całego serca. Dodam tylko ze nie robiłem żadnych optymalizacji oprócz wyłączenia hibernacji i uśpienia... Page File pozostawiłem na ssd. Edytowane 23 Marca 2010 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tester3000 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 .. oprócz wyłączenia hibernacji i uśpienia... Page File pozostawiłem na ssd. Ale cz nie używasz hibernacji czy miałeś z tym jakiś problem, Dla mnie hibernacja jest bardzo ważna , ponieważ mogę wieczorem zamknąć system z wszystkimi otwartymi aplikacjami i otwartymi dokumentami a następnego dnia mogę dalej kontynuować pracę, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Ale cz nie używasz hibernacji czy miałeś z tym jakiś problem, Tak nie używam hibernacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 Pojawiła sie nowa wersja Intel® Solid State Drive Toolbox: Intel® Solid State Drive Toolbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 Dwie sprawy mam, pierwsza to czy polecacie jakiś sklep gdzie można by kupić Intela 40GB, czy brać najtańszy? Druga kwestia, możecie sprawdzić taką kwestię ( ogólnie do użytkowników ssd ) - odpalacie ff i np. z 20 zakładek od razu. Czy lekko przycina aż dogra do końca? Można to zauważyć po obracającym się kółeczku w czasie wczytywania stron. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) Ja prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zamówię 30gigowy wypust kingstona, także opiszę co i jak. Chciałem brać intela, ale ciężko mi dopłacać 1/4 ceny. Po reckach które przeczytałem jestem raczej pozytywnie nastawiony do tej konstrukcji. Edytowane 27 Marca 2010 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...