Skocz do zawartości
Wyspa

Socket 478 (mobo)

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega chce lekko zmodernizowac kompa (pod Fallout 3 :) ) wymieniając mobo aby mozna było wsadzic mocniejszego proceka (teraz jest Pentium 4 1900MHz) (a ma być Pentium 4 Prescott 3400MHz) i chciałem sie zapytac jaka bedzie NAJLEPSZA mobo aby taki procek wszedł? moze byc lepszy procek ale z tego co wiem to na socket 478 ten jest najszybszy (pomijajac wersje EE)... Mobo musi obsługiwac 4GB ramu! (400MHz)... i musi miec karte graficzną na AGP...

Znalazłem cos takiego:

GA-8IPE1000 (rev. 4.x)

http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpulist...ipe1000_4x.html

ale nie wiem czy to dobre... wazne aby była duża mozliwosc OC! im wieksza tym lepsza... pewnie sami mieliscie P4 wiec cos mi doradzicie :-P (nie znam sie dobrze na mobach z czasów pentium 4) :P

Na innym forum znalazlem taki post jeszcze (odnosnie kogos kto tez szukał mobo na s478):

"Polecam niesłuchac kolegi wyżej z tym Asrockiem , jesli chcesz pracowac koniecznie na 478 to bierz albo Abit IC7 /-G/MAX zalezy na co trafisz, jeśli nie Abit to Asus P4C800 lub Asus P4P800 te wymienione płyty to czołówka na 478... niżej są Abit IS7, Asus P4P800SE..... i tylko powyższymi płytkami sie interesuj, nie bierz żadnych Asrock'ów, DFI, MSI (Neo) bo przy tamtych płytkach to poprostu badziew "

P4C800-E Deluxe wydaje sie niezła: http://www.uno.pl/t_10837/p4c800-e_deluxe/

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi chodzi o mobo na socket 478 a nie core duo -> o to pytam i jak ktos zna jakies super mobo to chetnie poslucham i wazne aby ramu taktowanie rzeczywiste było 200MHz

Jak chcesz jakis wypas pod 478 to

http://www.allegro.pl/item417342188_asus_p4p800_x_tanio.html

http://www.allegro.pl/item414114598__s478_...et_zobacz_.html

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit IC7 / IS7

ASUS P4C800 / P4P800

Na Gigabyte GA-8IPE1000-G też nie będzie najgorzej, u mnie nie miała problemów z prowadzeniem P4 na 4.2GHz.

A to, że kupowanie płyty na 478 to idiotyzm to już inna sprawa...

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszym rozwiązaniem było by już złożenie pc na 775, prawdopodobnie w tej samej cenie by miał o wiele lepszego pc. Tak poza tym to widziałem filmy z gry na xbox360 i gra moim zdaniem straciła cały klimat niestety ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strata klimatu to powszechne zjawisko we wszystkich nowszych grach ;/ ah ta komercha ;/

moze i mozna kupic taniej core duo ale traci to cały urok wymiany czesci... a z 1.9 na 3.4 -> @ -> bedzie wielka roznica i od razu tak jakby sie mialo nowego kompa! to wlasnie jest fajne : P a jak ktos ma duzo kasy to moze se od razu kupic najlepszy jaki jest ale brak w tym jakiejś głębi a przynajmniej mi jej brak : P -> lubie akcje z wymianą czesci :) nawet jak wiecej to bedzie kosztowac no akurat w tym przypadku nie mnie bo kolege ale tez robilem taką akcje kiedys ;) i wiem ze uczucie jest fajne ;) chociarz ktos moze powiedziec ze kupno calego nowego kompa jest fajniejsze ;) no ale nie dla mnie chyba ;-) bo przy nowym kompie juz all chodzi na maxa co jest nudne : P a przy dokupowaniu nowych "starych" czesci masz skok wydajnosci bardzo spory co cieszy oko :) a jak all chodzi na maxa to to zabija juz wszystko jakos tak ;) nawet nie trzeba podkrecac ; p

no i swoją drogą to patrzyłem wlasnie tą mobo "Abit IC7 / IS7" i na nią nie wchodzi Prescott (a ten bedzie lepszy do kręcenia) hmmm

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyspa w cenie dobrej mobo na 478 masz już e2160 i jakąś najtańszą mobo, ddr2 też są tańsze niż ddr. Grafiki na pci-e też są zacznie tańsze niż ich odpowiedniki na AGP. A Jeśli kolega chce grać w fallouta 3 to będzie potrzebował minimalnie 7300gt ddr3 i tak w low detalach będzie grał. Dla mnie to jest po prostu strata kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol, bo ty uważasz że wymiana jednaj części jest fajniejsza to chcesz władować kolege w syf na s.478?? sory ale dla mnie poprostu żal...

Nie lepiej jak najtaniej złożyć coś sensownego od podstaw??

E2160

P31-DS3L (jak styknie to P35)

2x2GB A-data EE

jakaś grafa, np 9600GSO 768MB (nie wiem ile jest kasy na to)

Modecom MC-350

I tyle w tym temacie, nic lepszego nie możesz zrobić bo pozostawanie przy wymarłej i mało wydajnej platformie to imo bezsens totalny. Z P4 nawet athlony XP dawały radę, już o A64 nie mówiąc, a ten DC zmiecie presscota jednym pierdnięciem.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy są bardzo 'konserwatywni' i patrzą się na mega- i gigaherce, nie zważając na realne możliwości takiej maszyny. ;)

Koledzy dobrze mówią - za cenę tej modernizacji dostaniesz maszynę lepszą i oszczędniejszą. Wykręcony P4 do granic możliwości zjada niebotyczne ilości prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to moze kupic i core duo a nawet quada jak bedzie miec kase... po prostu chcielismy zlozyc na s478 bo ma sporo czesci związanych z tym soketem (ram, grafe...) ;-) spokojnie... ;-) ale moge mu zaproponowac core duo nie ma problemu ;-) przecierz to nie mój komp ;-) -> On nie ma neta wiec pytalem w jego imieniu tak jakby ;-)

P35-DS3L - 205zl

proc z 200zl?

ram 2x 1gb 170zl

grafa - od 100 do 300? zalezy jaka

calość z 700-900zl

+ zasilacz ze stówke jakis lepszy aby pozniej wymienic procka czyli np taki jak ja mam teraz...

(nie sadze aby miał tyle kasy) - ale jak sie poczeka to bedzie taniec a On za kilka miesiecy najwczesniej kupi ;-) nie wczesniej niz F3 wyjdzie ;-)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok tylko kup nowa plyte - wieksosc to same uzywki - ile podziała?rok?pół?nawet nie wiesz czy przechodzone - ma częsci to niech nie czeka tylko sprzedaje na allegro - nie ma co magazynować złomu

ps.co za ram wybrałęś że jest tak tragicznie drogi?za 200 pln to masz 2x2gb...

grafa?w okolicach 300 gf9600gt - polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem o porzadnym alu-miedz radiatorze na proca - jakiegos ninja czy mugena czy jak to to ;-) ale to kosztowne ;-) i z pewnoscia sie nie oplaca ale jak wygląda zabójczo na p4 :D -> czytalem ze sie mocno grzeje ale za to kreci sie dobrze... a northwood mniej sie grzeje ale za to slabo sie kreci... czytalem tez ze prescott sie rownomiernie rozgrzewa a northwood grzeje sie nie rownomiernie i ze gdzies w srodku ma ze 120 stopni na jakiejs mini czesci? tak czytalem i przekazuje co wyczytalem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bzdury czytales takie same jak te ze IC7 nie obsluguje presscota -> zajrzyj w moj sig

Swego czasu troszke bawilem sie P4 bo cholernie lubie ta platforme.

Moj sprzecik nr2 ciagnie spokojnie cod4 czy battlefield, ale jest jedno ale... BF2 to juz stary tytul a cod4 ma fajna optymalizacje, nowe tytuly sa juz ciut bardziej obciazajace. Bierz tak jak pisza jakiegos cora i po sprawie, nie ma co inwestowac w przeszlosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedstawiłem koledze wszystkie mozliwe rozwiązania :) -> teraz czas i finanse pokażą ku ktorej opcji sie skłoni :) thx za pomoc -> widac ze w necie duzo bzdur -> trzeba na to uwazac : P

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=151 ( - Socket 478, procesory z FSB 400(tylko Northwood)/533/800MHz, obsługa HyperThreading )

ale to chyba chodzi o FSB 400 tylko :D

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi