Skocz do zawartości
Gość delavego

Geforce GTX 470/480

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne ,z e odczulem.

Nie wiem czy reset sterownika moze byc spowodowany czym innym , a nie uszkodzeniem karty?

Definitywnie jednak karat podczas aplikacji 3D przestawala podawac sygnal na monitor.

Kurcze panowie, po wsadzeniu ATI jak uruchomie Vantage na High to tez mam jakies gwiazdki i lekkie przeklamania obrazu - czy mozliwe ,ze PCIE na mojej plycie pada, lub jest z nim cos nie tak?

Nie resteuje w prawdzie sterowniak, jak w przypadku GTX'a ( tam to bylo po chwili), ale cos nie teges chyba jest?

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem i :mur: dziala dobrze :P

Fakt,z e to tylko PCIE x8 - choc nie ma wielkiej roznicy w FPS - ale dziala i nic sie nie dzieje.

Coz, narobilem zamieszania - plyta idzie na gwarancje - trzeba teraz cos nowego kupic - nie wiem jeszcze co :)

Panowie, teraz inn a sprawa - dlaczego zegary mi spadaja tylko do 405/1800?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyście teraz brali karte w okolicach 1tyś zł co byście wybrali?

gtx 460 hawk 780mhz gpu(ten pierwszy bo drugiego jeszcze nie ma) czy gtx 470 (gigabyte oc te z 3 wentlatorami)?

wydajność obu kart jest chyba bardzo podobna co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, czy ktos sie bawil w ustawianie najnizszego napiecia w trybie 2D dla 470 ? Osobiscie udalo mi sie zejsc na 0.75V, ale na XS znalazlem ciekawa wypowiedz ze realnie nie da sie zejsc ponizej 0.825V ?!?!? Nie wiem, czy autor tej wypowiedzi nie dal rady czy co. Stad moje pytanie jak tam Wasza batalia o tryb ECO :)

Ja u siebie w GTX 480 mam ustawione 0.65V (realnie i tak to nie jest 0.65V) ale spadek temperatury jest kilkustopniowy w IDLE (wiadomo, ze to wartosc baaardzo zalezna)

EDYTA:

@pr1est

Gelida polecam tylko w przypadku OC bez znacznego podnoszenia napiecia (powyzej pewnego pulapu po prostu Gelid sobie nie radzi)

Sa rowniez problemy z dociskiem (ja dalem np. krotsze dystansy ale wtedy trzeba uwazac na dokrecenie srubek bo PCB sie wygina bardzo i mozna uszkodzic)

Podobniez Zalman lepiej daje rade ale jest drozszy....

Proponuje poczekac na Accelero ;)

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie w GTX 480 mam ustawione 0.65V (realnie i tak to nie jest 0.65V) ale spadek temperatury jest kilkustopniowy w IDLE (wiadomo, ze to wartosc baaardzo zalezna)

EDYTA:

@pr1est

Gelida polecam tylko w przypadku OC bez znacznego podnoszenia napiecia (powyzej pewnego pulapu po prostu Gelid sobie nie radzi)

Sa rowniez problemy z dociskiem (ja dalem np. krotsze dystansy ale wtedy trzeba uwazac na dokrecenie srubek bo PCB sie wygina bardzo i mozna uszkodzic)

Podobniez Zalman lepiej daje rade ale jest drozszy....

Proponuje poczekac na Accelero ;)

Podobno w rev. 2 poprawili juz docisk i sposob mocowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o tym Malik

Myslisz, ze od razu bedzie dostepna rewizja 2.?

Jesli wycofaja rewizje 1., to wtedy faktycznie na rynku u nas pojawi sie rew. , a jak nie to niestety... - przyjdzie nam meczyc sie z 'niedorobiona' jedyneczka ;/

BTW u mnie problem z dociskiem zostal rozwiazany wlasnie po zmiane dystansow a pomimo to i tak chlodzenie nie jest w stanie oddac tak duzej ilosci ciepla po dowoltowaniu

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie bylo to oczywiste. Wlaczenie physx w vanatage zawsze dawalo takiego kopa. Temu ludzie ktorzy maja 980x maja taki przyrost pkt.

Mam pytanko, czy ktos sie bawil w ustawianie najnizszego napiecia w trybie 2D dla 470 ? Osobiscie udalo mi sie zejsc na 0.75V, ale na XS znalazlem ciekawa wypowiedz ze realnie nie da sie zejsc ponizej 0.825V ?!?!? Nie wiem, czy autor tej wypowiedzi nie dal rady czy co. Stad moje pytanie jak tam Wasza batalia o tryb ECO :)

Jakiś czas temu o tym pisałem , poniżej 0.8v nie zejdziesz. Jeżeli mierzyłeś miernikiem i masz 0.75v przy vidzie 0.8v tzn , że realne napięcie 2d/3d masz niższe o 0.05v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za posta pod postem, ale znow mam problem z karta.

Wychodzi jednak na to,ze cos nie teges z nia jest, nie zawsze, ale czesto dzieje sie, ze gram i nagle trace obraz, dzwiek leci w tle, ale ekran czarny i dioda od monitora po chwili zaczyna migac?

Czy karat jest dead?Artow nie ma grama, od razu trace obraz.

EDIT:

Chyba jednak karta - ponad 800 errors w OCCT GPU test :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz ma podejrzenia co do tego czy to plyta - skoro na drugin PCIE tez robi to samo.

Poza tym nie sprawdze na drugim kompie bo nie ma nigdzie WCeta, wiec to odpada.

Panowie WTF is going on - 45 furmarka i nic sie nie dzieje.

Ja wymiekam, karta czy nie - zglupialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś ma GIGABYTE GTX 470 GTX470 SUPER OVERCLOCK 1280MB ?

Taktowanie procesora: 700 MHz

Taktowanie pamięci: 3348 MHz

GIGABYTE GTX 470 GTX470 SUPER OVERCLOCK 1280MB Wwa (1280673017) - Aukcje internetowe Allegro

taka jak ta, chodzi mi generalnie o temperatury tej karty w stresie i idle ?

i czy nie ma z nią problemów?

aha i jeszcze jej długość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest bardzo cicha nawet pod maksymalnym obciążeniem. Temp teraz Ci nie podam, bo leży w pudle, i nie mam płyty żeby ją zamontować. Grafa to przeróbka Gigabyte, ciągnie mniej prądu ( jakieś 25 W ) niż stockowa 470, a jeszcze do tego ma fabryczne OC. Cud, miód, malina.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniusia.

A może tu zapytam - skonczyła mi sie skala w afterburnerze. Unnoficial oczywiscie włączony (1), w panelu Nvidii też takty już wyżej nie podejdą. Czym to można przeskoczyć?

Druga sprawa - jak samodzielnie wyedytować bios, żeby dodać max napięcie powyżej 1,09v ? Da sie czy trzeba wziąć gotowy bios od innej karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniusia.

A może tu zapytam - skonczyła mi sie skala w afterburnerze. Unnoficial oczywiscie włączony (1), w panelu Nvidii też takty już wyżej nie podejdą. Czym to można przeskoczyć?

Druga sprawa - jak samodzielnie wyedytować bios, żeby dodać max napięcie powyżej 1,09v ? Da sie czy trzeba wziąć gotowy bios od innej karty?

ad 1. U gory z prawej jest rozszezenie limitu taktowan:

http://download.orbmu2k.de/download.php?id=51

ad 2. Sciagnij nibitor 5.8 i sobie wyedytuj bios.

Rozszez wartosc napiecia do 1.2 volta i wgraj bios do karty.

Jak chcesz, to moge Ci to zrobic, tylko daj bios :smile2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest bardzo cicha nawet pod maksymalnym obciążeniem. Temp teraz Ci nie podam, bo leży w pudle, i nie mam płyty żeby ją zamontować. Grafa to przeróbka Gigabyte, ciągnie mniej prądu ( jakieś 25 W ) niż stockowa 470, a jeszcze do tego ma fabryczne OC. Cud, miód, malina.

Kiedy sprawdzisz temperatury? Właśnie to chłodzenie jest ciche, ale średnio wydajne (5-10 stopni mniej niż na referencie).

Edytowane przez Colin_MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajne jest, różnica w hałasie między tym a referentem z próżni się nie bierze. Do tego OC i mimo wszystko mniejsze temp. Mi głównie chodziło o to, żeby nie mieć suszary. Jak miałem 285 GTX to się dziwiłem, jak ludzie mogą mówić że to jest akceptowalne. Oczywiście są lepsze konstrukcje, ale ja nie mam ochoty rozbierać graf i zmieniać ciach!ły. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm "link". 5 stopni mniej niż referent. Szału nie ma ;-) To chłodzenie jest dość marne (wydajnościowo), ale dzięki temu że zużycie prądu przy 700MHz jest mniejsze niż przy referencie na 607MHz - jakoś sobie radzi.

Ja sobie zakombinuję Zotaca Amp! ze zmianą wentylatorów na 2x92mm BQ SW (żaden problem wymienić, rozbierałem VF3000A), zobaczymy jak to się sprawdzi (przy standardowym Zalmanie temp. to ok.60-65stopni wg testów). Na pewno w idle będę miał ciszę absolutną, jak skręcę obroty (np. do 900). W razie czego da się ustawić nawet 1800rpm a to już wystarczy (fabryczne chłodzenie ma 1300 w idle i ok.1500 w stressie) nawet przy dużym O/C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem w pierwszym momencie, że wymiana tych wentylatorków na jakieś większe z lepszym "powerem" dało by ciekawe rezultaty, ale fabryczne działanie mi odpowiada w 200%. :razz:

Ja jestem zadowolony, ktoś inny nie musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie da sie tych wentylatorów po prostu przyspieszyć? Przecież skoro karta jest cicha to wiadomo że nie będzie chłodna, a i tak jest dobrze, skoro jest cichsza od GTX 275, a to była jedna z najcichszych kart z wyższej półki.

Teraz tylko GF110 z takim chłodzeniem i może być wypas, bo w tej cenie to zdzierstwo za karte o takiej wydajności. GTX 460 nie jakoś strasznie wolniejszy, a kosztuje już blisko połowę (choć widze że w ceneo jest 150-200 zł mniej, to już nie tak źle).

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi