Marcio78 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2011 mam inne pytanko:otoz po odpaleniu FURMARKA temperatura GPU dochodzi do 100 stopni i nastepuje zawias kompa czy to jest normalne w 470 gtx?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Masz jakakolwiek wentylacje w obudowie? Nawet przy 100% furmarka GTX470 nie powienien grzac sie do takich wartosci. Edytowane 16 Czerwca 2011 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcio78 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 dobra pomogl program MSI Afterburner-fan speed dalem na AUTO (max.100%)i po pol godz. wygrzewania na FURMARKU mialem temp.83*C(fan chodzil na 83%-suszara niesamowita) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 Jak miales wczesniej na sztywno zblokowane obroty wentylatora to nie dziw sie , ze karta sie przegrzewala w Furmarku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 furmark to grzałka- gry tak nie wygrzeją grafiki. nowe grafy mają nawet scalaka ograniczającego pobór i takty w furmarku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2011 (edytowane) 480 w Furmanku podobnie 5 stopni więcej a w grach się sype po 30s wiec można se furmanki i inne wsadzić :) Edytowane 24 Czerwca 2011 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) BarsWF dowala 100% permanentne obciążenie grafy i CPU i można go na kilka/kilkanaście godzin wrzucić. Jeśli wszystko jest z temperaturami ok po takim rzeźniku to już nic nie zaskoczy nas w przyszłości nawet 40 stopniowe upały. Test BarsWF około godziny pracy. Konfig z sigu: SLI GTX480 plus i7 920@4GHz w pomieszczeniu temp 30 stopni. Pobór mocy zestawu około 700W. Żadna z gier nie jest w stanie wygenerować takiego obciążenia. Grafy w grach osiągają max 52 stopnie,rzeźnik dociągnął temp do 60 stopni. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Umm... fajnie zasilka trzyma napiecia :) (widac glowa myslala, a nie opininiami sie kierowala -> warto miec lepsze zaplecze zasilania) Temperaturki gpu ponizej mojej 8800gs na hr-03 (5v wentylatorek) :lol2: Ale cpu ma ciepelko..... czy CPU jest po za obiegiem "wody" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) CPU podgrzewane jest przez obydwie grafy i FC na mobo bo to ostatni blok w kolejce przejścia płynu przez obieg. Najwięcej jednak schrzaniło tempy CPU wyjęcie wkładki sprężającej płyn na wejściu do bloku, z wkładką było 8 stopni mniej. Wyjąłem wkładkę bo flow bez niej jest ponad 100% większy (265 l/h zamiast 120 l/h) Blok CPU jest niesamowicie restrykcyjny (ma bardzo gęste finy 0,3 mm). Zwróć uwagę ze testy zrobione były przy 30 stopniowym upale. W czasie grania w Metro 2033 1920x1200 all options full czy Crysis 2 DX11 Full temp rdzeni CPU i obydwu GPU jest w przedziale 52-56 stopni przy temp w pomieszczeniu 23 stopnie. Układ potrzebuje najmocniejszej dostępnej pompy 24V 450 Strong do osiągnięcia takich wyników przepływu. Edytowane 5 Lipca 2011 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Taka super pompa i tylko 265 L ? :P może podziel przepływ na gpu + gpu i powrót na chłodnice i osobno CPU + płyta i powrót na druga chłodnice i potem wszystko do reza ? układ wygląda jak moje made in home :D ja mam pompę i chłodnice po za kompem schowana(pod "biurkiem") :) z pompy "ogrodowej" idzie 12mm rozdziela się na 2x8mm i jedna linia na GPU droga na CPU + NB i z GPU idzie na chłodnice i do zbiornika oraz z CPU + nb idzie na chłodnice i do zbiornika. Zawsze możesz zapodać 3 chłodnice, 3-cia tylko do chłodzenia wody z CPU+NB i nie musi być w cale duża :) - to ze będzie więcej węży + to wydajność :) Żeby nie było że wszystko po za tematem pisze bo jakiś mod się przyczepi :) to: Zapytam jaka jest temp. GPU w której przy max OC na co dzień wam się GPU resetuje ? u mnie to 73-74 stopnie poniżej tej wartości GPU jest stabilne na 900Mhz / 4600Mhz @ 1.138v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Czy napięcie 1,087 jest bezpieczne dla gtx 470? Mam wersję AMP! Zotaca ze zmienionym chłodzeniem jednak gdy dotykam palcem radiatora sekcji zasilania to dosłownie parzy... wentyle na karcie na 70%... Czy nie uważacie że gtx470 ogranicza bardzo przepustowość pamięci? Mój po OC osiąga zaledwie 147 GB/s, a dla porównania mój gtx280 osiągał 160GB/s podobnie jak hd5870... Edytowane 11 Lipca 2011 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Jeśli zadbasz o dobre chłodzenie/temperaturę rdzenia, sekcji zasilania i pamięci, to 1.087V nie będzie straszne. Mam chłodzenie Accelero Xtreme Plus, czyli bardzo wydajne i w grach, smarkach nie zauważyłem problemów przy podobnym napięciu. Jednak do testu OCCT musiałem pokręcić wentylatory na max. obroty, żeby przejść kilka minut testu GPU. Osobiście nie przekraczam teraz 1.040V na co dzień. Nie uważam żeby taktowanie pamięci jakoś ograniczało gtx 470. Wystarczy sprawdzić jak mało daje oc pamięci, w porównaniu do oc rdzenia. Moim zdaniem nie trzeba w ogóle ruszać zegarów pamięci, a dać wyższy zegar rdzenia. Wykręcony do 750-800Mhz na rdzeniu i nawet z pamięciami na def. zegarach to bardzo wydajna karta. Braku wydajności nie zauważam w żadnej grze. Edytowane 11 Lipca 2011 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 W moich poprzednich kartach miałem taki wynalazek jak temp sekcji zasilania, a w gtx470 takiego czegoś nie widzę: No chyba że PCB temp jest temperaturą pamięci i sekcji zasilania.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Bo 470 nie mierzy temperatury sekcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Tylko przy pwm volterra ma się monitoring temp sekcji. Co do temp pamięci to mało istotne , bo kości praktycznie się nie grzeją i są nagrzewane od innych elementów na pcb. Oc pamięci daje kopa wystarczy zapodać AA i wyższą rozdziałkę , a jak ktoś podkręci pamięć ledwo 10% to niech nie spodziewa się super wzrostu. Powtórzę się kolejny ani temp ani timingi pamięci nie ma większego wpływu na oc pamięci , oc trzyma kontroler w gpu. Wyższe napięcie na gpu i niższe tempy to lepsze oc pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Witajcie, mam problem. Kupiłem używanego GTX480, na którym nie da się za bardzo grać :/ Po chwili(czasem 15 minut, czasem godzina) grania w grę(np. Cywilizacja V, Crysis 2) monitor na moment się wyłącza, by po chwili się włączyć z powrotem i pokazać czarny ekran. Gra w tle niby działa, ale obrazu nie ma. PO wyjściu do pulpitu(za pomocą menedżera zadań ubijam grę) na pasku pojawia się komunikat: Driver has Stopped Responding And Recovered. Co to może oznaczać? Minął już 30 dniowy czas gwarancji rozruchowej i nie mogę jej zwrócić :/ Spotkał się ktoś z Was z czyms takim? Czy karta jest uszkodzona? Mówię tu o standardowych taktach oczywiście. Furmark z kolei działa bez problemów przy 850MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Jakie stery? Najlepiej zapodaj 270.61. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Drivery najnowsze ze strony nv. Myslisz ze to nie jest problem sprzetowy? Oby. Narazie nie ma mnie 2 dni w domu wiec sprawsze w piatek. Dodam, ze problem byl znacznie czestszy gdy podlaczylem zasilanie poprzez przedluzki. Po wpieciu bezposrednio pod zasilacz bylo lepiej, ale wczoraj zaczal wariowac nawet na pulpicie:( Zasilacz to Antec TPN 650W wiec nie sadze by nie dawal rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 na furmarka nie patrz odkręć grafę i zobacz czy będzie problem wystepował, w wyżej wymienionych grach 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Wywal te stery , cała masa osób ma ten sam problem co ty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Jakie stery? Najlepiej zapodaj 270.61. Dziękuję bardzo, po zainstalowaniu polecanych przez Ciebie sterowników wszystko działa w porządku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 U mnie te stery najnowsze ze stronki NV działają normalnie nie mam z nimi problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Widać różne komputery - różne problemy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Sęk w tym , że to problem globalny - brak stabilności w trybach dx10/dx11. Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Ale u mnie wywalało też na pulpicie ;) Po wgraniu sterów od Ciebie problemu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie ode mnie tylko od Nvidii :wink: , a ode mnie to znajdziesz na forum , ale póki co tylko 32bit(poprawione trochę błędów). Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Pytanie na szybko, mam GTX 470 ustawiam Core na ponad 720 i furmark działa bez artów. Odpalę grę po paru min arty. Zmniejszam do 700 i mniej dalej to samo. Co dziwne bo wiadomo fur bardziej rozgrzewa, chociaż używa tylko z 10% MEM (tych nie ruszałem). Na pewno tez nie jest za ciepło np: w Crysisie 2, temp. nie dochodzi do 70 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Furmarkiem mozna sie podetrzec. To jest normalne, ze ustawienia z roznych programow testujacych potem okazuja sie niestabilne w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Ok mam jeszcze pytanie, miałem stery 280.xx i przy małym obciążeniu miał tam z 50MHz na GPU i też mało na MEM, przez co było chłodno i cicho. Gdy się trochę więcej potrzebował mocy to się zmieniało na 405, przy obciążeniu na full 607. Zmieniłem stery na 285 beta i były tylko dwie opcje 405 i 607. Wróciłem do 280 i nie ma już opcji 50MHz, cofnąłem się do 275 i nadal to samo. Wie ktoś jak powrócić do trybu "eko" :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2011 Szybkie pytanie. Mam gtx480 ze standardowym chlodzeniem. Podczas grania w bf3 nagrzewa sie do 92-93 stopnie i wentyl wyje juz calkiem glosno. To sa normalne temperatury pracy dla tej karty? Jest sens zmieniac paste? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...