Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Bawię się najtańszym Palitem 768MB.

Na 0,987V (stock) robi ponad 870Mhz, w Crysisie sprawdzałem, a natomiast na 1,087V 930Mhz. W takim wypadku nie opłaca się na stałe podnosić napięcia, temperatura automatycznie +10 stopni.

Na wentylatorze palit za bardzo zaoszczędził. Karta chłodna i wentyl nawet pod obciążeniem starcza na 40%, ale co z tego, jak nawet na minimalnym 40% w 2D wentyl wydaje jakieś sublelne piski.

Całe szczęście, że można odkręcić tą osłonkę razem z wentylatorem (bez dotykania plomby) i na to miejsce przyczepić normalny 80mm (92mm idealnie pokryłby powierzchnię radiatora). Jest cisza i takie same temperatury.

Edytowane przez host

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie tak maja ;) trzeba bylo looknac na YT zanim rozebrales karte.

Any way - ciekaw jestem czy tak jak teraz na karte rozebrana przez Ciebie mozna posadzic universalny bloczek od EK i czy nie trzeba by bylo wtedy jakiegos wentyla na PCB ustawic.W sumie to aluminium (czarne) powino schlodzic sekcje i RAM.

@dr_misiek ty nie zdjales folii z obudowy karty jeszcze :P

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem żeby już teraz zapiąć blok ale potrzebował bym czegoś w rodzaju podkładki pomiędzy blok a GPU ponieważ z tego chłodzenia kilka elementów wystaje dosłownie 1 mm ponad powierzchnię rdzenia, może tego nie widać dobrze na zamieszczonym zdjęciu ale oryginalne chłodzenie w miejscu styku z GPU ma takie wybrzuszenie dzięki czemu nie haczy o wystające elementy, coś takiego:

|..............................|

|___................. ____|

******\________/

A folia rzeczywiście nie zdjęta :wink:

Od początku wiedziałem że karta będzie zwodowana, ale wiadomo pierwsze testy i w ogóle sprawdzenie najszybciej jest zrobić na założonym chłodzeniu, dlatego z reguły nie usuwam ani foli ani innych naklejek B-)

Edytowane przez dr_Misiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawię się najtańszym Palitem 768MB.

Na 0,987V (stock) robi ponad 870Mhz, w Crysisie sprawdzałem, a natomiast na 1,087V 930Mhz. W takim wypadku nie opłaca się na stałe podnosić napięcia, temperatura automatycznie +10 stopni.

Na wentylatorze palit za bardzo zaoszczędził. Karta chłodna i wentyl nawet pod obciążeniem starcza na 40%, ale co z tego, jak nawet na minimalnym 40% w 2D wentyl wydaje jakieś sublelne piski.

Całe szczęście, że można odkręcić tą osłonkę razem z wentylatorem (bez dotykania plomby) i na to miejsce przyczepić normalny 80mm (92mm idealnie pokryłby powierzchnię radiatora). Jest cisza i takie same temperatury.

Mamy tą samą kartę. Ja swoją kupiłem skuszony starym rozstawem otworów 53x53 i dostępnością dużej ilości coolerów z takim mocowaniem. Co z tego, jak przez to, że karta jest krótsza, nic z normalnych chłodziw w normalnych cenach się nie mieści? Najtańsze rozwiązanie, jakie znalazłem, a które nie wymaga cięcia śledzia karty ani coolera, to deepcool v4000 - niedostępny w polsce. Właśnie czekam na info, czy znajomy znajomego ściągnie mi to z reichu, czy nie. Naklejka po paru dniach w większej temperaturze schodzi bez problemu, a po paru tygodniach ponoć sama się może odkleić. Moja leży już bezpiecznie w pudełku. Jak dostane deepcoola, zabieram się za biosa w celu zdjęcia ograniczenia napięcia. Jak nie, zastanowię się nad gelid icy albo mk-13.

Co do gośności stockowego coolera, palit wypuścił biosa, który poprawia rpm wiatraka przy małym obciążeniu. Winny jest brak chłodzenia mosfetów w retailowych wersjach - podgrzewają PCB i zafałszowują odczyty temperatury. Ale nie wiem, czy poniżej 40% wogóle schodzi.

Przy wiatraku 80mm puszczonym na full i max napięciu jakie masz temperatury? I jakie miałeś na stockowym chłodzeniu? U mnie bodajże 78*C przy 900MHz, ale obok karty jest prostopadły wiatrak 120mm, który wyrzuca powietrze znad i spod karty poza obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

/.../

Jak dostane deepcoola, zabieram się za biosa w celu zdjęcia ograniczenia napięcia. Jak nie, zastanowię się nad gelid icy albo mk-13.

Co do gośności stockowego coolera, palit wypuścił biosa, który poprawia rpm wiatraka przy małym obciążeniu.

Nudzi mi sie, to moge zmodyfikowac biosik :)

Napiecie odblokuje, wentylatorek na 20/30% wrzuce i jak chcesz ustawie OC :rolleyes:

Tylko biosa daj, bo tak najbezpieczniej bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymiezam sie do kupna Accelo Extreme Plus na gtx470, czy po zakupienie tego chlodzenia + zestawu montazowego vr003 beda juz w zestawie radiatorki na pamieci + sekcje zasilania? Wiem ze bede musial dokupic tasme termoprzewodzaca i brakuje mi tylko infa o radiatorkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymiezam sie do kupna Accelo Extreme Plus na gtx470, czy po zakupienie tego chlodzenia + zestawu montazowego vr003 beda juz w zestawie radiatorki na pamieci + sekcje zasilania? Wiem ze bede musial dokupic tasme termoprzewodzaca i brakuje mi tylko infa o radiatorkach.

Jest zapinka + radiatory ( pamięci, sekcja zasilania) + śróbki + klej termoprzewodzący + termopad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1,087 dziś zobaczyłem aż 90 stopni, gdzie na 0.987 maks 78 stopni (na palitowym wentylatorze 73, ale bez AA w grach). Różnica jest taka, że przy włączonym AA karta bardziej się grzeje i ostatecznie oc rdzenia schodzi do 860Mhz @0.987V i 910Mhz@ 1.087V.

W budzie jedyny wyciągowy wentylator (oprócz zasilacza) jest 120mm na wysokości procesora.

Wentylator na grafice to Arctic i ma automatyczną regulację obrotów, więc w idle jest chichy. Spróbuję opcję "wyciąganie powietrza", zamiast "dmuchanie" i napiszę, czy to coś dało.

edycja: nic dobrego nie dało

Fabryczny wentylator natomiast ustawiałem na sztywno w msi Afterburner i mniej niz 40% już się nie dało. Jakby w idle schodził do tych 30% zamiast 40%, zostawiłbym go.

Z nowych kart w podobnej cenie, a lepsze są referenty PNY. Palita kupiłem, bo trafiła się tańsza używana lekko.

Edytowane przez host

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryczny wentylator natomiast ustawiałem na sztywno w msi Afterburner i mniej niz 40% już się nie dało. Jakby w idle schodził do tych 30% zamiast 40%, zostawiłbym go.

Dla czego nie zmniejszysz minimalnych obrotow wentylatorka w biosie karty ?

Mozna dac nawet 20 % :gitarzysta:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wow, najpierw SE, teraz Ti, co sie dzieje. Przyznam że te dopiski mi sie niezbyt podobają. To tak jakby wg starego schematu karte nazwać "GeForce 560 GTX Ti".

Ciekawe czy będzie zwykła wersja, różniąca się jedynie niższymi zegarami. Pewnie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi akurat Ti kojarzy sie dobrze, mialem Ti 4200 - to bylo cos na tamte czasy.

Też posiadałem i dobrze wspominam. Ale raczej nie liczę na to, że GTX 560 będzie takim "titanumem" czyli dogoni highend za cenę ze średniej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych kart w podobnej cenie, a lepsze są referenty PNY. Palita kupiłem, bo trafiła się tańsza używana lekko.

Ja kupowałem swojego miesiąc temu (dokładnie 9 grudnia) za 529zł i wtedy był absolutnie najtańszy - i tylko dzięki temu go kupiłem, bo zastanawiałem się nad 5770, a do tego dokładałem raptem 40zł. Co prawda miał być gainward, ale sprzedawca zadzwonił, że dostali pality, ale to jedno i to samo, a nawet lepiej, bo ludzie pisali, że obudowa gainwarda daje jeszcze wyższe temperatury, niż palita. Nota bene widzę, że ceny nieźle podskoczyły, teraz 50zł więcej za palita 768MB...

Palit/gainward ma jedną przewagę względem referenta - 4 fazowe zasilanie (referenty 3). A ponieważ już mam info, że deepcool v4000 opuścił naszych sąsiadów, w których języku wszystko brzmi jak nazwa broni i na początku przyszłego tygodnia mam nadzieję dostać go w swoje łapki, to mam zamiar ten fakt wykorzystać ściągając blokadę napięcia z biosa - dzięki niebiosom, że przynajmniej układu regulacji napięcia palit nie zmienił...

@leven - tylko pytanie, czy ten wiatrak ruszy poniżej 40%, być może nie bez powodu ustawili mu 40% jako minimum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

/.../

@leven - tylko pytanie, czy ten wiatrak ruszy poniżej 40%, być może nie bez powodu ustawili mu 40% jako minimum...

Daj biosik, to sie przekonamy :)

Zreszta jak ustawie 30%, to musi krecic, skoro przy 40% jest "slyszalny".

Napisz co chcesz, zebym w nim pozmienial (napiecie, taktowania, obroty), to sie zrobi w miare mozliwosci.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak karta po zwodowaniu zdaj relacje ?? , ja karte zostawiam na 900mhz przy napieciu 1.10 , w marku jest 6300 punktow , ogolnie troche glosno juz jest , ale halas jakos mi i tak nie przeszkadza wiec ok :) a temperaturka przy tych taktach to 82c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wyciszyłem 480 spitfiere + vrm g2 temperatury w ide nie przekraczają 40c w stresie około 70c (gry) gpu puszczone na 800mhz , zdjęcia zapodam jak złoże wszystko w nowej budzie (haf 922) na razie wcisnąłem to do starego chiefteca, jestem bardzo zadowolony, nie sądziłem że mając gtx480 może być tak cicho (wentyle puszczone na 900-1000 rmp), jednak koszt przedsięwzięcia dość spory około 500zł trzeba poświęcić aczkolwiek bedzie mi to służyło długie lata na kolejnych kartach graficznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu 500 ?

Spitfire -240

zapinka do gf 100 - 40 pl

radiator na sekcje - 80?

wentyl - ok 50 ?

Tak apropo jaki masz wentylator na 480 by ruszal przy 40% ? Zamawiam spitfire'a na dniach i chce dac na niego Gently Typhoona 1850 (startuje od 4,1V podobno)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl póki co to fander 120 wpięty w płytę główną (jutro przybędzie haf 922 i zobaczę czy 200mm z boku da sobie rade na tyle aby spitfire mógł działać pasywnie) jeśli nie to Cooling.pl : Thermalright TY140 - wentylator 140mm PWM [TR100] - 54.89PLN bo to w tej chwili najlepszy 140mm on the world

500 + 240 spitfire + 120 vrm g2 (tylko w yooki.pl znalazłem)+ zapinka 50zł i ewentualny wentyl do którego dałem linka (do tego miałem radiatory bga ocz miedziane + klej arctic silver) to by było na tyle

sideband i Kuba wy mi dyktować nie bedziecie ile i na co mam wydawać pieniadze to raz, dwa myslałem o accelero ale ilość ciepła które generuje gtx 480 jest bardzo duża i trzeba to wyrzucić od razu poza obudowę tak aby resztę elementów nie gotować, u mnie obudowa stoi w pokoju ma być zamknieta a wszystko ma wyglądać schludnie, axp czy zalman 3000f są dobre dla tych co maja kompa na biurku bez obudowy lub co najwyzej w antec skeleton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi