Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marantz5003

którą z tych dwóch kart wybrać? Jak ten msi się kręci? która ma lepsze chłodzenie..

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 560 Ti Super OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl

Karta graficzna MSI GeForce GTX 560 TX-Ti Twin Frozr II OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl

ten gigabyte ma 950mzh czy 1000mhz na rdzeniu bo w testach podają 1000 a w sklepach 950.

To jak to w końcu jest? chcę tego gigabyta z 1ghz. Są dwie wersje? 950mhz i 1000mhz? czy jak bo już się pogubiłem ;(

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tak są dwie wersje - tutaj jest GV-N560SO-1GI-950. Lepsza opcja, bo fizycznie to identyczne karty, a ta jest ciut tańsza a na 1000 się podkręci, jeśli ci to będzie potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Tak są dwie wersje - tutaj jest GV-N560SO-1GI-950. Lepsza opcja, bo fizycznie to identyczne karty, a ta jest ciut tańsza a na 1000 się podkręci, jeśli ci to będzie potrzebne.

Czy w tych kartach można fleshować bios i czy są już odpowiednie narzędzia do tego?

która z tych dwóch kart jest lepsza? brać msi czy gigabyte? jest pomiędzy nimi jakaś różnica w budowie? lepsza sekcja lepsze pamięci? która lepiej się kręci?

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podpowie mi ktoś jak wgrać bios do mojego Zotac`a z tego linku ?

techPowerUp! :: VGA Bios Collection: Zotac GTX 560 Ti 1024 MB

edit:

znalazłem taki opis

Flashowanie BIOS w kartach nVidia:

- Przywracamy wszystkie domyślne ustawienia karty i wyłączamy programy do jej overclockingu.

- Nagrywamy na czystej dyskietce program nvflash.exe, oraz plik z nowym BIOS, który zamierzamy wgrać.

- Resetujemy komputer i włączamy go z przygotowanej przez nas dyskietki.

- Za pomocą komendy nvflash.exe –b=1 stary.rom wykonujemy kopie bezpieczeństwa firmware’u.

- Wpisujemy polecenie nvflash.exe bios.rom (gdzie bios.rom to nazwa nadana przez nas plikowi z nowym BIOS z rozszerzeniem rom) i postępujemy zgodnie ze wskazówkami programu.

- W wypadku gdy powyższa metoda nie zadziała należy posłużyć się komendą z dodatkowymi parametrami: nvflash.exe –f bios.rom –u –p. Komenda ta nakazuje programowi wgranie BIOS pomimo braku zgodności typu układu i producenta.

- Restartujemy komputer.

wszystko rozumie ale ja mam pliki *.bin a nie *.rom

po co chce wgrać ten bios a no po to aby karta nie chodziła non-stop na 50% mocy bo Zotac jako jedyny nie ma profilu Low Power.

Performance Level 0

Core Clk: 51.00 MHz

Mem Clk: 68.00 MHz

Shader Clk: 101.00 MHz

Voltage: 0.9500 V

Edytowane przez seku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Koledzy powiedzcie mi proszę jak to jest z tym sli? Ponieważ napaliłem się na tą nową płytę pod buldożery na 990 FX i wyczytałem, że wreszcie zadziała tam sli to pomyślałem sobie, że pozbędę sie aktualnej płyty proca i ramu (zrzucę te części do komputera mojego młodego), a sam kupię płytę, proca i ram (już ddr3). Pomyślałem także o sli na dwóch gtx 480/AXP. I tu zonk bo pomimo dużej obudowy jaką posiadam to co prawda jedna karta wchodzi bez problemu to na mojej aktualnej płycie np druga już by nie weszła (nisko położony drugi slot PCIEx16- pomijam aktualny brak współpracy sli). Zacząłem przeglądać ogólnie płyty główne z górnej półki i widzę na nich dość dużą ilość slotów PCIE ale nie jestem pewny czy jest pełna dowolność w ich obsadzeniu aby obsłużyć pełne x16 na dwóch kartach? W grę wchodzą dwa sloty pcie (najbliższe procesora ale po uwzględnieniu niemałej grubości karty gtx 480 AXP). Może trochę zagmatwałem ale czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Bulldozery ponoć opóźnione do sierpnia, więc zamiast SLI już chyba lepiej poczekać na 28 nm, które niby mają być w tym roku. Chyba ci nie brakuje aż tyle wydajności żeby sie palić z kupnem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadzil ktos 480GTX a AXP do obudowy Fractal Design R3 Midi? Producent zapewnia, ze wejdzie karta o dlugosci 29cm, AXP na 480GTX ma wlasnie dokladnie 29cm, ale chce sie upewnic, nie chce brac full tower jak nie musze B-)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadzil ktos 480GTX a AXP do obudowy Fractal Design R3 Midi? Producent zapewnia, ze wejdzie karta o dlugosci 29cm, AXP na 480GTX ma wlasnie dokladnie 29cm, ale chce sie upewnic, nie chce brac full tower jak nie musze B-)

nie wiem jak fraktal desing ale do haf922 wchodzi bez problemu a buda w sumie nie jest jakaś wielka, do tego przewiew konkretny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam taki sam dylemat. Kupiłem synowi tą obudowę i jak zmierzyłem to max długość karty to 30 cm. Niestety dokładnie tyle ma gtx 480 po montażu axp. Może wejdzie na wcisk ew. z podgięciem blachy gdzie osadza się dyski ale tego nie sprawdzałem jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wiertło 3.2 mm, minuta wiercenia, i jest po nitach mocujących koszyk. Ja tak sie pozbyłem koszyka z mojej (blokował większość przedniego wentylatora 140 mm), no ale nie każdy lubi sie pozbywać, bo potem trzeba kombinować z ew. ponownym założeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam taki sam dylemat. Kupiłem synowi tą obudowę i jak zmierzyłem to max długość karty to 30 cm. Niestety dokładnie tyle ma gtx 480 po montażu axp. Może wejdzie na wcisk ew. z podgięciem blachy gdzie osadza się dyski ale tego nie sprawdzałem jeszcze.

Daj znac jak sprawdzisz. Moge wziac fulla, bo jest w tej samej cenie, ale na co mi kolejne kilo blachy, jak jest szansa wepchac to do midi B-)

Idealnie by bylo gdyby sie karta o ten koszyk oparla, bo jest ciezka i boje sie, ze z biegiem czasu wygnie sie PCB i spie**** :lol2:

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędko nie sprawdzę bo czekam na płytę na fx990 pod buldożera. Wtedy dopiero młody dostanie płytę, ram, proca i grafikę. Na razie wszystko siedzi w mojej budzie antec p183. W ogóle nie rozumiem po co w tym fractalu zrobili tyle kieszeni na dyski (i to nie demontowalnych). Przecież jest to już chyba 3 wersja. Nikt nie zgłaszał tych uwag? Poza tym buda bardzo ładnie wykonana ale i tak wolę mojego antca.

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe pytanie. Mniej więcej rok temu kupiłem Gigabyte 460 OC. Ostatnio zaczęły mi brzęczeć co jakiś czas wiatraki gdy karta jest pod obciążeniem. Nie jest to zawsze, ale dosyć często. Pytanie: to się nadaje na reklamację? W sumie nic innego się nie dzieje, czy też cisnąć temat? Przyznam, że dla mnie jest to lekko irytujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworz bude i uruchom cos co obciaza karte.

Jak zaczna "brzeczec" wentylatorki, to zatrzymywuj je pojedynczo.

W ten sposob zlokalizujesz, ktory i czy w ogole to one chalasuja.

Tylko uwazaj na palce, bo lopatki na koncach sa okropnie ostre.

Jak bedziesz zatrzymywac wentylatorki, to palec przykladaj na srodek, a nie na obrzeza lopatek.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien ze to wentylatory a nie cewki?

Otworz bude i uruchom cos co obciaza karte.

Jak zaczna "brzeczec" wentylatorki, to zatrzymywuj je pojedynczo.

W ten sposob zlokalizujesz, ktory i czy w ogole to one chalasuja.

Tylko uwazaj na palce, bo lopatki na koncach sa okropnie ostre.

Jak bedziesz zatrzymywac wentylatorki, to palec przykladaj na srodek, a nie na obrzeza lopatek.

Dzięki, tak właśnie zrobię :) Może faktycznie to cewki. Z tego co zdążyłem poczytać to rzeczywiście często są one problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prędko nie sprawdzę bo czekam na płytę na fx990 pod buldożera. Wtedy dopiero młody dostanie płytę, ram, proca i grafikę. Na razie wszystko siedzi w mojej budzie antec p183. W ogóle nie rozumiem po co w tym fractalu zrobili tyle kieszeni na dyski (i to nie demontowalnych). Przecież jest to już chyba 3 wersja. Nikt nie zgłaszał tych uwag? Poza tym buda bardzo ładnie wykonana ale i tak wolę mojego antca.

Moglbys chociaz przylozyc czy wejdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.025V nie jest wysokim napięciem.

Gdybyś chciał dać 1.2V to byłby sens pytać się czy napięcie nie jest za wysokie.

Z tego co czytałem sama Nvidia nie zaleca przekraczać 1.065...

Te 1.2 to pewnie nie na AC i do benchów, mnie interesują ustawienia na codzien...wiadomo mocy nigdy dość:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Referencyjny gtx 480 z chłodzeniem AXP wchodzi do obudowy fractal design R3 i zostaje jeszcze jakieś 0,5-1 cm luzu. Sprawdziłem bo nie dawało mi to spokoju.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy ktoś dotarł do wiarygodnej informacji w temacie karty: Gigabyte GV-N580SO-15I http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3830#ov

Chodzi mi o to czy jest to 3 slotowe chłodzenie czy 2 slotowe. Śledź niby jest 2 slotowy ale wiatraki mogą jeszcze o jeden slot odstawać. Ile karta może mieć długości?

Jak ta karta hula czy ktoś z Was ją posiada?

I jeszcze jedno pytanie jak myślicie czy można się spodziewać dwuprocesorowej gtx 590 ale z nie referencyjnym (cichszym) chłodzeniem?

Edytowane przez Markus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna przyjac, ze nvidia dopuszcza gorna bezpieczna, nieszkodzaca granice vgpu jako wartosc 1.087V.

Tyle przewaznie pokazuje suwaczek w programach tweakujacych.

Natomiast sam bios oferuje gorna granice vgpu o wartosci 1.21V.

Mozna sobie odblokowac taki zakres w nibitorze, ale jak nie chcesz uzywac wyzszych napiec vgpu niz daje taka mozliwosc np. msiafterburner, to pozostan przy takich napieciach jakie oferuje oryginalny bios, czyli najwyzej 1.087V.

Wlasciwie, nvidia gwaramtuje poprawna prace karty na napieciach, jakie sa ustalone przy zakupie karty.

Zmiany tych wartosci, sa przeprowadzane na wlasne ryzyko i na pewno nie beda honorowane przez gwaranta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Referencyjny gtx 480 z chłodzeniem AXP wchodzi do obudowy fractal design R3 i zostaje jeszcze jakieś 0,5-1 cm luzu. Sprawdziłem bo nie dawało mi to spokoju.

dzieki wielkie! B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie która z tych kart wybrac? Niestety nie widzę w żadnym sklepie gtx560 ti soc 1ghz wszędzie są tylko 950mhz /.../

A czy nie prościej będzie kupić Sapphire Radeona HD6950 1GB i zmodować go na HD6970? Moim zdaniem o wiele bardziej opłacalne rozwiązanie niż GTX 560 Ti SOC.

SAPPHIRE Radeon HD6950 1GB DDR5 256bit PCI-E (11188-01-40G) - Ceneo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi