Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was pytanko.

Kupiłem jakiś czas temu kartę Asus GTX 570 directcu ii.

Wszystko chodzi bardzo ładnie. Kartę testowałem w różnych grach i programach. Niestety przy dwóch tytułach pojawia się problem. Chodzi o Crysis 2 i Just Cause 2. W tych grach pojawiają się artefakty i ekran robi się czarny.

Karta fabrycznie ma podkręcony procesor z 732mhz na 742. Kiedy zmieniam go smart doctorem na 732 (tak na prawdę to 731 bo smart doctor nie umożliwia zmiany na 732) Crysis 2 działa (JC nie sprawdzałem).

Pytanie głównie do posiadaczy tegoż modelu. Czy jest to powszechny problem czy może po prostu mam pecha?

Trochę szukałem, ale rozwiązania nie znalazłem.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta się jakoś szczególnie nie grzeje. Chyba temperatura chyba ani razu nie przekroczyła 70*

Co do starszych sterów to nie wiem bo jak kupiłem kartę to dostępne były 275, a jakiś czas temu zaktualizowałem do 280.

Im więcej szukam tym częściej spotykam się z podobnymi problemami u innych. Niby asus wypuścił bios poprawiający problemy w dx11, ale po pierwsze nic mi to nie pomogło, a po drugie Aliens vs Predator czy Battlefield BC2 działało bez problemu.

Dziś po przeczytaniu wielu postów z for polskich i zagranicznych trafiłem w końcu na radę żeby smart doctorem obniżyć taktowanie. Pomogło, ale jakby nie było jest to drażniące, że asus tak dał ciała.

Czytałem też, że podniesienie napięcia z 1.013 na 1.025 pomaga, ale w to nie mam ochoty się bawić, zwłaszcza, że w sieci krąży sporo informacji i łatwopalności 570-tek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlatego pytałem :P Link

to by wychodziło że karta może być uszkodzona bo szczerze powiedziawszy Asus zawsze się przykładał do produktów a 2 moich znajomych niema problemów z 570 asus-a

ale tu powodów może być wiele i ciężko się dokładnie odrazu wstrzelić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery od nv w trybach dx10/dx11 są niestabilne , spróbuj wrócić do 270.61 , jak nie pomoże to do 266.xx.

280 i 275 mają ten sam problem , na xp dopiero od 275.xx poprawili stabilność.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę na pewno.

Pomijając załamującą mnie kwestię wysyłki nowej karty do serwisu pozostaje jeszcze problem z wyjęciem jej z obudowy :)

Na procku siedzi fortis he1225 i blokuje mi dostęp do tego czegoś odpowiedzialnego za wypięcie karty z płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś moim mistrzem :)

Zainstalowałem 270 i gra hula. Co prawda nie wiem czy nie wywali się za godzinę, ale nie wykrzaczyła się na początku.

Niby te kilka MHz to nie wiele, ale jednak przykro mi było jak musiałem suwaczek przepchnąć w lewo

Jeszcze raz dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Kupiłem w czwartek ASUSa GTX 560 TOP (nawet kupiłem 2, jedną dla siebie drugą dla kumpla). Niestety moja wygląda na zepsutą. W grach pojawiają się artefakty (Crysis, Bad Company 2) lub gry się zawieszają na 15-30s (Borderlands). Furmark zawiesza się lub robi BSOD po max 19min.

Sądzę, ze karta się przegrzewa. Moja dobija do 80stopni gdzie kolegi tylko do 67. Zakładam zatem, że moja po prostu jest źle złożona. Artefakty pojawiają się nawet gry karta ledwo dobija do 60 stopni.

Testowałem różne sterowniki, odkręcałem procesor, zmniejszałem taktowanie karty do stockowego (domyślnie jest 925), podnosiłem napięcie karty i nic nie pomaga. Zasilacz powinien dawać radę bo to BeQuiet! Dark Power 550W (44A na liniach 12V).

Jakieś jeszcze pomysły, czy pozostaje tylko RMA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jest jaki jest

kupiłem 2, jedną dla siebie drugą dla kumpla

(...)

Jakieś jeszcze pomysły, czy pozostaje tylko RMA?

Pozostaje zabrać swoją do kumpla i sprawdzić u niego. Gdy dwie karty będą pracować w takich samych warunkach (to same mobo, zasilacz, warunki chłodzenia) wtedy najłatwiej je porównać i sprawdzić któraś nie jest walnięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje zabrać swoją do kumpla i sprawdzić u niego. Gdy dwie karty będą pracować w takich samych warunkach (to same mobo, zasilacz, warunki chłodzenia) wtedy najłatwiej je porównać i sprawdzić któraś nie jest walnięta.

Taki jest właśnie plan przed ewentualnym RMA, ale chodziło mi jeszcze o to czy czegoś innego może nie przeoczyłem ;) Na razie wywaliłem tego GTX'a i wróciłem do starej karty i wszystko śmiga nawet na tych samych sterach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje zabrać swoją do kumpla i sprawdzić u niego.

2 minuty furmarka i "Driver has stopped responding". Pozostaje zatem tylko reklamacja. Inna sprawa, ze u kumpla moja karta się aż tak nie grzeje, czyli muszę popracować nad wentylacją swojej obudowy, ale to inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was kolejne pytanie.

Jaką temperaturę powinien mieć GTX570 z krowiastym chłodzeniem od asusa?

Włączyłem program evga oc scanner żeby sprawdzić do jakiego stopnia przypali mi kartę

Po 10 minutach:

Artefakty - 0

Temperatura - 77*

Użycie chłodzenia - 31% - 1620 obrotów/min

Zacząłem się zastanawiać czy taka temperatura to mały pikuś i dlatego wentylatory nie kręcą się szybciej? A może coś jest schrzanione?

Edit:

Test furmark podgrzał kartę do 88* i rozkręcił chłodzenie do zabójczych 35% :)

Edit2:

Jak furmarkowi do pary szarpnałem prime95 to w obudowie coś zaczęło wydawać odgłosy przypominające mi mielenie świerszczy %) - podejrzewam, że przy takim obciążeniu PSU odmówiłby posłuszeństwa bardzo szybko

W każdym razie chciałbym się dowiedzieć czy uzyskane temperatury są w normie czy coś jest nie tak

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy testujące typu Furmark zawsze rozgrzewają kartę bardziej niż gry i w normalnym użytkowaniu temperatura powinna być niższa. Zawsze można skorzystać z programu np. MSI Afterburner i ustawić sobie jakieś fajne profile prędkości wiatraków, tak aby podczas obciążenia było to nieco więcej niż 35%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w czasie gry miałem odpalonego gpu-z. Karta miała w tedy 75*

Co do cyrkulacji to nie wiem. Obudowa to fractal design core 3000. Wentylator z przodu wciąga powietrze, a wiatraki z tyłu i na górze powietrze wypychają.

Kable pochowane jak się tylko dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core 3000 ma na starcie dosyć dobrą cyrkulację powietrza, więc to raczej nie to jest powodem. Jest zaś nim najprawdopodobniej mała prędkość wentylatorów karty przy wyższych temperaturach. Tak jak już zostało wspomniane, najlepiej ustawić w MSI Afterburner konkretne prędkości wentylatora przy konkretnych temperaturach. Najważniejsze, aby temperatura karty nie przekraczała 90*.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę podkręciłem obroty.

Teraz przy obciążeniu wkręca się na 40% i temperatura nie rośnie powyżej 61*

normalnie olałbym i 75*, ale wczoraj sypnęło mi artefaktami na zielono, deux ex się zminimalizował i już go nie przywróciłem. Podejrzewam, jednak, że nie temperatura jest tu problemem bo przy paleniu karty programami artefaktów i przy 85* nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi