Lowermann Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Witam, jako że kolega chce zmodyfikować stary komp niewielkim nakładem finansowym proszę was o porady co i jak dopasować żeby było tanio i wydajnie! Poprzedni konfig Duron 900 ecs k7vza agpx4 sdram sdram 256 mb grafika gf2 mx400 codegen 300W nagrywarka cdrw odtwarzacz dvd czytajacy tylko cd :) 40 gb samsung Ostatnio tanim kosztem udało mi się kupić takie podzespoły jak: Radeon ATI 9800 Pro 128 mb/256 bit - 40 zł Płyta główna chyba jedna z lepszych Asus a7v880 agpx8, ddr1 - 60 zł Pamięci ddr1 512mb 400mhz - 25 zł I to narazie tyle, napiszcie jaki tani proc i wydajny najlepiej dokupić do tej płyty, czy może zostawić durona i podkręcić go na 1,2 ghz ?? Co do zasilacza, zapewne będziecie krzyczeć żeby od razu go wymienić, jeżeli tak to na jaki, musi być tani i wydajny oraz uciągnąć taki konfig jak wyżej! Czy będzie coś wąskim gardłem? Chodzi mi tu przedewszystkim o gry! To chyba narazie tyle. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Duron będzie wąskim gardłem, wrzuć tam jakiś Athlon XP Zasilacz dawaj Delta Electronics (Chieftec) lub Fortron 300W, są na Allegro - tanie i dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Ze swojej strony mogę zaproponować Athlon'a XP 1700+(~1.5GHz). Miałem go 6 lat i miał bym go dalej - gdyby nie zebrał go zasilacz ( codegen 300w :D ) Oczywiście, jeśli znajdziesz możesz wsadzić Athlona XP 3200+ :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss345 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 proponuje athlona xp 2500+ lub SEMPRONA 2800+no chyba że możesz więcej wydać to athlon xp 3000+ ale to już koszt powyżej 140zl w granicach 200 z własnego doświadczenia polecam 2500+(barton) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 A ja proponuje Athlona 1700 za 35zł z 3 miesięczną gwarancją: http://www.allegro.pl/item561538233_proces...66_mhz_fsb.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Jeszcze się wstrzymam z kupowaniem na allegro i zapytam się na forum, może ktoś będzie miał zasilacz i proc do sprzedania tanio :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Też polecałbym Ci Athlona 2500+ (kiedyś jeszcze można było dostać taki typ jak 'mobile' :) ?? super się kręcą) Brat kupił jakieś 6 lat temu, właśnie takiego z odblokowanym mnożnikiem i bez żadnych problemów chodzi do tej pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Poszukaj w dziale sprzedaj, na pewno coś się znajdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Dobrą propozycją będzie też duron 1400/1600/1800. D1400 powinien pójść na fsb 200MHz, a D1600 na fsb 166MHz i w nie warto celować. Cena do 35zł. Athlon podany przez Sens jest też dobrą propozycją, sprzedawca z linku przez nieego podanego ma w ofercie zasilacze delta i seasonic. Można więc kupić przy jednym koszcie wysyłki. Wszelkie bartony 2500+ 3200+ warto brać pod warunkiem, że będą w cenie ok 35-40zł (nie realne raczej). Edit: I pod żadnym pozorem nie brać palomino, no chyba że za darmo. Edytowane 1 Marca 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Ok kolega z forum zaproponował mi za 25 blach zasilacz HUNTKEY LW-8250 300W HuntKey model LW-8250..........300W_30A_13A_14A_5VSB-2A pasuje mi ta propozycja tylko nie wiem czy sobie poradzi spokojnie z tą konfiguracją, np także troszkę oc wchodzi w grę! Co sądzicie ? Co do bartonów ceny fatycznie są wysokie, ale może się uda coś wyrwać w miarę tanio! Zobaczymy co ktoś zaproponuje jeszcze na pw, a duronik taki 1,8 może okazać się ciekawy! Edytowane 1 Marca 2009 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss345 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 ja posiadam bartona , mam też modecoma feela 300W tylko zastanawiam sie jeszcze czy sprzedać :P jak coś dam znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Ok kolega z forum zaproponował mi za 25 blach zasilacz HUNTKEY LW-8250 300W HuntKey model LW-8250..........300W_30A_13A_14A_5VSB-2A pasuje mi ta propozycja tylko nie wiem czy sobie poradzi spokojnie z tą konfiguracją, np także troszkę oc wchodzi w grę! Co sądzicie ? Zasilacz spokojnie wystarczy nawet do o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Zasilacz spokojnie wystarczy nawet do o/c.ok to spoko udalo mi sie wylicytowac seproma za 26 zl http://allegro.pl/show_item.php?item=561624014 warto ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Warto ;]. U mnie taki Sempronik przy 2GHz bardzo ładnie działał z 9800PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Warto, w połączeniu z 9800PRO da to całkiem wydajną platformę( w swojej klasie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Za takie pieniądze czemu nie :) Sam miałem Semprona 2600+ (1,9Ghz miał) + 9800 Pro od PowerColor i była to naprawdę świetna maszynka :D. Grałem we wszystko co nie wymagało shader'ów 3.0 w rozdzielczości 1280x1024 w całkiem przyzwoitych detalach (Wiedźmin, TDU, C&C Tiberium Wars, nawet Crysis na low działał). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visage Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Jakby udało Ci się wychaczyć to Barton 2500+ będzie najlepszą opcją. Dwa razy klikniesz enterem, szyna na 400mhz i Barton 3200+się kłania. Stare dobre czasy 2500+@2500mhz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Skoro wychaczł Sempa za 26zł to naprawdę dobry interes za takie pieniądze ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Dzisiaj po podłączeniu tego kompa zasilacz codegen pokazuje napięcie 13V na lini 12V, oczywiście mierzone miernikiem :), hehe, czekam na zasilacz hunkey, jeszcze dojdzie sepron i można to złożyć i niech się kolega cieszy :), oby tylko wcześniej komp nie zamienił się w fajerwerk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Jeśli daje 13V to na miejscu kolegi odpuściłbym 2 dni kompa... ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 13V :lol: :blink: też bym się wstrzymał z użytkowaniem kompa do czasu przyjścia tego Huntkeya :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Dobra, wszystko złożone i podłączone, oprócz procesora, także aktualnie jest nieszczęsny duron, gra w colina 3 objawia się przycinkami, czyżby procesor aż tak ograniczał cały wydajny sprzęt? Powiem szczerze że wcześniej miałem na tej samej płycie asus a7v880, 256 ddr, radeon 9600pro i athlon 2600+ i nie było żadnych przycinek! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Spróbuj pokombinować z dźwiękiem, np wyłączyć go na chwile w opcjach bo wiem że Colin 3 miał chyba z tym problemy. A duron napewno jakimś tam hamulcem jest. W innych grach jest podobnie? Aha i FastWrites włączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Dobra, wszystko złożone i podłączone, oprócz procesora, także aktualnie jest nieszczęsny duron, gra w colina 3 objawia się przycinkami, czyżby procesor aż tak ograniczał cały wydajny sprzęt? Powiem szczerze że wcześniej miałem na tej samej płycie asus a7v880, 256 ddr, radeon 9600pro i athlon 2600+ i nie było żadnych przycinek! Oczywiście że tak, zależy to od engine gry. Niektóre pójdą płynnie na dobrej karcie grafiki prawie nie zwracając uwagi na słaby proc, a inne wykazują że to CPU a nie GPU jest dla nich podstawą. Duron 900... czego się dziwisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 (edytowane) FastWrites wyłączone, sterowniki zainstalowane ze strony amd, wcześniej był gf2 podłączony ale sterowniki system windows xp wykrywał także nie można było odinstalować tych od geforce, w innych grach, np w call of duty 1 jest podobnie, ustawienia oczywiście na max 1024x728 a przy większej ilości wrogów przycinki! Aha przypomniałem sobie że karta graficzna jest normalnie widziana w menedżerze urządzeń, ale wyżej jest taki trójkąt z wykrzyknikiem przy "magistrala agp" może inne steroniki trzeba? Jakie sterowniki proponujecie, może zainstalować nie catalysty tylko te omegi czy inne? Bo nie wiem co dokładnie jest! Aha, czasem przy włączonym fastwrites na 9600 gry się wieszały także nie włączałem tej funkcji! Edytowane 4 Marca 2009 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Duron będzie wąskim gardłem, wrzuć tam jakiś Athlon XP Zasilacz dawaj Delta Electronics (Chieftec) lub Fortron 300W, są na Allegro - tanie i dobre. zgadza się, athlon 1,7-2,5 wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Panowie jeszcze pytanie, jaką najlepszą kartę można zamontować pod ten zestawik na agp żeby była dobra cenowo i wydajnościowo ? Tzn Raczej chyba nie opłaca się wydawać kasy na najwyższy model pod agp? Bo pewnie i procesor nie wyrobi i pamięci ddr 1 będą ograniczeniem, więc... Przypominam sprzęt! Sempron 2500+ ddr 1 gb kingston asus a7v880 cheftec 350 radeon 9800 pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 7300GT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...