Cor3y Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam. Planuję wymienić parę części z komputera, jaki mam w opisie. Ogólnie chcę przejść na platformę AMD - przeczytałem dużo pozytywnych opinii nt. Phenoma II. A w połączeniu z chipsetem AMD oraz Radeonem będę mógł cieszyć się z możliwości platformy Dragon. Poza tym przydadzą się 4 rdzenie - korzystam na co dzień z aplikacji wykorzystujących wielordzeniowe procesory. Poza tym używam kompa także do grania, oglądania filmów i słuchania muzyki (20% / 70% / 10%). Dlatego poza wydajnością komp musi się cechować także dobrym zarządzaniem energią, żeby niepotrzebnie nie zżerał watów przy nieobciążającej pracy. Trochę poczytałem na forum i innych stronach i póki co mój wybór wygląda następująco: 1. Procesor. Myślałem o AMD Phenom II 940 Black Edition. Teraz mam dwa pytania - czy model 940 zawsze jest w wersji Black Edition (niektóre sklepy komputerowe tego nie zaznaczają) oraz czy warto dopłacać do niego w porównaniu do modelu 920? Będę chciał przetaktować procka, a z tego co poczytałem modyfikacje mnożnika wraz z resztą parametrów dają lepsze rezultaty, niż np. modyfikacja samej szyny HT. Cena ok. 900-940zł 2. Płyta główna. Tutaj mam 3 modele do wyboru: Biostar TA790GX A2+ - ok. 360-390zł AsRock AOD790GX - ok. 450zł Gigabyte GA-MA790X-UD4 - ok. 410-450zł Skłaniam się ku Gigabyte, głównie z powodu chłodzenia, które jest na mosfetach. Ponadto nigdy z GB nie miałem problemów, a i recenzje o tej płycie są całkiem pozytywne. Mimo wszystko dużo pozytywów znalazłem też o ASRock AOD790GX - jednak nie ma chłodzenia na mosfetach, ale za to ma zintegrowaną grafikę - może się przydać, gdy główna karta padnie, albo będzie mnie czekało dużo pracy (wtedy wyjmę silniejszą grafę, żeby mnie nie kusiło :) ) 3. Pamięci. Myślałem o 2x2GB lub 4x2GB GSkill (i postawieniu systemu 64bit) - tylko nie wiem, czy lepiej brać wersję 800MHz CL4, czy 1066MHz CL5 - tutaj bym prosił o radę. I czy brać serię PI czy PK? Zależy, czy PI wejdą pod chłodzenie. Ewentualnie zobaczę jak wyjdzie z kasą - najwyżej na miesiąc/dwa zostawię ten RAM, który mam obecnie. Dla tych, którzy będą pytać po co 8GB - dużo bawię się obróbką grafiki i wirtualizacją, a tam nigdy RAM'u za dużo. Zresztą przy obecnych cenach można sobie na to pozwolić. Cena: 2x2GB 800MHz CL4 - 280zł 4x2GB 800MHz CL4 - 560zł 2x2GB 1066MHz CL5 - 340zł 4x2GB 1066MHz CL5 - 680zł 4. Chłodzenie. Zależy mi głównie na ciszy. Najlepiej jak cooler będzie PWM i będzie się dopasowywał do wyznaczonej przeze mnie temperatury. Mam dobry przewiew powietrza w obudowie, więc nie powinno być problemów z gromadzeniem się gorącego powietrza. Obecnie na konfiguracji podanej w stopce mam 36st w idle i ok 53st w stresie (Orthos) przy coolerze skręconym na minimum. Tutaj obstawiam Arctic Cooling Freezer Xtreme - pytanie tylko, czy wejdzie na płytę GB z tym chłodzeniem na mosfetach? Cena: ok. 120zł 5. Obudowa (bez zasilacza) Planuję wydać maks. 300zł. Najlepiej, jakby miała okienko akrylowe z boku. Myślałem o Tacens Sagitta Lux, ale przeczytałem jej test i niestety jakość blach nie powala jak na tą cenę. Ogólnie musi mieć dobry przepływ powietrza (miejsce na zassanie z przodu). Dobrze by było, jakby w standardzie były jakieś filtry przeciwkurzowe. W ciągu kilku miesięcy planuję także wymienić kartę graficzną (bo Radeon 4850 czasami nie radzi sobie w 1920x1080) - póki co mam na oku Radeona 4890 - chyba że zdąży się pojawić coś innego. Póki co czekam na wejście GF 275 i wojnę cenową ATI/Nvidia :) Na pewno nigdy nie będę robił CF/SLI, więc chcę w miarę mocną kartę pojedynczą i jednochipową. Do tego preferuję Radeony ze względu na zintegrowany kodek audio, który jest w stanie wysłać nieskompresowany dźwięk 5.1/7.1 przez HDMI do amplitunera AV - system audio to będzie mój następny projekt po kompie :D Reszta sprzętu zostaje taka, jak w opisie. Proszę o Wasze komentarze i propozycje odnośnie sprzętu. Planuję już coś zamówić w poniedziałek/wtorek, więc wszelka szybka pomoc mile widziana :D Podsumowując: Wersja 4GB RAM wychodzi ok. 2000zł, a wersja 8GB ok. 2300zł. Ze sprzedaży "starego" sprzętu też co nieco będzie, więc ogólnie koszt wymiany nie będzie aż taki straszny. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 1. PH II 920. Nie ma sensu dopłacać do odblokowanego mnożnika, kręcąc przez HTT osiągniesz podobne wyniki. 2. Biostar TA790GX A2+. Ewentualnie ten Asrock. Co do Gigabyte- wygląda nieźle, ale GB ostatnio dołuje, w sensie jakościowym. 3. Bierz G.Skill 800MHz CL4 PK. Za 210 zł w ESC. Powinieneś je wykręcić do 1066 bez problemu, a z PI to różnie bywa (w sensie OC). 4. Chłodzenie może być. 5. Obudowa... Tu może ktoś inny się wypowie... Z czekaniem na wejście GTX 275 dobrze robisz :wink: . Ceny powinny jeszcze trochę spaść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) 1. PH II 920. Nie ma sensu dopłacać do odblokowanego mnożnika, kręcąc przez HTT osiągniesz podobne wyniki.Różnica między tymi prockami to ok. 120zł, więc niewiele. Muszę jeszcze poczytać, jak wygląda OC 920 i 940. 2. Biostar TA790GX A2+. Ewentualnie ten Asrock. Co do Gigabyte- wygląda nieźle, ale GB ostatnio dołuje, w sensie jakościowym.No właśnie mnie jeszcze GB nie zawiódł. No i te chłodzenie na mosfetach. Ludzie też się dobrze wypowiadają na temat tej płyty, więc ponownie - więcej czytania :) 3. Bierz G.Skill 800MHz CL4 PK. Za 210 zł w ESC. Powinieneś je wykręcić do 1066 bez problemu, a z PI to różnie bywa (w sensie OC). 4. Chłodzenie może być. Tak chyba zrobię. W takim razie wygląda na to, że wejdzie 8GB G.Skilla. Czy ktoś próbował wrzucić ten cooler na płytę GB? Chodzi mi, czy nie będzie zawadzał o chłodzenie mosfetów i czy da się go ustawić wydmuchem w stronę tyłu obudowy (słyszałem, że AMD ma z tym czasami problem i niektóre coolery w efekcie są źle zamontowane). Z czekaniem na wejście GTX 275 dobrze robisz :wink: . Ceny powinny jeszcze trochę spaść.Mam tylko nadzieję, że drożejąca waluta nie zje tych obniżek. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) 2. Biostar TA790GX A2+. Ewentualnie ten Asrock. Co do Gigabyte- wygląda nieźle, ale GB ostatnio dołuje, w sensie jakościowym.A kiedy Gb nie dolowal??,bo ja nie pamietam.Od wielu lat trzymaja taki sam poziom(czyli nic specjalnego),wiec nie wiem skad sie wzielo to stwierdzenie,ostatnio.Jezeli chodzi o jakosc,to troche im brakuje np.do Asusa,ale nie popadajmy w paranoje,predzej Dfi padnie niz ten GB A co do mobo,ja bym bral Biostarka. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Różnica między tymi prockami to ok. 120zł, więc niewiele. Muszę jeszcze poczytać, jak wygląda OC 920 i 940. No na pewno odblokowany mnożnik ułatwi OC. Jak za to ułatwienie chcesz dopłacać, to proszę bardzo. No właśnie mnie jeszcze GB nie zawiódł. No i te chłodzenie na mosfetach. Ludzie też się dobrze wypowiadają na temat tej płyty, więc ponownie - więcej czytania :) Biostar zbiera bardzo pochlebne recenzje. Prawdopodobnie gdyby był bardziej dostępny, byłby polecany w zestawach. Chłodzeniem na mosfetach się nie przejmuj, płyta poradzi sobie bez niego. Oczywiście, jak zechcesz, możesz brać GB. Jednak opierając się na niedawnych statystykach dotyczących awaryjności kart graficznych, gdzie GB przodował, a także na np. na tym: 3254752[/snapback] Mam tylko nadzieję, że drożejąca waluta nie zje tych obniżek. ? Raczej umacniająca się... Te 4 zł za EUR jest jak najbardziej możliwe, i to już niedługo. A kiedy Gb nie dolowal??,bo ja nie pamietam.Od wielu lat trzymaja taki sam poziom(czyli nic specjalnego),wiec nie wiem skad sie wzielo to stwierdzenie,ostatnio.Jezeli chodzi o jakosc,to troche im brakuje np.do Asusa,ale nie popadajmy w paranoje. Patrz wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Póki co plany już są bardziej konkretne: Procek: AMD Phenom II 940 Black Edition Płyta: ASRock AOD790GX; Biostar TA790GX; Gigabyte GA-MA790X-UD4 - w tej kolejności Pamięć: G.Skill 800MHz CL4 PK 2x2GB lub 4x2GB Chłodzenie: Arctic Cooling Freezer Xtreme Obudowa: chyba póki co zostanę przy starej Co do płyty - znalazłem aukcję na allegro LINK - czy ktoś miał do czynienia z tym sprzedawcą? Bo wynika z tego, że operuje na zasadach wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów (faktura jest z Cypru) - cena płytki bardzo fajna. W opisie nie ma pamięci sideport, ale mi do szczęścia nie jest potrzebna - integry użyję jedynie w przypadku awarii głównej karty. Opłaca się ryzykować od tego sprzedawcy, czy lepiej dopłacić parę PLN i mieć spokój? Jeszcze dzisiaj poszukam jakiejś fajnej obudowy pod kompa, bo w moim CM przestaję się mieścić. Ewentualnie zmoduję mojego starego FullTower Chietec B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zainteresuj się Antosiem Three Hundred albo Dominatorem od CM. Co do firmy - wysyłasz pewnie do ich biura w Polsce i już oni się martwią. Oczywiście, będzie to trwać dłużej niż u np. Apollo czy esc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Firme olej,na to samo wyjdzie jak kupisz w Polsce.Przesylka pobraniowa 45zl,a innej nie warto brac od nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 A co do pamięci, to co powiecie na Kingston 2x2048 MB HyperX 1066MHz DDR2 Non-ECC CL5 KHX8500D2K2/4G - mam możliwość dostać je na miejscu za 215zł (więc odpadają też koszty przesyłki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Mogą być. Cena też spoko (chociaż w sierpniu kosztowały ze 160 zł :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Jak myślisz nad zakupem biostara to jest w tym sklepie w Polsce: bachcomp i reszta części też w cenach powiedzmy ciekawych. Na przykład G.Skill 1066 cl5 2*2 za 245zł. A ta płyta z Cypru myślę, że nie ma sensu, z dostawą 319+45 a to obcięta wersja biostara TA790GX A2+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Jak myślisz nad zakupem biostara to jest w tym sklepie w Polsce: bachcomp i reszta części też w cenach powiedzmy ciekawych. Na przykład G.Skill 1066 cl5 2*2 za 245zł. A ta płyta z Cypru myślę, że nie ma sensu, z dostawą 319+45 a to obcięta wersja biostara TA790GX A2+.Niestety, ale Bachcomp dobrych cen nie ma. Procesor PII940 kosztuje 1065zł, gdzie w innych sklepach 899-920zł. Już sama ta różnica powala. Znalazłem tańsze sklepy, ale oczywiście nie ma w nich Biostara, a też nie chcę mieć każdej części z innego sklepu. Więc chyba jednak zaryzykuję z tym GB, bo jest w innym sklepie z dobrymi cenami (niestety ASRock'a nie ma). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) No różnie tam jest. Za g.skile chcą tylko 245zł 2*2gb 1066 cl5 (gdzie indziej taniej niż 310 nie widziałem). Do tego handlowcy nie do przegadania, jak się uprą to po prostu wesoło :roll: . Ale to jedyny sklep, który ma te biostary i to tanio bo 389zł za 790GX to sam spójrz że drogo nie jest. Dzisiaj powinienem dostać swojego (może jutro) to będę mógł napisać jak jest. Edytowane 7 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ja na razie się jednak wstrzymuję z wymianą platformy. Praktycznie cały weekend czytałem wszelkie możliwe testy na portalach polskich i angielskich dotyczących Phenoma II i kasa, jaką trzeba zainwestować nie jest adekwatna do przyrostu wydajności. Póki co zrobię max. OC procka i zamówiłem Radeon 4890 HIS z Komputronika za 999zł (dzisiaj się promocja pojawiła - cena bardzo dobra). A w międzyczasie pozbieram sobie na Core i7 albo Core i5 - minie pewnie z pół roku, więc podejrzewam, że zdąży to znacząco spaść na cenie. Mimo wszystko dużo się dowiedziałem o nowej platformie AMD (ostatni mój AMD to Barton 2500+) i nie żałuję czasu, jaki na to poświęciłem :) A ty, Maxymili, jak już dostaniesz tego Biostara to daj znać, jak się sprawuje, szczególnie w OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Moge polecić ten sklep , ma dobre ceny i przy okazji niezły konfigurator www.gral.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...