Skocz do zawartości
nekto

Pytanie O Crossfire

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć czy opłacało by mi się kupić jeszcze jednego hd 3870 1gb i zrobic z tego cross fire z tego co czytalem jest to tanie i wydajne ale chciałbym się was o to spytać. A jeślu kupować nowa karte to tak do 400 zl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF z HD3870 może być fajne .

Teoretycznie wydajność 2xHD3870 jest wyższa niż 1 HD4870 , szczególnie jak te HD4870 będą na pamięciach GDDR4 .

W praktyce zależy od gier , procesora i tego czy grasz z AA czy bez .

Nie zawsze będziesz miał wzrost , czasami 10-20 % , czasami więcej , dodatkowo seria 3xxx ma problemy z AA , z włączonym AA mam bardzo duży spadek fps .

A jak masz słabego proca i/lub płytę nie przystosowaną do CF ( np. na P35 z wyłączeniem konstrukcji Asusa ) to CF ci nic nie da .

Każda pływa która ustawia tryb PCI-E 16x+4x będzie blokować CF , wydajność będzie mizerna .

Podaj jaki masz proc i jaką płytę główną .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby na CF jest wiecej klatek ale wrazenie plynnosci jest duzo gorsze - microstuttering (na jednej z pierwszych stron w google cos znajdziesz)

Widzialem polaczenie kart hd38xx i mimo ze obraz byl wyswietlany z 50fps to wydawalo mi sie ze dziwnie skacze, zacina - i to nie w jednej grze

Na Twoim miejscu kupil bym jedna, mocniejsza karte bo ogolnie mniej problemow jest

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do wymiany .

A co do CF , kart i reszty sprzętu .

Ten phenom powinien dać radę HD3870 CF a i wydajność powinna być lekko wyższa niż na HD4770 .

Z drugiej strony problemy z AA , microstuttering czy jak to się tam nazywa - 2 karty lub wersje X2 mają mikro przycięcia podczas grania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam hd 3870 z ramem 1 gb od Palit w gry jakie gram : CS:S TeamFortress2 i czasem CoD4 a co do zasilacza to wystarczy modecon 350 wat ?

czy taki zasilacz był by dobry ?? http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Mo...pelny,id,40737/

Edytowane przez nekto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hd4770 po oc jest lepsza od hd4850 bez oc.

Karakorum nie kupuj, bo ci się może nie zmieścić.

spotkałem się nawet z opinią że 4770 po oc dorównuje 4850 po oc

i można kupić alpaye , trochę mniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spotkałem się nawet z opinią że 4770 po oc dorównuje 4850 po oc

Nie ma szans :P. 4850 przy powiedzmy 850MHz na rdzeniu posiada dużo większą moc obliczeniową niż taki 4770 na 950MHz. Jednak od strony architektury 4850 jest nieco bardziej "przypakowany".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę polecanego w przyklejonych zestawach Sapphire HD4770 to koszt 2 kart to 840 zł + koszty przesyłki .

Ale tego swojego 7750 musiał byś trochę podkręcić tak gdzieś do 3,5 Ghz aby w pełni wykorzystać moc tych 2 kart .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć czy opłacało by mi się kupić jeszcze jednego hd 3870 1gb i zrobic z tego cross fire z tego co czytalem jest to tanie i wydajne ale chciałbym się was o to spytać. A jeślu kupować nowa karte to tak do 400 zl :)

Nie opłaca się. W 3870 CF generuje największe problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakiej grasz rozdzielczości? Jeżeli nie zmienisz zasilacza to będą problemy z kompem.

To tez ważne, jak weźmiesz 4770 512mb i zrobisz CF to masz dalej zestaw kart pracujących jak by karta miała 512mb a nie 1GB. 4890 ma 1GB. Ale i tak CF jest wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie nie myśl o CF.

Może być Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] jeżeli chcesz robić niedługo CF.

Jakbyś mógł to kup jeszcze monitor 19-20". Poczujesz znaczny przyrost jakości i komfortu użytkowania.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi