Skocz do zawartości
phranzee

Anime

Rekomendowane odpowiedzi

Kimi ga Nozomu Eien!

koniecznie obejrzyj dodatkowo 3071222[/snapback]

@Firekage: dobrą pozycją dramat jest Honey and Clover

co do muzyki japońskiej to nienawidze jej ( ogolnie nie lubie rocka ani metalu a wiekszosc to j-rock )

Akurat wszystkie trzy czekaja w kolejce , przerabiam obecnie filmy z Bleacha , Naruto oraz Macrossa. Niestety wczoraj mi sie film urwal wiec...przedluza mi sie obcowanie z nimi , wiec i to wyzej zaczeka. Mam tylko jedna uwaga : Saikano jako "love story" ma dosc dobra fabule , pokazane uczucia na tle konfliktu , ktory jest dla Chise czyms wiecej. Dlatego tez nie wiem czy zniose typowy "wyciskacz lez" :|

Co do muzyki. Ta z Saikano miazdzy. Tak jak i z Elementala czy M7.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Em, poprawka. Za szybko napisałem - wydawało mi się, ze to jedna piosenka. Chodziło o "3071332[/snapback]

Chce ogólnie zobaczyć jakie tam mają zespoły i które sobie u nich cenią.

Ale też chce znaleść coś podobnego do Ruruti czy też Yui.

Planowałem zrobić paczkę z wybranymi utworami, które chciałem polecić, ale widzę, że mam za dużo lossless i nie miałbym gdzie wrzucić tak dużego pliku.

Yui znam tylko z jednego utworu, tj. Rolling Star. Z kojarzących mi się wymienię (mniej więcej połowa jest z anime):

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « -

Ai Otsuka

Kuroge Wagyuu Kamishio Tanyaki 680 Yen

Planetarium

Pocket

Sakuranbo

Aya Hirano

Bouken Desho Desho?

God Knows

Hare Hare Yukai

Parallel Days

Aya Matsuura

Dokki Doki! Love Mail

Momoiro Kataomoi

Ne~e

FictionJunction YUUKA

Aikoi

High and Mighty Color

Change

Days

Dreams

Hanabi

Last Word

Mizutama Ramune

Oxalis

Hitomi Takahashi

Aozora no Namida

Kanako Itou

Kimi to Yozora to Sakamichi to

Kaori Mizuhashi

Arigato...

Kotoko

Ano Hi no Kimi e

Sakuranbo Kiss ~Bakuhatsu da Mo-n~

Shooting Star

Mai Kadowaki

Baby Love

Yubikiri

Mami Kawada

Hishoku no Sora

Misa (Perfect Blue)

Ai no Tenshi

Naomi Tamura

All You Need Is Love

PUPPYPET

Aoi Sora

Namidaboshi

Tommy February6

E-mail More

Lonely in Gorgeous

Ale to nie jest mój ulubiony gatunek; to raczej ta gorsza strona jpopu. Bardziej niż taki dynamiczny pop wolę utwory spokojne:

Acko

Hoshikuzu Namida

Ai Kawashima

Kimi no Koe

Ally Kerr

The Sore Feet Song

Ami Koshimizu, Mamiko Noto

Futari ha Wasurechau

Ando Yuko

Wasuremono no Mori

Arianne

Komm, Susser Tod

Asami Sanada

Winter Garden

BoA

Duvet

Everlasting

Bonnie Pink

Last Kiss

Chata

Dango Daikazoku

Suiheisen made Nan Mile?

CooRie

Usotsuki

Crystal Kay

Motherland

EF

Koi Kaze

Enomoto Atsuko

Yume no Naka he

Flying Kids

Boku de Aru Tame ni

Hana*Hana

Kaze no Hana

Happa-Tai

YATTA!

Hitomi

A Secret of the Moon

Masquerade

Kanako Itou

Kanashimi no Mukou he

Warutsu

Kiroro

Mirai-e

Kumiko Noma

Lilium

Natsumi Kiyoura

Tabi no Tochuu

Rie fu

I Wanna Go To A Place...

Life is Like a Boat

Tsukiakari

Suara

Kimi ga Tame

Wasurenaide

Tanaka Rie

Ningyo Hime

Raison D'etre

The Brilliant Green

Angel Song

Yozuca

Kioku no Umi

Wśród zespołów metalowych i rockowych są moje ulubione:

Asian Kung-Fu Generation

Kimi to Iu Hana

Rewrite

B'z

Shoudou

Fire Bomber

Totsugeki Love Heart

Gackt

Farewell

Storm

Galneryus

Alsatia

L'Arc~en~Ciel

ALONE EN LA VIDA

Blurry Eyes

Lost Heaven

My Heart Draws a Dream

Pretty Girl

Shutting From the Sky

Still I'm With You

Luna Sea

Sweetest Coma Again

Tonight

Maximum the Hormone

Chu Chu Lovely Muni Muni Mura Mura Purin Purin Boron Nururu Rero Rero

Koi no Mega Lover

Maximum 21st Century

What's Up, People?

Zetsubou Billy

Megamasso

Tou wa Kouyou Suru

Miyavi

Yameteyo Shite Sawaranaide

Monoral

Kiri

MUCC

9gatsu 3ka no Kokuin

Ame no Orchestra

Chiisana Mado

Horizont

Kagayaku Sekai

Kumo

Mukashi Kodomodatta Hitotachi he

Panorama

Saishuu Ressha

Shion

Sorawasure

Tsubasa

Yasashii Uta

Yuubeni

Phantasmagoria

...Lost in Thought

Gensoukyoku ~Eternal Silence~

Soumatou ~Past Sky~

X Japan

Blue Blood

Rusty Nail

Say Anything

Unfinished

Uwielbiam też starą japońską muzykę:

Akimoto Rio

Fairy Dreamin'

Chihiro Yonekura

Anata ga Ita Kisetsu

Kasahara Hiroko

Yakusoku

Mari Iijima

Ai Oboete Imasu Ka?

Takao Kisugi

Ashita Hareru ka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie Saikano było bardzo ciężkim przeżyciem :) rozłożyło (uczuciowo) mnie na łopatki.

A jak dla mnie Saikano bylo srednie... historia pary glownych bohaterow mnie zupelnie nie porwala; moze dlatego, ze pomysl z Chise byl zbyt nieprawdopodobny (do tego dochodzi kilka idiotycznych scen). Za to postacie drugoplanowe - boskosc. IMHO tu wlasnie lezy sila tego anime i glownie dlatego w ogole to skonczylem. Szczegolnie watek Akemi to male arcydzielo.

A teraz wracam do planszowek ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem obejrzałem sobie Ghost Hunt i oj, jak niespodziewanie dobre! Pierwszy raz spotkałem się z horrorem z prawdziwego zdarzenia... No, nie tak do końca, bo poza scenami strasznymi (sam w domu siedzę, ciemno) - które są naprawdę trwożące! i aj, okropnie mocno trzymają w napięciu - są i... sceny komediowe; jest sporo śmiechu i żartów. Nie twierdzę, że to źle, ale chętnie obejrzałbym horror z krwi i kości, ciemny, brudny i straszny, bez chwili dla uśmiechu. Obawiam się jednak, że nie ma takich anime i GH jest najlepszym, na co mogłem trafić. Jeśli się mylę, chętnie poznam tytuł... Sumując, to anime bardzo dobre i na taką też zasługuje ocenę. Powinno być tylko dłuższe - to samo dotyczy zakończenia, jest za szybkie, wywołuje uczucie pustki i chęci kontynuowania przygody; brak jakiegoś podsumowania, wyjaśnienia, czegokolwiek. A Mai to chyba najsympatyczniejsza shoujo, z jaką spotkałem się w anime.

racja racja, dobre anime!

z tym "horrorem" to u mnie chyba coś nie tak (albo u ciebie :P) bo nic strasznego w tym dla mnie nie było - co najwyżej "ekscytujące" :)

może też dlatego, że oglądałem to w dzień? i w pracy (prawie całe na laptopie, z przerwami na 'informatykowanie' :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm Saikano no nie wiem niby mi sie podobalo , ale po kilku odcinkach odlozylem i nigdy nie skonczylem.

Klimat jednak przytlacza , tez nie moglem ogladnac na szybkensa , podchodzilem pare razy i to po 2 , mac 3 epizody bo wiecej nie dalo rady , dopiero od polowy to jest 6 epka , wiedzac mniej wiecej o co chodzi - udalo sie , 5 epek na raz :) Jestem za plusem dla Saikano..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dennou Coil - trudno jednoznacznie określić gatunek: jakby wrzucić do jednego garnka "Animatrix" ("Beyond") + FLCL + SEL i dodać do tego pokemony i opowieści o duchach to pewnie wyszłoby coś w stylu Dennou Coil. Pierwsza połówka wyraźnie bardziej komediowa, druga bardziej poważna - wahałem się nad 7.5/8.0, ale odcinek z "brodą" tak mnie rozbroił, że daję : 8.5. Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi tymczasem Monster leci bardzo dobrze :)

Właśnie jestem po 12 epku i może jeszcze coś obejrzę, chyba że pójdę spać [;

Heh namówiliście mnie na Saikano ;)

Mam nadzieję że jednak mi się spodoba ;]

Obejrzałem właśnie Appleseed. Imo fabuła filmowa, ale nie o tym miałem...

Dźwięk b. dobry, grafika mogła by by lepsza.

Co prawda momentami jest świetna, ale jednak scenami, a jest ich dużo, nie fajnie się prezentuje.

Opłaca się ściągac 1080p następnej części czy 720p daje rade?

BTW. mam 1440x900...

Edytowane przez JROX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawaj FullHD ;]

Inna sprawa, ze na takim ekranie niespecjalnie zobaczysz roznice. Ja ogladalem 720p na 21" 1680x1050 i bylo super, potem 1080p na 42" to juz byl totalny odjazd :D Jesli nie masz mozliwosci dorwania sie do wiekszego ekranu, to i 720p w sumie bedzie super, a sciagania mniej ;)

Hmm Saikano no nie wiem niby mi sie podobalo , ale po kilku odcinkach odlozylem i nigdy nie skonczylem.

Dojedz do konca, chocby dla obejrzenia watkow postci drugoplanowych (bo glowna historia i tak wiadomo jak sie skonczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojedz do konca, chocby dla obejrzenia watkow postci drugoplanowych (bo glowna historia i tak wiadomo jak sie skonczy).

Nie do konca...

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "bo..."
na 10 albo 11 epce masz komunikat : "you've been warned" Mozesz nie ogladac dalej :>
Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam porównania dwóch takich samych filmów w 720p i fullHD...

Na razie nie myślę o nowym monitorze bo ten kupiłem rok temu, a fundusze są ogólne a nie tylko na kompa, już o moto nie wspomnę [;

Co prawda Kumo no Muku, Yakusoku no Basho wyglądało świetnie w full, ale nie wiem czy nie lepiej by było w 720p na moim monitorze...

Ehh na razie 720p, a potem 1080p poleci na dysk, przynajmniej będę miał porównanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca...

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "bo..."
Ale o co dokladnie chodzi z tym (zbyt dawno ogladalem, nie pamietam juz)?

Mi chodzi o to, ze caly serial jest retrospekcja, wiec w zasadzie final losow glownych bohaterow jest znany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

final losow glownych bohaterow jest znany.

Jak mowilem , nie do konca.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "."
Jesli nie ogladniesz niczego po 10 albo 11 epce to zakonczenie Saikano jest zakonczeniem dobrym , szczesliwym , bo dwojka zyje ze soba w najlepsze. Gdy ogladniesz dwa ostatnie to koniec jest zupelnie inny , ich jak i swiata.

Ten nowy spojler jest kretynski , dwa razy tekst wpisywac w okienka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic sie nie pojawilo , nie wiem czy powinienem edytowac posta , jesli tak to przepraszam , scalcie :)

Podziwiam sam siebie , na tapecie totalna porazka , niesamowity gniot , zwykly szajs , odrzucajacy oraz nudny do lez produkt o nazwie Farewell Space Battleship Yamato Warriors of Love , ten film jest wyjatkiem od reguly , gdyz zazwyczaj aniem z tamtego okresu (1979 rok) ma to magiczne cos co nie pozwala odejsc od ekranu. To ? Wrecz przeciwnie , 2.5h meczarni i smiechu , masa niedociagniec , watki dramatyczne na sile wepchniete oraz niezwykle smieszne (Yuki umiera prawie dwa razy - przy drugiej okazji powiedzialem sam do siebie : no zdy.... i udalo sie...) , [ciach!]lowaci glowni bohaterowie , totalnie smieszny watek romansowy , oraz porazajace walki... Yamato zbiera baty , praktycznie rozpada sie na czesci ... piec sekund pozniej...nic mu nie jest i "plynie" w najlepsze bez uszkodzen. Niszcza mu glowna artylerie? Bez jaj , tylko na pare sekund. Dno , po prostu dno , fuks ze ogladam film skracajacy 2 sezon bo pewnie zmarlbym z nudow...

Co za szajs... 1/10 pewnie bedzie.

PS - nie walilem spojlerow bo odradzam tego gniota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczyłem połowe Ergo Proxy i nie mam zamiaru dłużej tego ciągnąć.

Na poczatku było fajnie, nieznane proxy, postac vincenta, pino (!).

Ale mam już dosc ogladania tego krypto emo gotha, blee.

Już lepiej nie bedzie, nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Ergo trzeba przelknac bo naprawde jest ciekawe IMHO.

A ja powiem ze dawno nie mialem takich ciarek przy ogladaniu anime jak po koncowce 17ep Monster. Na razie moge powiedziec ze zarys postaci i fabula jesli chodzi o budowanie klimatu przebija wszystko co narazie widzialem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczyłem połowe Ergo Proxy i nie mam zamiaru dłużej tego ciągnąć.

Na poczatku było fajnie, nieznane proxy, postac vincenta, pino (!).

Ale mam już dosc ogladania tego krypto emo gotha, blee.

Już lepiej nie bedzie, nie ?

Lepiej nie bedzie ostatnie 6 odcinkow to koszmar. Zapowiadalo sie fajnie (no i ta gotka z shotgunem w pierwszych epkach :) ) , ale wyszlo srednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dopiero teraz zauwazylem Ergo. Dla mnie to anime to przerost formy nad trescia , nuda , nuda , nuda i jedynie fajna postac Lil. Poczatek dobry , reszta slabiutka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skonczylem w koncu Gundama 00 i hmm w sumie tak przez pol serialu udawali Gundam Winga (to nie jest komplement :D ) potem sie rozkrecilo i bylo fajnie a na koniec tak ze dwa epizody zenady :) no i ending bedacy reklamowka drugiego sezonu.

Generalnie tak z 7/10 za caloksztalt i 9/10 za widowiskowe walki i grafike.

Heh za to 19 epek Code Geass byl naprawde rewelacyjny

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "hmm"
teraz to juz chyba autorom pozostaje tylko zakonczenie w stylu tragedii antycznej gdzie wszyscy bohaterowie gina :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladam sobie , co prawda spokojnie i powoli , Raxhephon The Movie. Ten film jest kolejnym dowodem dla mnie , ze nie warto ogladac podsumowan seriali. Pociety maxymalnie , oglada sie to jak teledyski MTV : bez ladu , skladu , sensu. Totalny szybciutki mix. W ogole nie lubie ogladac filmow anime (moze z racji ich dlugosci , wydaje mi sie jakby czas mi sie "rozjezdzal"...) , ale te , ktore maja byc podsumowaniem seriali , jak widac , sa po prostu tandetne. Pomijam calkowicie produkcje dlugometrazowe jak tez Naruto , czy Bleacha (tez raz lepiej , a raz tragicznie) ale w przypadku podsumowan wydawalo mi sie , ze bedzie znacznie lepiej , tymczasem tego w ogole nie ma sensu ogladac , zwlaszcza jesli nie znamy serialu. Strata czasu , po co to jest krecone to ja w ogole nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuję swoją wypowiedź z innego forum nt. dwóch fajnych rzeczy:

Po prawie roku codziennego pierdzielenia ZinC ma efekt - zacząłem oglądać LSa (jeszcze, zanim wypisał tę listę, zresztą sporo nawiązań z niej także sam zauważyłem ;)). Za pierwszym podejściem (w grudniu) po połowie pierwszego EPa padłem - pomyślałem, że to nie dla mnie. Byłem bardzo negatywie nastawiony do tego anime, jednak z czasem coraz bardziej chciałem je obejrzeć. W końcu wczorajszej nocy udało się - 6ep na raz, bo potem miałem grać. O ile pierwszy ep mnie trochę przymulił, dalsze sprawiły, że wskazówka coraz bardziej niebezpiecznie leci w stronę oceny win :D. Konata po prostu wymiata, a całe anime to majstersztyk - na początku nie podobał mi się brak fabuły, jakiejś ciągłości akcji, ale po paru odcinkach okazuje się on najodpowiedniejszym tu rozwiązaniem.

Edit: Yay, co jeszcze może się wydarzyć w Code Geass? Tego akurat za bardzo nie brałem pod uwagę. Anime jest jak najbardziej über, z odcinka na odcinek coraz bardziej nieprzewidywalne, yay, to co najbardziej lubie :).

Z czego wynika, że w końcu wziąłem się za Lucky Stara i bardzo mi się podoba, oraz, że Code Geass R2 jest mistrzostwem po prostu.

@Michaelius - szczerze, to nie wiem, jak będzie wyglądać zakończenie, czego można się spodziewać, ale to jest właśnie najfajniejsze :D.

Edit: Z CG R2 robię tak, że oglądam po dwa epki, wtedy bardziej się wkręcam i jest jeszcze fajniej ;).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh za to 19 epek Code Geass byl naprawde rewelacyjny

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "hmm"
teraz to juz chyba autorom pozostaje tylko zakonczenie w stylu tragedii antycznej gdzie wszyscy bohaterowie gina :)
racja racja, mnie ep19 tylko utwierdził w przekonaniu, że CGr2 to kolejne "obowiązkowe" anime!

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "..."
ciekawe co teraz lulu zrobi :) będzie jakoś z cienia starał się kierować wydarzeniami? partyzantka :) w sumie zostawili go wszyscy poza C.C., która z resztą niewiele wie co się naokoło dzieje
no i bardzo mi się podoba, że na anidb nie podali jeszcze ile będzie w sumie epków R2 - może będę mógł się jeszcze długo delektować tym tytułem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja racja, mnie ep19 tylko utwierdził w przekonaniu, że CGr2 to kolejne "obowiązkowe" anime!

ciekawe co teraz lulu zrobi :) będzie jakoś z cienia starał się kierować wydarzeniami? partyzantka :) w sumie zostawili go wszyscy poza C.C., która z resztą niewiele wie co się naokoło dzieje
no i bardzo mi się podoba, że na anidb nie podali jeszcze ile będzie w sumie epków R2 - może będę mógł się jeszcze długo delektować tym tytułem?

Mysle , ze Lulu teraz wykona ostatni desperacki rajd na statek imperatora, a przynajmniej bedzie sie staral przez najblizsze kilka epkow - bo w sumie tak jak sam mowi - co innego mu pozostalo.

@Jrox - niektore anime sa tak genialne , ze oczekiwanie az sie caly sezon skonczy by mnie zabilo :) Wole cotygodniowa torture oczekiwania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi